provectus Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Każdy lubi wycisnąć trochę wiece „Mocy” z naszego CPU i oczywiście „za darmo” bo nie każdy chce/może/ma sens (stara podstawka) lub po prostu lubi wycisnąć darmowa moc oczywiście okupowane jest to zwiększonym poborem jednostki i wydzielaniem ciepła wiec przed jakim kolwiek OC musimy się upewnić ze posiadamy: Dobry zasilacz który według mnie musi mieć jedna mocna linie V12 i zasilacz minimum o 500w sprawdzonej firmy… Płyta umożliwiająca OC aktualny bios chłodzenie niereferencyjne bo bez tego nie będzie „zabawy”! Za wynikłe szkody nie odpowiadam, wszystko robicie na własna odpowiedzialność wchodzimy do biosu płyty głównej przechodzimy do zakładki OC (na każdej płycie to inaczej się nazywa) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wyłączamy Turbo Core ustawiamy mnożnik tzn na jakie taktowanie chcemy ustawić nasz CPU ustawiamy napięcie ale tutaj musimy sami znaleźć najlepsze dla naszego CPU, każdy inaczej się kreci, każdy ma indywidualny „charakter” jak chodzi o OC wiec musimy być cierpliwi możemy ustawić dodawanie napięcia dla procesora i płyty. Najlepiej zaczynać od najmniejszego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] upewniamy się czy mamy wszystkie tryby oszczędności aktywne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zapisujemy ustawienia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] po zalogowaniu się do windowsa lub inne systemu operacyjnego musimy przetstowac stabilność ustawień CPU a sprawdzimy to programami Prime95, Lynx, OCCT dedykowany dla intela Intel Burn Test a dla AMD CPU program dedykowany AMD OverDrive.. pamiętamy o temperaturach... dla 32nm max 70* a dla 22nm 65* pod pełnym obciążeniem programem do stabilności naszego OC Za wynikłe szkody nie odpowiadam, wszystko to robicie na własna odpowiedzialność… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spirit Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Proponuje przy tescie wejść ; Panel sterowania/Narzedzia administracyjne//podglad zdaezen/dziennik systemu windows/System i sprawdzamy czy nie ma bledu WHEA Log (nie moze go byc) jesli sie pojawi smialo przerywamy test i przewaznie trzeba dac wieksze napiecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 niereferencyjne - "nie" z przymiotnikami piszemy łącznie - dr Miodek i prof. Bralczyk się kłaniają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 dzieki nie zauwazyłem bo pisałem w wordzie i tylko kopiowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 CO do punktu 7. gdzie sprawdzić te tryby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 zalezy od płyty... u mnie ejst w advanced - cpu configuration Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Mam taki bios jak Ty więc Zaraz sprawdzę. Do przyszłej środy będę bez chłodzenia sekcji zasilania powinno być ok co? do jakiego napięcia max.? po czym poznam że jest źle, blue screen przy teście? Nie mam opcji CPU voltage offset w tych ustawieniach co Ty ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 po primo nie pisz post pod postem tylko uzywaj opcji EDYTUJ jest, tylko nazywa sie inaczej Load Line Calibration ^^ to jest to samo w zasadzie no i ja mam na V a tam jest na 1/2 i 1/4 lub na LEVEL np. u intela czy źle... hmmm ciezko stwierdzic... raczej blue, reset, ale jak sie zaloguje do systemu od razu programem sprawdzic stabilność Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Ok i Ok a co muszę wtedy zaznaczyć? tak wywala mi blue screeny, doszedłem do napięcia które jest na screenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 LLC podbic lub wyższe napiecie (Vcore) dać... Ps: nie sugeruj sie moimi napieciami nie przestawiałem bo mijało sie z celem ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 czyli ta opcja musi być tak? aktualnie nie wywala juz blue screenow ale nie dzialaja 1,2 rdzenie powoli się wyłączają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 daj SS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 w load-line mam tylko włącz/wyłącz/auto ;/ screen : <[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 NB pokrec na 1,200v Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Cpu NB moge na 1.250 a samo NB na 1.80 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 CPU NB na 1.200 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Na mniejsze? 1.250 tak? bo 1.2 nie ma edit: Co z tym load-line? Rdzenie po paru sekundach się wyłączają najpierw 1 potem 2 i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 musisz je albo przestawić albo napiecie w góre...twoja wola co lepsze co do NB jak na mniejsze? masz 1,13xx a ma byc wieksze na 1,2v lub 1,25v Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 DO jakich napięc bezpiecznie mogę brnąć. Faktycznie ustawiłem na 1.2 zobaczymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 Oc nie jest to sztuka trzymajaca sie sztywnych reguł... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 boje się przekroczyć 1,4 ... cały czas wyłączają się 2 rdzenie. Teraz po ustawieniu nb na 1.2 od razu się wyłączyły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 1,55v max musisz testować.... jakim programem sprawdzasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 prime95 jestem na 1,4 Płyta główna wytrzyma tyle? Edit: NB to minimalne napięcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 sekcja na niej wytrzyma 1,55v hihi pamietaj że napiecie nie tylko idzie na cpu ale też na mobo dlatego pod obciażeniem spada Ps: stop worked ci sie pojawia na tych rdzeniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Hmm, dlaczego hihi? Dziś chyba pozbędę się sprzętu ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 nie, wiesz mi testowałem na extreme 4... fx-8 szedł na 4,8ghz ale napiecie było 1,47v albo 1,48v podaj ss prime95 i tych rdzeni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Jestem na napięciu 1,415 jakoś tak i sądziłem, że jest ok ale po 2min znów jeden rdzeń się odłączył. (1.4125 dokladnie) Czyli co musze jeszcze więcej napięcia dać? Co to jest to NB cpu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 poszukaj w biosie przy cpu vcore ja widze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SSID2 Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Poszukać co to znaczy NB? Powiedz bo po englińsku mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 CPU NB voltage Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts