darkowal Posted November 6, 2018 Report Posted November 6, 2018 Jak jednak wynika z najnowszych badań w tym zakresie, w przypadku przynajmniej części dysków SSD sprzętowe szyfrowanie można łatwo ominąć, a co równie niepokojące – problematyczne okazują się popularne modele znanych firm, takich jak Samsung i Crucial. Na szczegóły zwraca uwagę serwis Bleeping Computer. Jak się okazuje, analitycy podczas badań byli w stanie zmodyfikować oprogramowanie dysków lub wykorzystać interfejs do wykrywania błędów w taki sposób, by dostać się do zaszyfrowanych wcześniej danych bez znajomości klucza i hasła. Zależnie od modelu dysku, wady w zabezpieczeniach pozwalają w różny sposób odczytać wszystkie zaszyfrowane wcześniej informacje. Opisywane problemy zostały wykryte na podstawie badań popularnych, często przystępnych cenowo dysków. Mowa o modelach Crucial MX100, MX200, MX300, Samsung 840 EVO, 850 EVO, a także przenośnych modelach Samsung T3 oraz T5. Przed opublikowaniem badań problemy zostały wcześniej zgłoszone producentom i jak zwraca uwagę Bleeping Computer, Crucial zadbał już o wydanie aktualizacji oprogramowania dysków, zaś Samsung wydał aktualizację oprogramowania tylko dla przenośnych modeli, zachęcając użytkowników pozostałych dysków do stosowania programowego szyfrowania. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
CloudX Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 Ja na razie nie muszę się przejmować z moim ssd 120gb Goodram cl100 Quote
darkowal Posted November 7, 2018 Author Report Posted November 7, 2018 Tez mam Goodrama i muszę sprzedać, bo dyski staniały i mam w planie dokupić 1TB SSD za 490zł Quote
Recommended Posts