Jump to content
WinClub
srom-otnik

Win JG10 Pro x64

Recommended Posts

1 minutę temu, soulfly777kris napisał:

Zresztą pytanie "Jaką wersję systemu zainstalowałeś?" jest trochę dziwne bo chyba każdy kto tu pisze to w sprawie systemu sromotnika.

Owszem ale jest kilka wersji tego systemu ;) czytałeś pierwszy post?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A o to Ci chodzi, zainstalowałem LIte

Tą najmniej wyciętą 

 

Tą co była przy instalacji na samej górze.

I jeszcze jedno pytanie czy można gdzieś w usługach włączyć lokalizację ?

Próbuję czytać tu te 36 stron bo może już ktoś zadał takie pytanie ale trochę to zajmie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, soulfly777kris napisał:

A o to Ci chodzi, zainstalowałem LIte

Tą najmniej wyciętą 

 

Tą co była przy instalacji na samej górze.

I jeszcze jedno pytanie czy można gdzieś w usługach włączyć lokalizację ?

Próbuję czytać tu te 36 stron bo może już ktoś zadał takie pytanie ale trochę to zajmie.

Myślę że jeżeli chcesz używać tych wszystkich aplikacji to nie ma sensu instalowania modyfikacji, niestety nawet jeżeli udało by się to wszystko ogarnąć i włączyć to jest spora szansa że któraś aktualizacja rozsypie Ci system :/ 

Co do aplikacji telefon to tylko z nią masz problem czy inne aplikacje ze sklepu działają normalnie?

z lokalizacją nie pomogę bo nie korzystam 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, soulfly777kris napisał:

Dzięki za odpowiedz.

Inne śmigają OK a apka Twój telefon niby jest zainstalowane co podaje sklep ale jej w menu start nie ma.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wymagania apki - "Windows 10 w wersji 17134.0 lub nowszy" nie pamiętam jaka to jest wersja, sprawdź programem winver.exe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, MikiRikiTiki napisał:

No więc sytuacja jest naprawdę pojechana...

Na JG10 i LTSB od @sromotnika działo się to samo, czyli:

-wyłącza się klawiatura i/lub touchpad, po jakimś czasie wiesza się comp/niebieski ekran BSOD.

Za namową @Crazy36 spróbowałem: Win 10 Private Projekt 1607 LTSB x64 2k19 v.2 od @Mr.T

-no i kulka to samo. Tym razem to już mi śmierdzi za bardzo. Jedyna zmiana jest taka, że comp się nie wiesza - nie ma ekranu BSOD.

Reszta jednak bez zmian, czyli po odpaleniu kompa klawiatura dziła przez +/- pierwsze 5 minut i przestaje działać, wtedy jest taki dźwięk "BIP!".

UWAGA: ten dźwięk brzmiał mi bardzo "BIOSowo", sprawdziłem - mam najaktualniejszy BIOS na laptopie.

Wszedłem więc w BIOSa by zresetować ustawienia do defaultowych a tu kurła coś takiego się dzieje : O

Link do video:

 

-No co za pojechana akcja!

Wcześniej nie wchodziłem do BIOSu, po prostu wiem, że wersja jest aktualna bo przy próbie jej aktualizacji z pliku od producenta dostawałem info, że mam aktualną wersję BIOSu. Było mi mało więc w końcu zajrzałem do BIOSu by zresetować ustawienia a tu taki zonk.

Najśmieszniejsze jest to ,że nie da się nic (chyba?) zrobić, bo to najaktualniejsza wersja BIOSu...

Nie mogę zamienić jej na nowszą wersję, bo po prostu nowszej nie ma.

I co teraz?

O co tu chodzi?

Czy możliwy jest wirus infekujący BIOS?

Czy to bardziej wada sprzętowa?

No, ale jeśli tak to dlaczego na początku sprzęt działa a potem nie?

Nic nie rozumiem :|

 

PS

Jak widzicie, walczę do końca!

Według mnie na 100%  uszkodzona klawiatura.Oddaj na gwarancję jeśli jeszcze jest a jak nie to do serwisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, soulfly777kris napisał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czyli wersja jest za niska ?

Windows się nie do aktualizuje do najnowszej wersji ?

Dokładnie, wersja za stara. Normalnie by się zaktualizował ale przy modach to kiepski pomysł. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, soulfly777kris napisał:

Czyli lipa 

Wielkie dzięki za pomoc.

Myślę że przy Twoich wymaganiach znacznie lepiej sprawdzi się normalna instalka windowsa :) 

Nie ma sprawy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Crillas napisał:

@MikiRikiTiki

Generalnie jak nie boisz się rozkręcania to możesz odpiąć baterię biosu i w ten sposób zresetować bios, nie wiem jednak gdzie w tym modelu jest bateria to już musisz sam się rozeznać.
Inna sprawa z tymi sterownikami próbowałeś zainstalować sterowniki bezpośrednio ze strony producenta? Wszystkie potrzebne i w odpowiedniej kolejności?

Wszystko robiłem prawilnie, stery od producenta, aktualne, w odpowiedniej kolejności itd.

Obstawiam już faktycznie to, że klawiatura jest uszkodzona tak jak pisze @Crazy36 a nie soft zewnętrzny czy sam mod Win10 (za dużo prób z innymi modami - efekt ten sam).

I tak, ostatnia rzecz kt mi przychodzi do głowy to wyjęcie baterii biosu.

BTW disassemble tego vaio mam już za sobą (konkretnie to wymianę wentylatora) przy okazji jak już rozkręcę by dostać się do baterii to looknę na necie jak wygląda połączenie płyty głównej z klawiaturą i może tam coś znajdę jakiś "luz" czy coś... 8 ) Dam znać. A jak nic nie znajdę to zostaje tylko serwis - fck!

mbielak012 likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Ja miałem to samo co ty tylko bez dźwięków ostrzegawczych i był to czytnik kart ,okazało się że całe zamieszanie robił sterownik do tego czytnika........

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Ataman napisał:

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Ja miałem to samo co ty tylko bez dźwięków ostrzegawczych i był to czytnik kart ,okazało się że całe zamieszanie robił sterownik do tego czytnika........

On ma też problem z klawiaturą w biosie więc to nie sterownik

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.05.2019 o 01:07, MikiRikiTiki napisał:

Wszystko robiłem prawilnie, stery od producenta, aktualne, w odpowiedniej kolejności itd.

Obstawiam już faktycznie to, że klawiatura jest uszkodzona tak jak pisze @Crazy36 a nie soft zewnętrzny czy sam mod Win10 (za dużo prób z innymi modami - efekt ten sam).

I tak, ostatnia rzecz kt mi przychodzi do głowy to wyjęcie baterii biosu.

BTW disassemble tego vaio mam już za sobą (konkretnie to wymianę wentylatora) przy okazji jak już rozkręcę by dostać się do baterii to looknę na necie jak wygląda połączenie płyty głównej z klawiaturą i może tam coś znajdę jakiś "luz" czy coś... 8 ) Dam znać. A jak nic nie znajdę to zostaje tylko serwis - fck!

Powinieneś sam bez problemu wymienić klawiaturę zamienniki po chwili przyzwyczajenia są całkiem spoko (wymieniałem już w kilku laptopach klawiatury). Zazwyczaj jest to taka biała/czarna płaska taśma zakończona niebieskim plastikiem, odblokowujesz złącze i wyciągasz za to niebieskie. 
Możesz też spróbować na systemie ze wszystkimi sterownikami (ten który się wiesza) wypiąć klawiaturę i uruchomić lapka bez niej, teoretycznie wtedy nie powinien już się zawiesić gorzej jeżeli będzie to samo :/ 

 

 

19 godzin temu, Crazy36 napisał:

On ma też problem z klawiaturą w biosie więc to nie sterownik

Ale pisał też że po usunięciu sterownika od klawiatury problem przestał występować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Crillas napisał:

Powinieneś sam bez problemu wymienić klawiaturę zamienniki po chwili przyzwyczajenia są całkiem spoko (wymieniałem już w kilku laptopach klawiatury). Zazwyczaj jest to taka biała/czarna płaska taśma zakończona niebieskim plastikiem, odblokowujesz złącze i wyciągasz za to niebieskie. 
Możesz też spróbować na systemie ze wszystkimi sterownikami (ten który się wiesza) wypiąć klawiaturę i uruchomić lapka bez niej, teoretycznie wtedy nie powinien już się zawiesić gorzej jeżeli będzie to samo :/ 

 

 

Ale pisał też że po usunięciu sterownika od klawiatury problem przestał występować.

Bios służący do komunikacji systemu operacyjnego ze sprzętem.To oddzielny ekosystem dla tego na ogół instalowane oprogramowanie w systemie niema na niego wpływu.Odinstalował sterownik klawiatury i była ona wyłączona dlatego nie powodowała problemów.Gdyby wszedł wtedy do biosu to problem zapewne by powrócił.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Crazy36 napisał:

Bios służący do komunikacji systemu operacyjnego ze sprzętem.To oddzielny ekosystem dla tego na ogół instalowane oprogramowanie w systemie niema na niego wpływu.Odinstalował sterownik klawiatury i była ona wyłączona dlatego nie powodowała problemów.Gdyby wszedł wtedy do biosu to problem zapewne by powrócił.

Tak teź się stało. Po odpaleniu Win10 i wyłączeniu klawiatury z Menedzera urzadzen, laptop się nie wieszał - no ale co za tym idzie, pracowałem na klawiaturze usb...

W BIOSie klawiatura laptopa też się blokowała po chwili + nawet touchpad.

Rozkręciłem lapka, sprawdziłęm wszstkie kable - jest ok.

Wyjąłem nawet baterie BIOS by móc go w końcu zresetować i...

... problemu to nie rozwiązało.

Cały górny pad: Klawiatura&Touchpad, zamówione - przyjdą w poniedziałek/wtorek.

Cóż cena nie była wygórowana by sprawdzić czy wszystko już będzie po jej zainstalowaniu OK.

Dam znać.

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemka. Słuchajcie, z wersji Lite, wpadłem w wersję Ultra Lite. Jako ze mój lapek jest dość stary ale ciągle robi to co ma robić . Powstał natomiast jeden problem z którym nei mogę sobie poradzić - a mianowicie nie mogę się dostać do panelu - ustawień karty graficznej Intel. Przy próbie odpalenia... otrzymuję po chwili to... 
1365532353_Beztytuu.png.f1f48e830faff854db5626027782d38e.png

 

I tak w kółko... Jest jakiś sposób żeby sobie z tym poradzić w przypadku wersji Ultra Lite ?? Szperałem po sieci, coś tam mówil o Net Framework... 3.5.1 ogólnie - ale w żaden sposób nie jestem w stanie tego zainstalować... 

Jeśli powiecie mi - przeinstaluj sterowniki, polećcie proszę jakiś sprawdzony - dobry program który mi te stery pobierze i zainstaluje bo Driver Booster to jest żenada co on zasysa i co instaluje. A niestety grafika stara i nie jestem w stanie w sieci znaleźć odpowiedniego instalatora samych sterowników. Ich wersja to Intel_HD_Graphics_8.15.10.2900_x64. 

Jeśli ktoś zajrzy - z góry dzięki za wszelkie sugestie i pomoc. 

O i jeszcze jedno - bo przypomniało mi się na koniec - jak usunąć te znak "wodny" ?? 


 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tombycz likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, iAntyi napisał:

Siemka. Słuchajcie, z wersji Lite, wpadłem w wersję Ultra Lite. Jako ze mój lapek jest dość stary ale ciągle robi to co ma robić . Powstał natomiast jeden problem z którym nei mogę sobie poradzić - a mianowicie nie mogę się dostać do panelu - ustawień karty graficznej Intel. Przy próbie odpalenia... otrzymuję po chwili to... 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

I tak w kółko... Jest jakiś sposób żeby sobie z tym poradzić w przypadku wersji Ultra Lite ?? Szperałem po sieci, coś tam mówil o Net Framework... 3.5.1 ogólnie - ale w żaden sposób nie jestem w stanie tego zainstalować... 

Jeśli powiecie mi - przeinstaluj sterowniki, polećcie proszę jakiś sprawdzony - dobry program który mi te stery pobierze i zainstaluje bo Driver Booster to jest żenada co on zasysa i co instaluje. A niestety grafika stara i nie jestem w stanie w sieci znaleźć odpowiedniego instalatora samych sterowników. Ich wersja to Intel_HD_Graphics_8.15.10.2900_x64. 

Jeśli ktoś zajrzy - z góry dzięki za wszelkie sugestie i pomoc. 

O i jeszcze jedno - bo przypomniało mi się na koniec - jak usunąć te znak "wodny" ?? 


 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Najlepszy według mnie program do instalacji sterów [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na znak wodny użyj tego aktywatora [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A jeśli wersja Lite nie powodowała problemu to Powinieneś na nią wrócić.

iAntyi and tombycz like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Crazy36 napisał:

O i jeszcze jedno - bo przypomniało mi się na koniec - jak usunąć te znak "wodny" ?? 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

iAntyi likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień doberek, Złoty Panie. Coś wiadomo kiedy się marzec kończy :D czytając kiedy jakiś nowy buildzik wbije :D 
Pozdrawiam i mam nadzieje ze nie rozgniewałem pytaniem 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, pepek112 napisał:

Dzień doberek, Złoty Panie. Coś wiadomo kiedy się marzec kończy :D czytając kiedy jakiś nowy buildzik wbije :D 
Pozdrawiam i mam nadzieje ze nie rozgniewałem pytaniem 

Istnieje legenda, że z każdym takim pytaniem sromotnik odkłada robienie buildów o jeden miesiąc :P

 

A tak na serio:

 

W dniu 5.05.2019 o 17:31, srom-otnik napisał:

Dziękuję, rób co chcesz, graj tylko fair...

P.S. Co do LTSC, prawie skończyłem jakiś miesiąc temu, od tej pory mam zastój, z różnych powodów. Do kompa siadam tylko sprawdzić pocztę i wysłać przelewy. Jak się ogarnę wewnętrznie, to będzie LTSC 2019 Full i Lite, 10 Pro i Home na nowej podstawie i poprawiony LTSB. Na razie nie pytajcie, zrobię kiedy przyjdzie wena i czas...

PZDR!

 

aweriel likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

a dziękuje :D  Nie mogłem znaleźć odpowiedzi dlatego spytałem... Ale w sumie jak może odkładać o jeden miesiąc jak marzec mamy jeszcze :D Kwiecień będzie jak build wyjdzie :D
Pozdrawiam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam, chciałem ponowić pytanie czy ktoś ma problemy ze znacznym spowolnieniem czasu uruchamiania? mam system na ssd i włącza się on już 6 minut  co jest nieporozumieniem. Dodam że cały ten czas jest spędzony na kręceniu się kółku pod logiem windows/płyty głównej, wszystko działa szybko po załadowaniu się ekranu logowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information