Skocz do zawartości
TrisK

Nowy komputer - spadki fps HELP!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Odysei ciąg dalszy, przez nowego kompa i przejście na win10 mam już powoli stany lękowe...

 

W skrócie. Komputer nowy, kupno 23 sierpień:

GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC
Gigabyte GeForce GTX1060 WF2 OC 6GB DDR5 192bit (1797/8008)
Intel Core i5-8400 /2.8GHz, 9MB, LGA1151, BOX/
G.Skill 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis
Toshiba P300 2TB 64MB cache SATA600 7200rpm

AsRock Z370 Pro4 /intel Z370, LGA1151/

monitor LG 24MP59G-P (IPS, 5ms, HDMI)

NVidia drivery 298.36

 

4ta instalacja Windows 10- 2 razy kastraty Sromotnika (wersja Pro i Enterprise), czyste Pro kastrowane własnoręczne się uszkodziło bez możliwości przywrócenia systemu w jakikolwiek sposób, no więc ostatnia instalka z soboty - czysty Enterprise, tylko z powyłączanymi niepokasowanymi usługami, wersja 1709. No może coś tam ODINSTALOWAŁAM z bloatwaru co się dało... Z mocniejszych ingerencji jedynie Classic Shell, żeby mieć normalne menu start. komp nic nie zasysa, ładnie chodzi, jedyne to Defender aktualizowany.

 

Nowa rzecz - internet z Playa Abonament. Router Huawei B525. Działa zdaje sie w porządku, przesyły 20-30Mbps/15Mbps, 31 ping, 150 m od anteny Playa się znajdujemy (przez okno widać)..

Nie da się światłowodu zrobić, pertraktacje z UPC i Orangem spełzły na niczym - środek miasta Gdańsk, kurła :((

 

PROBLEM:

Gramy na jednym modemie (powyższym) dwa kompy stacjonarne podłączone ethernetem

Mianowicie w niewymagających w sumie przetestowanych grach chodzi... gorzej niż na starym 7mioletnim grzmocie...z geforcem 560 i 8 gigami ramu :(

Przetestowaliśmy SWToR oraz World of Warships. (no nie są to kurtka, gry z kosmosu) Miejscami robi się szybkie zmienianie fps z podstawowego 75 (max monitora - monitor 24 cale, więc też nie kosmos jakiś) schodzi do 32-35 i z powrotem płynnie. Masakra. Owszem grac się daje, ale niesmak mamy duży... Noż, nie po to się kupowało kompa nowego :(  Ustawienia na maxa, no ale na maksa to na starszym sprzęcie bez problemu chodzi, także u mnie w domu na gtx 960...

Czy ktoś coś może podpowiedzieć w tej kwestii? Cokolwiek przychodzi do głowy? Serio - jestem mocno już zdesperowana...

W menedżerze zadań nic nie widać - zasoby wykorzystuje gra i potem długo długo nic i menedżer zadań..

 

Poza tym ten modem - mamy go na defaultowych ustawieniach. Coś zmieniać? Czy to on może być jakimkolwiek problemem i wpływac na te fpsy??? Wiem brzmi głupio ale podobno na poprzednim modemie i nie wiem jakim systemie (już się gubimy) nie było problemu?

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gra ma pełne prawo się zacinać. Wbrew rozpowszechnianym przez operatorów informacjom - internet mobilny absolutnie nie nadaje się do grania. To, że na speedteście w pewnym momencie masz 30ms pingu, nie oznacza, że za miutę ten ping nie wyniesie już 400ms i wyżej. Taka specyfika sieci LTE/HSDPA. Wiele zależy od obciążenia BTSa, pogody czy nawet przejrzystości powietrza ;) 

 

Na takim sprzęcie stawianie wycinanego systemu to bezsens, nie przyniesie to żadnego wzrostu wydajności a tylko i wyłącznie problemy gdy gra odniesie się do wyciętego składnika. Zainstaluj tam czysty, niemodowany Windows 10, wgraj najnowsze sterowniki i aktualizacje i dopiero testuj. 

