Jump to content

Recommended Posts

Posted

Trochę z nudów, trochę z ciekawości.

Ostatnio kupiłem PC za 110zł

Parametry:

MoBo: ASRock G41M-GS3
PSU: Gembird 450w ccc-psu5-12
CPU: E5800 (775) ---> jedzie do mnie q9300 (cena 50zł)
RAM: 2x2GB DDR3 1333mhz GOODRAM dualchanel
HDD: WD Green 500GB 
GPU: GeForce 8400 GS DDR3 1GB ---> tragedia gpu zmieniłem na troszkę lepszy 9400gt 512mb ddr2 (miałem) 

INNE: DVD SATA, buda noname.

W planach wymiana ramu na 2x4GB ddr3, grafika pokroju gtx660, ssd.

Ale póki co będę zamieszczał w tym temacie testy i moje spostrzeżenia dotyczące zestawu bazowego jak i w dalekiej przyszłości już po pełnym upgrade.

info intel.PNGcałość.PNGdysk.PNGbench.PNG

Jak widać wyżej ten 8400GS to tragedia ;/

Posted

Nie jest najgorzej jak za 110zł patrząc na te ddr3, ale rzeczywiście ten 8400GS to tragedia. Sens był, ale tylko w tym ddr3 (oczywiście według mnie).

Posted

Windows 8.1PS 64bit

Procesor podkręcony do 3.27ghz

Ram podkręcony z 800mhz do 1090mhz (na tyle bezpiecznie pozwala płyta a przede wszystkim cpu który działa domyślnie na 800mhz fsb)

9400GT 512MB DDR2 też dno ale jak widać poniżej zjadło 8400GS 1GB DDR3

cine8.1.PNGmark8.1.PNGsuperpi8.1.PNG

Posted
5 godzin temu, M4T  napisał:

Procesor podkręcony do 3.27ghz

Hmmm... Cinebench i info z systemu pokazuje 4,37GHz co by sugerowało FSB procesora ok 273MHz(FSB magistrali 4 x 273 = 1092MHz) - zgadza się wtedy z taktowaniem pamięci 1090MHz oraz taktowaniem procesora 273 x 16(mnożnik E5800) = ok 4,37GHz

Wynik 4,37GHz na tej płycie to znakomity wynik.

Posted

Niestety w przeciwieństwie do e5800 opcja Load CPU EZ OC Setting jest zablokowane i nwm czemu nie mogę ramów wrzucić na 1333mhz
aFmxtR6.jpg

Posted

Zmień opcje z auto na manual. Ja mam tego Q9300 na płycie z chipsetem G31(czyli gorszym niż G41) podkręconego bez podnoszenia napięcia i żadnej filozofii czy ceregieli do 3GHz(7,5 x 400). 

Posted
3 minuty temu, wiktorynek napisał:

Zmień opcje z auto na manual. Ja mam tego Q9300 na płycie z chipsetem G31(czyli gorszym niż G41) podkręconego bez podnoszenia napięcia i żadnej filozofii czy ceregieli do 3GHz(7,5 x 400). 

Max dałem 350 powyżej komp nie wstaje :)

Posted
4 minuty temu, wiktorynek napisał:

A DRAM Frequency po zmianie z auto na manual można dać do żądanej wartości dla DDR3 1333MHz?

800Mhz lub 1066mhz jakoś tak 

I wszystko sie wyjaśniło :D - Supports DDR3 1333(OC)/1066/800 non-ECC, un-buffered memory

1333mhz można po oc wyciągnąć 

Posted

Czyli powinna być taka opcja w biosie.

W przypadku pamięci nie zapomnij: " In order to maximize the system memory, please install [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. "

oraz obsługa 8GB w biosie od wersji 1.30

Kto czyta nie błądzi: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przechwytywanie.jpg

Tak musisz ustawić zworki:

Przechwytywanie.jpg

Posted
8 minut temu, wiktorynek napisał:

Tak musisz ustawić zworki:

Dzięki, jutro przenoszę cały majdan na "warsztat" bo w domu już mam suszenie głowy o te złomowisko IT, to na spokojnie po testuję i dam znać :)

Posted
36 minut temu, wiktorynek napisał:

Q9300(3,0 GHz) + 4GB(2x2) DDR2 800MHz CL5 + GTX650Ti + póki co stary dysk HDD(będzie SSD):

Daj wynik z superpi.

P.S daj screena z biosu jak masz podkręcony cpu.

