Jump to content

Gry na moim sprzęcie testy.

Recommended Posts

Posted

-Core 2 duo e8400 3Ghz,

-3Gb ram Hynix 800 Mhz

-Geforce 9500 Gt 512 mb ddr 2 (gt 220)palite

-windows 7 home premium 32bit

-Ekran 1360x768 60Hz

Batman: Arkham Asylum--Wyłączone AA,Physx,maks detale ; stabilne 30 FPS z rzadkimi spadkami do nawet 20 FPS.

Fifa 11-wszystko maks jeśli było AA to off  70-90 fps,

Arcania gothic 4: na minimum detali ledwo 20 FPS. Na ustawieniach high wcale mnie nie urzekła swoim wyglądem,jedynie muzyka bardzo ładna.

wiedźmin 1: Gra na średnio/wysokich skacze FPS-20-55

Dirt 2-wszystko na maks oprócz AA,multisapling off,mega stabilne 30 FPS w górę.

Crysis 1: średnio 25-49 fps.Wszystko na high .shadows na low  oraz shaders na low.Dziwnie płynna jest ta gra nawet jak było 20fps! A w nie których grach jak jest dwadzieścia kilka fps to często brakuje tej płynności.Tutaj rozgrywka nawet przy 20 no tak 25 fps jest całkiem całkiem .

Gry te to dema pobrane z gry online lub innych stron.

Czyli jeszcze pogram w coś nieco nowszego i ładniejszego .Jak dla mnie 30 FPS jest ok byle byłoby bardzo stabilne i bez żadnych skoków nawet o jedną klatkę.Ma być za**bi***e stabilnie jakbym flamastrem na ekranie te 30 narysował :trollface:

Teraz gram nawet w Blur oraz stalker cień czarnobyla i riva tuner ograniczyłem fps do 30 bo mi się bardzo dobrze gra.Wcześniej grałem na 60 Fps ale że nie wszystkie gry miały stabilne(zmieniłem zdanie przy blur na średnio/wysokich 30-44 do 60 fps) to ustawiłem na sztywno 30 .

Tak myślę sobie że jak się przyzwyczaiłem do stałych 30 klatek to lepiej mi się gra bo nie odczuwam różnicy w graniu w innych grach.Jedna ma 60 fps,inna 44 a jeszcze inna 155-244 fps.Dzięki ograniczeniu mam te sam obraz jak na konsoli. :)

Tak wogóle pozdro dla konsolowców!

Sorki za ten śmietnik ale nie spałem od ponad 20 godzin.Jutro po pracy(21.marca w środę) wieczorem poprawię i streszczę wątek bo teraz zaczynam odlatywać :)

Mogę i dla was przetestować jakieś gry jakbyście chcieli oczywiście wersje demo  jakieś nowsze.A może mały eksperymencik z grami zbyt nowymi?

Posted

Mogę i dla was przetestować jakieś gry jakbyście chcieli oczywiście wersje demo  jakieś nowsze.

Ale wiesz że wersje demo teoretycznie jak i często praktycznie mają zupełnie inne wymagania niż pełne wersje danej gry :)

P.S Zaintrygowałeś mnie trochę tymi testami, i chyba sam zabiorę się za testy na jednym z moich złomków z sygnaturki.

Posted

Czyli że dema mogą mieć niższe wymagania niż pełna wersja?

Tak czy siak,jakiś tam pogląd można sobie wyrobić. ;)

Tutaj znalazłem odnośnik tłumaczący wymagania gier demo a pełnych:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli to prawda to znaczy że pełne wersje powinny działać lepiej,a przynajmniej większość.

Np.Można sobie pograć w jakąś grę ,obejrzeć film być na necie czy robić cokolwiek a komp niech działa i można w tym czasie jakieś demka pobrać i przetestować.Warto ,bo dema są sporo mniejsze i dają wgląd w działanie gry.

Posted

No ,warta aby samemu się przekonać bo w necie to jeden napisze że za wysokie wymagania a inny że wszystko cacy.A tak widać czarno na białym....no raczej cna kolorowym jak działa.

Zapomniałem dopisać że moja karta obsługuje max directx 10 i na takm directx pewno większość tych gier działało.Taki dirt 2 czy crysis.

Dlatego te testy jak myślę gdybym robił na directx 9 to wyniki pewnie byłyby znacznie lepsze.

Crysis 1 ,dodaję zalecane oficjalne wymagania sprzętowe:

Zalecane wymagania sprzętowe:
System: Windows XP lub Windows Vista
Procesor: Intel Core 2 DUO 2.2GHz lub AMD Athlon 64 X2 4400+
Pamięć: 2.0 GB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8800 GTS/640 lub podobna

Czyli myślę że ta gra spokojnie poszłaby na maks detalach ale po zmianie karty graficznej.Może jakbym taką sobie wziął? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Posted
Czyli że dema mogą mieć niższe wymagania niż pełna wersja?

Bardzo często,a nawet pełne wersje mają zupełnie inne wymagania niż podane np. na  opakowaniu gry.

pawel5428 likes this