Jump to content
WinClub
srom-otnik

Win JG10 LTSB x64

Recommended Posts

W dniu 30.03.2018 o 19:53, srom-otnik napisał:

"Czy system został zainstalowany na dysku SSD?"
- przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Jeśli to SSD - ręcznie trzeba tylko później (jeśli to będzie w ogóle potrzebne...) utworzyć na innym dysku np. RAM-dysku plik wymiany oraz ewentualnie przenieść tam foldery Temp.

 Witam, będę dziś instalował ten system na dysku ssd, nie zamierzam dodawać innego dysku do pc. Jeden ssd i koniec. Czy będę musiał coś grzebać na końcu instalacji? Czy klikam po prostu że mam ssd i system sam wszystko zrobi ? o co chodzi z tym ram-dyskiem ?

 

Ok, już się dokształciłem co do tempu i ram dysku :) troche już żałuję że jedynie 8 gb zakupiłem do pc.. :c

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ramdysk - to bajer dobry dla extremalnych Userów, którzy chcą wycisnąć z PCeta ile tylko jest możliwe. Na co dzień nie ma sensu sobie zawracać głowy. Kilka lat temu Ramdysk był u mnie obowiązkowym rozwiązaniem pomimo posiadanego wtedy jeszcze normalnego HDD. Działało to znakomicie. Z posiadanych 4GB RAMu wydzieliłem 1,5 GB, miałem przeniesione sporo plików systemowych (używałem hardlinków) i zainstalowaną przeglądarkę na trwałym Ramdysku, oczywiście cache przeglądarki i mały plik wymiany - chyba 512MB. Ramdysk zrzucał obraz przy zamykaniu systemu i ładował go ponownie do pamięci przy rozruchu. Nieco dłużej się uruchamiał i minimalnie dłużej zamykał, ale efekt pracy systemu i przeglądarki był zdecydowanie zauważalny - nie jakieś tam milisekundy w benchmarkach, tylko prawdziwy efekt WOW!

Teraz mi się nie chce w to bawić. Jeśli zmienię kiedyś kompa i będę miał np 16GB Ramu, to na pewno zrobię z nich użytek... 

PZDR!

arnon likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzucę sobię temp tylko na ram dysk, żeby nie dobijać ssd. Kurde za głupi jestem na pobieranie z tego mega.. konto wszystko mam, pobrało 100% a w folderze pustki .. :D

 

- Koledzy jak zrobić normalny pasek startu? Nie podoba mi się zbytnio przezroczysty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
2 minuty temu, shitter napisał:

Też nie działają wam aktualizacje? Pobrało mi, ale nie chce zainstalować.

Po co ci aktualizacja? Chcesz spadek 2% wydajnosci na łatke Spectre, meltdown?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Teraz, shitter napisał:

jeszcze jak

Okrutnik masochista :)

 

Systemy Sromotnika powinny być bez WU(update'ow) zwłaszcza w 10 w której co aktualizacje system sam nawraca swoje systemowe pliki tak jak on chce to widziec.  

 

Jak chcesz koniecznie spróbowac to spróbuj (nie wiem czy LTSB wspieraja ale raczej tak)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Attendd napisał:

Okrutnik masochista :)

 

Systemy Sromotnika powinny być bez WU(update'ow) zwłaszcza w 10 w której co aktualizacje system sam nawraca swoje systemowe pliki tak jak on chce to widziec.  

 

Jak chcesz koniecznie spróbowac to spróbuj (nie wiem czy LTSB wspieraja ale raczej tak)

 

kozak dziekuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, chwilowo do instalki programu musiałem włączyć standardowe usługi i pewnie Windows w tym czasie chciał sobie ściągnąć jakąś aktualizację gdyż przy ikonie zamknij komputer pojawił się znaczek aktualizacji. Jest szansa by to usunąć ? Niby nie instaluje nic ale wydaję mi się, że system dłużej się włącza przez to. Pozdrawiam 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@srom-otnik Próbowałem zainstalować Paint.net przy próbie instalacji wyskoczyło mi że zainstaluje paint.net i net framwork 4.7.1 zaczyna sie pobieranie jakiegoś windows 10-Kb4033393-x64.cab oraz NDP-471-Kb4033342-x86-x64-APOS-PLK.exe i jak próbuje to zainstalowac to wyskakuje instalacja nie powiodła się ponieważ: program net.framework 4.7.1 nie został zainstalowany poniewaz: HRESULT 0x800f0922 masz na to jakies rozwiazanie poniewaz na wczesniejszych wersjach od cb nie bylo problemu z instalacja paint.net a ta wersja Windowsa bardzo mi przypadla do gustu i niechcial bym jej zmieniac pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

