Jump to content

Win JG7 ThinPC

Recommended Posts

54 minuty temu, rustin napisał:

W każdym porcie USB to samo, Windows Thin, zwykły instaluje się normalnie. W biosie nie widzę, żadnych oznaczeń 

Przerzuć plik install.wim z tego obrazu do oryginalnego obrazu (po to żeby był oryginalny instalator)

Jeżeli będą problemy to pisz do mnie

3 godziny temu, rustin napisał:

Może napisać jak go przerzucić? Do instalacji używam e2b 

przy pomocy np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w folderze \sources.

W dniu 30.06.2018 o 15:53, moszter napisał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Można prosić o pomoc z tym błędem? Kliknięcie 'Tak' lub 'Nie' nic nie daje, nie pomaga nadal jest problem z skryptem.

Wersja Lite.

Daje się tylko zainstalować [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ale działa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie wyskakuje ten błąd można szukać miasta.

Witam zainstalowałem system i wszystko przebiegło pomyślnie lecz gdy chcę zainstalować sterowniki z oficjalnej strony HP to nie mogę rozpocząć pobierania. Klikam pobierz i odpala się stronka z informacją że pobierasz następujący plik, lecz żaden ze sterowników nie chcę się pobrać. Ktoś może zna przyczynę i ma pomysł jak to rozwiązać ? Dodam że w przeglądarce javascript odpalony 

50 minut temu, Deco97 napisał:

Witam zainstalowałem system i wszystko przebiegło pomyślnie lecz gdy chcę zainstalować sterowniki z oficjalnej strony HP to nie mogę rozpocząć pobierania. Klikam pobierz i odpala się stronka z informacją że pobierasz następujący plik, lecz żaden ze sterowników nie chcę się pobrać. Ktoś może zna przyczynę i ma pomysł jak to rozwiązać ? Dodam że w przeglądarce javascript odpalony 

A więcej informacji? Jaka przeglądarka? Jak IE to zainstaluj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], może pomoże.

Chrome i Firefox mam tak samo każdy ze sterów pod moje lapka HP Pavilion dv7-6130 nie chcę rozpocząć się pobierać. Problem wygląda jakby był po stronie hp bo np. jave czy flashplayera bezproblemowo pobrałem. Przy okazji jeszcze jedno pytanko, instalowałem wersje Lite i widzę że mam system 32bitowy a sterowniki pod grafe jedyne jakie mogę znaleźć i miałem na penie były pod system 64 bitowy gdzie można było wybrać wersje systemu ? Tak odnośnie samego Win JG7 ThinPC to mogę powiedzieć że jestem pełen podziwu dla autora bo lapek śmiga jak nigdy :D

EDIT : Problem rozwiązałem, zaktualizowałem ram do 4gb (było 2,5 dostępne) skorzystałem z narzędzia czyszczenie i już mogę pobierać sterowniki :)

34 minuty temu, ToJePegaz napisał:

Help

Nie mam pojęcia co zrobić. Sumy kontrolne się zgadzają, próbowałem nagrywać na pendrive jako GPT i MBR bez skutku. Jak to rozwiązać? Dodam, że Secure Boot wyłączony.

Jeżeli używamy Windows 7 lub Windows 8:

• uruchamiamy komputer z płyty instalacyjnej Windows 7/8 lub z pendrive Windows 7/8
  • wybieramy w drugim ekranie „Napraw komputer”
  • wybieramy nazwę systemu operacyjnego, który chcemy naprawić i  Dalej
  • w oknie Opcje odzyskiwania systemu kliknij polecenie Wiersz polecenia
  • używamy komend: bootrec.exe /fixmbr i bootrec.exe /FixBoot

Teraz, volttouch napisał:

• uruchamiamy komputer z płyty instalacyjnej Windows 7/8 lub z pendrive Windows 7/8

Nie o taką pomoc mi chodziło, bo akurat to się odnosi do już zainstalowanego systemu, w którym by były problemy z winload, a ja chcę ten system zainstalować i nie pojawia mi się instalator (tak jak być powinno), tylko wyskakuje błąd winload właśnie. Dodam, że jakkolwiek bym się w biosie z opcjami nie bawił to nie przynosi to rezultatu

17 minut temu, ToJePegaz napisał:

Nie o taką pomoc mi chodziło, bo akurat to się odnosi do już zainstalowanego systemu, w którym by były problemy z winload, a ja chcę ten system zainstalować i nie pojawia mi się instalator (tak jak być powinno), tylko wyskakuje błąd winload właśnie. Dodam, że jakkolwiek bym się w biosie z opcjami nie bawił to nie przynosi to rezultatu

program MemTest i sprawdź pamięć RAM

Kolejną opcją jest odpalenie Hiren's Boota i sprawdzenie SMARTU dysku lub możesz po prostu podpiąć dysk po przejściówce i również sprawdzić jego SMART

