Jump to content

Instalacja win 8.1 z poziomu win 7

Recommended Posts

Posted

Dobra, zakupiłem COA, zainstalowałem win 7, na drugi dzień zmieniłem klucz i aktywowałem, jednak wieczorem musiałem zrobić format, bo BIOS zgubił HDD, a może to ja ukatrupiłem system manipulując przy plikach theme.... a może jedno i drugie.

W każdym razie mam taki plan:

• kolejny format i instalacja

• wgranie aktualizacji – jak długo to trwa? Bo u mnie 2-3 dni chyba mielił. Można to jakoś przyśpieszyć?

• z poziomu win 7 uruchamiam asystenta i instaluję 8.1, zmieniam klucz i aktywuję

• robię nowe ISO instalacyjne lekko odchudzone

• jeszcze raz format i instalacja na czysto z nowego ISO – wgrywam wszystkie sterowniki, zmieniam klucz i aktywuję

Druga część:

• po czystej instalacji i aktywacji uzupełniam jeśli coś brakuje:  wgrywam do końca sterowniki od tabletu i innych peryferiów jak wifi, oraz instaluję przeglądarki i najważniejsze programy do Program Files

• żeby odciążyć partycję systemową rozdzielam: pagefile przenoszę na D:, i Moje Dokumenty też na D:, na dysku E: inne programy

• robię obraz (?) systemu C:

• komp jest gotowy do pracy

Pytania:

Robić ten pierwszy format i instalację, czy aktywować na takim jak jest teraz, z pokiereszowanym wyglądem UXStyle i uruchomić asystenta?

Asystent wskazuje dwa komponenty niezgodne z 8.1 – właśnie UXStyle i Auslogistic trialowy.

Najpierw je wyrzucić, czy po prostu sformatuje to przy partycjonowaniu?

Jakie jest wasze doświadczenie?

Czy po czystej instalacji z nowego ISO bez problemów aktywuje 8.1?

A może z tym nowym ISO odczekać rok i jak poznam system, to wtedy zrobić odświeżenie – format i instalacja, aktywacja...?

I czy z 8.1 można wrócić do win 7?

Wydaje mi się, że tak, po prostu system na tych numerach może funkcjonować albo na 7, albo na 8.1 – po protu nie może funkcjonować na dwóch kompach jednocześnie. Z 10tki nie ma podobno powrotów, ale tam sie nie pcham, bo jakoby mają być reklamy na pulpicie, albo abonament.... czy coś.... B)

Obraz - jakim programem?

Obraz chciałem dać na ten sam HDD, ale dysk E:, no i na dysk zewnętrzny podlączony USB2.

Ósemka ma ponoć własy program do robienia obrazu (wtedy to się nazywa recovery?). Co lepsze?

Posted

Kolego z Twojego opisu  to zakręcić  jak młynek do kawy się można !  (  " wesela  jeszcze nie było a mi już we łbie  się kolebie  " ) .

Wystartowałeś  w Warszawie  , zahaczyłeś San Escobar  , przeskoczyłeś przez  Himalaje  żeby wrócić  do Warszawy i zainstalować system win 8.1 !?.

A po co  te kombinerki !?  na czym ty  to zainstalowałeś na pralce Frani  że  " Bo u mnie 2-3 dni chyba mielił.  "  20 - 30 min   max .

1 - format 

2- win 8.1 od PREZESA   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3 - instalacja

4 - aktywacja

5 - kosmetyka

6 - użytkować

A jak nie pasuje win 8.1  i chcesz instalować win 7 to patrz  punk 1 co 6  (  jeżeli chcesz kluczem aktywować to wybierasz zawsze  ver . win  do jakiej masz przypisany klucz ).

Posted
wgranie aktualizacji – jak długo to trwa? Bo u mnie 2-3 dni chyba mielił. Można to jakoś przyśpieszyć?

No właśnie,lepiej pobrać z najnowszymi aktualizacjami,nie będzie mielił w poszukiwaniu nowych. :)

Posted

A po co  te kombinerki !?  na czym ty  to zainstalowałeś na pralce Frani  że  " Bo u mnie 2-3 dni chyba mielił.  "  20 - 30 min   max .

Nie, nie na pralce.

Na pralce też instalowałeś?

Ja na kompie.

Ściągał raz 8 aktualizacji, wieczorem ponad 180, potem znowu jakieś 4 potem znowu coś, za każdym razem jak go wyłączałem, albo załączałem, przez 2-3 dni.

Instalowałem win 7 z SP1, a mimo to coś tam jeszcze ściągał.

Nigdy wcześniej ani razu nie miałem styczności z 7, więc chciałem sprawdzić, czym to się je, a że jest możliwość aktualizacji z 7 do 8.1....

Razi mnie jasny ekran, chcę mieć wszystko w ciemnych odcieniach i muszę sprawdzić co będzie lepsze, na jakim systemie da się to zainstalować.

