Jump to content
WinClub
srom-otnik

Win JG7 HP&Pro x64 v2019 - archiwum

Recommended Posts

@srom-otnik a dla mnie nie miałbyś jakiejś sugestii? Nie ukrywam, że czekam ze zmianą systemu na jakiś komentarz tutaj, dlatego byłbym wdzięczny jakbyś coś szepnął :)

update:
jako ze Mistrz nie odpowiada to Was oznaczę chłopaki, na pewno możecie mieć więcej pomysłów niż ja...(chodzi o mój post na poprzedniej stronie)
@moszter
  albo @kamiloxf 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 31.08.2019 o 20:58, rftr666 napisał:

Cześć, 

Piszę bo najpewniej jest to moja ostatnia deska ratunku, już mówie w czym problem.  Zainstalowalem wersje JG7 Pro x64, za******a aż miło patrzeć i marzę o tym, aby pozostał na moim kompie,  postawiony został na stacjonarce która jest moim głównym komputerem w domu, wszystko mi działa za wyjątkiem karty dzwiękowej, a że mam do karty podłączone ukochane monitory Dynaudio i kino domowe to tymbardziej zależy mi na tym, aby ona działała. Niestety owa karta jest jedynym niezmienionym chyba od 2001 roku sprzętem, dlatego bo działa doskonale i pewnie jeszcze wiele jej zostało, gdyby nie sterowniki.... Karta to Sound Blaster Audigy Platinum. Na stronie creative'a jest sterownik, ale nie chce ruszyć w żaden sposób, podobnie jak wszystkie innego jego wersje, sa 3rd party customowe drivery od ludzi modzących te sterowniki celem poprawy jakości audio - też nie działają. Próbowalem też róznymi software'ami typu autowyszukiwacz driverów, wszystko zakończone fiaskiem. Komunikat który z reguły wyskakuje to po uruchmieniu instalatora to "Setup is unable to detect a supported product on your system. Please ensure that you product is properly installed before running this setup program."  Faktycznie sytuacja jest o tyle dziwna, że karta na pewno jest poprawnie zamontowana w złączu PCI, przed formatem działała, tak jak zawsze na każdym windowsie który kiedykolwiek miałem, a nie była w żaden sposób dotknięta, więc wykluczam możliwość nie kontaktowania sprzętu/uszkodzenia hardware'owego zlącza czy karty. Dziwne jest to, że w menedzerze urządzeń jej nie widać, nie mam żadnych pytajników, zainstalowałem wszystko co było możliwe do zainstalowania(tak mi sie przynajmniej wydaje) i zastanawiam się co może być tego przyczyną. Widać tylko karte zintegrowaną a z niej nie korzystam, natomiast Audigy nie jest wykrywane.  Pomożcie proszę bo już mnie szlak trafia a bez tego komputer nie nadaje się do użytku :( :(
Płyta główna to Asrock 970 pro3.

Czekam z wielką nadzięją, że ktoś z Was pomoże! 

Zobacz czy karta się nie wypięła przez te upały / przepnij do innego PCI.

A sprawdzałeś te -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sromotnik z tego co pamiętam jak utworzyłeś ten temat, była do wyboru wersje: Lite i Pełna..

Obraz Win JG7 x64, który pobrałem w styczniu zawiera tylko TYLKO wersję Lite: Pro i HP.  Czy coś się zmieniło ?

Trochę pilne bo stoję z instalacją, a chwilowo mam ograniczony transfer żeby pobrać ponownie obraz i sprwadzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@franekfranek

Usunięto

Wersja pełna:

- telemetria;

Dodatkowo wyłączono moduły (można je ponownie włączyć w panelu sterowania, pamiętając o wcześniejszym ustawieniu usług domyślnych w Optymalizatorze Usług):

- przeglądarka XPS;

- skanowanie i faksowanie;

- gadżety pulpitu;

- DVD Maker;

- Windows Media Center;

- Tablet PC.