Do tego pokaż screena z temperatur CPU i GPU. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie piszę że jest to system czysty niezmodyfikowany. Wyłączyłam w ustawieniach tylko niepotrzebne rzeczy, typu Cortana, Xbox, Edge. A co dadzą aktualizacje, czego nie ma w 1709 wersji? Po najnowszych aktualizowanych Windowsach mieliśmy spore problemy - w tym niedziałanie sprzętów oraz spowolnione uruchamianie programów, np Firefox się długo uruchamiał. Sterowniki mamy aktualne, może grafa - 2tygodniowa (straszne) Nadmieniam, ze do tej pory działało dobrze na ... abonamencie Playa tylko takim jeszcze gorszym - 3g z ograniczeniem do 16 gb przesyłu na kluczu wkładanym do USB!!!! Ping w grach nie spada tylko fpsy! Mamy monitorowanie w grze ustawione. Antenę Playa mamy widoczną przez okno serio bliziutko - może nawet nie 100 metrów od nas, nie przesłania jej żaden budynek. Temperatury zmierzę . CPU zainstaluję, GPU mierzone afterburnerem nie wznosi się ponad 58 stopni.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W celu diagnozy najlepiej by było zarejestrować (nagrać na wideo) problematyczne momenty i jednocześnie porównać z zalogowanym użyciem sprzętu (CPU/GPU/dysk)

Pozwoli to drogą eliminacji wykluczyć lejki sprzętowe jeśli takie są, a nie powinno być.

Podejrzewam że jest tak jak pisał razor1995 czyli winny jest mobilny net, można to sprawdzić przenosząc kompa do miejsca z kablowym i testując to samo.

 

Jeszcze może drivery nvidii zaktualizuj bo chyba teraz aktualne to 399.24 ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników])

 

I jeszcze jedno pytanie, gierki zainstalowane na HDD czy SSD, może ścina przy wczytywaniu z dysku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobimy Rudio, może prócz wożenia sprzętu w miejsce z kablem - myślę że właściciel sie nie zgodzi niestety, z tym że w takim razie czemu lepiej to chodziło (bez takich spadków) na modemie wkładanym do USB Playa? 3g starym??? Trochę się to nie kłóci z teorią?

9 minut temu, LAGUNA napisał:

Masz Z370,a jak byś tak sprawdził na innym systemie.

W sensie? Co sugerujesz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wiem jak masz tam wszystko poustawiane dlatego tylko podpowiadam jakbym sam to próbował rozwikłać.

A tak w ogóle pozdrawiam koleżankę z gdańska.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, LAGUNA napisał:

Sprawdzić na innym niż 10. Wtedy zobaczyć czy to coś zmieni.

Ale to sprzęt pod Win 10, ja tu w ogóle 7kę czy coś innego zainstaluję i poużywam? A co jak nastapi KIEDYŚ gra tylko pod Windows 10? Wolałabym by 10ka działała, tym bardziej że przy którejś instalce 10ki było dobrze...

5 minut temu, Rudio napisał:

Ja nie wiem jak masz tam wszystko poustawiane dlatego tylko podpowiadam jakbym sam to próbował rozwikłać.

A tak w ogóle pozdrawiam koleżankę z gdańska.

Miło mi - pozdrawiam :) Wszystkie pomysły mile widziane - tylko tez od razu zgłaszam wątpliwości jak coś.

SWToR jest na SSD, WoWS na HDD - sprzęty nowiuteńkie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyżby nowe bloki na przymorzu? A może pójdź do firmy Volta na tej samej ulicy może coś doradzą w sprawie netu.

 

Edit: Pomyliłem firmę ta Volta ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) jest od zabezpieczzeń, u mnie w firmie jest net od Volty ale chyba innej ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]).

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety to stary szeregowiec z lat 60tych, Volte mamy (rodzice mają) na starych miedzianych kablach, bez możliwości i ochoty ze strony Volty na wymianę) - jest jeszcze gorzej, przesył straszny, rwie się i wyłącza kilka razy dziennie. Nawet TV słabej jakości.

Mi też się to nie mieści w głowie za bardzo - centrum miasta a jest wielka maniana. Owszem, pewnie jakbyśmy zapłacili te z 10 tysi za pociągnięcie światłowodu (wyliczenie UPC), toby każdy chętnie nas podłączył. Ale zasadniczo nas nie stać niestety.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra ale offtop wychodzi, najpierw przetestuj sprzęt najlepiej jakieś offlinowe benchmarki typu 3Dmark itp., a jak to nic nie pomoże znaleźć to wtedy pewnie wina neta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A masz jakiś pomysł czemu to na abonamencie Playa tylko 3 g i modemie przenośnym działało bez spadków a na tym wypasionym LTE są??? Bo to mnie gnębi nadal...

I jeśli jednak mimo wszystko to wina itd, to czy podpięcie lepszej zewnętrznej anteny by pomogło? Bo są takie różne wynalazki... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Magia sieci komórkowych, może pasmo jest bardziej zajęte to już pytanie do techników PLAYa.

W grach od przepustowości ważniejsze są stabilne opóźnienia dlatego trzeba się starać co się da po kablu puszczać (w bezprzewodówce muszą być opóźnienia to już fizyka). 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przetestuj wszystko osobno: sprzęt, benchmarki, neta. Potem coś można ustalać bo póki co to jest gdybanie. Najlepiej loguj sobie gdzieś FPSy, ping, użycie CPU/GPU/SSD/HDD. 

Możesz jeszcze spróbować napisać do supportu od tych gier może coś podpowiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wydaje Ci sie że modem jest problemem zainstaluj co kol wiek co nie wymaga internetu. A co do czystego systemu. Uj by mnie strzelił gdybym oprócz sterowników nie wgrał bibliotek xD AIO runetimes, jak na moje krytycznie nikłe zamiłowanie do grania robi cała robotę;) A do tego, tak szczerze czy te komponenty które wybrałeś w specyfikacjach sprzętowych, maja pełną zgodność(Serio, może głupie pytanie, ale nie skladam masowo komputerów, a kiedyś tam, to miało znaczenie w uj;) )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, arealny napisał:

Jeśli wydaje Ci sie że modem jest problemem zainstaluj co kol wiek co nie wymaga internetu. A co do czystego systemu. Uj by mnie strzelił gdybym oprócz sterowników nie wgrał bibliotek xD AIO runetimes, jak na moje krytycznie nikłe zamiłowanie do grania robi cała robotę;) A do tego, tak szczerze czy te komponenty które wybrałeś w specyfikacjach sprzętowych, maja pełną zgodność(Serio, może głupie pytanie, ale nie skladam masowo komputerów, a kiedyś tam, to miało znaczenie w uj;) )

AIO mam of course :) Zgodne sprzętowo jest - analizowany układ na PCLabie oraz wszystko składane w zaprzyjaźnionym sklepie bardzo znanym (a my ich znamy osobiście) więc nam by nie ściemniali i mówili że ładny układ.

Z tym co nie wymaga internetu  - interesujący pomysł :) Dzięki - tylko czy cokolwiek my multiplayerowe ludki mamy, oto jest pytanie :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bez szukania, zaczalbym od formatu i moze wgrania windows 8.1 od sromotnika ( https://winclub.pl/topic/14372-win-jg81-pro-x64-lite/) , potem stery tym; https://www.snappy-driver-installer.org/download/ albo tym http://sdi-tool.org/download/ poza  sterami od grafiki ktore  ze strony nvidi lub gigabyte, zakladajac ze to cos programowego  powino latac

 

jak masz wiecej czasu  lub okaze sie ze to nie os,  bechmarkuj  pokolei podzespoly i zobacz co ma czkawke, zacznij od dyskow potem ramy potem cpu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie benchmarki i testy zrobić? Bo się gubię... Piaty raz nie będę instalować systemu - chcę trochę pożyć. I kastaraty nie dla mnie. To na tym w jakimś momencie działało lepiej, więc sądzę, że to raczej rzecz programowa nie sprzętowa...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź sobie jeszcze bez podłączonego  internetu (na innych grach).

Jeśli chodzi o podzespoły komputera,to tutaj raczej jest dobrze dobrane.

Sprawdź sobie też dyski.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dane zebrane do tej pory:

Mogę jeszcze zrobić 3dmark11 tylko nie wiem co uruchomić???

Nie pomogło też wyłączenie optymalizacji ekranowych aplikacji (z właściwości programu uruchamiającego)

Speedtest - komp z Win10

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Speedtest - komp z Win7

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I jeszcze:

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie