Jump to content

Firefox Quantum i niemożność wczytywanie stron


Recommended Posts

Słuchajcie, dawno dawno temu już tak kiedyś przez ponad pół roku miałem, potem po aktualizacjach Firefoxa problem sam się naprawił. Teraz znów wrócił i mi już nerwy nie wytrzymują, a potrzebuję go używać ze względu na niezastąpione dodatki. Od razu też dodam, że z wyłączonymi dodatkami jest tak samo. Otóż jakaś część stron WWW notorycznie nie chce się wczytać, np. na Allegro jak klikam po podstronach, i zawsze na tych samych. A to nie wczytuje obrazków na aukcji, a to danych firmy itd. Widać w nieskończoność wczytywanie strony, a na dole napis typu "oczekiwanie na static.allegrostatic.pl..." albo "oczekiwanie na TLS handshake..." i tak można czekać do śmierci. Próbowałem już wszystkich opcji w Ustawieniach, podejrzewałem zbyt rygorystycznie ustawioną Prywatność, i nic. Na każdej innej przeglądarce nie ma tego problemu, więc to nie wina mojego kompa/routera/netu. Tworzyłem nowy profil Firefoxa, modyfikowałem about:config, używam też wersji Portable, która ma w innym miejscu wszystkie ustawienia, i też nic. Już mnie krew zalewa z tym g....em. Jak nic nie poradzicie, zmieniam na Operę, a ze śmierdziela liska zrobię wycieraczkę :angry:

Link to post
Share on other sites

 

 


Pale Moon wszystkie dodatki liska pasują.

nieprawda, wszystkie nie pasują

 

@Widzior - nie wiem co może być powodem, ale korzystam z wersji 52.6.0 x64 ESR(zainstalowany) i specjalnie dla Ciebie pobrałem wersję portable 58.0.2 x64 stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Działa jak marzenie i muszę przyznać, że naprawdę ta nowa wersja jest bardzo szybka. Strony i obrazki wczytują się błyskawicznie. Mam też restrykcyjnie ustawione opcje prywatności.

Przy okazji:

 

 


używam też wersji Portable, która ma w innym miejscu wszystkie ustawienia

U mnie wersja portable ma w tym samym miejscu pliki konfiguracyjne co instalacyjna, co mnie nie ucieszyło podczas testu wersji portable i po powrocie do instalacyjnej ESR. ;)

Link to post
Share on other sites

Ja podobnie miałem z operą wczoraj (po aktualizacji do w.51)...nie chciały się strony wczytywać,zupełnie podobnie jak u ciebie...dodatkowo co jakiś czas przywracało mi aplikacje do ustawień domyślnych w win 10 (komunikaty po 9-10 na raz)..nie mogłem ogarnąć o co biega...instalacja z powrotem do poprzedniej wersji zepsuła mi synchro i nie mogłem nic przywrócić...ostatecznie jestem dziś cały dzień na wersji developer i jak ręką odjął. 

Link to post
Share on other sites

Ja też polecam wersję stabilną ESR [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], chociaż też zdarzą się dodatki wymagające nowszej wersji ( Quantum), w sumie to zależy czego używasz bo np. Nano Defender (do Nano Adblocker) - lepszy następca Ublock Origin nie jest dostępny dla Firefoxa, a znów Firefox ma takie których brakuje pozostałym przeglądarkom. Ja najchętniej używam Open Sourcowego Chromium - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to post
Share on other sites

Wiktorynek, no właśnie wiem, że Quantum to rakieta w porównaniu do poprzednich wersji, i nie chciałbym go opuszczać. A co do profilu z portable, to u mnie jest w podkatalogu /Data/Profile, no chyba że na C: też coś trzyma dodatkowo, ale nie zauważyłem koniunkcji między nimi. No i ja ściągam zawsze stąd (apps zamiast appz) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to post
Share on other sites

I co, masz rozszerzenia wspólne w obu wersjach, zainstalowanej i portable? Ja tak mam właśnie w robocie na Linuksie, wystarczy w jednej dodać, a w drugiej się też pojawi. W domu na WIn7 mam osobno, niezależnie wszystko (może dlatego, że portable mam na drugim dysku talerzowym, a zainstalowany Firefox jest na SSDku).

