Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej
Dziś chciałem podzielić się z wami wynikami moich ostatnich eksperymentów. Tym razem na tapetę wziąłem Windows 2000. Chciałem sprawdzić czy da się go nadal używać na słabszych, starszych komputerach i czy a jeśli tak to jak bardzo ustępuje on XP w 2018 roku
Wiem że podobny temat był już tutaj na forum ale można rzec że umarł a szkoda bo był to bardzo fajny projekt ( sama treść tematu była dla mnie pomocna )

Bazą do eksperymentu był Windows 2000 SP4 Final EN z wszystkimi łatkami do zakończenia oficjalnego wsparcia. Dodatkowo zainstalowałem Extended kernel od blackwingcata w wersji 29 datowanej na kwiecień 2018. Przedtem jednak zainstalowałem nieoficjalny rollup z łatkami z 2014 roku, dzięki któremu byłem w stanie zainstalować na 2K Windows Media Player 11 ( oficjalnie niewspierany przez 2K, sposób na instalacje znalazłem na youtube )
Po zainstalowaniu rollup-a i kernela udała się nie tylko instalacja WMP11 ale też New Moona ( fork Pale Moona na XP ). Przy pomocy Compatibility Lunchera udało się także zainstalować Firefoxa ESR 52.8
Na tę chwilę muszę powiedzieć że system jest bardzo stabilny i właściwie nie ustępuje XP ( problem miałem jedynie z programem do screenshotów bo mój ulubiony Lightshoot odmówił posłuszeństwa )

Sami zobaczcie jak to wygląda

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Sterowniki to loteria raczej ale bardzo często te od XP działają ( wbrew pozorom różnice między systemami nie są aż tak duże )
W przyszłym tygodniu będę kombinował w kierunku uruchomienia tego systemu na moim sprzęcie ( Haswell Pentium G3220, Chipset H81, Intel HD, wygrzebałem do niego sterowniki pod XP ( oficjalnie niewspierana generacja ale sterowniki dla systemów POS są :D ) )
Sterowniki te działały na XP, ciekaw jestem czy przejdą na Windows 2000, jeśli to by się udało to będzie ogromny sukces. Spróbowałbym to zrobić z edycją serwerową która obsługiwała więcej RAM-u ( tak żeby wykorzystać moje 8GB w pełni ) ale jest problem z aktualizacjami. System musi być w pełni aktualny a niestety nie ma możliwości pobrania łatek ponieważ Windows Update już na 2000 nie działa ( przynajmniej mnie się nie udało go uruchomić )
Dodatkowo będą kłopoty z modemem Huwawei E3372h LTE z Play bo mimo że działał na XP, to jak go instalowałem dość dawno temu na 2K odmówił posłuszeństwa. Może komuś z was udało się go ogarnąć pod tym systemem. Byłbym wdzięczny za jakieś sterowniki ( szukałem ale za Chiny nie mogłem znaleźć )
Co do tego że kernel i rollup są po angielsku, co zmusza do użycia angielskiej wersji systemu, spróbuję zainstalować je na polskiej ( instalator się nie wykrzaczy raczej ) ale nie wiem czy to się dobrze skończy :D
No cóż będziemy próbować ;)

pawel5428 likes this
Posted

Dziś próbowałem zainstalować Windows 2000 na moim sprzęcie. Na MSFN czytałem że komuś udało się zainstalować Windows 2000 na chipsecie Z97 wyłączając w BIOSIE porty COM
Przestawiłem dysk na tryb ATA i rozpocząłem instalację. "Instalator wieszał się na ostatnim napisie podczas ładowania ( Windows 2000 setup is starting czy coś takiego :D )
Zresetowałem PC i wyłączyłem w BIOSIE porty COM
Po tym zabiegu, po załadowaniu plików instalatora Windows nie zawiesił się ale wyświetlił BSOD. Niestety na tę chwilę nie mam pomysłu na to jak "zmusić" Windows 2000 do instalacji. Jak czytałem jest to jednak możliwe. Jeżeli coś zmieni się w tej kwestii dam wam znać :D

Posted

Udało się może komuś zainstalować Extended Kernel na polskiej wersji? Mi to nijak nie wychodzi, próbowałem wersja 25, 29. Wyskakuje tylko komunikat "Setup cannot update your Windows 2000 files because the language installed on your system is different from the update language.". Szkoda też że WU nie działa :(

Posted
10 minut temu, samson4x napisał:

Udało się może komuś zainstalować Extended Kernel na polskiej wersji? Mi to nijak nie wychodzi, próbowałem wersja 25, 29. Wyskakuje tylko komunikat "Setup cannot update your Windows 2000 files because the language installed on your system is different from the update language.". Szkoda też że WU nie działa :(

Otwórz edytor rejestru i przejdź do klucza [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlNlsLanguage]

zmień watrości na

"Default"="0409"
"InstallLanguage"="0409"

I wtedy na pewno zainstalujesz

samson4x and dbil like this
Posted
4 godziny temu, MARCIN_ZIOMEK napisał:

Otwórz edytor rejestru i przejdź do klucza [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlNlsLanguage]

zmień watrości na

"Default"="0409"
"InstallLanguage"="0409"

I wtedy na pewno zainstalujesz

Dzięki, zadziałało :), potrzebne tylko było zainstalować IE6.0SP1-KB2722913-WINDOWS2000-X86-ENU.EXE

A w ogóle to nie do wiary, zainstalowałem jeszcze raz na czysto W2K i do niego "nieoficjalny SP5", Windows Update Agent i... zadziałało Windows Update. I to bez żadnego Extended Kernel. Dowód:

Posted
W dniu 14.07.2018 o 17:00, samson4x napisał:

Dzięki, zadziałało :), potrzebne tylko było zainstalować IE6.0SP1-KB2722913-WINDOWS2000-X86-ENU.EXE

A w ogóle to nie do wiary, zainstalowałem jeszcze raz na czysto W2K i do niego "nieoficjalny SP5", Windows Update Agent i... zadziałało Windows Update. I to bez żadnego Extended Kernel. Dowód:

Dziękuje to się opcją like. Możesz mi dać linka do tego SP5?

Posted

Like poszedł :)

To jest ten obraz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i bezpośredni link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

PS. Teraz testuję integrację w nLite wszystkich tych poprawek do obrazu iso.

PS2. Żeby WU zadziałało, trzeba najpierw zainstalować własnie wszystkie poprawki z folderu Software\Updates (skryptem aktualizacja.cmd) a potem zainstalować WUAgent, np. stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A jeszcze jedno, w ustawieniach IE trzeba włączyc obsługę TLS. Po restarcie w Panelu Sterowania w sekcji Aktualizacje włączyć i powinno zassać :) 

Posted

Witam.
Na swoim laptopie (compaq armada 3500) posiadam 2k i jakąś wczesną wersję k-meleona, chyba 1.5.4.
Niestety prace nań skutecznie ogranicza ram który ma prawie 100mb. Gdyby ktoś posiadał so-dimm 128mb pc66 to chętnie przygarnę na testy. Mam pc100, ale laptop z takim nie współpracuje.

Posted
W dniu 1.10.2019 o 23:17, gabriel0 napisał:

Witam.
Na swoim laptopie (compaq armada 3500) posiadam 2k i jakąś wczesną wersję k-meleona, chyba 1.5.4.
Niestety prace nań skutecznie ogranicza ram który ma prawie 100mb. Gdyby ktoś posiadał so-dimm 128mb pc66 to chętnie przygarnę na testy. Mam pc100, ale laptop z takim nie współpracuje.

Pewnie 64 MB + 32 MB

Posted

zainstalował ktoś stery od xp na phenom ii x4 955 i gt520 bo mi się tylko do chipsetu udało zainstalować a do karty nie idzie i jeszcze mi dźwięk nie działa 

Posted
2 godziny temu, rum69 napisał:

tu by można spokojnie w10 postawić.

no wiem każdy win pójdzie od xp wzwyż 

3 godziny temu, WinXFan napisał:

1. Procesor nie ma sterowników.

2. Po co instalujesz 2K na nowym sprzęcie?

do chipsetu są jakieś problemem jest karta graficzna i dźwiękowa 

Posted
16 minut temu, WinXFan napisał:

masz HD Audio?

Wpisz sobie "kb888111 windows 2k" w Google i znajdziesz sobie.

a do 520-tki wogóle nie zainstalujesz żadnych driverów.

już dawno przesłem się bawić 2k to wtedy z ciekawości instalowałem z nudów 

Posted
1 godzinę temu, WinXFan napisał:

a do 520-tki wogóle nie zainstalujesz żadnych driverów.

550Ti działał na nich.