Jump to content
djandy75

Problem po downgrade bios-u

Recommended Posts

Witam. Problem dotyczy płyty Asus P8H67 rev 3.0.  Po aktualizacji bios do najnowszej wersji pojawił się problem dotyczący dzialania klawiatury w Boot manager. W bios i systemach dzialała.

Klawiatura na PS/2 także. Legacy włączone.

Żadne rozwiązania nie przynosily efektu w związku z czym postanowilem zrobić downgrade bios do tej wersji , ktora byla wczesniej.

Wykonalem to przy pomocy AFUDOS z pendrive. Wgrywanie bios przebieglo pomyslnie lecz po skonczeniu i przejsciu do dos po znaku c:> pojawilo sie

mnostwo liter "y" oraz kilkanaście razy dzwiek taki jak przy starcie komputera.

Po jakiejś pól godzinie nadal nic sie nie dzialo więc wcisnąłem enter a nastepnie reset kombinacja ctrl+alt+del.

Po wlączeniu komputer zatrzymał się na logo asus-a i nic się nie działo. Po resecie Nie chcial się włączyć wcale. Następnie wyciągnąłem baterie i po jakimś czasie właczyłem

go ponownie , znowu powtórzyła się sytuacja z logo. Po drugim wyjęciu baterii wystartował i da sie wejść do bios lecz jest ostrzezenie

o wysokim napieciu CPU . Bios pokazuje masakrycznie wysokie temperatury oraz napiecie ponad 2 volty gdzie wczesniej było lekko ponad 1 volt. Nie pamietam dokladnie.

Poza tym przy właczaniu dziwnie się zachowuje , tzn. Na 2-3 sek się uruchomi , następnie wyłącza , po czym po kilku sek włącza się ponownie i alarmuje o napięciu.

Nie mam pojecia jak temat ugryźć. Bardzo proszę o pomoc.

Zastanawiam się czy nie spróbować teraz za pomocą EZ Flash wgrać ten bios jeszcze raz albo troszkę nowszy , wydaje się że możliwość

jest gdyż bios się włącza. Jednak się boję czy nie uwalę całowicie plyty.

 

i5-2500

3 kości RAM 4GB

3xHDD

GTX - 960

 

 

 

Po kolejnym wyjęciu baterii na prawie godzinę i włączeniu nic nie wyświetlił a po restarcie nie reaguje w ogóle.

Kolejne próby włączenia komputera przynoszą różne efekty. Zawieszanie się na logo asus-a ,brak wyświetlania czegokolwiek, alarm cpu voltage error i

cpu temperature error, a raz przeszedł do wyboru systemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę zacząć od ponownego wgrania BIOS-u (UEFI) (tej samej wersji), a następnie - po wejściu do niego (zakładam, że będzie taka możliwość) - doprowadzić ustawienia do porządku takiego jaki był przed pierwszym downgrade'em.

Dopiero jeżeli ta opcja zawiedzie będzie można i trzeba myśleć o kolejnych możliwych krokach, z których pierwszym pewnie będzie próba aktualizacji (do wersji "startowej").

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kilku próbach wejścia w bios udało się przeprowadzić wgranie  za pomocą EZ Flash  tej samej wersji. Nic to jednak nie zmieniło.

Wgrałem troszkę nowszą wersję lecz również komputer nie działa. Włacza się , robi jakiś tam scan urządzeń ( jak zawsze ) , jest dżwięk ,

ponownie pokazuje logo asus i się zawiesza , lub po włączeniu jest tylko czarny ekran. Wyjęcie baterii i odczekanie nic nie zmienia.

 

 

Po ponad dwudziestu razach wreszcie się uruchomił i udało się wejść w bios. Dałem F5 czyli load optimized , ustawiłem kolejnosć boot

dysków , zapisane ustawienia ,  reset i teraz tylko czarny ekran.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, djandy75 said:

Po ponad dwudziestu razach wreszcie się uruchomił i udało się wejść w bios. Dałem F5 czyli load optimized , ustawiłem kolejnosć boot

dysków , zapisane ustawienia ,  reset i teraz tylko czarny ekran.

Powinienesz sprawdzić sto razy , czy " nowy " BIOS jest właściwy od tej płyty ( różnica w nazwie nawet jedna litera to może być inny nie pasujący ) , dopiero go używasz .

Nie piszę o błędach wynikających z braku prądu w czasie procedury zmiany BIOS-u .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, adamkon said:

Powinienesz sprawdzić sto razy , czy " nowy " BIOS jest właściwy od tej płyty ( różnica w nazwie nawet jedna litera to może być inny nie pasujący ) , dopiero go używasz .

Nie piszę o błędach wynikających z braku prądu w czasie procedury zmiany BIOS-u .

 

Plik biosu na 1000% jest właściwy. A z zasilaniem także problemu nie było.

Na chwilę obecną każde włączenie kompa to inna reakcja . Takie jak opisałem wyżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy teraz na obecną chwilę masz tą możliwość , że za każdym razem możesz wejść do BIOS-u ?

Jeżeli tak , to tylko ustawienia fabryczne i SAVE ( aż do skutku ) .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, adamkon napisał:

Czy teraz na obecną chwilę masz tą możliwość , że za każdym razem możesz wejść do BIOS-u ?

Jeżeli tak , to tylko ustawienia fabryczne i SAVE ( aż do skutku ) .

 

Z odłączonymi wszystkimi możliwymi peryferiami - zostaje CPU, RAM i ew. karta graficzna.

Gdy uda się sytuację  tym na poziomie wtedy można podłączyć resztę i popracować nad ustawieniami bootowania itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do biosu wejś udało się raz na multum prób. Po zapisaniu ustawień fabrycznych dalej to samo. Aktualnie próbuję wgrać jeszcze troche nowszy plik biosu.

 

Po wgraniu nowszej wersji jak narazie niestety jest jeszcze gorzej. Nie dzieje się nic poza tym , że działają podzespoly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minutes ago, djandy75 said:

 Aktualnie próbuję wgrać jeszcze troche nowszy plik biosu.

 

Uwaliłeś płytę już na samym początku z AFUDOS-em - tylko fachowy serwis to może zrobić .

Tutaj jest ta rewizja płyty i BIOS-u .

 

Ile Ty masz " najnowszy , nowszy " BIOS ( jest tylko najnowszy - taki ma działać ) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information