razor1995 Posted October 18, 2018 Report Posted October 18, 2018 Dorwałem taki artykuł na DP: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Apple podobno chce przejść całkowicie na ARM. Wszystko fajnie, ale autor artykułu zapomniał o jednym - o oprogramowaniu. Mnóstwo komercyjnego softu kompilowane jest tylko i wyłącznie na x86-64, Apple musiałoby sypnąć poważną kasą firmom, żeby budowały swoje programy na ARM. Jest wyjście - emulacja, ale jak wydajna by nie była - zawsze będzie jakiś narzut. A nie po to kupujesz Maca za grube dolary, żeby mieć narzut na wydajność. Według mnie jedyne, co mogą zrobić to ultramobilny MacBook Air na ARM - mega energooszczędność, a i aplikacji zasobożernych na takim sprzęcie się nie używa. "Apple nie będzie musiało czekać na nowe procesory Intela, aby odświeżyć linię laptopów." - jakoś nie widziałem, by kiedykolwiek musieli czekać Ubicie hackintoshowania? Wbrew pozorom hackintoshe Apple się opłacają - sam znam kilka osób, które po zabawie hackintoshami przesiadły się na fizyczne Maki - kasa dla Apple. Poza tym - sam system - minimum przez 4 wersje musieliby kompilować dwie wersje - dla x86 i dla ARM - bezsens. Quote
VACek Posted October 18, 2018 Report Posted October 18, 2018 Ty wierzysz w to co pisze szmatławiec DP Quote
m4s Posted October 18, 2018 Report Posted October 18, 2018 Na chwile obecną wielcy w IT dążą to własnych standardów jeżeli chodzi o procesory, wspomniane jabłuszko lub np. Huaweii-Kirin. I tak będzie że cały łańcuch produkcji będzie oparty na własnościowych produktach a nie np. pod produktach / w zakresie ile się da/ Quote
Recommended Posts