W dniu 4.07.2018 o 17:27, MARCIN_ZIOMEK napisał:

Przerzuć plik install.wim z tego obrazu do oryginalnego obrazu (po to żeby był oryginalny instalator)

Jeżeli będą problemy to pisz do mnie

Przerzucenie install.wim do oryginalnego obrazu nic nie daje. Efekt jest ten sam

Odkryłem w czym jest problem, więc zostawiam informacje dla potomnych.

Chodzi konkretnie o plik install.wim, który nie ma zintegrowanych sterowników USB, stąd występują takie anomalie. Rozwiązaniem jest użycie programu Gigabyte'a - Windows 7 USB Installation Tool, do pobrania tu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Program wykorzystujemy do już uprzednio stworzonego bootowalnego pendrive'a (najlepiej użyć systemu MBR, bo np ja z GPT miałem problem). Zasada wygląda tak, że odpalamy program, wskazujemy mu pendrive'a i zaznaczamy wszystkie opcje. Czekamy na ukończenie przygotowywania pendrive'a i to tyle. Po takich zabiegach system powinien już instalować się normalnie.

4 godziny temu, ToJePegaz napisał:

Help

Nie mam pojęcia co zrobić. Sumy kontrolne się zgadzają, próbowałem nagrywać na pendrive jako GPT i MBR bez skutku. Jak to rozwiązać? Dodam, że Secure Boot wyłączony.

4 godziny temu, volttouch napisał:

Mu nie chodziło o naprawę tylko nie wiedział którym klawiszem włączyć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i się mu uruchamiał dysk z popsutym systemem.

3 godziny temu, ToJePegaz napisał:

RAM jest w porządku. Jakoś udało mi się uruchomić instalator, gdy zmieniłem Boot opcje, jednak teraz mam inny problem

A jaki masz laptop? Masz EFI / UEFI? Na jakiego Pendrive nagrywasz? I czy podłączasz do USB2.0?

ToJePegaz likes this

Teraz, moszter napisał:

A jaki masz laptop? Masz EFI / UEFI? Na jakiego Pendrive nagrywasz? I czy podłączasz do USB2.0?

Możesz jeszcze wyzerować dysk, na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc.

Już udało mi się rozwiązać tak jak napisałem, ale dzięki za pomoc

53 minuty temu, ToJePegaz napisał:

Chodzi konkretnie o plik install.wim, który nie ma zintegrowanych sterowników USB, stąd występują takie anomalie. Rozwiązaniem jest użycie programu Gigabyte'a - Windows 7 USB Installation Tool, do pobrania tu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Program wykorzystujemy do już uprzednio stworzonego bootowalnego pendrive'a (najlepiej użyć systemu MBR, bo np ja z GPT miałem problem). Zasada wygląda tak, że odpalamy program, wskazujemy mu pendrive'a i zaznaczamy wszystkie opcje. Czekamy na ukończenie przygotowywania pendrive'a i to tyle. Po takich zabiegach system powinien już instalować się normalnie.

2 minuty temu, ToJePegaz napisał:

Już udało mi się rozwiązać tak jak napisałem, ale dzięki za pomoc

Bym dał wcześniej tylko zamknęła mi się strona i zapomniałem Ci wcisnąłem dodaj czy nie.

Godzinę temu, ToJePegaz napisał:

Ale to wiadome ze nie ma sterów do USB3.0, jak by posiadał by to autor @srom-otnik napisał.

7 minut temu, moszter napisał:

Ale to wiadome ze nie ma sterów do USB3.0, jak by posiadał by to autor @srom-otnik napisał.

Tu nie chodziło o sterowniki do USB 3.0, bo instalowałem z portu 2.0, a pendrive zresztą też jest pod 2.0. Dopiero gdy użyłem tego programu Gigabyte'a to poszło, także do końca nie wiem w czym jest problem, ale mi dopiero wtedy instalator chciał ruszyć, więc myślę że innym, którzy też nie mogli sobie z tym poradzić mogą się te informacje przydać.

9 minut temu, ToJePegaz napisał:

Tu nie chodziło o sterowniki do USB 3.0, bo instalowałem z portu 2.0, a pendrive zresztą też jest pod 2.0. Dopiero gdy użyłem tego programu Gigabyte'a to poszło, także do końca nie wiem w czym jest problem, ale mi dopiero wtedy instalator chciał ruszyć, więc myślę że innym, którzy też nie mogli sobie z tym poradzić mogą się te informacje przydać.