@srom-otnik Witam na wstępie chciałbym podziękować za prace i systemy operacyjne jakie Pan zrobił, tak dobrych jeszcze nie widziałem. Dzięki wielkie za ogrom pracy w nie włożony 
Korzystam z forum od dawna i zamiast ciągle pobierać chce w końcu dać coś od siebie. Ciągle się uczę dlatego chciałbym zrozumieć mechanizm działania modyfikacji win10
Większość zmian jakie są w nich zaimplementowane rozumiem bez problemu ale od tygodnia zastanawia mnie i nie mogę znaleźć odpowiedzi w jaki sposób uruchamiana jest pierwsza/jednorazowa konfiguracja systemu od razu po instalacji. Mianowicie uruchamiany jest SH.cmd wraz z kolejną instalacją sib.exe/.reg ale co je wyzwala i w jaki magiczny sposób są dodane iż pojawiają się w katalogu temp skoro takowych nie można wcześniej zlokalizować. 
Żeby było wszystko jasne nie chce korzystać z Pana plików bo wiem ile pracy trzeba włożyć w stworzenie czegoś podobnego. Pragnę jedynie zrozumieć jak działają. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@srom-otnik, wiesz co może być przyczyną krzaczącego się dźwięku i portu usb 3.0 pod twoją modyfikacją? Sterowniki już aktualizowałem do różnych wersji i nadal to samo, a dźwięk na głośnikach przez chwilę po włączeniu/wyjęciu słuchawek jest a potem go nie ma, tak samo przerywa po jakimś czasie myszkę na usb 3.0. Przed instalacją moda wszystko działało normalnie, może ktoś miał podobny problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam zainstalowałem sobie wersję ultra lite i mam dość dziwny problem, otóż gry minimalizują mi się w chwili gdy windows automatycznie zmienia tapetę (tyczy się to w sumie wszystkich aplikacji pełno ekranowych) . Da się coś z tym zrobić? Nigdy wcześniej nie miałem tego problemu a miałem wiele różnych wersji 10 zainstalowanych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie odnośnie instalacji moda Jg systemu na IMAC procesor i5 4x 2.7 Ram 8 gb dysk 1Tb przy pomocy narzędzia Asystent Boot Camp. Czy ktos ma jakieś doświadczenia która wersję instalować najlepiej? Wersja 10 LTSB 64bit nie instaluje się. Robiłem to metoda użycia obrazu systemu w ISO ppkazania ścieżki do niego i formatowaniu oraz instalacji na pendrive (32 Gb) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

System według opisu ma usunięty Windows Update, okej, rozumiem też że to jest build wyżej niż 1607, zatem czy system tak czy siak pobierze sobie "kiedyś" aktualizacje sam z siebie czy nie muszę się o to bać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 27.04.2018 o 16:57, Blaze napisał:

@srom-otnik Próbowałem zainstalować Paint.net przy próbie instalacji wyskoczyło mi że zainstaluje paint.net i net framwork 4.7.1 zaczyna sie pobieranie jakiegoś windows 10-Kb4033393-x64.cab oraz NDP-471-Kb4033342-x86-x64-APOS-PLK.exe i jak próbuje to zainstalowac to wyskakuje instalacja nie powiodła się ponieważ: program net.framework 4.7.1 nie został zainstalowany poniewaz: HRESULT 0x800f0922 masz na to jakies rozwiazanie poniewaz na wczesniejszych wersjach od cb nie bylo problemu z instalacja paint.net a ta wersja Windowsa bardzo mi przypadla do gustu i niechcial bym jej zmieniac pzdr

Znalazłem trochę wolnego czasu i zainstalowałem ponownie wersje Lite i UL na VirtualBoxie (test przed instalacją bezpośrednio na kompie) - mam ten sam (lub podobny) problem z Net Framework - jest zainstalowany ale nieaktywny, ponowna próba instalacji kończy się komunikatem:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

próba włączenia opcji Net Framework przez "Włącz lub wyłącz składniki systemu Windows" kończy się błędem:  0x8007371B  (Brak co najmniej jednego z wymaganych elementów członkowskich transakcji)

Jest sposób na zlikwidowanie tego problemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usługi mam ustawione na domyślne, "Włącz lub wyłącz składniki systemu Windows" - okno się uruchamia, tylko podczas zaznaczania opcji dotyczących Net Framework (a właściwie wprowadzania/instalowania zaznaczonych zmian) wyskakuje błąd 0x8007371B - ale przed chwilą sobie poradziłem z tym błędem (chyba).

Uruchomiłem WU (czego zwykle nie robię) na wersji Lite, instalowała się jakaś duża aktualizacja (niestety z błędem), zainstalowałem ponownie Net Framework w najnowszej wersji i problem przedstawiony wcześniej na screenie zniknął - pytanie tylko, dlaczego świeżo po instalacji coś takiego się dzieje z Net Framewok (zainstalowany a nieaktywny, a przynajmniej nie do końca)? Potestuję tą wersję jeszcze na VB i zobaczymy, czy warto zmieniać na stacjonarnym.  

 

Muszę jednak postawić moda od nowa - sprawdzę jeszcze jeden pomysł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, postawiłem dziś na nowym kompie wersję Lite. Wcześniej na tym samym sprzęcie, na innym dysku, testowałem pierwszy w życiu Win10 (znaleziona na tym forum, wersja 2018 winclub) i wersja Lite jest tym, czego szukałem. Aczkolwiek nie ma róży bez kolców! Brak wiedzy o kolców istnieniu może skutkować większą ilością bólu niestety.

 

Do brzegu. Kolega Sromotnik zaimplementował w swojej wersji kilka narzędzi dostępnych chociażby z poziomu PPM, których nie do końca ogarniam. Przykładem jest "Optymalizacja usług". Odpaliłem, odpowiedziałem na pytania i OK. Postawiłem wszystkie sterowniki od sprzętu - poszło gładko. Zainstalowałem SetPoint od Logitecha i... pierwsze schody. Trochę powalczyłem z googlem, instalowałem biblioteki Visual CC++ itp, próbowałem starszą wersję itd. Na drugim WIN 10 banglało od ręki, więc zdziwiony byłem niewąsko. Wróciłem do żródła, poczytałem raz jeszcze i faktycznie do poprawnej instalacji oprogramowania od Logitecha usługi muszą być odpalone w wersji "Domyślnej". W przeciwnym wypadku ni hu hu.

 

To teraz na plażę. Generalnie na chwilę obecną wszystko czego potrzebuję działa. Zostało tylko jedno MAŁE ale - w explorator windows za gron nie wyświetlają mi się etykiety dla dwóch partycji HDD. Dysk 650GB podzielony na 3 partycje podstawowe. Z etykietą "środkowej" partycji nie ma problemu. Dla "pierwszej" i "ostatniej" etykiet brak. W narzędziu do zarządzania dyskami oczywiście wszystko wyświetla się poprawnie. W programie do zabawy z partycjami również. Tylko explorator odmawia poprawnego wyświetlenia. Zmieniałem nazwy, konwertowałem już nawet te partycje i nic. Finalnie będę przenosił dane, kasował partycje i zakładał od nowa, bo nie zdzierżę tego bubela. Niestety googiel nie był zbyt pomocny i bombardował mnie rozwiązaniami dotyczącymi bardziej braku widocznej partycji/dysku w ogóle... Zmęczony już jestem i dopiero jutro podejmę kolejną próbę, tym razem po angielsku.

 

Jesteście w stanie zaoszczędzić mi cierpień? :unsure:

 

P.S. W kompie posiadam 2xSSD + 3xHDD + 1xCD. Z resztą dysków/partycji nie ma problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, czy w tej wersji są jakieś aktualizacje po 2018? Bo teraz mam 1709 od JG, ale po różnych testach ewidentnie Microsoft coś tam dodał, żeby znów kupić nowy sprzęt, a mam screnny benchmarków z 1609 i tam dysk SSD, był szybszy o 30%, więc będę wdzięczny za info, pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć mam mały nietypowy problem, miedzy innymi chciałem przywrócić do normalnego wyglądu a trochę kolory pomieszały, mógłbyś mi ktoś doradzić co zrobić? Bo już z tymi kompozycjami nie mam siły.

Z góry dziękuje. 

@Edit jednak już się uporałem z tym :)

 

Edited by carbon012
Problem został rozwiązany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information