razor1995 Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 WymaganiaWymaganie nie są spore, jeżeli czytasz ten wpis to powinieneś mieć już te umiejętności opanowane: Umiejętność czytania (zazwyczaj bez konieczności zrozumienia, po prostu podążanie za czyimiś instrukcjami).Umiejętność pisania (na klawiaturze).W skrajnych przypadkach znajomość języka angielskiego. W patologicznych sytuacjach wymagane jest czytanie ze zrozumieniem + (w końcu!) trzeba zacząć myśleć. Jak używać Google? – instrukcja krok po krokuPrzede wszystkim należy sobie uświadomić, że istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo że przed nami dokładnie ten sam problem miało już kilka tysięcy osób (błędy systemu, w programach; problemy ze sprzętem, itd). Dalej: jeżeli dany problem (pytanie, cokolwiek) dotyczy standardowego użytkowania komputera, to najprawdopodobniej istnieją już dziesiątki poradników skierowanych dla osób niemających zbyt dużego doświadczenia w danej dziedzinie, co oznacza że jedynie co musimy zrobić to znaleźć ten poradnik. Załóżmy, że przy przeglądaniu jakiejś strony (np. szymonsiarkiewicz.pl), po wejściu w jakiś link naszym oczom ukazał się błąd: Error 404. Odkryjmy razem co on oznacza. W pasek adresu wpisujemy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po czym klikamy [Enter] lub przycisk zazwyczaj oznaczany symbolem strzałki z podpisem „Idź do…”, „Przejdź do strony o podanym adresie…”, itp. Jeżeli wszystko zrobiliśmy dobrze, to powinniśmy ujrzeć stronę podobną do tej powyżej. Krok 2Wyszukiwarkę Google można podzielić na 3 główne elementy: 1) Pole, do którego wpisujemy interesującą nas treść; 2) Przycisk „Szukaj w Google”, które wysyła żądanie o zwrócenie wyników (tożsame z kliknięciem [Enter]); 3) Przycisk „Szczęśliwy traf” przekierowujący nas na „losową” stronę z wyników wyszukiwania. W polu 1) wpisujemy komunikat błędu tj. „Error 404”, po czym zatwierdzamy np klawiszem [Enter]. Teraz powinniśmy widzieć listę wyników zwróconą przez wyszukiwarkę. Krok 3Klikamy w tytuł linku, który wydaje nam się najbardziej obiecujący (można też szukać liniowo klikając kolejno linki od samej góry, aż do samego dołu). Ja postanowiłem wybrać link z Wikipedii, skąd np mogłem się dowiedzieć, że jest to kod błędu należący do protokołu HTTP informujący o tym, że jestem w stanie komunikować się z serwerem, ale on nie był w stanie znaleźć żądanego przeze mnie pliku (strony). W przypadku gdy problem leży po naszej stronie (np. wynika ze złej konfiguracji sprzętu), to na stronie będziemy w stanie znaleźć instrukcje rozwiązania, za którymi należy podążać (np. Jak zmienić tapetę w Win10). Krok 4 (opcjonalny)Jeżeli mimo wszytko nie znaleźliśmy rozwiązania to proponuję spróbować wyszukać rozwiązanie zmieniając słowa kluczowe na angielskie, jeżeli to nie pomoże, to dopiero wtedy mieszanie osób trzecich do pomocy w szukaniu rozwiązania ma sens i jest uzasadnione. Nie jestem autorem poradnika, został skopiowany ze strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Hells Angels Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 I jak każdy przeczyta ten poradnik to na forum nie będzie nowych tematów - każdy znajdzie sobie w Google odpowiedź Quote
adamkon Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 I jak każdy przeczyta ten poradnik to na forum nie będzie nowych tematów - każdy znajdzie sobie w Google odpowiedź Nie bój się , sam Google nie wszystko zna . Są różne przeszukiwarki , różne platformy , itp ... Quote
VACek Posted February 6, 2018 Report Posted February 6, 2018 Dzięki ten poradnik odmienił moje życie, nie wiedziałem że wyszukiwanie w sieci może być takie proste, do tej pory wpisywałem adresy stron i na nich szukałem informacji. A wystarczyło wpisać daną frazę w wyszukiwarkę google i kliknąć szukaj. WOW to takie proste. P.S. A czy da się tak samo wyszukiwać przez wyszukiwarkę BING ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
