Jump to content

Toshiba Satellite L500-1QE - czyszczenie oraz upgrade CPU i SSD

Recommended Posts

Posted

Łączy nas jakaś nić tajemna kiedy Ty robiłeś HP dla swojej mamy ja robiłem swojego HP. Dziś oddałem swojemu mechanikowi od auta Sateilitę Toshiby czytam Ty tez z tym walczyłeś. Napisz mi tylko jak Wy mierzycie czas od przycisku do kiedy i co uruchamiasz w auto starcie typu chmura, aktualizacje ?

poz Hermogenes

Posted

Czas startu mierzy się różnie, ponieważ każdy sprzęt ma inną sekcję biosową, a co za tym idzie są istotne różnice. Dodatkowo w Win 8, 8.1, 10 można mieć włączone szybkie uruchamianie. PC a laptop tez różnice głównie w sterownikach.

Generalnie SSD bez szybkiego uruchamiania powinien startować od 5 do 25 sekund. Przy czym 5 sekund to jest czas absolutnie minimalny na czystym systemie, bez sterowników i przy specyficznej konfiguracji. Częściej i w praktyce będzie to 10-25 sekund.

Posted

Do tego powinniście używać wiarygodnych pomiarów. A nie tam takich pusz de buton i jakoś to będzie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Posted

@wiktorynek

hejo, przez przypadek znalazłem temat i mam takie pytanko

mam lapka toshiba satellite l500-1gf, t4300, socket p GL40, 4gb ram ddr2 800 mhz

czy mozna w nim  wymienic procesor na jakiś lepszy? jakis czas temu wymieniłem dysk na ssd i zyskał drugie zycie, ale bede chciał go tam rozebrac wyczyscic bo dawno to nie było robione, i może przy okazji wymieniłbym cpu jakby dało radę i ram na ddr3?

śmiga tam winda7 i w miare jest okej tylko przy kilku kartach troszkę muli :)

Posted

Ramu DDR2 nigdy i nigdzie nie można wymienić na DDR3  i odwrotnie. Analogicznie w starszych i nowszych generacjach pamięci RAM. Zostało ci tylko wymienić procesor. Najmocniejszy jaki podejdzie do chipsetu GL40, to T9500, ale drogi, więc lepiej dużo ekonomiczniejszy, a tylko ciut wolniejszy T9300.