Jump to content
srom-otnik

Win JG8.1 Pro x64 2018

Recommended Posts

Hej, po kilku dniach użytkowania małe moje spostrzeżenia:

- eset działa nawet w core, kwestia wyboru wersji (8, 10)

- co jakiś czas znika mi cały hdd ( ssd jest widoczny,  hdd  nie widać w  "zarządzanie dyskami")

- po wyłączeniu i włączeniu laptopa ustawia mi się jakby domyślna rozdzielczość (kursor myszki, ikony na 1/5 pulpitu:D), po restarcie jest wszystko ok,

- poza tym system diabelnie szybki i lekki

- nie napotkałem więcej problemów a bardzo się starałem:)

Testowałem niezliczoną ilość razy z różnymi sterownikami, programami i zawsze było tak samo:) Może kwestia mojego złoma. Tak czy owak system świetny ale nie na mój  dziwny sprzęt, a szkoda...

Zdrowia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj srom-otnik!

Bardzo cieszę się z Twojego powrotu!

 

Bardzo ładnie = szybko, responsywnie działa ten mod Windows 8.1.

 

Niestety znalazłem tu 3 problemy. Mowa o wersji Ultra Lite. Co któryś restart mam problemy z rozdzielczością - powiększone niektóre elementy lub programy, np. Total Commander wygląda dobrze, ale za to Chrome już nie. Pomaga restart. Być może te problemy z rozdzielczością związane są z tym, że moim komputerem jest notebook (matryca ma swoją rozdzielczość), ale obraz (jako pojedynczy, nie duplikat) wyświetlany jest na zewnętrznym monitorze, a dokładniej TV, który ma większą rozdzielczość. Tylko że na innych modach takowych problemów nie było. Sprawdzę jeszcze czy pomoże zmiana sterownika grafiki.

 

Czasem próba wylogowania kończy się czarnym ekranem. Pomaga ... a nie, nic nie pomaga. Muszę robić twardy restart.

 

Trzecia sprawa dotyczy sposobu instalacji. Otóż używam programu WinSetupFromUSB-1-8. Niestety instalacja tej wersji windy jak również Twojej siódemki kończy się komunikatem o błędzie i następuje restart. Co pomaga? - Rufus. Ale miałem nadzieję na multi-boot dzięki WinSetupFromUSB.

 

Może ktoś ma jakieś pomysły rozwiązań tych problemów?

 

Poza tymi drobiazgami system bajka!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj srom-otnik!

Bardzo cieszę się z Twojego powrotu!

 

Bardzo ładnie = szybko, responsywnie działa ten mod Windows 8.1.

 

Niestety znalazłem tu 3 problemy. Mowa o wersji Ultra Lite. Co któryś restart mam problemy z rozdzielczością - powiększone niektóre elementy lub programy, np. Total Commander wygląda dobrze, ale za to Chrome już nie. Pomaga restart. Być może te problemy z rozdzielczością związane są z tym, że moim komputerem jest notebook (matryca ma swoją rozdzielczość), ale obraz (jako pojedynczy, nie duplikat) wyświetlany jest na zewnętrznym monitorze, a dokładniej TV, który ma większą rozdzielczość. Tylko że na innych modach takowych problemów nie było. Sprawdzę jeszcze czy pomoże zmiana sterownika grafiki.

 

Czasem próba wylogowania kończy się czarnym ekranem. Pomaga ... a nie, nic nie pomaga. Muszę robić twardy restart.

 

Trzecia sprawa dotyczy sposobu instalacji. Otóż używam programu WinSetupFromUSB-1-8. Niestety instalacja tej wersji windy jak również Twojej siódemki kończy się komunikatem o błędzie i następuje restart. Co pomaga? - Rufus. Ale miałem nadzieję na multi-boot dzięki WinSetupFromUSB.

 

Może ktoś ma jakieś pomysły rozwiązań tych problemów?

 

Poza tymi drobiazgami system bajka!!!

