Jump to content

Kręcić każdy może jeden trochę lepiej drugi trochę gorzej!

provectus

Recommended Posts

Każdy lubi wycisnąć trochę wiece „Mocy” z naszego CPU i oczywiście „za darmo” bo nie każdy chce/może/ma sens (stara podstawka) lub po prostu lubi wycisnąć darmowa moc oczywiście okupowane jest to zwiększonym poborem jednostki i wydzielaniem ciepła wiec przed jakim kolwiek OC musimy się upewnić ze posiadamy:

1. Dobry zasilacz który według mnie musi mieć jedna mocna linie V12 i zasilacz minimum o 500w sprawdzonej firmy…
  2. Płyta umożliwiająca OC
  3. aktualny bios
  4. chłodzenie niereferencyjne HS-042-AR_40369_350.jpg

bo bez tego nie będzie „zabawy”!

Za wynikłe szkody nie odpowiadam, wszystko robicie na własna odpowiedzialność

1. wchodzimy do biosu płyty głównej
  2. przechodzimy do zakładki OC (na każdej płycie to inaczej się nazywa) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  3. wyłączamy Turbo Core
  4. ustawiamy mnożnik tzn na jakie taktowanie chcemy ustawić nasz CPU
  5. ustawiamy napięcie ale tutaj musimy sami znaleźć najlepsze dla naszego CPU, każdy inaczej się kreci, każdy ma indywidualny „charakter” jak chodzi o OC wiec musimy być cierpliwi
  6. możemy ustawić dodawanie napięcia dla procesora i płyty. Najlepiej zaczynać od najmniejszego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  7. upewniamy się czy mamy wszystkie tryby oszczędności aktywne  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  8. zapisujemy ustawienia  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  9. po zalogowaniu się do windowsa lub inne systemu operacyjnego musimy przetstowac stabilność ustawień CPU a sprawdzimy to programami Prime95, Lynx, OCCT dedykowany dla intela Intel Burn Test a dla AMD CPU program dedykowany AMD OverDrive..
  10. pamiętamy o temperaturach... dla 32nm max 70* a dla 22nm 65* pod pełnym obciążeniem programem do stabilności naszego OC

Za wynikłe szkody nie odpowiadam, wszystko to robicie na własna odpowiedzialność…

Proponuje przy tescie wejść ; Panel sterowania/Narzedzia administracyjne//podglad zdaezen/dziennik systemu windows/System

i sprawdzamy czy nie ma bledu  WHEA Log (nie moze go byc)

jesli sie pojawi smialo przerywamy test i przewaznie trzeba dac wieksze napiecie 

Guest SSID2

Mam taki bios jak Ty więc :) Zaraz sprawdzę. Do przyszłej środy będę bez chłodzenia sekcji zasilania powinno być ok co?

do jakiego napięcia max.? po czym poznam że jest źle, blue screen przy teście?

Nie mam opcji CPU voltage offset w tych ustawieniach co Ty ;/

po primo nie pisz post pod postem tylko uzywaj opcji EDYTUJ

jest, tylko nazywa sie inaczej :P Load Line Calibration ^^ to jest to samo w zasadzie no i ja mam na V a tam jest na 1/2 i 1/4 lub na LEVEL np. u intela :P

czy źle... hmmm ciezko stwierdzic... raczej blue, reset, ale jak sie zaloguje do systemu od razu programem sprawdzic stabilność

Guest SSID2

Jestem na napięciu 1,415 jakoś tak i sądziłem, że jest ok ale po 2min znów jeden rdzeń się odłączył. (1.4125 dokladnie)

Czyli co musze jeszcze więcej napięcia dać?

Co to jest to NB cpu?