Zbigniew12 Posted February 8, 2019 Report Posted February 8, 2019 Witajcie Mam problem, coś namajstrowałem na moim staruszku Acer Aspire one P531h08k i pobrał mi się chromium i narobił spustoszenia. Chciałem go usunąć ale chyba się nie udało i potrzebowałbym starego w-xp 3p, klucz mam. I też wskazówki jak zadziałac z Rufusem. Za pomoc z góry dziękuję. Zbyszek Quote
R95K Posted February 8, 2019 Report Posted February 8, 2019 Zadam takie podstawowe pytanie. Mianowicie czy próbowałeś usunąć Chromium w trybie awaryjnym bądź jakimś zaawansowanym programem do odinstalowywania programów? Windowsa XP z SP3 możesz poszukać na tej stronie i pobrać obraz ISO. Jeśli chciałbyś nagrywać obraz na pendrive to polecam WinToFlash. Quote
Zbigniew12 Posted February 8, 2019 Author Report Posted February 8, 2019 No mistrzem świata to ja nie jestem w tych sprawach ale próbowałem. Sam się uruchamiał i chyba się gdzieś zadekował. Szukałem xp w/g linków ale są nie aktualne np. basewi.pl i inne. Miałem pędraka ale nie mogę go znaleźć albo ktos mi go podpylił. Quote
R95K Posted February 8, 2019 Report Posted February 8, 2019 Ja używam do odinstalowywania programu Revo Uninstaller. Jak dla mnie wymagania spełnia w pełni. A XP SP3 pobrałem z tego forum i właśnie teraz podejmuję próbę instalacji Także niektóre linki są aktualne, bo pobierałem kilka dni temu Quote
Zbigniew12 Posted February 8, 2019 Author Report Posted February 8, 2019 No tym programem nie robiłem tylko Easeus czyściłem i robiłem kopie. Jak możesz pomódz starszemu koledze to bedę wdzięczny ale ten Revo na cztm polega bo teraz z biosa nie chce mi komp wystartować. Quote
R95K Posted February 8, 2019 Report Posted February 8, 2019 A co masz ukazane na ekranie jak włączasz komputer? Chodzi mi o moment kiedy powinien się ładować Windows. Możesz też spróbować włączyć tryb awaryjny wciskając F8 na klawiaturze kiedy włączysz komputer. Powinien pojawić się ekran z Menu zaawansowanych opcji systemu Windows i poniżej pojawią się opcje między innymi takie jak : Tryb Awaryjny czy Tryb Awaryjny z obsługa sieci. Wszystkich opcji nie wypiszę, bo już nie pamiętam jak to wyglądało na XP, ale najbardziej w tym momencie interesuje nas ten Tryb Awaryjny. Wybierasz go z tego Menu strzałką na klawiaturze i wciskasz Enter. Jeśli system wystartuje no to już będziemy coś wiedzieć. Quote
Zbigniew12 Posted February 8, 2019 Author Report Posted February 8, 2019 Nie chce mi się uruchomić Tryb awaryjny a na ekranie czarnym pokazują się chyba że jest jakiś głąd i chyba chce pendriva botowalnego? Ale z angielskiego nie jestem za mocny. F8 nie działa. A moze wymontować dysk twardy i go wyczyścić? Quote
R95K Posted February 8, 2019 Report Posted February 8, 2019 Osobiście dla mnie pewniejszym rozwiązaniem będzie instalacja systemu od nowa Quote
Zbigniew12 Posted February 8, 2019 Author Report Posted February 8, 2019 Tak masz rację ale poproszę o ten link do w-xp. Ale proponujesz wyjąc dysk i go wyczyścić? Mam jeszcze w zapasie stary dysk 500GB i moze na nim coś pomajstrować? Stary komputer ten acer nie widzi dysku jak odpalam w biosie. Quote
R95K Posted February 8, 2019 Report Posted February 8, 2019 Na razie proponuje przeprowadzić instalację systemu na obecnym dysku. Podejrzewam, że uszkodził się system, a nie dysk twardy. Napisałem wiadomość prywatną. Quote
Zbigniew12 Posted February 8, 2019 Author Report Posted February 8, 2019 A gdzie można odczyrać ta wiadomość prywatną? Quote
Recommended Posts