Jump to content
WinClub
remek002

Windows 10 17134.112 Enterprise/Pro Slim x64

Recommended Posts

Dwa osobne PCty

w jednym dodatkowa karta dźwiękowa w drugim brak.

W obu przypadkach 100% zjadania cpu przez Windows Audio.

 

Jakiś pomysł? jak myślę o reinstalowaniu ro już mi się zimno robi...

w obu przypadkach sterowniki nvidii 397.55

dziś wywale je DDu zobaczymy czy to przez nie

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj usunąć/odinstalować sterowniki od audio i zainstaluj sterowniki do karty muzycznej od producenta.

Ja także mam na tym systemie zainstalowane sterowniki od nVidii, tylko w wersji 397.31 i wszystko działa jak należy.

Może coś znowu nVidia skopała lub system jest winny, musisz spróbować z innymi sterownikami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem sie powtarza w PC z kartą creative xtreme gamer ( pci ) ( wyłączone zintegrowane audio )

jak i w pc jadącym na zintegrowanym, audio.

 

sterowniki graficzne działały na fall update.

Wywaliłem sterowniki audio i przeinstalowałem oryginalne creative ale nic to nie dało.

za 2 godziny wywale wszystko łącznie z graficznymi oraz updatem z posta.

Będeę instalował kolejno aż problem się powtórzy.

 

zwyczajne wyłączanie urządzeń czy wyłączanie efektów dźwiękowych nie podziałało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic w audio nie było grzebane w systemie podczas "modyfikowania", ale to nie znaczy że nie mogło się coś sknocić z audio.

Windows 10 to zagadka, u jednego będzie wszystko działać jak należy, a u innego cały czas się sypać i w tym wypadku musi być dość specyficzna/unikatowa konfiguracja sprzętowa, dlatego MS cały czas go "ulepsza/naprawia" tak przynajmniej im się wydaje że to robią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok.. potestowane.

Problem nie jest zależny od sterów nvidii

ani od tego które audio odpale. ( integra, nvidia, creative )

wynik zabawny ale to za chwilę.

 

Wywaliłem wszystkie sterowniki i instalowałem każdy z osobna sprawdzając co nie pasuje. 

W przypadku obu komputerów ta sama sytuacja.

I teraz co okazało się problemem....

Opcje windowsa do sterowania dźwiękiem.

 

Po instalacji dowolnych sterów, od razu miałem 100% cpu.

Dzięki Żonie odkryliśmy że jeśli wyłączy się raz windows audio i kliknie naprawianie problemów dźwięku, usługa się odpali i będzie działała poprawnie. ALE - tylko do momentu aż otworzy się ustawienia audio windowsa.

Zwiększanie i zmniejszanie głośności - nie ma problemu. 

Kliknij głośniczek - 100% cpu.

 

X_X

 

Więc wywaliłem głośniczek z paska i można działać dalej. XD

teraz niech mi ktoś to wyjaśni 0_o

Kolejny "cool fakt" można bez problemu zmieniać ustawienia poprzez..."ustawienia"

 

wniosek. głośniczek jest be.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze by było sprawdzić na "czystej" wersji 17134.1 systemu, czy takowy problem występuje.

 

Swoją drogą pojawiła się aktualizacja  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] która podnosi build do 17134.48 i można ją pobrać normalnie poprzez Windows update, lub zainstalować ręcznie.

Tutaj jest aktualizacja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], którą należy zainstalować ręcznie jeżeli ktoś używa Edge.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam a w jaki sposób zainstalować ta aktualizację?? Gdy próbuje to zrobić wyskakuje mi takie coś:

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Jak chce uruchomić windows update w usługach pisze odmowa dostępu. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

 

Ok poradziłem sobie. Ściagnąłem caba i zainstalowałem przez wiersz poleceń. System działa mega stabilnie i dobrze wielkie dzięki za wstawkę i liczę na dalsze informowanie o nowych aktualizacjach :))))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie pomaga. Ani aktualki ani nic. zostaje zmiana systemu bo przyznam że mam już dość... po aktualizacji jest jeszcze gorzej ( temp fix nie działa )

gdy tylko odpali się usługa Windows Audio - leci na full cpu. Triki z ulepszeniami audio na off itd nie działają. 

dzieje się tak przy każdej konfiguracji - niezależnie jakie urządzenie audio jest podpięte - lub niepodpięte.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, remek002 napisał:

ejwa jestem ciekaw, czy to wina tego systemu, czy ogólnie 1803 niezależnie od buildu/aktualizacji.

Daj znać, czy zmiana sytemu rozwiązała problem z audio.

Pc nr 1 na którym nie dodawałem żadnych aktualizacji: problem z Windows audio zjadajacym CPU pojawia się raz na jakiś czas, temp fix pomaga zazwyczaj na całą sesję.

 

Pc nr 2 po dodatkowej, ostatniej aktualce, windows audio zjada wszystko co wolne gdy tylko się odpali. Nie pomaga już nic. 

Na tym etapie system już nie do użytku.

Ani czyszczenie ani wywalanie sterów czy sprzętu nie pomagało. Niezależnie od tego jakie audio widział proces dostawał szajby gdy tylko wstawał.

Reinstall poszedl na 1709 extreme.

Zaro problemow.

 

Oba komputery różnią się delikatnie ( marka ramu i ssd) 

Poza tym:

I5 3570 oc na 4.0 oraz wersja k oc na 4.5

16 GB ram na 2200 xmp

Systemy na SSD

GTX 1060 zotac  +200 na jajku i 600 na pamięciach

Mono MSI z77 g 43

 

Testowane stery grafy 397.31 i 55

Oryginalne oraz modes od xtremeg.

