Jump to content

Recommended Posts

Dobra przeczytałem cały wątek i mam pewne pytania.

1 - jak to jest z netem przy instalacji systemu (nie ma o tym nic w pierwszym poście). Włączone/wyłączone?

2 - jak to jest ze sterownikami do lapka? Czy pobierze system samemu czy trzeba ręcznie instalować? (posiadany przeze mnie HP nie miał płyty ani niczego ze sterownikami a na stronie producenta ciężko znaleźć cokolwiek z konkretnymi sterownikami pod mój model)

3 - niby nikt nie zaleca aktualizacji a autor podaje, że "Po zainstalowaniu aktualizacji, proces usuwania kopii poprawek z magazynu WinSxS może trwać..." więc jak to jest? Niby tylko w Core WU jest wycięte.

 

zyguh likes this
Link to post
Share on other sites
48 minut temu, DDragon napisał:

Dobra przeczytałem cały wątek i mam pewne pytania.

1 - jak to jest z netem przy instalacji systemu (nie ma o tym nic w pierwszym poście). Włączone/wyłączone?

2 - jak to jest ze sterownikami do lapka? Czy pobierze system samemu czy trzeba ręcznie instalować? (posiadany przeze mnie HP nie miał płyty ani niczego ze sterownikami a na stronie producenta ciężko znaleźć cokolwiek z konkretnymi sterownikami pod mój model)

3 - niby nikt nie zaleca aktualizacji a autor podaje, że "Po zainstalowaniu aktualizacji, proces usuwania kopii poprawek z magazynu WinSxS może trwać..." więc jak to jest? Niby tylko w Core WU jest wycięte.

 

1. Obecnie najlepiej wyłączyć i dopiero po aktywacji systemu+skryptów w folderze Tuning Prywatność podłączyć się do sieci.

 

2. To już zależy od danej wersji, jeśli twój laptop nie miał z tym problemu na 1703 to nie będzie miał też problemu w tym modzie. W razie czego możesz skorzystać z Obita czy tam innego pobieracza pakietów sterowników bez szukania...

 

3. Rozumiesz, że system ma już zainstalowane aktualne poprawki do grudnia 2017 roku(przed tymi obniżającymi wydajność czyli Spectre/Meltdown które i tak nic nie dają...)? Stąd taka operacja

 

 

PS: Jeżeli skorzystasz z Windows Update na wersjach które nie mają WU wycięte to zwyczajnie spartaczysz system i lada moment wjedzie do Ciebie próba 1803(raczej się nie powiedzie instalacja, bedzie ciągle błąd). Nie ma żadnego sensu instalować dalszych aktualizacji. 

Link to post
Share on other sites
11 minut temu, DDragon napisał:

To ja wiem. A czy nie będzie problemu z automatycznym pobraniem sterowników jeżeli mam zaszyty klucz do Home i wyłączony WU? Pobieranie automatyczne sterów chyba wymaga WU.

 

Tutaj ten sam przypadek, będziesz miał problem bo masz wersje HOME a to jest PRO.

 

Link to post
Share on other sites

Mam zainstalowanego na lapku. Na razie śmiga bez problemu chociaż mam jedno pytanie - w opcjach zasilania mam tylko jeden możliwy plan - Zrównoważony. Nie mam innych do wyboru. Ktoś wie dlaczego tak się stało?

 

///EDIT

Ok nieważne :D trzeba utworzyć sobie samemu nowy plan z okna po lewej stronie opcji.

Link to post
Share on other sites

Witam, a potrzebowałem dzisiaj zgrać muzykę na iPhone więc trzeba zainstalować itunes ale podczas instalacji mam owy błąd. 

Podobny problem też jest przy próbie instalacji icloud który też potrzebuję

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to post
Share on other sites

Laptop Lenovo Legion Y520 z dyskiem M.2 NVe SSD Samsung 960 Evo 250gb

 

Przy probie instalacji obrazu dostaje komunikat:

 

"nie znaleziono zadnych sterownikow urzadzen. upewnij sie ze nosnik instalacyjny zawiera odpowiednie sterowniki a nastepnie kliknij przycisk OK"

 

jakies pomysly?

Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, roody14 napisał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

sprobuj tym tutorialem, mi sie udalo

Nie bardzo mi pomogl ten tutorial poniewaz tam ssd jest wpinany do stacjonarki ktora ma znacznie bardziej rozbudowany Bios.

Zaznaczam problem u mnie dotyczy Laptopa Lenovo y520

 

Problem polega na tym że obraz Windows najprawdopodobniej nie posaida sterownika do NVe Samsunga

 

pomoże ktoś?

Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, P1O napisał:

Przecież można pobrać sterownik na pendrive i podać instalatorowi w odpowiednim momencie. 

problem w tym ze nie moge trafic na ten wlasciwy, te ze strony samsunga nie dzialaja

te ze strony lenovo do chipsetu rowniez nie pasuja..

 

loteria nie do konca wiadomo czego szukac..

Link to post
Share on other sites

problem w tym że mam ustawiony w bios AHCI

windows jest w uefi

 

i teraz jak jade z instalka zatrzymuje sie po wybraniu jezyka z informacja:

"brak wymaganego przez komputer sterownika nosnikow. moze to byc sterownik stacji dyskow dvd, dysku usb lub dysku twardego. ..."

 

podawalem stery do USB3.0 instalka je widzi ale nie chodzi jej o to, dostaje komunikat: "nie moglismy zainstalowalc sterownika urzadzenia, skontaktuj sie z dostawca aby uzyskac zaktualizowany sterownik"

podawalem stery do chipsetu instalka je widzi ale nie chodzi jej o to,  dostaje komunikat: "nie znaleziono zadnych nowych sterownikow urzadzen..."

podawalem stery do NVMe ssd samsung instalka je przetwarza widzi ale nie chodzi jej o to, dostaje komunikat: "nie znaleziono zadnych nowych sterownikow urzadzen..."

 

stery sa najnowsza kopia tego co znalazł DRIVERMAX na działającym windows

 

wtf?

Link to post
Share on other sites

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

f6flpy-x64.zip. Rozpakuj go do folderu na dysku USB   )

Przejdź do systemu BIOS i zoptymalizuj ustawienia domyślne

Odłącz wszystkie inne napędy oprócz tego, na którym się instalujesz. 

SHIFT+F10 :
diskpart
list disk
select disk x(gdzie x  to  numer dysku )
clean
convert gpt
exit
exit

 

Po instalacji należy również zainstalować sterowniki Samsunga NVMe w celu uzyskania optymalnej wydajności: http://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools.html

 

 

Link to post
Share on other sites

sciagnalem wskazane przez Ciebie stery, wgrałem na usb gdzie mam obraz windowsa
ustawilem bios do domyslnych wartosci, odpalilem instalke, wskazałem mu recznie ten (rozpakowany wczesniej) folder
ale nie o to chodzi bo znowu dostalem komunikat: "nie znaleziono zadnych sterownikow urzadzen.."

Link to post
Share on other sites

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wyjęcie dysku talerzowego i pozostawienie tylko ssd też nic nie dało, dalej jest dokladnie taki sam efekt.

Nie ma znaczenia w ktore gniazdo USB włożę pendrive, nie ma też znaczenia co wybiore w BIOSie

SATA controller Mode (Intel RST Premium czy AHCI) efekt zawsze jest taki sam..

Link to post
Share on other sites
14 minut temu, DDragon napisał:

W jaki sposób nagrałeś system na USB ? Jakie ustawienia i jakim programem.

zrobiłem butujacy pendrive za pomoca aplikacji EASY2BOOT i tak wgralem sciagniete z forum ISO

 

wieczorem sprawdze jeszcze na drugim pendrive zrobionym Rufusem dla pewnosci ale obstawiam to samo zachowanie

Link to post
Share on other sites

@tentyp to weź pobierz RUFUS . Odłącz dysk talerzowy. W opcjach wypalania najpierw wybierz pobrany obraz, za pierwszą próbą nie zmieniaj opcji w biosie (podstawie) ani w programie RUFUS. Jak nie przejdzie zmień w biosie na AHCI a przy wypalaniu w RUFUS po wyborze obrazu (to bardzo ważne żeby zachować kolejność) zmień schemat partycjonowania z GPD na MBR i wtedy spróbuj. Najlepiej jakby na dysku SSD nie było żadnych partycji albo były sformatowane na czysto.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information