Guest koper Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 Czy jeszcze ktoś używa Windows XP? A jeśli tak to czemu nie przerzucicie się na coś nowszego? Quote
Hermogenes Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 Ja używam czasami mam urządzenie które bez niego obejść się nie może .Z drugiej strony wywaliłem swój pierwszy Atari 65 i drugi Atari Falkon 4 MB ram 100 MB HDD. komputer teraz żałuję . poz Hermogenes Quote
Kotecek_PL Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 już dawno nie widziałem XP tak na domnowym PC , w bibliotece chyba jeszcze są kompy na xp a poza tym nie przychodzi mi nic na myśl . Quote
Fotahix Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 U mnie na uczelni korzysta się zarówno z windowsa xp jak i z windows 10. Zasada jest taka, że jak działa to po co zmieniać. Natomiast jeśli chodzi o użytkowników domowych to oczywiście są jeszcze przypadki, kiedy korzysta się ze starszej wersji windows. Najczęściej są to jakieś stare komputery czy laptopy służące do pisania i sprawdzania poczty. Sam mam jeszcze jeden taki w domu, chociaż ostatnio już wyszedł z użytku. Czasem wykorzystuje się nawet jeszcze starsze wersje systemu, ale to już do innych zastosowań Quote
xkx Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 XP zdarza się po firmach - kupiono sprzęt z systemem i oprogramowaniem - dopóki działa to jest. Po domach to już rzadko. Są pewne problemy z programami - nawet z przeglądarką internetową (wybór nie za duży i powoli maleje) z grami też jak również ze sterownikami do nowszych urządzeń. Quote
brygada69 Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 XP jest wymagany do starszych programów diagnostyki samochodowej. Quote
kitaro Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 XP jest najlżejszy na starszy sprzęt, najłatwiejszy i najszybszy od win 7. Używam oryginała XP HE 2002. System+grafika+stery sprzętu biorą ok 130MB. Te 16 procesów, to spoko. Wszystko, co potrzebuję, włącznie z streamem live - mam w XP. Filmy nawet w 4k - odtworzy mpc-hc. Na Naszym forum XP śpi. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobieram w zależności od serwera - zwykle od 4MBs, do 16MBs. 11 lat śmiga. Nie chce się psuć, ani nie wpuszcza nic. Wśród pierwszych programów na pendrive mam sp3 i adfender. Dopiero wtedy uruchamiam pierwszy raz przeglądarkę po instalacji. Wyłączam niepotrzebne komponenty, ustawiam i latami śmigam. Biuro chodzi. Programy graficzne, przeglądarki, itd. Od kiedy jest basilisk nightly na FF 55 - to mam wszystko. Na pSX idą gry i malutko biorą. Gier jest do końca świata i jeden dzień dłużej. Laptop żony z win7 x64 - to landara, dużo wolniejsza od mojego pc. Quote
worm Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 Używam nieprzerwanie od 2001 roku.Stacjonarka athlon ii x250 3GHz,3 gb ram. dell d620 core duo 1,83 GHz 2 gb ram, acer d257 atom n570 1 gb ram. U siostry, matki podobnie. Wszędzie jest xp. Nigdy nie używałem innego windowsa. Nie licząc grania w grid 2 i hitmana absolution gdzie mam na stacjonarce na drugim dysku win7 używany raz w roku. seconfig, worms doors cleaner, privatefirewall - jako hips i firewall, sandboxie i inne stare nawyki. Przeglądarka z noscript. Nawet antwywirusa nie mam. Wszystkie porty pozamykane i nie potrzeba mi żadnej łatki na wannacry bo smb mam wyłączone od prawie 10 lat. Jak będzie mus to zmienie, ale póki działa jako POS i są porty przeglądarek nie widzę sensu. Quote
kitaro Posted March 17, 2018 Report Posted March 17, 2018 Też wyłączyłem smb. Korzystam z przedpotowego currport. Łatki, to aplikacje. Z jakieś prawie trzystu, tylko parę przydaje się, ale to można sobie odrębnie pobrać i zainstalować. Aktualizacje powyłączałem już 10 lat temu i nie mają prawa mulić, bo WU to koparka MSoftu. Na laptopie też zakończyłem mękę procesora dla MS. Quote
TediPower Posted March 18, 2018 Report Posted March 18, 2018 Ja mam XP korzystam z niego podczas skanowania dokumentów bo tylko do niego mam sterowniki od starego skanera. Szkoda kasy na nowy kombajn. Quote
renatan Posted March 18, 2018 Report Posted March 18, 2018 mam na jednym ze starszych laptopów Asus i działa Quote
VACek Posted March 18, 2018 Report Posted March 18, 2018 Win XP to mimo wszystko najlepszy twór MS Quote
razor1995 Posted March 18, 2018 Report Posted March 18, 2018 Najlepszy twór M$ na swoje czasy. Wysłane z iPhone 8 za pomocą Tapatalk Quote
razor1995 Posted March 22, 2018 Report Posted March 22, 2018 Ciekawe czy do kompletu używa Kaspersky'ego Quote
Nikita_Bennet Posted March 25, 2018 Report Posted March 25, 2018 ja używam - po prostu mam notebooka z oryginałem xp, poza tym na stacjonarce miałęm 8 i teraz 10tkę i nie ma do nich sterów (nie mówiąc już o sofcie) od skanera.Drugi netbook (n150) wpadł w łapy za darmo, miał win7 - masakra, zainstalowałem tam win xp i jako tako to działa choć muszę poszukać jakiejś wersji okrojonej albo ramu dołożyć. Quote
MARCIN_ZIOMEK Posted March 25, 2018 Report Posted March 25, 2018 Ja używam xp na swoim pececie (XP Black Edition) Spec Intel C2Q Asus P5QL PRO GF 9400GT Ram 2gb DDR2 667MHZ Seagate Barracuda IV ATA 40GB Używam go do przeglądania internetu, cpu i ram planuję podmienić na 8gb 1066 a cpu może na C2Q Q6600 albo pobawię się w Xeony a dysk to wsadzę coś na sata bo ata to nie ta epoka. Chcę postawić na nim Windows JG 7 bo ten xp coraz gorzej chodzi Quote
37linx3 Posted March 25, 2018 Report Posted March 25, 2018 Na swoim dziadku używam XP SP3 Pro. na jednym dysku, na drugim Win7 Ultimate x32. Spec. Abit IS7 Pentium IV, 3,4GHz Radeon HD3850 DDR1 - 4GB - przeglądnie internetu, stare gry, drukarka, starsze programy, itp.- jestem z niego zadowolony. W moim odczuciu jest zdecydowanie sprawniejszy jak siódemka x 32. Quote
MARCIN_ZIOMEK Posted March 27, 2018 Report Posted March 27, 2018 Zamówiłem x5450 po modzie zobaczę jak się sprawdzi na tej płycie. W sensie mojej Asus P5QL PRO Quote
edi14169 Posted April 7, 2018 Report Posted April 7, 2018 W dniu 16.03.2018 o 17:46, koper napisał: Czy jeszcze ktoś używa Windows XP? A jeśli tak to czemu nie przerzucicie się na coś nowszego? Tak ja uzywam do Xentry C-3 Mercedes chodzi super Quote
pawel5428 Posted May 9, 2018 Report Posted May 9, 2018 Jasne. Np.ja bo mam dużo strarszych gier które mogą nie odpalić .Mam w dualu windows xp oraz windows 7. Quote
Recommended Posts