Posted

Dorzuciłem wynik z Super Pi do poprzedniego postu. A tu masz zrzut ekranu z ustawień biosu - tylko Gigabyte ma inny bios od Asrock i brak zworek.

WP_20180708_07_23_16_Pro.jpg

Jak widzisz mnożnik 7,5

FSB procesora 400MHz co daje taktowanie procesora 3,0 GHz

FSB magistrali 1600MHz(4x400)

FSB:RAM x2 = 800 - pamięci DDR2 800MHz

I zawsze kontroluj w CPU-z jak jest w rzeczywistości:

image.jpg

image.jpg

Posted
2 godziny temu, M4T  napisał:

Niestety podnosząc FSB podnosi mi sie taktowanie ramu i tak mi sie wydaje że to jest przyczyną że PC nie wstaje.

Dokładnie - bez możliwości regulacji w biosie dzielnika FSB:RAM nic nie da się zrobić. Możesz tylko jedno popróbować zworkami:

- procesor zostawiasz na 1333MHz

- pamięć przestawiasz z 1333MHz na niższą wartość(tylko nie wiem czy wtedy procesor nie będzie też niżej taktowany)

- podkręcasz procesor i patrzysz jak rośnie taktowanie pamięci, tak aby dobić max w okolicę 1333MHz

Poszukaj w sieci filmików/poradników na temat OC Twojej płyty.

Posted

@M4T - bez obniżenia taktowania pamięci nie da się podkręcić proca. Możesz to zrobić na 2 sposoby:

- w biosie jeśli jest jakaś wartość na to pozwalająca

- przez zworkę

Możesz kombinować, ale po tym FSB procesora 361MHz widać że płyta ma słabe możliwości i gra niewarta świeczki:

7,5 x 360 = 2700 czyli o 200MHz

z tytułu magistrali PCI-E jakby się dało do 105MHz kolejne 135MHz

Posted
1 godzinę temu, M4T  napisał:

440 na FSB

Chyba FSB procesora 340MHz ;)

@M4T - jeśli się nie mylę, to będziesz kupował dopiero pamięć RAM DDR3?

1. Pamiętaj o ograniczeniu chipsetu:

- max 8GB(2x4)

- kości 4GB muszą być dwustronne tzn kostki po obydwu stronach PCB

2. Kup kości 1600MHz z dwóch powodów:

- mogą się jeszcze kiedyś przydać gdzie indziej wyżej taktowane

- 1600MHz nic nie szkodzi, będzie pracować jako 1333MHz być może nawet z niższym o 1 opóźnieniem CL, a być może pozwoli to na większe OC procesora - teoretycznie do 400MHz czyli 1600MHz na magistrali i pamięciach(choć wątpię w takie możliwości ponieważ producent już zastrzega, że pamięć DDR3 pracuje na 1333MHz w trybie OC, ale może wyciągniesz chociaż 360MHz czyli 1440MHz na magistrali i pamięciach).

Kości kup jakieś typowe, im niższy CL tym lepiej, ale drożej.

P.S. Widzę, że kolega @adamkon nie odróżnia płyt VS3 od GS3 i to że ktoś gdzieś pokazał(prawdopodobnie na zmodyfikowanym biosie) to nie znaczy że powiedzie się u kogoś innego. Na to ma wpływ wiele innych czynników: możliwości danej płyty i jej chipsetu(danego egzemplarza), dany egzemplarz procesora, klasa zasilacza, rodzaj i egzemplarz użytej pamięci RAM. A ja dodam tylko, że Asrock wypuszczał wiele bardzo podobnych klonów tych płyt choćby VGS3 która różni się od VS3 tylko wlutowaną kostką LAN, ale to powoduje że bios jest już inny.

Posted

Dokładnie tak 340 :) 

Raz mi się udało wykręcić do tych 2,7ghz ale co z tego jak komputer sie uruchomił normalnie a po restarcie już wstać nie chciał :)

Posted

To jest dokładnie problem zbyt wysokiego taktowania chipsetu lub pamięci - coś nie wytrzymuje i jest niestabilne. Pamięć 1600MHz rozwiąże jeden problem. Chipsetu nie da się już polepszyć. Można jedynie dać lepszy zasilacz i lepsze chłodzenie chipsetu... ale czy warto? - Nie, nie warto, to tylko sprzęt do sentymentalnej zabawy. A te płyty to tylko kiepskie namiastki. Do OC w tamtych czasach służyły płyty z chipsetami P35, X38, P45, X48 i bogatymi biosami.