Wydaje mi się, że nie odpowiedziałeś na moje pytania.

Myślę, że muszę zrobić upgrejd z 7 na 8.1, bo czysta instalacja 8.1 może nie przyjąć klucza z 7, ale może się mylę...

Więc pytam..

No właśnie,lepiej pobrać z najnowszymi aktualizacjami,nie będzie mielił w poszukiwaniu nowych. :)

Szukałem na forum linka i to co znalazłem to bylo opisane jako z SP1.

A jest jak jest.

;)

PS.  PREZES ma tam wycięte języki, których mogę potrzebować.

PS2.

Sądzę, że powinno to tak wyglądać, jak w linku poniżej, gdzieś czytałem na forum, że nadal można apgrjdować 7 do 8.1, na stronie MS są wytyczne do aktualizacji na w10.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ewentualnie mam pendrajwa z ISO 8.1 przygotowane.

Posted

Wgraj sobie ten.

Mam ten, co PREZES linkował na jakąś stronę, czysta i ponoć ostatnia wersja tj. z kompletem updejtów.

PS2.

Sądzę, że powinno to tak wyglądać, jak w linku poniżej, gdzieś czytałem na forum, że nadal można apgrjdować 7 do 8.1, na stronie MS są wytyczne do aktualizacji na w10.

ewentualnie mam pendrajwa z ISO 8.1 przygotowane.

Posted

1. Pobierasz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2. Wypalasz na pendrive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3. Formatujesz dysk i instalujesz Windows 8.1 bootując z pendrive.

4. Instalujesz sterowniki i niezbędne programy.

5. Kosmetyka, przenoszenie pagefile, łatanie uxtheme. 

6. Aktywujesz system.

z poziomu win 7 uruchamiam asystenta i instaluję 8.1, zmieniam klucz i aktywuję

Co ty pleciesz? 

Przecież nie ma darmowej aktualizacji z Windows 7 do Windows 8.1 :L :L

Darmowa aktualizacja jest tylko i wyłącznie do Windows 10.

Posted
Sądzę, że powinno to tak wyglądać, jak w linku poniżej, gdzieś czytałem na forum, że nadal można apgrjdować 7 do 8.1

To już jest nieaktualny temat,z 2013 roku

Posted

To już jest nieaktualny temat,z 2013 roku

No wiem, że to stary temat, chodzi tylko o sposób postępowania.

"Przecież nie ma darmowej aktualizacji z Windows 7 do Windows 8.1"

Hmmmm...  gdzieś to jednak wyczytałem.

No, chyba, że coś pomieszałem.

Windows 10 przede mną? :wacko:

:D

Z drugiej strony - oficjalnie nie ma JUŻ darmowej aktualizacji do W10 - a jest.

Więc może do 8.1 też jest.

Zobaczy się, najwyżej wgram 10tkę, ponoć odblokowali czarny motyw...

:P

Posted

Z tym, że masz problem - darmowa oferta aktualizacji już wygasła :E

Tak, wygasła dwa lata temu i znowu wygasła w zeszłym roku i w tym roku.

Co chwila coś im wygasa.

:)

Posted

Tak, wygasła dwa lata temu i znowu wygasła w zeszłym roku i w tym roku.

Podstawowa oferta wygasła w 2016 roku, ale do końca 2017 roku była dostępna aktualizacja dla osób korzystających z technologii pomocniczych (kwestia zaznaczenia jednego checkboxa na stronie M$). 

Co chwila coś im wygasa.

Niee, co chwile przedłużają :E 

Posted

Mam takie pytanie,

co oznacza napis:

"System Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej połączonej z Twoim kontem Microsoft".

?

:)

Posted

co oznacza napis:

"System Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej połączonej z Twoim kontem Microsoft".

że w 100% możesz polegać na Microsofcie :D 

Posted

706f942889_ale_zenada.jpg

Skoro wiesz, to po co zakładasz temat?

W toczonej wyżej rozmowie wspomniano, że W10 dostępny był za darmo w opcji min. dla niedowidzących, a poza tym, nawet ta opcja już wygasła.

Mimo to, dzisiaj MCT zainstalował i aktywował mi win 10 bez żadnego klikania po jego stronie.

Czyli nadal funkcjonuje darmowy apgrejt z niższych wersji windows do W10, to wydaje mi się istotna informacja.

Nie rozumiem tylko, czemu jak wybrałem czystą instalację, NIC nie miał zachować, to mimo to i tak mam Windows.old itd.

Posted

W toczonej wyżej rozmowie wspomniano, że W10 dostępny był za darmo w opcji min. dla niedowidzących, a poza tym, nawet ta opcja już wygasła.

Mimo to, dzisiaj MCT zainstalował i aktywował mi win 10 bez żadnego klikania po jego stronie.

Czyli nadal funkcjonuje darmowy apgrejt z niższych wersji windows do W10, to wydaje mi się istotna informacja.

Tak :)

Tutaj potwierdzenie