Guest Posted February 11, 2019 Report Posted February 11, 2019 W dniu 23.01.2019 o 08:43, srom-otnik napisał: Franc - święte słowa, masz racje, ale tegoroczne wydania moich modyfikacji posiadające sprawny moduł Windows Update są przewidziane do pobierania łatek JG ThinPC mam na laptopie i co miesiąc go aktualizuje bez żadnych ujemnych efektów. Na ten system zawsze wychodzą 2 łaty - jedna do NET-a, druga bezpieczeństwa. JG7 z najnowszego wydania też nadaje się do pobierania łatek. 8.1 - nad którym pracuję będzie w dwóch wersjach, jedna z nich będzie nietknięta i updatowalna. 10 LTSC - podobnie 10 Pro - tu się obawiam, czy zostawić WU, bo co pół roku wychodzi zupełnie nowy system rozprowadzany właśnie przez WU... P.S. Niestety muszę przyhamować z tempem wydawania swoich modów, bo w pracy mam przygotować od zera kilka opasłych teczek różnych dokumentów, ale postaram się w tym kwartale wydać wszystko nowe co mi pozostało w planach. PZDR! Ja czekam na win 10 ltsc (teraz sidzę na ltsb i u mnie jest nawet szybszy od jg7 pro (tej nowej nie testowałem). Quote
backspacepl Posted February 16, 2019 Report Posted February 16, 2019 W dniu 23.01.2019 o 08:43, srom-otnik napisał: Franc - święte słowa, masz racje, ale tegoroczne wydania moich modyfikacji posiadające sprawny moduł Windows Update są przewidziane do pobierania łatek JG ThinPC mam na laptopie i co miesiąc go aktualizuje bez żadnych ujemnych efektów. Na ten system zawsze wychodzą 2 łaty - jedna do NET-a, druga bezpieczeństwa. JG7 z najnowszego wydania też nadaje się do pobierania łatek. 8.1 - nad którym pracuję będzie w dwóch wersjach, jedna z nich będzie nietknięta i updatowalna. 10 LTSC - podobnie 10 Pro - tu się obawiam, czy zostawić WU, bo co pół roku wychodzi zupełnie nowy system rozprowadzany właśnie przez WU... P.S. Niestety muszę przyhamować z tempem wydawania swoich modów, bo w pracy mam przygotować od zera kilka opasłych teczek różnych dokumentów, ale postaram się w tym kwartale wydać wszystko nowe co mi pozostało w planach. PZDR! Siemka Otóż mam problem , który już występował i rzekomo został rozwiązany Mianowicie chodzi o ten błąd ze sterownikami dysku gdzie trzeba było użyć Windows Image Tool od GIGABYTE'a. Więc użyłem ten program ale błąd dalej występuje Dodam jeszcze , że próbowałem zainstalować z 2 różnych penków (oba to usb 2.0 8gb i 16gb) i nic. Nawet wymieniając z dysku na dysk (pierwszy ma 160GB a drugi 320GB). Niestety na 2 innych komputerach też nic nie idzie więc nie wiem co jest grane a bardzo chciałbym ten system zainstalować aby postawić swoje dwa rzęchole na nogi ;( Quote
Standoof Posted February 17, 2019 Report Posted February 17, 2019 Witam, niestety obraz na mega wykasowany Prosimy o reup. Quote
srom-otnik Posted February 17, 2019 Author Report Posted February 17, 2019 ok, jutro pchnę po pracy Dzięki za info PZDR! Quote
srom-otnik Posted February 18, 2019 Author Report Posted February 18, 2019 Gotowe, ISO wrzucone, minimalnie poprawione zużycie ram - wyłączona jeszcze jedna usługa w trybie zoptymalizowanym. pepek112 and moszter like this Quote
ValNar Posted February 23, 2019 Report Posted February 23, 2019 Wspaniała robota, jak zwykle - problem z kontem administratora występuje nadal w tej wersji? --- Dla tych szukających informacji... streszczenie: ThinPC to okrojona wersja Windowsa 7 stworzona specjalnie przez Microsoft z myślą o starszych komputerach czy netbookach. Zastosowano rozwiązania i komponenty występujące we wszystkich wersjach Windows 7 oraz Windows Server 2008. Powstał lekki system operacyjny, który zajmuje ok. 3 GB i podczas pracy zużywa 300 MB pamięci RAM. Usunięto: DVD Maker, Windows Live, żółte karteczki, NET Framework, Windows Defender, Silverlight (brakujące dodatki można doinstalować). Domyślną przeglądarką jest IE8 (najmniej zasobożerna). System jest zintegrowany z dodatkiem Service Pack 1 oraz posiada najnowsze łatki bezpieczeństwa i aktualizacje wydane przez Microsoft do końca lutego 2015. Posiada pełne prawa administratora systemu. Doinstalowanie wszystkich bibliotek Visual C++, kodeków (z postów @srom-otnika wynika, że zintegrował przy własnej modyfikacji) i sterowników, pozwoli korzystać z pakietu Office, oglądać filmy, słuchać muzyki oraz grać w ulubione gry. Minimalne wymagania oryginalnej wersji: - Procesor 1 GHz x86 (zalecane Core 2 Duo) - 512 MB pamięci RAM (zalecane 1 GB) - 5 GB wolnego miejsca na dysku twardym (zalecane 10 GB) - Urządzenie graficzne DirectX 9 ze sterownikiem WDDM 1.0 lub nowszym. Quote
Proceder Posted March 7, 2019 Report Posted March 7, 2019 nie bootuje mi sie z pendrive... dlaczego? jnm likes this Quote
nudzija Posted March 7, 2019 Report Posted March 7, 2019 @Proceder źle nagrany pendrive albo źle ustawiony bios Quote
Proceder Posted March 7, 2019 Report Posted March 7, 2019 zmienialem na dwa systemy ahci i jakis tam drugi. wiecej opcji nie mam. nagrywalem przez rufuz wczesniej xp i bylo ok Quote
SivajGaming Posted March 7, 2019 Report Posted March 7, 2019 OS zainstalowany na: Wszystko w optymalizatorze usług dałem na "nie". System bardzo przyjemny, kolejna świetna robota @srom-otnik :D Tak wygląda menedżer zadań przy odpalonym wordzie 2003, firefoxie z jedną kartą i programem picpick A tak przy włączonym samym picpick: Quote
berthold61 Posted March 9, 2019 Report Posted March 9, 2019 W dniu 7.03.2019 o 07:36, Proceder napisał: nie bootuje mi sie z pendrive... dlaczego? Jako ciekawostkę podam że mam 5 szt pendriv a tylko na jednej sztuce mogę robić botowalnego pena reszta nie botuje , bądź tu mądry .dobrze że nie wyskocazyłem z tekstem że system źle zrobiony bo teraz bym się topił ze wstydu . Quote
jnm Posted March 13, 2019 Report Posted March 13, 2019 Rozmiar ISO: 1,82 GB MD5: 775dcad056685f74e50867bf10f2d959 SHA-1: 699d517356a2fe56566e766e859adeea4f658dc4 NIE-zgadzają się !. Przy próbie zgrania RUFUS'em wyskakuje; [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pen sprawny w 100%, bez błędów !. Quote
srom-otnik Posted March 13, 2019 Author Report Posted March 13, 2019 51 minut temu, jnm napisał: Niestety, pomimo 3-ech pobrań > Rozmiar ISO: 1,82 GB MD5: 775dcad056685f74e50867bf10f2d959 SHA-1: 699d517356a2fe56566e766e859adeea4f658dc4 NIE-zgadzają się !. Przy próbie zgrania RUFUS'em wyskakuje; [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pen sprawny w 100%, bez błędów !. A używałeś downloadera jakiegosik? ... To nie rób tego ponownie Quote
jnm Posted March 13, 2019 Report Posted March 13, 2019 2 minuty temu, srom-otnik napisał: A używałeś downloadera jakiegosik? ... To nie rób tego ponownie Do pobierania OS'ów NIGDY NIE-używam. Błąd jest gdzieś w obrazie .ISO Quote
moszter Posted March 13, 2019 Report Posted March 13, 2019 6 minut temu, jnm napisał: Aż takim laikiem NIE-jestem. Ten sam błąd i dlatego przypuszczam iż coś nie tak z obrazem .iso P.S. Pobawię się jeszcze. Myślę jednak, że przydał by się re-upload - równolegle na inny host > DLA PORÓWNANIA. Aż takim laikiem jesteś! Nawet do laika nie dorastasz! Ja pobrałem obraz od razu gdy zrobił re-up i RUFUS'em nagrałem na pendrive i wszystko działa. Może zmień nazwę, bo może dodałeś jakiś znak co RUFUS nie rozpoznaje, częsty problem z programami akceptującymi tylko alfabet łaciński. Quote
jnm Posted March 13, 2019 Report Posted March 13, 2019 2 minuty temu, moszter napisał: Aż takim laikiem jesteś! Nawet do laika nie dorastasz! Ja pobrałem obraz od razu gdy zrobił re-up i RUFUS'em nagrałem na pendrive i wszystko działa. NIE UBLIŻAJ !. Dzisiaj to robiłeś, czy KIEDYŚ TAM ?!: Quote
P1O Posted March 13, 2019 Report Posted March 13, 2019 Na 100% błąd w pliku ISO. Trudno stwierdzić, na którym etapie się wkrada (pobieranie, zapis na dysku, ingerencja innego softu), jednak już w pierwszym poście piszesz, że nie zgadzają się sumy. Zacznij od próby pobrania obrazu inną przeglądarką, a później innym komputerem. Mało prawdopodobne jest, aby obraz zmodyfikowany/napisany został w chmurze, ale tego wykluczyć też nie można. Quote
jnm Posted March 13, 2019 Report Posted March 13, 2019 2 godziny temu, P1O napisał: Zacznij od próby pobrania obrazu inną przeglądarką, a później innym komputerem. Pobrałem już na kompie z 'Linux-KELLY' i OK. - jednak defragmentowałem plik obrazu .iso Po zrobieniu "buta"na "penie" - choć nie sprawdzałem sum kontrolnych!., - zainstalowałem na starym HP DC 5100 z 2 GB RAM'u i "śmiga", 'KELLY' górą !. Zobaczę jeszcze rano, czy wszystko OK. Quote
jnm Posted March 14, 2019 Report Posted March 14, 2019 (edited) "dup* blada" - "sypie" błędami, problem tkwi w pliku; sources\install.wim (1,7 GB) P.S. Pobrałem ponownie. 'RUFUS' przy próbie utworzenia "but-pena", nadal zgłasza błąd wypakowania obrazu .iso Edited March 14, 2019 by jnm Quote
moszter Posted March 14, 2019 Report Posted March 14, 2019 4 godziny temu, jnm napisał: "dup* blada" - "sypie" błędami, problem tkwi w pliku; sources\install.wim (1,7 GB) P.S. Pobrałem ponownie. 'RUFUS' przy próbie utworzenia "but-pena", nadal zgłasza błąd wypakowania obrazu .iso Dam Ci radę wyzuć lapka i pena. Quote
srom-otnik Posted March 14, 2019 Author Report Posted March 14, 2019 Pobrałem przed chwilą iso i sumy się zgadzają, wrzuciłem na pena i zbotowałem... W instrukcji na pierwszej stronie wątku napisałem, żeby używać starych penów USB 2.0 - takie są odpowiednie dla ThinPC, inne N I E! Ewentualnie instaluj z DVD. P.S. Jedyne, co się nie zgadza to "waga" ISO - jest stary i nie poprawiony rozmiar 1.82 a ma być 1.83, co nie zmienia faktu, że obraz ma poprawne sumy i startuje! PZDR! Quote
m4s Posted March 14, 2019 Report Posted March 14, 2019 Pobrałem , sprawdziłem MD-5 , SHA-1 - zgodne. @jnm proponuję zaczerpnąć świeżego powietrza i trochę ogłady. Postawa roszczeniowa z Twojej strony wygląda jak te madki na fejsie - dej mi, masz błąd ! Insynuujesz że problemem jest ISO, próbujemy Ci wytłumaczyć że problem jest po Twojej stronie - a Ty nie , od razu ISO z.y.e.b.a.n.e ! @srom-otnik i Ja pobraliśmy sumy się zgadzają. Dodatkowo @srom-otnik wrzucił na Pena i zbootował z niego czyli jest ok. Szukaj błędu u siebie - temat uważam za wyczerpany. starcraft2fan likes this Quote
renatan Posted March 14, 2019 Report Posted March 14, 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a spróbuj to zrobić w Windows 7 USB DVD Download Tool Quote
jnm Posted March 14, 2019 Report Posted March 14, 2019 Przepraszam wszystkich - za zamieszanie !. Pobrałem parę minut po 6.oo rano. Sumy się zgodziły, więc wypaliłem płytę w 'Power ISO Pro' i "but-pena" w 'RUFUS'ie'. Widocznie z 'MEGA' było wczoraj coś nie tak !. Chyba muszę zacząć wierzyć w pechowy 13-ty ... ZAINSTALOWAŁEM na starych "złomach"; 1 - ponownie > Hp DC 5100 z 2 GB RAM'u 2 - bardzo stary > DELL Optiplex 280 z 2 GB RAM'u 3 - "wiekowy" > DELL Optiplex 270 z 1 GB RAM'u 4 - bez nazwy > z "prockiem" AMD 2800+ i z 1 GB RAM'u DDR-1 Wszystkie jak na razie działają, - choć wiadomo NIE-są "demonami prędkości" !. Kupiłem wszystkie wraz z monitorami 'CRT' i okablowaniem (za jedyne 40 PLN), po testach PODARUJĘ do Domu Dziecka . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wielkie ... lukasknw and lawa89pl like this Quote
kargulec12 Posted March 16, 2019 Report Posted March 16, 2019 Jest jakiś sposób żeby system obsłużył 4GB ramu czy będzie to tylko efekt placebo Quote
Franc Posted March 16, 2019 Report Posted March 16, 2019 Jedyne sensowne rozwiązanie to resztę RAM (powyżej 3,25 Giga) przeznaczyć na RAM Dysk i wrzucić tam plik wymiany - Srom-otnik kiedyś opisywał swoje doświadczenia, poszukaj - przeczytaj cały wątek, i znajdź ten post m4s likes this Quote
moszter Posted March 30, 2019 Report Posted March 30, 2019 Podczas instalacji programy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] prosi o zainstalowanie aktualizacji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Quote
jnm Posted April 1, 2019 Report Posted April 1, 2019 W dniu 30.03.2019 o 15:56, moszter napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] prosi o zainstalowanie aktualizacji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1) - włącz WU 2) - instaluj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (ew. wymagane p.k.t.) 3) - instaluj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4) - WYŁĄCZ WU Wszystko wykonaj z prawami administratora !. Dotyczy też co poniektórych dodatków do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Quote
Recommended Posts