A problemu nie rozwiązałem i chyba nikt mi nie jest w stanie pomóc, więc dorzuciłem do kompletu Operę Portable, i jak lisek mnie zaczyna wkurzać, to tam przeskakuję, paranoja jakaś, ale co zrobić.

Link to post
Share on other sites

To współczuję, ja nigdy tak nie miałem u siebie na Win7, a z racji oszczędzania SSDka używam w 99% przeglądarki portable, i wszystko co ona robi, ciasteczka, TEMPy, jej rozszerzenia itd trzyma w swoim katalogu. Często wrzucam ją do RAMDisk'u i też nie koliduje z wersją zainstalowaną. Ehh te komputrony... :bash:

Link to post
Share on other sites

Sry że post pod postem, ale chciałem odświeżyć. Sprawdziłem jak działa Firefox Quantum na internecie innego operatora, np. Aero2 czy z karty Play, i wiecie co - nie ma problemu. A skoro na każdej innej przeglądarce też nie ma tego problemu z moim domowym internetem z UPC, więc do tej pory uważałem za winnego Firefoxa. A okazuje się, że do wystąpienia problemu potrzebne są spełnione 2 warunki - Firefox i internet z UPC. Teraz to już całkiem jestem głupi. Gdyby winne było połączenie z UPC, to na innych przeglądarkach też byłby problem, a nie ma. Za to Firefox działa normalnie na np. Aero2. Czeski film :(

Link to post
Share on other sites

No u mnie nie ładuje niektórych, ciągle tych samym, w stylu "static.allegrostatic.pl",  "cdn.allegrostatic.pl", "TLS handshake..." itp.

 

@k3vin, dzięki za link, dokładnie w 100% mam taki sam problem jak on, identycznie dosłownie. On rozwiązał problem poprzez downgrade firmware ConnectBoxa od UPC, bo jest jakiś problem z IPv6, ale konkretnie o co chodzi to nie wiem. Napiszę do UPC.

Link to post
Share on other sites

Napiszę do UPC

Dokładnie tak zrób.

 

Tak na szybko, to wydaje mi się, że ten Connect Box powinien wylądować za oknem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tylko własny ruter.

 

Szczególnie:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Connect Box za okno. :lol: :biggrin3:

Link to post
Share on other sites

A co najlepsze, od czasu jak mi bez mojej wiedzy pogrzebali w tym ich syfiastym pseudo-modemo-routerze, to co dzień mam inny zewnętrzny adres IP. A zauważyłem to, bo jak loguję się do gierki mmo, to dzień w dzień muszę wpisywać kod zabezpieczający, bo widzi ona, że loguję się w nowego, nieznanego IP. Ehh Polska, tu cię mogą bezkarnie dymać jak chcą, ile chcą i w jaką dziurę chcą. Przez ostatnie 2 lata miałem tylko LTE i było lepiej, tylko te ograniczenia ściąganych GB i potem lejek mnie dobijało.

EDIT: wpisałem pierwszy lepszy serwer proxy w Firefoxa, jakiś ze Szwecji, i w tym przypadku też wszystko działa :eek: Nic nie kapuję kompletnie już teraz.

Link to post
Share on other sites

Dobra, wypowiem się jako znawca UPC :E

Miałem ConnectBoxa, miałem UPC i Firefoxa Quantum - wszystko działało poprawnie.

Ale - jeśli twój Compal ma nowe oprogramowanie, może używać niedorobionej obsługi IP v6 (po stronie UPC nie ma jeszcze 100% wsparcia, ale nowy soft już posłali). Wypróbuj wyłączenie IP v6 w ustawieniach połączenia sieciowego, powinno pomóc. 

 

 

 


A co najlepsze, od czasu jak mi bez mojej wiedzy pogrzebali w tym ich syfiastym pseudo-modemo-routerze, to co dzień mam inny zewnętrzny adres IP.

Toć to normalne, w UPC masz zmienny adres IP :L  (w UPCu stały IP jest jedynie dla firm, za dodatkową opłatą). Kiedyś dzierżawa IP była na 3 dni, widocznie zmienili. 

Link to post
Share on other sites

 

 


Wypróbuj wyłączenie IP v6 w ustawieniach połączenia sieciowego, powinno pomóc.