 

Wersja Lite: 

- telemetria;

- Windows Update;
- Windows Media Center;

- DVD Maker;

- Defender;

- tablet z całą jego funkcjonalnością (w tym także klawiatura ekranowa);

- centrum powitalne i centrum akcji;

- przeglądarka XPS;

- Anytime Upgrade;

- kontrola rodzicielska;

- diagnostyka;

- obsługa podczerwieni;

- "łatwy transfer";

- sterowniki grafiki i tunerów TV;

- indeks wydajności;
- język naturalny, języki, niektóre układy klawiatur;

- Wordpad;

- pomoc;

- PowerShell;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;
- przykładowa muzyka, wideo i obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;

- gadżety pulpitu;

- karty inteligentne;
- gry;
- IIS;
- zdalne wsparcie, rejestr zdalny;
- ponadto extremalnie zredukowany został rozmiarmagazynu winsxs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sromotnik

ponowna instalacja i wrażenia z sytemu SUPER !!! dzięki   !!!

 

Zastanawia mnie dlaczego przy próbie utworzenia drugiego konta użytkownika normalnego (nie admina) pojawia się tło ekranu, ale bez ikon, paska itp... dosłownie samo tło i lekko miga od czasu do czasu kontrolka pracy dysku twardego - tak jakby komputer coś robił :) Trzeba skorzystać z CRTL+ALT+DEL żeby się wylogować lub zamknąć system. Optymalizator usług nie rozwiązuje problemu. Czekałem z 6 minut ale nic się nie zadziało...

Reinstalacja rozwiazała problem, choć w trakcie tworzenia drugiego konta, komputer "zawiesza" się na 3-4 min... coś jakby go przygniata.

 

Ponawiam:

- pytanie z wczoraj czy w obrazie systemu powinna byc dostępna wersja pełna czy tylko LITE ?

- sugestie sprzed miesięcy: czy w Twoich budowanych pod kątem szybkości systemach nie warto włączyć domyślnie wyłączony "rozruch bez interfejsu GUI" oraz wyłaczyć konieczność potwierdzania usuwania ?

- czy partycjonowanie w trakcie instalacji (z wbudowanego modułu) zapewnia przesunięcie/wyrównanie sektorów ?

- da się aktywować ten system w laptopie i jak, przez wybór z menu w trakcie instalacji czy później ?  licencja aktywna "podpisana cyfrowo" dla win 10 , najprawdopodobiej zaszyta w BIOS.

 

Nowe pytania:

- po uruchomieniu DWS lite prywatność z folderu TUNING znajdujacego się na pulpicie system zwraca komunikat "System nie może odnaleźć pliku "wusa"

- w kolejnych wersjach przydałaby się implementacja paska szybkiego uruchamiania, żeby nie dodawać go przy każdej instalacji ( %userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch ) , rzecz chyba niezbędna dla wielu osób i poprawiająca bardzo ergonomię korzystania

-

Edited by franekfranek
aktualizacja o nowe pytanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś już rozkminił jak przy wersji Lite, połączyć się komputer z telefonem komórkowym (nowy: Galaxy S9) przez Bluetooth?

hmmm, w momencie, gdy w wersji Lite nie ma dostępu do Windows Update:

to przez ten fakt (domniemanie moje) pokazuje się informacja, że nie może ściągnąć sterowników i połączenie telefonu przez Bluetooth z kompem nie działa : (

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, rafalus napisał:

witam. czy można zainstalować ww. system na komputerze który zawsze miał system 32 bitowy?

można ale jeśli masz mniej niż 4 gb ram to niewarto 64bit instalować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Miał ktoś problem z aktywacją systemu? Zmieniłem dysk na SSD, zainstalowałem wersję Lite i pojawia się błąd 0xc004e003

Przy komendzie "SLUI 4" nie mam opcji telefonicznej aktywacji windowsa.

System z pracy, więc w aktywatory nie chcę się bawić - jakaś rada? 

Usługi ustawione na "domyślne dla windows"

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, guru3d napisał:

Witam

Miał ktoś problem z aktywacją systemu? Zmieniłem dysk na SSD, zainstalowałem wersję Lite i pojawia się błąd 0xc004e003

Przy komendzie "SLUI 4" nie mam opcji telefonicznej aktywacji windowsa.

System z pracy, więc w aktywatory nie chcę się bawić - jakaś rada? 

Usługi ustawione na "domyślne dla windows"

Wprowadź oryginalny klucz który miałeś przy stanowisku, ten którym był zaktywowany system i zaktywuj:

może tak się dziać gdy innym kluczem jest zaktywowany i on jest wpisany w bios, a inny wyświetla się w systemie.

 

Ja miałem takie przypadki, to mi ten sposób pomógł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra.. Mój błąd.. 