Moi Drodzy, nie można oczekiwać, że systemie w którym więcej nie ma niż jest - tzn więcej wycięto niż pozostało, będzie wszystko działało należycie. W końcu trafi się jakiś zestaw/konfiguracja sprzętowa/program itp, gdy coś się sypnie. Ten system (Ultra Lite i Core) to widmo, on jest prawie przezroczysty! Cud że to tak działa!!!

Nie będę NIC poprawiał bo nie mam takich boskich możliwości, żeby przewidzieć nie-działanie jakiegoś aspektu systemu na DOWOLNEJ konfiguracji sprzętowej, a takich są setki jak nie tysiące wariantów.

Jeśli Wam nie działa coś na Core/Ultra Lite - od tego zrobiłem Wam 3w1 żebyście się bawili i jak coś niestety nie trybi to przesiedli się na Lite - równie szybką, a przede wszystkim uniwersalną wersję. Jak na razie nikt z Was złego słowa na nią nie powiedział.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj srom-otnik!

Bardzo cieszę się z Twojego powrotu!

 

Bardzo ładnie = szybko, responsywnie działa ten mod Windows 8.1.

 

Niestety znalazłem tu 3 problemy. Mowa o wersji Ultra Lite. Co któryś restart mam problemy z rozdzielczością - powiększone niektóre elementy lub programy, np. Total Commander wygląda dobrze, ale za to Chrome już nie. Pomaga restart. Być może te problemy z rozdzielczością związane są z tym, że moim komputerem jest notebook (matryca ma swoją rozdzielczość), ale obraz (jako pojedynczy, nie duplikat) wyświetlany jest na zewnętrznym monitorze, a dokładniej TV, który ma większą rozdzielczość. Tylko że na innych modach takowych problemów nie było. Sprawdzę jeszcze czy pomoże zmiana sterownika grafiki.

 

Czasem próba wylogowania kończy się czarnym ekranem. Pomaga ... a nie, nic nie pomaga. Muszę robić twardy restart.

 

Trzecia sprawa dotyczy sposobu instalacji. Otóż używam programu WinSetupFromUSB-1-8. Niestety instalacja tej wersji windy jak również Twojej siódemki kończy się komunikatem o błędzie i następuje restart. Co pomaga? - Rufus. Ale miałem nadzieję na multi-boot dzięki WinSetupFromUSB.

 

Może ktoś ma jakieś pomysły rozwiązań tych problemów?

 

Poza tymi drobiazgami system bajka!!!

rozwiazanie jest proste, zainstaluj pelny win 

reszte juz ci wytlumaczyl sromotnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki srom-otnik za odpowiedź! Sprawdzę inne wersje i przy okazji zmianę sterowników grafiki.

 

Tak czy siak nurtuje mnie jedna (dla mnie ważna) kwestia: co mam zrobić żeby móc używać multiboot. Czy coś podmienić w obrazie? Co? Inne forumowe mod-y działają, więc na 100 procent jest to coś, co dotyczy Twoich modyfikacji. Ale ja się w te kwestie nigdy nie wgryzałem, więc potrzebuję pomocy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki srom-otnik za odpowiedź! Sprawdzę inne wersje i przy okazji zmianę sterowników grafiki.

 

Tak czy siak nurtuje mnie jedna (dla mnie ważna) kwestia: co mam zrobić żeby móc używać multiboot. Czy coś podmienić w obrazie? Co? Inne forumowe mod-y działają, więc na 100 procent jest to coś, co dotyczy Twoich modyfikacji. Ale ja się w te kwestie nigdy nie wgryzałem, więc potrzebuję pomocy.

Aby multiboot działał musisz dodać wpis bootloadera np programem Easybcd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytańko:

Ile na czysto niemodyfikowana Dycha ma procesów? Ja wyłączyłem prawie połowę usług, a po rozruchu mam aż 68 procesów i 1GB pamięci zajęty? Jakiś horror ta 10...