Z tego co piszą wyłączyli wraz z nowym softem możliwość zmiany ustawień. :E

Tylko własny ruter, a to cudo od UPC w tryb modemu.

Takie cuda nie tylko w UPC. A to hot spot publiczny, a to inne cuda wianki. Zawsze powtarzam - tylko własny sprzęt. Ruter N 300Mb/s to koszt 60-70pln i wystarczy póki co do 90% oferowanych w Polsce prędkości.

Link to post
Share on other sites

 

 


Z tego co piszą wyłączyli wraz z nowym softem możliwość zmiany ustawień.

Mówię o Windows :E Po wymuszeniu mu łączenia po IP v4 w sieci lokalnej połączenia do sieci zewnętrznej też powinny iść po IP v4 (przynakjmniej w starym firmware tak to działało).

 

@wiktorynek, z tym, ze łasny router tutaj wiele więcej Ci nie da, bo i tak musisz korzystać z ConnectBoxa jako modemu z całymi jego bolączkami. 

Link to post
Share on other sites

Nie posiadam dostępu do UPC, a kieruję się wyłącznie sugestiami z obsługi technicznej UPC:

"W modemach Connect Box i Ubee EVW3226 możliwe jest również użycie Trybu Bridge. Dzięki temu podłączone do modemu urządzenie (np. komputer lub prywatny router) uzyska publiczny adres IP, a przez to nie trzeba będzie przekierowywać portów (gdyby jednak zaszła taka konieczność, wykonasz to zgodnie z możliwościami technicznymi Twojego urządzenia).

Uwaga: Tryb Switch/Bridge dostępny jest tylko przy korzystaniu protokołu IPv4. Jeśli chcesz skorzystać z Trybu Switch/Bridge, ale nie jest on dostępny, zadzwoń - 813 813 813 - lub porozmawiaj przez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]."

oraz identycznymi radami stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Connect Box w tryb modemu(po uzyskaniu takiej możliwości od pomocy technicznej UPC) i własny ruter. W ten sposób wraca IPv4 oraz zostaje nadany stały numer IP.

 

P.S. W mojej sieci tez próbowali przejść na IPv6 - bardzo szybko wrócili do IPv4 - więcej problemów niż zysków.

Link to post
Share on other sites

Ja to wszystko też czytałem, ludzie wkurzeni, bo na IPv6 nie mają funkcji Bridge i przekierowywania portów itd. Tylko wytłumaczcie mi, dlaczego na innych przeglądarkach nie ma problemu (testowałem na IE i Operze)? Ja na sieciach nie za bardzo się znam, tylko podstawy, żeby skonfigurować co trzeba, a reszta na default, i do tej pory było wszystko OK.

 

@razor1995, dopóki nie wpakowali mi IPv6, to miałem stałe zewnętrzne IP, zmieniało się dopiero po resecie ConnectBoxa.

Link to post
Share on other sites

Tylko wytłumaczcie mi, dlaczego na innych przeglądarkach nie ma problemu (testowałem na IE i Operze)?

No to jest bardzo dziwne, ale podejrzewam, że coś ze schematami bezpieczeństwa (a te są ostatnio w Firefoxie bardzo restrykcyjne) albo też w związku z tym przyspieszeniem wczytywania stron przez Firefoxa. Jeśli byś dodatkowo, to potwierdził na starszej wersji sprzed Quantum albo na ESR (że tam nie wystepuje), to wtedy byłoby wiadomo na 100% i można by pisać do Mozilli albo na ich forum, bo na pewno da się coś zaradzić zmieniając domyślną konfigurację.

 

P.S. Pomijając tego Firefoxa pomyśl o własnym ruterze - rozwiązanie w każdym calu lepsze.

Link to post
Share on other sites

Olewam, skoro przez serwery proxy działa, i z netem od innego dostawcy też (np. Aero2), więc to nie problem ustawień Firefoxa, prędzej ConnectBoxa, a tam g...o idzie teraz zmienić. Poza tym sprawdziłem wszystkie możliwe ustawienia Firefoxa w prywatności, wyłączyłem przyspieszenie sprzętowe, różne myki w about:config i nic, poczekam i pewnie za jakiś czas, po którejś aktualizacji samo się naprawi. Net jest na brata i kazałem mu na chacie z mądralami z UPC pogadać.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information