W obu przypadkach skrypt full rights I wyzwalające telemetrię itd ( z forum ).

Brak pliku stronicowania.

 

Na kompie który przetrwał jeszcze na nowszym windowsie będzie prowadzony stream zobaczymy jak sobie poradzi z dźwiękiem.

 

 

 

 

 

 

Edited by ejwa

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, ejwa napisał:

Reinstall poszedl na 1709 extreme. 

No tak, ale nadal nie wiem, czy to wina tego systemu, czy ogólnie 1803.

Nie zdziwiłbym się, że ogólnie winny jest 1803, bo od buildu 17133.1 MS ma problemy ze stabilnością Windows 10, a nawet z aktualizacją KB4103721 do 1803 są problemy.

MS skupia się bardziej na aspektach wizualnych, które moim zdaniem są mniej istotne, bo i tak User system dostosuje do swoich potrzeb, oraz wciskaniem na silę niepotrzebnych śmieci/reklam/telemetrii/zbędnych aplikacji itd., zamiast zająć się problemami ze stabilnością oraz wydajnością systemu.

Generalnie zostałbym też przy 1709, ale w pewnych kwestiach 1803 wydaje mi się być trochę szybszym systemem od 1709, ale jak widać z pewnymi problemami, choć nie w moim przypadku.

23 godziny temu, ejwa napisał:

 

Testowane stery grafy 397.31 i 55 

nVidia udostępniła kolejne sterowniki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ciekawe czy z kolejnymi niespodziankami, oraz czy za kilka dni nie pojawi się następna wersja/hotfix.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czasem mam ochotę się postrzelić z częstością updateow zarówno nv jak i na.

 

1803 był przyjemny i wydawał się szybciej zbierać nie musiałem nawet ganiać za syfem z Xboxa 

( Tiaaa gameing couple )

 

1709 ma te kilka fpsow mniej. ( 5 )

Ale to na 1803 nie dało się grać a biorąc pod uwagę brak komputera do  zabawy z windowsem ( oba są nam potrzebne do pracy jak i rozRywki, )

1709 wygrywa.

Zobaczymy jak będzie że streamkiem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szperając po forach okazuje się że masa ludzi ma problemy z 1803 jak i najnowszymi sterownikami NV. ( w duo czy osobno ).

Chyba trzeba będzie poczekać aż sytuacja się unormuje - instalowanie dzień w dzień updatow i kiwać się trzymając za kostki powtarzając że będzie OK to średni pomysł na życie.

Jest też możliwe że sam mod był powodem ( w moim przypadki )

Zostaje przy zdaniu że jak mod - to tylko z PL.

 

z nv 31/55/64 polecam poczekać. Teoretycznie to już WHQL ale i tak pełno problemów z nimi. ( z resztą ja i tak 99% czasu jadę a przerobionych sterownikach ) 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/10/2018 at 9:36 AM, ejwa said:

Szperając po forach okazuje się że masa ludzi ma problemy z 1803 jak i najnowszymi sterownikami NV. ( w duo czy osobno ).

Chyba trzeba będzie poczekać aż sytuacja się unormuje - instalowanie dzień w dzień updatow i kiwać się trzymając za kostki powtarzając że będzie OK to średni pomysł na życie.

Jest też możliwe że sam mod był powodem ( w moim przypadki )

Zostaje przy zdaniu że jak mod - to tylko z PL.

 

z nv 31/55/64 polecam poczekać. Teoretycznie to już WHQL ale i tak pełno problemów z nimi. ( z resztą ja i tak 99% czasu jadę a przerobionych sterownikach ) 

 

Chyba znalazlem rozwiazanie na zbyt duze uzycie CPU przez "cos" w Windows Audio. W menadzerze urzadzen zabilem Windows Audio (rozwiniecie Service Host: Local Service (Network Restricted) ) po czym uruchomilem rozwiazywanie problemow audio z Windowsa. System ponownie wlaczyl serwis audio i tym razem zuzycie cpu jest normalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, cored4 napisał:

Chyba znalazlem rozwiazanie na zbyt duze uzycie CPU przez "cos" w Windows Audio. W menadzerze urzadzen zabilem Windows Audio (rozwiniecie Service Host: Local Service (Network Restricted) ) po czym uruchomilem rozwiazywanie problemow audio z Windowsa. System ponownie wlaczyl serwis audio i tym razem zuzycie cpu jest normalne.

napisałem o tym we wcześniejszych postach. Działa to na jednym komputerze natomiast ten na którym zainstalowałem wszystkie aktualizacje - już temp fixa nie łyka.

 

Z Ciekawości Cored4, jaki masz sprzęt? Ciekawi mnie czy błąd jest zależny od podzespołów. Niestety oba komputery mam praktycznie identyczne więc sprawdzić nie mogę.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam jestem tu w miarę nowy:) system działa dobrze tylko nie wykrywa mi mojej drukarki HP, mozna zainstalować oprogramowanie tylko później jej nie wykrywa:(

drukarka jest 2 w 1 skaner instaluję prze sklep ale jeszcze go nie testowałem:) sys instalowałem przez wintousb

 

@ejwa

ja mam starszego SB Live po wgraniu sterownika pod win10 działa na razie dobrze, podobnie jak pod orginalnym win10(w tej samej wersji)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information