To nie wyłączyłeś EFI / UEFI.

A program nie za bardzo potrzebny wszystkim można dogrywać / integrować sterowniki, eureki nie odkryłeś, w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] masz wiele podobnych np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

Teraz, moszter napisał:

A program nie za bardzo potrzebny wszystkim można dogrywać / integrować sterowniki, eureki nie odkryłeś, w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] masz wiele podobnych np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ameryki nie odkryłem, ale zważywszy na to, że parę osób miało taki sam problem z instalacją systemu jak ja co zresztą można przeczytać w tym wątku to napisałem jak się z tym uporać

5 minut temu, moszter napisał:

To nie wyłączyłeś EFI / UEFI.

Przecież pisałem, że Secure Boot wyłączyłem, a co za tym również idzie inne ustawienia UEFI

12 minut temu, ToJePegaz napisał:

Ameryki nie odkryłem, ale zważywszy na to, że parę osób miało taki sam problem z instalacją systemu jak ja co zresztą można przeczytać w tym wątku to napisałem jak się z tym uporać

Przecież pisałem, że Secure Boot wyłączyłem, a co za tym również idzie inne ustawienia UEFI

A na jakim dysku instalujesz, bo ten pogram tylko dorzuca sterowniki, takie jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

gigabyte-windows-7-skylake-install-usb-t

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Teraz, moszter napisał:

A na jakim dysku instalujesz, bo ten pogram tylko dorzuca sterowniki, takie jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

gigabyte-windows-7-skylake-install-usb-t

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

HDD

W dniu 24.05.2018 o 21:24, Marecki napisał:

Może komuś przydadzą się te informacje.

Pierwsza sprawa dotyczy błędu przy instalacji Office.

Po kolei. Zainstalowałem wersję LITE z WYŁĄCZONYM netem. Dlaczego? - ponieważ poprzednia instalacja trwała długo i coś tam sobie system pobrał i od początku coś było nie tak jak trzeba. Np. Panel Sterowania był polsko-angielski. Potem zainstalowałem sterowniki. Od razu włączyłem domyślne usługi i (Uwaga!) wyłączyłem ręcznie usługę Windows Update. To był błąd. Prawdopodobnie ten ruch sprawił, że nie mogłem zainstalować Office 2010. Wobec tego, jak już cofnął zmiany jeszcze raz przywróciłem domyślne ustawienia Usług (z menu prawokliku na Pulpicie) i od razu puściłem instalację Office. Poszła bez problemu. Później instalacja innych programów. A na koniec Optymalizator usług + Czyszczenie.

A teraz druga sprawa. W systemie brakuje kodeków. Wobec tego nie da się odtworzyć filmów na niektórych stronach, np. na Facebooku w przeglądarkach innych niż Chrome. Rozwiązanie jest opisane na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . W skrócie rozwiązanie jest takie. Pobieramy kodeki - instalujemy je - uruchamiamy ponownie komputer. Po to żebyście nie musieli niepotrzebnie pobierać kilku giga danych tu macie link z tym czego brakuje w systemie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. A to raptem niecałe 6 MB danych. Pobierzcie sobie i wypakujcie do C:/codecs.
Następnie należy uruchomić Wiersz polecenia jako Administrator i wkleić tą komendę:
Dism.exe /Online /Add-Package /PackagePath:C:\codecs /NoRestart

Po tym trzeba zrestartować komputer. Po restarcie filmiki na Fejsie działają w każdej przeglądarce i ...

System śmiga jak ta lala :pp

Jeszcze jedno: u mnie nie dało się użyć Loadera od DAZ. Pomógł program RemoweWAT w wersji 2.2.6.

Witam. Panowie robię tak samo i wyskakuje mi błąd. Co znów nie tak? Pomoże ktoś ?

Zainstalowałem system na notebooku, działa rewelacyjnie. Mam jednak dwa problemy. Chciałbym korzystać z readyboost, jest ona domyślnie wyłączona, a w usługach nie ma nigdzie sysmain, by to włączyć. Drugi problem, to dostępna ilość RAM. Posiadam 4gb, lecz dostępne jest tylko 2,65gb. W msconfig pamięć jest ustawiona na 0 i odznaczona, da radę to zwiększyć w inny sposób?

Czytając wyżej posty o problemie przy instalacji z winload.efi mi pomogło wciśnięcie... esc:mellow: Instalacja wtedy ruszyła.