 

 

Ciekawa sprawa że wersja x86 to o połowę procesów mniej - około 60

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siedzę mozolnie nad Dychą i coś z tego zaczyna się wyłaniać. Jak na razie system - tak jak zakładałem - w wersji lite będzie tylko DELIKATNIE przycięty, zostaną wszystkie (bez Cortany i kalkulatora - ten zamieniłem na normalny) działające aplikacje ModernUI oraz działający Sklep. Doszedłem jak na razie do 57 procesów i 750 MB ramu ze 116 procesów i 1,2 GB ramu w oryginale. Nieźle, ale będzie NA PEWNO jeszcze lepiej. Został mi tylko do ukończenia optymalizator usług, reszta gotowa. Już teraz widać, że zasuwa nieźle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siedzę mozolnie nad Dychą i coś z tego zaczyna się wyłaniać. Jak na razie system - tak jak zakładałem - w wersji lite będzie tylko DELIKATNIE przycięty, zostaną wszystkie (bez Cortany i kalkulatora - ten zamieniłem na normalny) działające aplikacje ModernUI oraz działający Sklep. Doszedłem jak na razie do 57 procesów i 750 MB ramu ze 116 procesów i 1,2 GB ramu w oryginale. Nieźle, ale będzie NA PEWNO jeszcze lepiej. Został mi tylko do ukończenia optymalizator usług, reszta gotowa. Już teraz widać, że zasuwa nieźle.

Na podstawie LTSB czy jakiejś innej wersji, jeśli mogę wiedzieć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystam od tygodnia z tego systemu i mogę go śmiało polecieć , nie miałem żadnego nieplanowanego restartu , zacięcia czy blue screena , dobra robota srom-otnik. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK i ja dziś wrzucam (wreszcie troche wolnego :)).

Rozumiem że Lite jest dla szybkich maszyn o drugi koniec (stare lapki i inna słabizna) to Core?

 

Mieliście może problemy z USB? Teraz jadę od dawna zresztą na dawnej jg8,1. Płyta jakaś słaba asusa itx s.1155 raczej bez natywnego usb3. Mam problemy z modemem wifi i penami. Pena raz wykryje, raz nie wykryje, czasami tylko po restarcie. Wifi znika i pojawia się - pomaga zmiana portu usb. Zauważyłem ostatnio że w/w problemy nie występują na portach bezpośrednich w płycie gł. Używam 2 przedłużek: unikek z zasilaniem - zawsze działa OK., od modemu wifi i 2 porty na panelu obudowy.

I albo płyta ma problemy z zasilaniem tych portów albo winda coś przysypia?! Macie pomysły, gdzie może być winowajca - po stronie windy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Nie można zainstalować na virtual boxie- wersja ultra lite...

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK i ja dziś wrzucam (wreszcie troche wolnego :)).

Rozumiem że Lite jest dla szybkich maszyn o drugi koniec (stare lapki i inna słabizna) to Core?

 

Mieliście może problemy z USB? Teraz jadę od dawna zresztą na dawnej jg8,1. Płyta jakaś słaba asusa itx s.1155 raczej bez natywnego usb3. Mam problemy z modemem wifi i penami. Pena raz wykryje, raz nie wykryje, czasami tylko po restarcie. Wifi znika i pojawia się - pomaga zmiana portu usb. Zauważyłem ostatnio że w/w problemy nie występują na portach bezpośrednich w płycie gł. Używam 2 przedłużek: unikek z zasilaniem - zawsze działa OK., od modemu wifi i 2 porty na panelu obudowy.

I albo płyta ma problemy z zasilaniem tych portów albo winda coś przysypia?! Macie pomysły, gdzie może być winowajca - po stronie windy?

Bardzo dobrze chodzi na starych laptopach i komputerach  (komp-10 letni, laptop-8 letni), Lite chodzi rewelacyjnie, uruchamia się bardzo szybko, a podczas pracy błyskawica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak naprawić ten błąd podczas instalacji?

