Nieobecny Posted October 29, 2018 Report Posted October 29, 2018 Test porównujący szybkość bootowania systemów Windows 7 SP1 Home Premium x64 i Windows 10 1803 Home x64. Aby wyrównać szanse, został wyłączony w Win 10 trick pozwalający na szybkie uruchamianie, czyli hybrid boot. Za to w Win 7 zainstalowałem MSE, aby antywirus był bliźniaczo podobny do Defendera. Obydwa systemy zainstalowane na partycjach MBR, bios Legacy. Wyłączone Prefetch i wstępne ładowanie do pamięci. Platforma testowa bardzo przeciętna - laptop Lenovo G510 z procesorem i3 + 8GB RAM + dysk SSD SATA III Intel 2500 Pro MLC 180GB(bardzo przeciętny dysk). Systemy w pełni zaktualizowane. Zainstalowane identyczne oprogramowanie oraz tam gdzie było to możliwe identyczne sterowniki(90%). Ma to oddać jak największy realizm w codziennym użytkowaniu. Systemy świeżo po instalacji startują kilka sekund szybciej, ale jak ma się to do sytuacji rzeczywistej? - bez sterowników i programów? Najbardziej zbliżone ustawienia i wygląd pulpitu. Możecie porównać 2 etapy: - od naciśnięcia klawisza do pulpitu - od naciśnięcia klawisza do załadowania paska zadań lub od ukazania pulpitu do załadowania paska zadań. Za załadowanie paska zadań uznaję uaktywnienie wszystkich ikon w trayu, w tym antywirusa i nawiązanie połączenia internetowego. P.S. Mogę tylko zapewnić, że Win 8/8.1 jest porównywalny - sam start ma nawet minimalnie szybszy od Win 7, natomiast ładowanie paska zadań porównywalne z Win 10. 1. Boot Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. Boot Win 10: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czasy: 1. Win 7: - od naciśnięcia klawisza do pulpitu: 14 sekund(1:41 - 1:55) - od naciśnięcia klawisza do załadowania paska zadań: 20 sekund(1:41 - 2:01) 2. Win 10: - od naciśnięcia klawisza do pulpitu: 23 sekundy(1:11 - 1:34) - od naciśnięcia klawisza do załadowania paska zadań: 35 sekund(1:11 - 1:46) Kilka uwag: 1. Czysty Win 7 po instalacji potrafi wystartować w 6 sekund - ta granica jest praktycznie nie do złamania. 2. Czysty Win 10 po instalacji nawet z hybrid boot i zainstalowany na GPT + UEFI(co nie daje żadnej przewagi, ale pokutuje to przekonanie wyssane z palca wśród naiwnych) często nie ma szans ze startem Win 7 - przetestowałem to na kilkudziesięciu konfiguracjach. 3. Niektóre płyty główne np Asrock mają wbudowany sprzętowy Fast Boot, który naprawdę daje kopa i potrafi wystartować system w 4 sekundy, ale dłużej się zamyka - system jest wstępnie ładowany. 4. Super szybkie dyski SSD NVMe z reguły startują dłużej od dysków SSD SATA. 5. Tanie dyski SSD SATA potrafią startować minimalnie szybciej od konstrukcji high end. 6. Rodzaj procesora i pamięci RAM ma znikome znaczenie w szybkości startu systemu. bunio1 likes this Quote
VACek Posted October 29, 2018 Report Posted October 29, 2018 Dodam że 8.1 potrafi wystartować do pulpitu w około 4 sekundy, ale czysty tuż po instalacji, gdy po instalujemy stery czas sie podwaja, niekiedy potraja. Quote
Guest kmito Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 Może nie jest to porównywalne z laptopem... Ale informacyjnie podam. Platforma: CPU: i3-3220 Dysk: HDD (SATA II) RAM: 4Gb (DDR3 1600Mhz) GPU: Nvidia GT 630 Komputer: Dell Optiplex 3010 System: 8.1 niemodyfikowany (leciutko odchudzony w usługach) bez WiFi i Antywirusa Do załadowania paska zadań - 16 sekund Ta sama platforma z WiFi Do załadowania paska zadań - 17 sekund Laptop żony: CPU: i3-2330M Dysk: HDD (SATA II) RAM: 2Gb (DDR3 1333Mhz) GPU: zintegrowana Intel System: 8.1 niemodyfikowany bez Antywirusa Do załadowania paska zadań - 16 sekund Komputer syna: CPU: i5-2400 Dysk: HDD (SATA II) RAM: 6Gb (DDR3 1600Mhz) GPU: Nvidia GTX 750 Komputer: Fujitsu p410 System: 8.1 niemodyfikowany z WiFi bez Antywirusa (system nieco zasrany ale bez aplikacji w autostarcie) I tu ciekawostka. Do załadowania paska zadań - 18 sekund Quote
P1O Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 3 filmiki z laptopem córy po wymianie dysku na SSD SATA. Acer Aspire V3-371. Hibernacja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wyłączenie i włączenie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ponowne uruchomienie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] System zainstalowany na GPT/UEFI, dlatego wstawiam wyłącznie jako ciekawostkę. Quote
Nieobecny Posted October 30, 2018 Author Report Posted October 30, 2018 To potwierdza, że szybkie uruchamianie i Prefetch w przypadku SSD nic nie daje. P.S. Na tym testowym Lenovo G510 przy zainstalowanym Win 10 słychać strzały, trzaski w głośnikach podczas uruchamiania czy na początku odpalenia jakiegoś zdarzenia dźwiękowego. System tragedia. Jeszcze nie trafiłem konfiguracji sprzętowej, na której nie byłoby żadnego problemu. Quote
razor1995 Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 11 minut temu, wiktorynek napisał: Na tym testowym Lenovo G510 przy zainstalowanym Win 10 słychać strzały Na prywatność użytkowników Sorry, musiałem Na jednym z najnowszych Latitude Della (niestety nie pamiętam modelu, taki z wąskimi ramkami i 8gen) na 1803 znikają sobie ikonki na pasku zadań. Nie pomaga przelogwanie, dopiero restart skutkuje. Tak co 2 dni. A Windows 7 nie zainstalujesz. m4s and P1O like this Quote
schonaldo Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 2 godziny temu, wiktorynek napisał: To potwierdza, że szybkie uruchamianie i Prefetch w przypadku SSD nic nie daje. P.S. Na tym testowym Lenovo G510 przy zainstalowanym Win 10 słychać strzały, trzaski w głośnikach podczas uruchamiania czy na początku odpalenia jakiegoś zdarzenia dźwiękowego. System tragedia. Jeszcze nie trafiłem konfiguracji sprzętowej, na której nie byłoby żadnego problemu. Różnice niedostrzegalne, sprawdziłem dokładnie i tak jak przy teście z stoperem porównywalne wyniki. Baza Windows 7 GPT, dysk SSD z 2013 roku zostało wolnego miejsca 22GB z 128GB. Uruchamia się AVG+Nord VPN(dodatkowo 2x napisy24 program) przy starcie+BootRacer program. No i 3 sekundy wybor systemu w menu(mam pare zainstalowanych na dysku hdd reszta)(w sumie mniejsza o to, test dotyczy wlaczonych parametrow Prefetch oraz wylaczonych). Pierwszy wynik parametry Prefetch włączone, drugi wynik wyłączone. Różnica minimalna Dla zainteresowanych nazwa programu BootRacer(rozdaja za darmo akurat premium [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ), dziala calkiem ok nie trzeba sie meczyc z stoperem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
P1O Posted October 31, 2018 Report Posted October 31, 2018 5 godzin temu, wiktorynek napisał: słychać strzały, trzaski w głośnikach podczas uruchamiania czy na początku odpalenia jakiegoś zdarzenia dźwiękowego Czy dźwięki systemowe słychać natychmiast po zdarzeniu, czy z pewnym opóźnieniem? Quote
Nieobecny Posted October 31, 2018 Author Report Posted October 31, 2018 Raczej natychmiast. Strzał w głośniki i potem spokój. Tylko na Win 10 to występuje. Na 90% to wada sterowników pod Win 10, a 10% daję na wersję Win 10 lub jakąś poprawkę. Quote
P1O Posted October 31, 2018 Report Posted October 31, 2018 Raczej sam system. Mam to samo na Omenie i to samo zauważyłem na niektórych lapkach z Intelem 7-gen pod Win 10. Ten trzask przed dźwiękiem. Ponadto dźwięk zdarzeń systemowych jest tak opóźniony, że gdy w miarę szybko odpowiem na pytanie (kliknę tak/nie) to nawet nie jest odtwarzany. Wydaje mi się, że może to być efekt jakichś mega turbo sprytnych zabiegów MS w celu oszczędzania energii poprzez wyłączanie również karty dźwiękowej, gdy nie jest stale używana. Quote
Guest kmito Posted November 4, 2018 Report Posted November 4, 2018 W dniu 29.10.2018 o 22:08, wiktorynek napisał: Kilka uwag: 1. Czysty Win 7 po instalacji potrafi wystartować w 6 sekund - ta granica jest praktycznie nie do złamania. 2. Czysty Win 10 po instalacji nawet z hybrid boot i zainstalowany na GPT + UEFI(co nie daje żadnej przewagi, ale pokutuje to przekonanie wyssane z palca wśród naiwnych) często nie ma szans ze startem Win 7 - przetestowałem to na kilkudziesięciu konfiguracjach. 3. Niektóre płyty główne np Asrock mają wbudowany sprzętowy Fast Boot, który naprawdę daje kopa i potrafi wystartować system w 4 sekundy, ale dłużej się zamyka - system jest wstępnie ładowany. 4. Super szybkie dyski SSD NVMe z reguły startują dłużej od dysków SSD SATA. 5. Tanie dyski SSD SATA potrafią startować minimalnie szybciej od konstrukcji high end. 6. Rodzaj procesora i pamięci RAM ma znikome znaczenie w szybkości startu systemu. Windows 7 plus SSD najbardziej wkurzało mnie to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]dy Raz startował tak jak pierwszy obrazek a nieraz jak trzeci. I później było kombinowanie, a co się stało, a dlaczego, a może już zerowanie? Kiedyś mnie to jarało i straciłem kupę czasu na czynności natrętne. Quote
Recommended Posts