manmax Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 Dobra, zakupiłem COA, zainstalowałem win 7, na drugi dzień zmieniłem klucz i aktywowałem, jednak wieczorem musiałem zrobić format, bo BIOS zgubił HDD, a może to ja ukatrupiłem system manipulując przy plikach theme.... a może jedno i drugie. W każdym razie mam taki plan: kolejny format i instalacja wgranie aktualizacji – jak długo to trwa? Bo u mnie 2-3 dni chyba mielił. Można to jakoś przyśpieszyć? z poziomu win 7 uruchamiam asystenta i instaluję 8.1, zmieniam klucz i aktywuję robię nowe ISO instalacyjne lekko odchudzone jeszcze raz format i instalacja na czysto z nowego ISO – wgrywam wszystkie sterowniki, zmieniam klucz i aktywuję Druga część: po czystej instalacji i aktywacji uzupełniam jeśli coś brakuje: wgrywam do końca sterowniki od tabletu i innych peryferiów jak wifi, oraz instaluję przeglądarki i najważniejsze programy do Program Files żeby odciążyć partycję systemową rozdzielam: pagefile przenoszę na D:, i Moje Dokumenty też na D:, na dysku E: inne programy robię obraz (?) systemu C: komp jest gotowy do pracy Pytania: Robić ten pierwszy format i instalację, czy aktywować na takim jak jest teraz, z pokiereszowanym wyglądem UXStyle i uruchomić asystenta? Asystent wskazuje dwa komponenty niezgodne z 8.1 – właśnie UXStyle i Auslogistic trialowy. Najpierw je wyrzucić, czy po prostu sformatuje to przy partycjonowaniu? Jakie jest wasze doświadczenie? Czy po czystej instalacji z nowego ISO bez problemów aktywuje 8.1? A może z tym nowym ISO odczekać rok i jak poznam system, to wtedy zrobić odświeżenie – format i instalacja, aktywacja...? I czy z 8.1 można wrócić do win 7? Wydaje mi się, że tak, po prostu system na tych numerach może funkcjonować albo na 7, albo na 8.1 – po protu nie może funkcjonować na dwóch kompach jednocześnie. Z 10tki nie ma podobno powrotów, ale tam sie nie pcham, bo jakoby mają być reklamy na pulpicie, albo abonament.... czy coś.... Obraz - jakim programem? Obraz chciałem dać na ten sam HDD, ale dysk E:, no i na dysk zewnętrzny podlączony USB2. Ósemka ma ponoć własy program do robienia obrazu (wtedy to się nazywa recovery?). Co lepsze? Quote
LAGUNA Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Guest Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 Kolego z Twojego opisu to zakręcić jak młynek do kawy się można ! ( " wesela jeszcze nie było a mi już we łbie się kolebie " ) . Wystartowałeś w Warszawie , zahaczyłeś San Escobar , przeskoczyłeś przez Himalaje żeby wrócić do Warszawy i zainstalować system win 8.1 !?. A po co te kombinerki !? na czym ty to zainstalowałeś na pralce Frani że " Bo u mnie 2-3 dni chyba mielił. " 20 - 30 min max . 1 - format 2- win 8.1 od PREZESA [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3 - instalacja 4 - aktywacja 5 - kosmetyka 6 - użytkować A jak nie pasuje win 8.1 i chcesz instalować win 7 to patrz punk 1 co 6 ( jeżeli chcesz kluczem aktywować to wybierasz zawsze ver . win do jakiej masz przypisany klucz ). Quote
LAGUNA Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 wgranie aktualizacji – jak długo to trwa? Bo u mnie 2-3 dni chyba mielił. Można to jakoś przyśpieszyć? No właśnie,lepiej pobrać z najnowszymi aktualizacjami,nie będzie mielił w poszukiwaniu nowych. Quote
manmax Posted February 5, 2018 Author Report Posted February 5, 2018 A po co te kombinerki !? na czym ty to zainstalowałeś na pralce Frani że " Bo u mnie 2-3 dni chyba mielił. " 20 - 30 min max . Nie, nie na pralce. Na pralce też instalowałeś? Ja na kompie. Ściągał raz 8 aktualizacji, wieczorem ponad 180, potem znowu jakieś 4 potem znowu coś, za każdym razem jak go wyłączałem, albo załączałem, przez 2-3 dni. Instalowałem win 7 z SP1, a mimo to coś tam jeszcze ściągał. Nigdy wcześniej ani razu nie miałem styczności z 7, więc chciałem sprawdzić, czym to się je, a że jest możliwość aktualizacji z 7 do 8.1.... Razi mnie jasny ekran, chcę mieć wszystko w ciemnych odcieniach i muszę sprawdzić co będzie lepsze, na jakim systemie da się to zainstalować. Wydaje mi się, że nie odpowiedziałeś na moje pytania. Myślę, że muszę zrobić upgrejd z 7 na 8.1, bo czysta instalacja 8.1 może nie przyjąć klucza z 7, ale może się mylę... Więc pytam.. No właśnie,lepiej pobrać z najnowszymi aktualizacjami,nie będzie mielił w poszukiwaniu nowych. Szukałem na forum linka i to co znalazłem to bylo opisane jako z SP1. A jest jak jest. PS. PREZES ma tam wycięte języki, których mogę potrzebować. PS2. Sądzę, że powinno to tak wyglądać, jak w linku poniżej, gdzieś czytałem na forum, że nadal można apgrjdować 7 do 8.1, na stronie MS są wytyczne do aktualizacji na w10. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ewentualnie mam pendrajwa z ISO 8.1 przygotowane. Quote
LAGUNA Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 Wgraj sobie ten. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