Witam a probowales inne wersje moze iso ci sie zle sciagnelo instalowalem na 3 kompach w roznych konfiguracjach nie mialem zadnego błędu

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

OK i ja dziś wrzucam (wreszcie troche wolnego :)).

Rozumiem że Lite jest dla szybkich maszyn o drugi koniec (stare lapki i inna słabizna) to Core?

 

Mieliście może problemy z USB? Teraz jadę od dawna zresztą na dawnej jg8,1. Płyta jakaś słaba asusa itx s.1155 raczej bez natywnego usb3. Mam problemy z modemem wifi i penami. Pena raz wykryje, raz nie wykryje, czasami tylko po restarcie. Wifi znika i pojawia się - pomaga zmiana portu usb. Zauważyłem ostatnio że w/w problemy nie występują na portach bezpośrednich w płycie gł. Używam 2 przedłużek: unikek z zasilaniem - zawsze działa OK., od modemu wifi i 2 porty na panelu obudowy.

I albo płyta ma problemy z zasilaniem tych portów albo winda coś przysypia?! Macie pomysły, gdzie może być winowajca - po stronie windy?

Witam mam tak samo z usb ale tylko po starcie też na 1155 po paru minutach łapie za każdym razem

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety dopiero w kwietniu będę miał możliwość przetestowania tego systemu, ale powiem szczerze, że już mi ślinka cieknie :E Jestem ciekaw jak będzie z działaniem programów typu AutoCAD, MatLAB itd. To już przetestuję we własnym zakresie.

 

Jeśli chodzi o modyfikację dychy, to polecam przejrzeć ten temat :
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli tego jeszcze nie widziałeś to skrypt działa świetnie i warto podpatrzeć co tam jest wyłączone. 

Tak jak mówisz w zwykłej wersji Lite najlepiej nie usuwać za dużo. Jeżeli chodzi o wersje bardzie przycięte, to na pewno wywaliłbym defendera (co naprawdę "uskrzydla" system), cortanę łącznie z samą wyszukiwarką, której proces u mnie zżera prawie 40mb. StartIsBack chyba ma własną niezależną wyszukiwarkę więc nie byłoby to problemem. Jeśli chodzi o ilość procesów, to chyba na maszynach z większa ilością RAMu jest ich więcej i niestety wielka ilość procesów w win10 to norma. Żeby pozbyć się szpiegów, to chyba nie obejdzie się bez modyfikacji hosts. Na pewno warto poczekać na kwietniową aktualizację i zobaczyć co tam ms namącił i wtedy dopiero zabrać się za mocniejsze cięcie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Fotahix - w wersji Ultra Lite z niektórymi programami CAD/CAM będą kłopoty - nie mogłem zainstalować SQL Express (potrzebny do bazy narzędzi lub bibliotek elementów standardowych) - brak jednej wyciętej usługi w tym modzie, przesiadłem się na wersję Lite i na razie wszystko OK. Chociaż z tego co pamiętam, sam AutoCAD nie potrzebuje tego pakietu - więc możesz instalować na bardziej "pociętym" modzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

 

Pobrałem ponownie iso i na wszystkich wersjach ten sam problem :/

Ten sam problem występuje w przypadku win7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nooooooo jest ok, całkiem OK :)

System też spodobał się cisowi comodo ;), wykazuje ten daleko posuniętą nadwrażliwość. Już przy pierwszym optymalizowaniu i czyszczeniu z 6 razy wywalałem z zablokowanych i 1 z kwarantanny :P

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

W takim razie jak rozwiązać ten problem?

 

 

Jak naprawić ten błąd podczas instalacji?

 

 

@srom-otnik ???

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

@srom-otnik ???

Nie jestem fachowcem ale lubię windowsy modyfikowane i takie okno nie raz mi się pojawiało. Zawsze instalowałem windy z pendriva. Zwróciłem uwagę, że takie okno pjawia się u mnie jak włożę pendriva do portu USB 3.0, jak włożyłem do portu 2.0 instalacja szła do końca bez żadnych problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information