iskier Posted February 6, 2018 Report Posted February 6, 2018 Najważniejsze, żeby nigdy, przenigdy, pod żadnym pozorem nie wpisywać "Google" w Google - można zepsuć cały internet! Quote
razor1995 Posted February 7, 2018 Author Report Posted February 7, 2018 Dzięki ten poradnik odmienił moje życie Cieszę się Twoim szczęściem P.S. A czy da się tak samo wyszukiwać przez wyszukiwarkę BING ? Można. Nawet przez Yandex. Tylko z Yandexem trzeba uważać, Wołodia Putin wszystko widzi! Quote
Guest Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 Serio???? Aż do tego poziomu zeszło to forum, żeby robić poradniki do tak prostych rzeczy ? Quote
Hells Angels Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 Widząc niektóre zakładane tematy to poradnik jest potrzebny, bo chyba niektórzy nie umieją korzystać z wyszukiwarek. Quote
Hannibal Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 Serio???? Aż do tego poziomu zeszło to forum, żeby robić poradniki do tak prostych rzeczy ? Czy aby na pewno "prostych"? Bo jeżeli rzeczywiście, to bardzo źle to by świadczyło o poziomie "poszukiwaczy". Oni bowiem - w swej znakomitej większości - nie są w stanie złożyć poprawnego, z uwagi na słowa kluczowe, zapytania. Dlatego też - by takich Użytkowników nie posądzać o ułomność - lepiej uznać, iż wyszukiwanie jest sztuką tajemną, której arkana nie każdemu zgłębić bywa dane. PS A sam "poradnik" zasługuje na to określenie wyłącznie jako opatrzone cudzysłowem (pewnie się na poczuciu humoru autora nie poznałem). Quote
razor1995 Posted February 7, 2018 Author Report Posted February 7, 2018 Poradnik wkleiłem tutaj całkiem poważnie, zainspierowany tym tematem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na prawdę mnóstwo tutaj tematów, które autorzy mogliby rozwiązać szukając paru rzeczy w Google, widać nie umieją. Quote
VACek Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 Serio???? Aż do tego poziomu zeszło to forum, żeby robić poradniki do tak prostych rzeczy ? Dla mnie to nie jest proste, a poradnik odmienił mi życie Quote
Marcel1 Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 Toć ja dopiero teraz widzę, że do tej pory szukając czegoś w necie błądziłem jak ślepy a wszystko jest takie proste. Popieram zdanie kolegi M4T, ten poradnik to skarb A tak serio to myślę, że mimo wszystko taki poradnik może się przydać np: Osobom starszym które chcą korzystać z Internetu a nie bardzo wiedzą jak czy też osobom niepełnosprawnym umysłowo chcącym korzystać z sieci. Quote
Guest Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 Dla mnie to nie jest proste, a poradnik odmienił mi życie taa pewnie Quote
VACek Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 taa pewnie Że ty jesteś omnibusem to nie znaczy że każdy taki jest Quote
FAFAŁ Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Ale to fajne teraz dopiero zaczne podbijać internet . Tylko ta zmiana dyskietek mnie meczy bardzo. Quote
renatan Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Że ty jesteś omnibusem to nie znaczy że każdy taki jest jak podaje wiki Omnibus – człowiek wszystkowiedzący, specjalista z każdej dziedziny wiedzy (również ironicznie) to ja z powodu tego również nie chcę nim być Quote
Hannibal Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 jak podaje wiki Omnibus – człowiek wszystkowiedzący, specjalista z każdej dziedziny wiedzy (również ironicznie) to ja z powodu tego również nie chcę nim być Nadto w sjp można znaleźć i definicję brzmiącą tak: omnibus - duży, kryty pojazd konny, używany dawniej jako środek transportu Może jednak choć jeden z Panów da się skusić (by za ten tramwaj konny robić)? Quote
Recommended Posts