Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam - Jestem fanem wszelkiego rodzaju Emulacji i Symulacji komputerowych, do tego rodzaju zabaw potrzebny jest mi mały i szybki system - Jedynym sposobem na zrobienie takiego systemu to - poskładanie go, plik-po-pliku, krok-po-kroku - od Boot-Loadera do uruchomionego systemu, tylko minimalny zestaw plików - zadanie trudne i czasochłonne - proszę o pomoc - Mam oryginalny Windows XP Home i od Niego chciałbym zacząć.

Posted

Klasyczne "weźmiemy się i zrobicie", a przecież wystarczy zajrzenie do odpowiedniego działu, pobranie "gotowców" i analiza ich zawartości jako punkt wyjścia do dalszych, samodzielnych, "badań".

Nie byłbym sobą - proszę sięgnąć dalej i skorzystać z MS-DOS-a. Nawet bez specjalnych wysiłków będzie Pan mógł go "zmniejszyć" z sześciu do trzech, a potem nawet jednej dyskietki, a jeżeli starczy Panu samozaparcia to nawet do tylko kilku dosłownie plików i nadal będzie to funkcjonujący Microsoft Disk Operating System.

Posted

Chodzi mi o Windows XP - Core, a konkretnie minimalny zestaw plików, sterowników, wpisów do rejestru aby system się uruchomił + host skryptów i konsola. Za mało mam wiedzy, lecz jak coś wyeksperymentuję to na pewno tu napiszę. Post kieruję do osób zainteresowanych takim minimalnym systemem. Ja na początek zabieram się za ntldr, ntdetect.com i boot.ini - tak aby przenieść bootloader na inny dysk i spokojnie kombinować z ładowaniem kernel-a.