Kod klucza sczytywałem programem (bo nie miałem klucza do Office'a) .. O numerze klucza do W7 upewniłem się, gdy MGADiag pokazał ten sam nr.. Dopiero po Twoim poście moszter, oświeciło mnie, by zajrzeć na spód lapka .. a tam naklejka z innym nr'em klucza, który aktywował winde - Dzięki!

moszter likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

zainstalowałem - wszystko fajnie tylko jeden problem system nie widzi pendrajwów ani nie ma sterowników karty Ethernet - jak w takim przypadku mam doinstalować steroniki karty albo usb?  

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 15.11.2019 o 17:06, krakos napisał:

zainstalowałem - wszystko fajnie tylko jeden problem system nie widzi pendrajwów ani nie ma sterowników karty Ethernet - jak w takim przypadku mam doinstalować steroniki karty albo usb?  

1. Możesz podać specyfikację sprzętu?

2. Mogłeś zostawić na Dysku na partycji którą nie formatujesz (dodatkowej).

3. Jak masz Napęd Płyt to, albo zainstalować z Płytki dodawanej do Płyty Głównej lub nagrać sobie Płytkę z Sterownikami.

4. Możesz spróbować jakiegoś Linux'a -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub WinPE -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nagrać na pendrive i przez niego przerzucić na Dysk/Partycję Systemową.

5. Mogłeś sobie dodać do Obrazu ISO, Sterowniki USB pod Windows 7 z Strony Producenta Płyty Głównej.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] masz kilka odnośników do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jak to zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainstalowałem JG 7 pro. Wszystko jak najbardziej w porządku.Aktywowałem Win Loader'em 2.2.2

Teraz JG 10 postawie na 2gim dysku...Bedzie coś nowego dla mnie,bo jeszcze nie miałem okazji użytkować Win 10.

 

No niestety ...2 JG na jednym lapku a innych dyskach sie pogryzły...

Po instalacji Jg 10 szlag trafił JG 7.

Pozostał mi tylko ekran wyboru windozy 7 lub 10,ale już dziś nie chce mi sie tego usuwać.

Edited by RadzioR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzy prośby do autora systemu ewnt innych bardziej ogarniętych kolegów:

 

1

od pewnego czasu nie działa opcja "odłączania" pendrive'a po kliknięciu na ikonkę w prawej części paska zadań, tuż koło wyświetlanej godziny. Do niedawna jeszcze działała... podobnie działo się w innych modyfikowanych wersjach win7,  czyszczenie i optymalizator nie załatwia sprawy. Co dziwne odłączenie poprzez mój komputer i wybór opcji "wysuń" z menu po kliknięciu PPM działa.

 

2

gdzie zmienić w PAINT domyślną lokalizację zapisywanego pliku oraz jego format ?

nowy dedykowany temat, ponieważ problem dotyczy każdego win7:

 

3

jak i gdzie podmienić notatnik2 na najprostszy notatnik oryginalny z windows ? W lokalizacji C/windows/system32 są jakby oba... ale po wskazaniu jako domyślnego tego o mniejszej pojemności 189 kB nadal pliki otwierają się w notanik2. Proszę nie zachęcać do notatnik2, potrzebuję wyłacznie notanik oryginalny - jest dla mnie dużo bardziej wygodny. Mam go nawet pobranego z win10, no ale nie mogę podmienić. Chyba że odpalić Gparted i wtedy podmianka pójdzie ? Po usunięciu notatnik2 system w ogóle nie otwiera plików *.txt

dziękuje z góry !

 

4

kiedy nowa wersja JG 7 ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad.3 - w notatnik2 jest opcja "zastąp systemowy notatnik" w Ustawieniach - odznacz, może pomoże, a jak nie to w skojarzeniach plików musisz wskazać notatnik systemowy dla otwierania plików .txt

 

Ad.4 - Srom-otnik coś wspominał, że wyda jak się oficjalne wsparcie skończy - pewnie za miesiąc, góra dwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uprzejme zapytanie :

co robię nie tak, że nie mogę w opcjach zasilania na stałe włączyć planu wysokiej wydajności ?

mod Win JG7 Pro wersja Lite.

Ps. System postawiony głównie pod Insurgency Sandstrom, mam odczucie, że gra "chodzi" stabilniej, :thanks: niż na modzie Win 8.1 też mistrzowskiej konkurencji. :thumbsup: 

 

Edit. Dopiero poznaje moda, dlatego moja ciekawość, czy Tryb dla gier jakoś się ma również do Aero Glass. Im więcej zagłębiam się w system, tym bardziej jestem pełen podziwu dla autora za wkład wykonanej pracy.