manmax Posted February 5, 2018 Author Report Posted February 5, 2018 Wgraj sobie ten. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam ten, co PREZES linkował na jakąś stronę, czysta i ponoć ostatnia wersja tj. z kompletem updejtów. PS2. Sądzę, że powinno to tak wyglądać, jak w linku poniżej, gdzieś czytałem na forum, że nadal można apgrjdować 7 do 8.1, na stronie MS są wytyczne do aktualizacji na w10. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ewentualnie mam pendrajwa z ISO 8.1 przygotowane. Quote
razor1995 Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 1. Pobierasz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. Wypalasz na pendrive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3. Formatujesz dysk i instalujesz Windows 8.1 bootując z pendrive. 4. Instalujesz sterowniki i niezbędne programy. 5. Kosmetyka, przenoszenie pagefile, łatanie uxtheme. 6. Aktywujesz system. z poziomu win 7 uruchamiam asystenta i instaluję 8.1, zmieniam klucz i aktywuję Co ty pleciesz? Przecież nie ma darmowej aktualizacji z Windows 7 do Windows 8.1 :L Darmowa aktualizacja jest tylko i wyłącznie do Windows 10. Quote
LAGUNA Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 Sądzę, że powinno to tak wyglądać, jak w linku poniżej, gdzieś czytałem na forum, że nadal można apgrjdować 7 do 8.1 To już jest nieaktualny temat,z 2013 roku Quote
manmax Posted February 5, 2018 Author Report Posted February 5, 2018 To już jest nieaktualny temat,z 2013 roku No wiem, że to stary temat, chodzi tylko o sposób postępowania. "Przecież nie ma darmowej aktualizacji z Windows 7 do Windows 8.1" Hmmmm... gdzieś to jednak wyczytałem. No, chyba, że coś pomieszałem. Windows 10 przede mną? Z drugiej strony - oficjalnie nie ma JUŻ darmowej aktualizacji do W10 - a jest. Więc może do 8.1 też jest. Zobaczy się, najwyżej wgram 10tkę, ponoć odblokowali czarny motyw... Quote
razor1995 Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 Windows 10 przede mną? Z tym, że masz problem - darmowa oferta aktualizacji już wygasła [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
manmax Posted February 5, 2018 Author Report Posted February 5, 2018 Z tym, że masz problem - darmowa oferta aktualizacji już wygasła [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak, wygasła dwa lata temu i znowu wygasła w zeszłym roku i w tym roku. Co chwila coś im wygasa. Quote
razor1995 Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 Tak, wygasła dwa lata temu i znowu wygasła w zeszłym roku i w tym roku. Podstawowa oferta wygasła w 2016 roku, ale do końca 2017 roku była dostępna aktualizacja dla osób korzystających z technologii pomocniczych (kwestia zaznaczenia jednego checkboxa na stronie M$). Co chwila coś im wygasa. Niee, co chwile przedłużają Quote
LAGUNA Posted February 5, 2018 Report Posted February 5, 2018 Cały Microsoft gaśnie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
manmax Posted February 6, 2018 Author Report Posted February 6, 2018 Mam takie pytanie, co oznacza napis: "System Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej połączonej z Twoim kontem Microsoft". ? Quote
Guest Posted February 6, 2018 Report Posted February 6, 2018 A jak sądzisz ? Polecam przeczytać 100 razy wolno i dokładnie Quote
manmax Posted February 6, 2018 Author Report Posted February 6, 2018 A jak sądzisz ? Polecam przeczytać 100 razy wolno i dokładnie No, przecież zgrywam się.... Quote
Miastowy Posted February 6, 2018 Report Posted February 6, 2018 Skoro wiesz, to po co zakładasz temat? Quote
LAGUNA Posted February 6, 2018 Report Posted February 6, 2018 co oznacza napis: "System Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej połączonej z Twoim kontem Microsoft". że w 100% możesz polegać na Microsofcie Quote
manmax Posted February 6, 2018 Author Report Posted February 6, 2018 Skoro wiesz, to po co zakładasz temat? W toczonej wyżej rozmowie wspomniano, że W10 dostępny był za darmo w opcji min. dla niedowidzących, a poza tym, nawet ta opcja już wygasła. Mimo to, dzisiaj MCT zainstalował i aktywował mi win 10 bez żadnego klikania po jego stronie. Czyli nadal funkcjonuje darmowy apgrejt z niższych wersji windows do W10, to wydaje mi się istotna informacja. Nie rozumiem tylko, czemu jak wybrałem czystą instalację, NIC nie miał zachować, to mimo to i tak mam Windows.old itd. Quote
LAGUNA Posted February 6, 2018 Report Posted February 6, 2018 W toczonej wyżej rozmowie wspomniano, że W10 dostępny był za darmo w opcji min. dla niedowidzących, a poza tym, nawet ta opcja już wygasła. Mimo to, dzisiaj MCT zainstalował i aktywował mi win 10 bez żadnego klikania po jego stronie. Czyli nadal funkcjonuje darmowy apgrejt z niższych wersji windows do W10, to wydaje mi się istotna informacja. Tak Tutaj potwierdzenie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts