eigo Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Potrzebuję porady. Chcę przez sysprep zrobić obraz z zainstalowanymi pode mnie programami. Przy próbie odpalenia sysprep wyskakuje informacja Narzędzie przygotowywania systemu 3.14 "Podczas badania w celu uzyskania oczekiwanych operacji wystąpił błąd." Używam system w wersji core zainstalowany w Oracle VM virtual box. Proszę doradźcie jak obejść błąd lub jak inaczej to zrobić niż przez sysprep. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drag4on Posted September 13, 2018 Report Share Posted September 13, 2018 W dniu 24.05.2018 o 21:24, Marecki napisał: Może komuś przydadzą się te informacje. Pierwsza sprawa dotyczy błędu przy instalacji Office. Po kolei. Zainstalowałem wersję LITE z WYŁĄCZONYM netem. Dlaczego? - ponieważ poprzednia instalacja trwała długo i coś tam sobie system pobrał i od początku coś było nie tak jak trzeba. Np. Panel Sterowania był polsko-angielski. Potem zainstalowałem sterowniki. Od razu włączyłem domyślne usługi i (Uwaga!) wyłączyłem ręcznie usługę Windows Update. To był błąd. Prawdopodobnie ten ruch sprawił, że nie mogłem zainstalować Office 2010. Wobec tego, jak już cofnął zmiany jeszcze raz przywróciłem domyślne ustawienia Usług (z menu prawokliku na Pulpicie) i od razu puściłem instalację Office. Poszła bez problemu. Później instalacja innych programów. A na koniec Optymalizator usług + Czyszczenie. A teraz druga sprawa. W systemie brakuje kodeków. Wobec tego nie da się odtworzyć filmów na niektórych stronach, np. na Facebooku w przeglądarkach innych niż Chrome. Rozwiązanie jest opisane na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . W skrócie rozwiązanie jest takie. Pobieramy kodeki - instalujemy je - uruchamiamy ponownie komputer. Po to żebyście nie musieli niepotrzebnie pobierać kilku giga danych tu macie link z tym czego brakuje w systemie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. A to raptem niecałe 6 MB danych. Pobierzcie sobie i wypakujcie do C:/codecs. Następnie należy uruchomić Wiersz polecenia jako Administrator i wkleić tą komendę: Dism.exe /Online /Add-Package /PackagePath:C:\codecs /NoRestart Po tym trzeba zrestartować komputer. Po restarcie filmiki na Fejsie działają w każdej przeglądarce i ... System śmiga jak ta lala Jeszcze jedno: u mnie nie dało się użyć Loadera od DAZ. Pomógł program RemoweWAT w wersji 2.2.6. Ma ktoś jeszcze ten 6mb plik z kodekami, bo link nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiadro94 Posted September 14, 2018 Report Share Posted September 14, 2018 ma ktos moze windowsa na innym serwerze ? mega daje tylko 256kb/s ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moszter Posted September 14, 2018 Report Share Posted September 14, 2018 Dla osób które mają problem z grafiką (wyrzuca, czyli tak jak by nie zainstalowali) to nie jest wina autora modyfikacji @srom-otnik: This package is a Feature Pack in the category Graphics and Multimedia. The name of the package as it appears on disk and for use with some command-line tools is WinEmb-Graphics-Platform. This package contains support for the Windows Color System, including Windows Image Color Management, as well as Direct2D, Direct3D, DirectDraw, and OpenGL support. Also included in this package is Desktop Windows Manager. źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kodeki co dodał @Marecki, tylko na inny hoście: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] This package is a Feature Pack in the category System Services. The name of the package as it appears on disk and for use with some command-line tools is WinEmb-Installers-MSI. This package includes Windows Installer (Msiexec.exe) and support for adding, modifying (including repairing), and removing applications provided as a Windows Installer (.msi) package. źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RetroN Posted September 15, 2018 Report Share Posted September 15, 2018 Cześć! Co będzie lepsze do tworzenia muzyki, filmów (FL Studio, Premiere Pro), internetu i okazjonalnie gierek? Zastanawiam się nad tym, a nad 8.1 od Sromotnika. Doradzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moszter Posted September 16, 2018 Report Share Posted September 16, 2018 W dniu 14.09.2018 o 17:48, wiadro94 napisał: ma ktos moze windowsa na innym serwerze ? mega daje tylko 256kb/s ;/ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianXIX Posted October 10, 2018 Report Share Posted October 10, 2018 Czesc wszystkim, ja mam inny problem z tym systemem. Chodzi o to ze mam lacze 100 Mb/s a w tescie wychodzi kolo 20.. Podlaczylem telefon wczoraj jako router przez kabel usb (telefon polaczony z wifi) i byla normalna prawidlowa predkosc, co wiecej chcialem skorzystac z pewnej strony, ale wyskakuje zebym wylaczyl vpn lub dns, tylko ze z dns nic nie zmienialem, a vpn nie uzywam, system zainstalowany kilka dni temu. Wie ktos moze co sprawia ze nie moge korzystac z pelnego lacza? Jest jakis vpn wbudowany czy co? Bede wdzieczny za szybka odpowiedz. Jeszcze tylko dodam, ze na czystym systemie nie ma tego problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kargulec12 Posted October 10, 2018 Report Share Posted October 10, 2018 Jaki aktywator współpracuje z tym systemem? Najlepiej prosiłbym o linka. avatar.avatar likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moszter Posted October 10, 2018 Report Share Posted October 10, 2018 5 godzin temu, kargulec12 napisał: Jaki aktywator współpracuje z tym systemem? Najlepiej prosiłbym o linka. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows 7 Embedded Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kargulec12 Posted October 12, 2018 Report Share Posted October 12, 2018 Aktywator Wymaga do uruchomienia minimum: Microsoft .NET Framework 4.0. System nie wysypie się po jego instalacji? Inna modyfikacja thin pc po zainstalowaniu zawieszała się po ponownym uruchomieniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moszter Posted October 12, 2018 Report Share Posted October 12, 2018 2 godziny temu, kargulec12 napisał: Aktywator Wymaga do uruchomienia minimum: Microsoft .NET Framework 4.0. System nie wysypie się po jego instalacji? Inna modyfikacja thin pc po zainstalowaniu zawieszała się po ponownym uruchomieniu. Nie, nie wysypie się, możesz spokojnie instalować [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yarremon Posted October 13, 2018 Report Share Posted October 13, 2018 Czy testował ktoś ten system jako wirtualna maszyna? Potrzebuję jakiejś leciutkiej siódemki do obsługi programów w robocie (programowanie plc) i tak sobie czytam te opisy i wydaje się w porządku. Aczkolwiek jestem dużym newbem w tym temacie i może jest tutaj coś co wyklucza korzystanie z tego na wirtualnej maszynie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted October 13, 2018 Author Report Share Posted October 13, 2018 19 godzin temu, kargulec12 napisał: Aktywator Wymaga do uruchomienia minimum: Microsoft .NET Framework 4.0. System nie wysypie się po jego instalacji? Inna modyfikacja thin pc po zainstalowaniu zawieszała się po ponownym uruchomieniu. System ma zainstalowane wszystkie biblioteki .NET Framework - czytaj pierwsza strona, "dodano" -> 3.0 SP2, 3.5 SP1, 4.7.1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianXIX Posted October 13, 2018 Report Share Posted October 13, 2018 Moze ktos mi pomoc? Predkosc internetu na tej modyfikacji win7 osiaga 1/5 tego co powinno byc, nadal nie znalazlem rozwiazania, a pisalem o tym kilka postow wyzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jnm Posted October 16, 2018 Report Share Posted October 16, 2018 srom-otnik - mam pytanko - czy w tym mod działa hibernacja ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spidi Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 W dniu 29.04.2018 o 22:12, srom-otnik napisał: Tak, to system 32-bitowy, ale oczywiście można instalować na maszynach z prockami 