Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wymagania
Wymaganie nie są spore, jeżeli czytasz ten wpis to powinieneś mieć już te umiejętności opanowane:

Umiejętność czytania (zazwyczaj bez konieczności zrozumienia, po prostu podążanie za czyimiś instrukcjami).
Umiejętność pisania (na klawiaturze).
W skrajnych przypadkach znajomość języka angielskiego.

W patologicznych sytuacjach wymagane jest czytanie ze zrozumieniem + (w końcu!) trzeba zacząć myśleć.

Jak używać Google? – instrukcja krok po kroku
Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo że przed nami dokładnie ten sam problem miało już kilka tysięcy osób (błędy systemu, w programach; problemy ze sprzętem, itd). Dalej: jeżeli dany problem (pytanie, cokolwiek) dotyczy standardowego użytkowania komputera, to najprawdopodobniej istnieją już dziesiątki poradników skierowanych dla osób niemających zbyt dużego doświadczenia w danej dziedzinie, co oznacza że jedynie co musimy zrobić to znaleźć ten poradnik.

Załóżmy, że przy przeglądaniu jakiejś strony (np. szymonsiarkiewicz.pl), po wejściu w jakiś link naszym oczom ukazał się błąd: Error 404. Odkryjmy razem co on oznacza.

google1.png?w=719
W pasek adresu wpisujemy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po czym klikamy [Enter] lub przycisk zazwyczaj oznaczany symbolem strzałki z podpisem „Idź do…”, „Przejdź do strony o podanym adresie…”, itp.

Jeżeli wszystko zrobiliśmy dobrze, to powinniśmy ujrzeć stronę podobną do tej powyżej.

Krok 2
Wyszukiwarkę Google można podzielić na 3 główne elementy: 1) Pole, do którego wpisujemy interesującą nas treść; 2) Przycisk „Szukaj w Google”, które wysyła żądanie o zwrócenie wyników (tożsame z kliknięciem [Enter]); 3) Przycisk „Szczęśliwy traf” przekierowujący nas na „losową” stronę z wyników wyszukiwania.

google2.png?w=719

W polu 1) wpisujemy komunikat błędu tj. „Error 404”, po czym zatwierdzamy np klawiszem [Enter]. Teraz powinniśmy widzieć listę wyników zwróconą przez wyszukiwarkę.

Krok 3
Klikamy w tytuł linku, który wydaje nam się najbardziej obiecujący (można też szukać liniowo klikając kolejno linki od samej góry, aż do samego dołu).

google3.png?resize=768%2C432

Ja postanowiłem wybrać link z Wikipedii, skąd np mogłem się dowiedzieć, że jest to kod błędu należący do protokołu HTTP informujący o tym, że jestem w stanie komunikować się z serwerem, ale on nie był w stanie znaleźć żądanego przeze mnie pliku (strony).

W przypadku gdy problem leży po naszej stronie (np. wynika ze złej konfiguracji sprzętu), to na stronie będziemy w stanie znaleźć instrukcje rozwiązania, za którymi należy podążać (np. Jak zmienić tapetę w Win10).

Krok 4 (opcjonalny)
Jeżeli mimo wszytko nie znaleźliśmy rozwiązania to proponuję spróbować wyszukać rozwiązanie zmieniając słowa kluczowe na angielskie, jeżeli to nie pomoże, to dopiero wtedy mieszanie osób trzecich do pomocy w szukaniu rozwiązania ma sens i jest uzasadnione.

Nie jestem autorem poradnika, został skopiowany ze strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

I jak każdy przeczyta ten poradnik to na forum nie będzie nowych tematów - każdy znajdzie sobie w Google odpowiedź :trollface:

Nie bój się , sam Google nie wszystko zna .

Są różne przeszukiwarki , różne platformy , itp ...

Posted

Dzięki ten poradnik odmienił moje życie, nie wiedziałem że wyszukiwanie w sieci może być takie proste, do tej pory wpisywałem adresy stron i na nich szukałem informacji.

A wystarczyło wpisać daną frazę w wyszukiwarkę google i kliknąć szukaj. WOW to takie proste.

P.S. A czy da się tak samo wyszukiwać przez wyszukiwarkę BING ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Dzięki ten poradnik odmienił moje życie

Cieszę się Twoim szczęściem :E 

P.S. A czy da się tak samo wyszukiwać przez wyszukiwarkę BING ?

Można. Nawet przez Yandex. Tylko z Yandexem trzeba uważać, Wołodia Putin wszystko widzi! :trollface:

Posted

Serio???? Aż do tego poziomu zeszło to forum, żeby robić poradniki do tak prostych rzeczy ?

Posted

Serio???? Aż do tego poziomu zeszło to forum, żeby robić poradniki do tak prostych rzeczy ?

Czy aby na pewno "prostych"? Bo jeżeli rzeczywiście, to bardzo źle to by świadczyło o poziomie "poszukiwaczy". Oni bowiem - w swej znakomitej większości - nie są w stanie złożyć poprawnego, z uwagi na słowa kluczowe, zapytania. Dlatego też - by takich Użytkowników nie posądzać o ułomność - lepiej uznać, iż wyszukiwanie jest sztuką tajemną, której arkana nie każdemu zgłębić bywa dane.

PS

A sam "poradnik" zasługuje na to określenie wyłącznie jako opatrzone cudzysłowem (pewnie się na poczuciu humoru autora nie poznałem).

Posted

Poradnik wkleiłem tutaj całkiem poważnie, zainspierowany tym tematem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na prawdę mnóstwo tutaj tematów, które autorzy mogliby rozwiązać szukając paru rzeczy w Google, widać nie umieją. 

Posted

Dla mnie to nie jest proste, a poradnik odmienił mi życie 

Posted

Toć ja dopiero teraz widzę, że do tej pory szukając czegoś w necie błądziłem jak ślepy a wszystko jest takie proste. Popieram zdanie kolegi M4T, ten poradnik to skarb :)

A tak serio to myślę, że mimo wszystko taki poradnik może się przydać np: Osobom starszym które chcą korzystać z Internetu a nie bardzo wiedzą jak czy też osobom niepełnosprawnym umysłowo chcącym korzystać z sieci.

Posted

Że ty jesteś omnibusem to nie znaczy że każdy taki jest

jak podaje wiki

Omnibus – człowiek wszystkowiedzący, specjalista z każdej dziedziny wiedzy (również ironicznie)

to ja z powodu tego również nie chcę nim być :)

Posted

jak podaje wiki

Omnibus – człowiek wszystkowiedzący, specjalista z każdej dziedziny wiedzy (również ironicznie)

to ja z powodu tego również nie chcę nim być :)

Nadto w sjp można znaleźć i definicję brzmiącą tak:

omnibus - duży, kryty pojazd konny, używany dawniej jako środek transportu

Może jednak choć jeden z Panów da się skusić (by za ten tramwaj konny robić)? ;)