Jump to content

HP Prodesk 600 G2 w obudowie Mini - krótki test

Recommended Posts

Posted

Jakiś czas temu kupiłem sobie takie małe pudełeczko:

ycjCzRS.jpg

Specyfikacja z HwInfo:

cqkUvsh.png

Cinebench:

8nLRa6z.png

Passmark:

uBykiDh.png

CCSIO (Crucial MX500 250GB):

eENsuT5.png

Sprzęt zasila zwykły laptopowy zasilacz 65W.

Ogólnie jestem zadowolony temperatury w zależności od użytkowania między 32 a 45°C.

Komputer obsługuje dyski NVME, jednak zdecydowałem że póki co nie będę tego ładował, bo nie wiem czy dysk z fabrycznym "radiatorem" podejdzie (są trochę wyższe niż te bez blaszki odprowadzającej ciepło), a po drugie nie bardzo widzę sens jak na razie takiego zabiegu.

Gdyby nie wkładać SSD na NVME, to można by było pomyśleć o jakimś eGPU, ale na razie nie jest mi to potrzebne :)

Szukam pomału i7-6700T w jakiejś okazyjnej cenie :)

Posted
4 godziny temu, analyzer64 napisał:

Sprzęt zasila zwykły laptopowy zasilacz 65W.

Bo procesor ma TDP 35W co niestety odbija się na bardzo przeciętnych osiągach. i7 6700T ma też TDP 35W, ale sporo wyższe taktowanie. Jakbyś wymienił procesor na mocniejszy(jeśli płyta obsługuje), to trzeba będzie wymienić zasilacz na 90W lub 120W, ale ten mały laptopowy wentylatorek nie dałby rady. Jednak i7 6700T polecam.

Posted

Dokładnie tak, jednak zasilacz nie jest problemem, można i 230W kupić, ale co z tego skoro chłodzenie słabe, musiałaby być rzeźba żeby włożyć jakiś lepszy radiator. Nie mniej wychodziły te HPki z i7-6700T. Z tego co przeczytałem na stronie Intela w sekcji "thermal solution" to 6700T i 6500T wychodziły z tym samym chłodzeniem - to się tyczy oczywiście wersji boxowych, ale jest to jakaś wskazówka.

Posted

Nie wiem jeszcze jak z Kaby Lake, niby chipset Q150 wspiera te procesory... ale to już cenowo nie ta półka, i tak te procki 6 czy 7 generacji drogie są, nie to co 3-4gen :D

Posted

Jak na jego cenę to ma bardzo słabe specyfikacje : P

Kilka miesięcy temu zbudowałem komputer z płytą główną Mini ITX  Gigabyte GA-AB350N ( WiFi), AMD Ryzen 5 1600, 16GB Crucial DDR4-2133 RAM, 125gb Kingston SSD, Crosair 450 80+ Modular PSU, używanym Radeon R9 390 8GB GPU oraz obudową z niemieckiego Amazon sprzedawana pod nazwą Fractial Design Note 202 HTPC Mini Gehäuse.

Wszystko razem kosztowało mnie 658 Euro i mogę grać w Wiedźmina 3 z 72fps tylko że mam mały problem z kartą graficzną, bo jak gram to ona osiąga dość wysokie temperatury. Chyba będę musiał kupić jakiś water cooling shield żeby to wszystko działało bez żadnych problemów