Jump to content

Windows 8.1 - spadek fps w grach względem windows 7/10?

Recommended Posts

Posted

Cześć, ostatnio zakładałem ten temat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

przetestowałem polecone w nim systemy (te czyste z wyjątkiem 7 bo tą miałem wcześniej). Co zauważyłem? Otóż, płynność gier na windowsie 7 i 10 w zasadzie nie różniła się od siebie, natomiast po instalacji 8.1 nie mile się zaskoczyłem. Na przykładzie benchmarku z GTA 5, na windowsie 7/10 fps waha się około 60 klatek spadając w krytycznych momentach minimalnie do 40, w przypadku Win 8.1 fps nie przekracza 45 klatek i potrafi spaść do 25 - ustawienia identyczne na obydwu systemach, średnie/wysokie. W innych grach również odczułem spadek płynności. 

Co ciekawe na stronie producenta karty graficznej najaktualniejsze sterowniki do win 8.1 są z 7/14/2017 w wersji  17.7.1 a do windows 7 oraz 10 sterowniki są z 1/18/2018 w wersji 18.1.1.

Zatem czy Windows 8.1 z racji nie dużej popularności jest już pomijany przez producentów sprzętu?

Czy tak duża różnica płynności może wynikać z jakiejś innej przyczyny? 

Komputer: i5 2500k na asus p8z77-v, 8gb ram, radeon 7850, ssd + hdd

Posted

Co masz za system dokładnie skąd pobrany...
To nie wina samego Windowsa tylko sterów albo jakaś dziwna wersja jest zainstalowana, nie ździwie się jeśli to jakiś mod.

Posted

Systemy podane przez Ciebie :) w zalinkowanym poście, jak przypuszczam czyste z najnowszymi aktualizacjami. Sterowniki ze strony producentów podzespołów, przy windowsie 10 było trochę kombinacji ale jakoś udało się to sensownie ujarzmić 

Posted

Zainstaluj na nowo system jak masz jak i zainstaluj te sterowniki :)

Co do sterowników 

1. LAN : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2. Audio [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3. Chipset : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

4. MEI : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

5. Zintegrowana grafika [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

6. Radeon ( to u góry) : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Przeprowadziłem ponownie testy, sterowniki od Ciebie częściowo pomogły, teraz różnica wynosiła około 5fps na korzyść win10. Jednak jak napisałem częściowo... o ile fps jest okej to gra łapie dziwne freezy (np podczas jazdy samochodem, przesuwania szybko celownika) zdarza się że widać chwilowe przycięcie, jak by tekstury nie nadążały się doczytać czy coś. Dam 10 jeszcze jedną szansę pewnie do czasu kiedy sama sobie czegoś nie poinstaluje lub nie wyrzuci bluescreena po aktualizacji.

Jeszcze przykra wiadomość dla posiadaczy windows 8.1 i radeonów :( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Spróbuj może jakiś starszych sterowników do grafiki bo z tego co widzę twoja grafika nie jest najnowsza a czasem starsze stery ratują tyłek :)
Windows 10 sam nic ci nie doinstaluje jeśli odetniesz się od Windows Update, a co do 8.1 i AMD to z tego co widziałem ale mogę się mylić to AMD zawzięcie próbuje robić wszystko pod DX12 żeby pobić NV a że 8.1 tego nie dostało i ma najmniej użytkowników to nie opłaca się im optymalizować sterowników pod ten system :)