64-bitowymi i pamięcią do 4 GB. Obsługuje 3,5 GB ram, niestety nie działa RAM-Patch umożliwiający "widzenie" przez system pełnych 4 GB pamięci. Mając 4 GB Ramu i więcej, można zainstalować sobie RAM-disk, który korzysta z "niewidocznego" dla systemu zakresu pamięci i założyć tam np. super-szybki plik wymiany. Umożliwia to program VSuite. Utworzony ramdysk nie będzie pobierał systemowej pamięci tylko tą niewykorzystaną. Genialne rozwiązanie. p.s. Ktoś już instalował? VSuite jest płatny, wersja darmowa nie działa na 7. Dobra alternatywa http://memory.dataram.com/products-and-services/software/ramdisk utworzyłem nim ramdysk i zainstalowałem na nim slimjeta, stary laptop odzyskał blask :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gimmeyourwalet Posted December 12, 2018 Report Share Posted December 12, 2018 Super robota! wszystko śmiga aż miło ale mam problem.. Jak zainstalować na tym systemie IE9? nie mogę w żaden sposób... Potrzebuję do działania programu diagnostycznego hilfe! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moszter Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted December 15, 2018 Author Report Share Posted December 15, 2018 Właśnie robię od zera system, jest w nim już ie9, wszystkie Frameworki oraz paczki kodeków, których wcześniej nie dodałem, a potrzebne były do multimediów. Teraz będzie już bez jakigokolwiek niedosytu, że czegoś tam brakuje... Zrobię go tylko w jednej delikatnie odchudzonej wersji, bo okrojony a'la "Core" ThinPC jest ułomny i nie da się np zainstalować Office'a 2010. Wypatroszony nie jest wcale lepiej zoptymalizowany i jakiś szybszy, mniej pamięciożerny itp. Działa identycznie, a funkcjonalność ma kulawą. Więc będzie tylko "lekki-Lite" ;-D Skończę jak czas pozwoli na święta. P.S. Sam się przekonałem do tego systemu i używam go na swoim laptopie z 4GB Ramu, wymiata! Instalowałem na próbę JG7 Pro Core x64, ale nie ma co porównywać, ThinPC bije na łeb normalną Siódemkę. System widzi 4GB Ramu, korzysta tylko z 3 (patch na full ram nie działa) Wolny, niewidoczny dla systemu ram wykorzystałem na RAMDISK, na którym jest plik wymiany. Użyłem programu VSuite, on umożliwia taką sztuczkę, dzieki czemu 1GB nieużyteczny - staje się bardzo rozsądnie zagospodarowany, CZAD! PZDR! assist, manikcs, moszter and 1 other like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
assist Posted December 18, 2018 Report Share Posted December 18, 2018 W dniu 13.09.2018 o 20:25, drag4on napisał: Ma ktoś jeszcze ten 6mb plik z kodekami, bo link nie działa. ponawiam prośbe.Ma ktoś ten pliczek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted December 18, 2018 Author Report Share Posted December 18, 2018 8 godzin temu, assist napisał: ponawiam prośbe.Ma ktoś ten pliczek? I tak ich nie zintegrujesz wszystkich, bo już próbowałem wiele razy - obraz jest gdzieś uwalony i nie przyjmuje wszystkich plików .cab - dlatego robię nową bazę. W niej udało mi się wrzucić wszystkie kodeki. Cierpliwości, mam masę pracy w pracy i nowa seria systemów będzie wydawana wolniej niż w ubiegłym roku, kiedy to w ok. miesiąc zrobiłem 5 obrazów .iso PZDR moszter likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moszter Posted December 18, 2018 Report Share Posted December 18, 2018 9 godzin temu, assist napisał: W dniu 13.09.2018 o 20:25, drag4on napisał: Ma ktoś jeszcze ten 6mb plik z kodekami, bo link nie działa. ponawiam prośbe.Ma ktoś ten pliczek? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
assist Posted December 18, 2018 Report Share Posted December 18, 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Dziękuję bardzo Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