Autorze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  szczere dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z powodu problemów z brakiem wsparcia dla USB musiałem przetrzepać Twoją modyfikację i w NTlite znalazłem uruchomioną telemetrię.

Tak miało być?

Nie znam się, więc pytam, ale konfrontując to z informacjami na temat usuniętej zawartości wydało mi się to interesujące.

 

pzdr 

 

eM

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Telemetria to nie tylko te wykazane tu na screenie moduły, jest tego znacznie więcej i własnie to "więcej" jest wyczyszczone. Jeśli ten screen - to wersja pełna, to tak ma być. Usunięcie tych modułów telemetrycznych z tej listy uniemożliwia instalacje łatek zbiorczych... Dlatego też wersje updatowalne Win7, 8.1, 10 muszą mieć ten syf pozostawiony. Jest on jednak w harmonogramie zadań dezaktywowany, więc można by rzec, że mamy to w systemie w bezpiecznej wersji, nieczynnej. Wersje Lite mają to usunięte plus oczywiście całą resztę szpiegów.

Jeśli to wersja lite, to dziwne, bo usuwałem właśnie w NTlite akurat te moduły...

PZDR!

W dniu 16.12.2019 o 13:07, omron napisał:

Uprzejme zapytanie :

co robię nie tak, że nie mogę w opcjach zasilania na stałe włączyć planu wysokiej wydajności ?

mod Win JG7 Pro wersja Lite.

Ps. System postawiony głównie pod Insurgency Sandstrom, mam odczucie, że gra "chodzi" stabilniej, :thanks: niż na modzie Win 8.1 też mistrzowskiej konkurencji. :thumbsup: 

 

Edit. Dopiero poznaje moda, dlatego moja ciekawość, czy Tryb dla gier jakoś się ma również do Aero Glass. Im więcej zagłębiam się w system, tym bardziej jestem pełen podziwu dla autora za wkład wykonanej pracy.

Autorze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  szczere dzięki.

To wina buga w trybie dla gier, który wyłączając się i wracając do normalnego trybu pracy - zmienia plan zasilania na domyślny czyli zrównoważony. W nowej wersji (za miesiąc) tego nie będzie. Dzięki za zwrócenie uwagi!

PZDR!

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, srom-otnik napisał:

Telemetria to nie tylko te wykazane tu na screenie moduły, jest tego znacznie więcej i własnie to "więcej" jest wyczyszczone. Jeśli ten screen - to wersja pełna, to tak ma być. Usunięcie tych modułów telemetrycznych z tej listy uniemożliwia instalacje łatek zbiorczych... Dlatego też wersje updatowalne Win7, 8.1, 10 muszą mieć ten syf pozostawiony. Jest on jednak w harmonogramie zadań dezaktywowany, więc można by rzec, że mamy to w systemie w bezpiecznej wersji, nieczynnej. Wersje Lite mają to usunięte plus oczywiście całą resztę szpiegów.

Jeśli to wersja lite, to dziwne, bo usuwałem właśnie w NTlite akurat te moduły...

PZDR!

Dzięki za info :)

 

P.S. tak, właśnie teraz specjalnie sprawdziłem - telemetria jest w wersji LITE systemu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Na wstępie ukłon w stronę autora. Modyfikacji używam od 2008 chyba i niczego innego nie szukam. 

Sprzęt to HP dc7800 SFF. Zainwestowałem ostatnio w dysk SSD i szok normalnie. Kompa używam głównie do przeglądania stron i oglądania filmów. Przy 8Gb ramu potrafię mieć otwartych ponad 40 stron i nic nie zamula.

Problem mam taki że gdy zamykam system, chyba zamyka się win, ekran się wył. ale wiatraki zaczynają chodzić z max prędkością i świeci się dioda od zas.

Za głupi jestem, nie wiem o co chodzi, chyba sterowniki. Dzieje się tak od dawna nie tylko na tej modyfikacji ale teraz jakoś nad wyraz mnie drażni.

Z dwoma sterownikami problem jest od zawsze. Wrzucam screeny tylko nie wiem co potrzebne w sumie.

Z góry Wielkie Dzięki.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information