assist Posted December 18, 2018 Report Share Posted December 18, 2018 @srom-otnik Rozumiem... Czekamy zatem na Twoją wersję. Czapki z głów,kawał dobrej roboty.... Do tej pory,używałem jg ultimate teraz spr thinpc. Pozdrawiam serdecznie [emoji3] Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moszter Posted December 18, 2018 Report Share Posted December 18, 2018 W dniu 18.12.2018 o 22:34, assist napisał: @srom-otnik Rozumiem... Czekamy zatem na Twoją wersję. Czapki z głów,kawał dobrej roboty.... Do tej pory,używałem jg ultimate teraz spr thinpc. Pozdrawiam serdecznie Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Można używać tą wersję ThinPC, ta paczka jest potrzebna, ale bez niej tej można żyć, wystarczy zainstalować kodeki do filmów [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] / [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] / [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz w razie potrzeby [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Testowałem z zainstalowanymi zewnętrznymi kodekami czyli tymi co podałem wyżej, bez tych z paczki i wszystko mi ładnie działało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted December 23, 2018 Author Report Share Posted December 23, 2018 Witam! Cieszę się, bo udało mi się zrobić Wam mały prezent pod choinkę. Dla miłośników JG7 ThinPC przygotowałem nową wersję. Obraz iso zawiera tylko jedną wersję bardzo delikatnie przyciętą. Zintegrowałem wszystko to, czego brakowało Wam w starym wydaniu, tj. kodeków microsoftowych i przeglądarki systemowej nowszej niż IE8. Nad nową edycją pracowałem aż 2 tygodnie, 4 razy podchodziłem do pracy (3 niemal gotowe iso poszły kolejno do śmieci), dopiero ten ostatni spełnia wszystkie moje wymagania. Sięgnąłem tym razem po sysprepa i zakochałem się w nim. Wcześniej z niego jakoś nie korzystałem, a szkoda. Wersji Core nie będzie i nie pytajcie o nią. Ona po prostu nie ma sensu. To co dziś dostajecie, to jest w pełni funkcjonalny doskonale zoptymalizowany system, bezkonkurencyjny wobec wszystkich obecnie dostępnych oryginalnych windowsów 32-bitowych nowszych od XP. Pozdrawiam i życzę bezawaryjnego użytkowania. ISO w drodze... k3vin, jacekoz52, mentor74 and 8 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiloxf Posted December 23, 2018 Report Share Posted December 23, 2018 Czas szykować sprzęta testowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
assist Posted December 26, 2018 Report Share Posted December 26, 2018 W dniu 23.12.2018 o 19:39, srom-otnik napisał: Witam! Cieszę się, bo udało mi się zrobić Wam mały prezent pod choinkę. Dla miłośników JG7 ThinPC przygotowałem nową wersję. Obraz iso zawiera tylko jedną wersję bardzo delikatnie przyciętą. Zintegrowałem wszystko to, czego brakowało Wam w starym wydaniu, tj. kodeków microsoftowych i przeglądarki systemowej nowszej niż IE8. Nad nową edycją pracowałem aż 2 tygodnie, 4 razy podchodziłem do pracy (3 niemal gotowe iso poszły kolejno do śmieci), dopiero ten ostatni spełnia wszystkie moje wymagania. Sięgnąłem tym razem po sysprepa i zakochałem się w nim. Wcześniej z niego jakoś nie korzystałem, a szkoda. Wersji Core nie będzie i nie pytajcie o nią. Ona po prostu nie ma sensu. To co dziś dostajecie, to jest w pełni funkcjonalny doskonale zoptymalizowany system, bezkonkurencyjny wobec wszystkich obecnie dostępnych oryginalnych windowsów 32-bitowych nowszych od XP. Pozdrawiam i życzę bezawaryjnego użytkowania. ISO w drodze... witam. czy w pierwszym poscie, jest juz poprawiona wersja? udało CI sie wypchnąć ISO? pozdrawiam, wszystkiego dobrego w Nowym:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franc Posted December 26, 2018 Report Share Posted December 26, 2018 Sądząc z opisu zintegrowanych dodatków to jest nowa wersja, poza tym plik install.wim ma datę 23.12.2018 tak więc możesz ściągać i testować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
assist Posted December 26, 2018 Report Share Posted December 26, 2018 Sądząc z opisu zintegrowanych dodatków to jest nowa wersja, poza tym plik install.wim ma datę 23.12.2018 tak więc możesz ściągać i testowaćDziękuję Miałem sprawdzić sumę kontrolną poprzedniego pliku, ale zająłem się przyziemnymi sprawami [emoji3]Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts