whitewolf1608 Posted December 21, 2017 Report Share Posted December 21, 2017 Witam tak jak w temacie czy konieczne jest tworzenie ukrytej partycji którą instalator Windows proponuje tworzyć, jeśli się uprzednio przez Gparted nie przygotuje dysku w NTFS, to wtedy instalator nie pyta czy tworzyć ukrytą partycje. Jakie pliki system Windowsa przechowuje na ukrytej partycji ? Uprzejmie proszę o odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 21, 2017 Report Share Posted December 21, 2017 W przypadku GPT jest to dwie partycje a nie jedna i musisz je utworzyć, albo przynajmniej musisz mieć partycje EFI nie wiem jak z Odzyskiwania A tutaj na screenie wyjaśnienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hells Angels Posted December 21, 2017 Report Share Posted December 21, 2017 Na W7 czy W 8 instalowałem bez dodatkowej partycji na W10 zostawiam tą opcję oryginalnie. Windows 10 1 - partycja odzyskiwania (450MB) 2 - partycja systemowa EFI (100MB) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted December 21, 2017 Report Share Posted December 21, 2017 Sprawa jest prosta: 1. w przypadku tablic partycji MBR nie musi być tej jednej partycji systemowej na żadnym z systemów: Vista, 7, 8, 8.1, 10 - można ją pominąć na 2 sposoby: - podczas instalacji rozszerzając tą małą systemową i na niej instalując cały system - przed instalacją, partycjonując dysk, wtedy w ogóle nie ma komunikatu o partycję systemową 2. w przypadku tablic partycji GPT system tworzy dwie dodatkowe partycje systemowe i są one wymagane - dotyczy: Vista, 7, 8, 8.1, 10 Pierwszy sposób z MBR jest bardzo wygodny i nie ma żadnych negatywnych skutków - inaczej nie można by bezkarnie partycjonować wcześniej. Po prostu wtedy wszystkie pliki w tym sektor rozruchowy są na jednej partycji. Partycjonowanie można wykonać na wiele sposobów m.in: - podpinając dysk do PC lub laptopa i tworząc partycję/partycje zwykłym narzędziem windowsowym - za pomocą dowolnej aplikacji typu GParted - za pomocą Diskpart podczas instalacji systemu Jak ją pominąć instalatorem? W momencie gdy na dysku bez partycji tworzymy sobie dowolną partycję pod system, wybieramy ją i chcemy na niej zainstalować system, instalator wywala komunikat, że utworzy małą partycję systemową. Potwierdzamy to i za chwilę widzimy 2 partycje: - mała systemowa - Vista - 50MB, 7 - 100MB, 8 - 300MB, 8.1 - 350MB, 10 - 500MB - duża którą utworzyliśmy pod system - na cały obszar dysku lub wybrany - partycji możemy utworzyć oczywiście więcej(pamiętając o ograniczeniach MBR). Teraz dużą usuwamy, a małą rozszerzamy do żądanej wielkości lub na cały dysk i na niej już bez przeszkód instalujemy system. Instalator skopiuje wszystkie pliki na tą jedną partycję. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie do np przyszłego ewentualnego klonowania dysku. Nie będzie żadnego problemu, niespodzianki czy niemożności zbootowania tak sklonowanego systemu. W przypadku dysków SSD funkcja TRIM i Garbage Collection może swobodnie operować na wszystkich sektorach dysku(choć wyłączenie kilkuset MB z użytkowania nie wpłynie w sposób istotny na kondycję dysku SSD). Osobiście wszystkie systemy na MBR instaluję z pominięciem małej partycji systemowej bez względu na rodzaj dysku(SSD czy HDD) oraz bez względu na ilość partycji. Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted December 21, 2017 Report Share Posted December 21, 2017 Jeśli na system poświęcasz cały dysk bez dzielenia go na partycje, to najlepiej z poziomu instalatora Windows usunąć z niego wszystko, zostawić całość jako nieprzydzielone i kliknąć "Dalej". Instalator sam utworzy wymagane/zalecane partycje (jakieś 100-600 MB - ukryte partycje systemowe), a do Twojej dyspozycji pozostawi resztę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 podsumowanie. na GPT trzeba mieć 100 , 350 i 500 MB nie da się tego obejść na MBR nie opłaca się mieć tego w cale. Dla mnie to takie za przeproszeniem dziadostwo bo po co tracić 100 MB z dysku skoro można mieć to samo na 1 partycji C i nic poważnego się z systemem nie dzieje. Tak samo jestem tego zdania że przywracanie systemu narzędziem od windows to zdradziecka morda jak ich mało. Lepiej i szybciej zrobić przywracanie i kopię acronis true IMAGE . Działa na MAC i windows GPT , MBR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted December 23, 2017 Author Report Share Posted December 23, 2017 W przypadku GPT jest to dwie partycje a nie jedna i musisz je utworzyć, albo przynajmniej musisz mieć partycje EFI nie wiem jak z Odzyskiwania A tutaj na screenie wyjaśnienie Z głębi pola mego serca dziękuję za post. Ze swojego doświadczenia dzielę się informacją, że osobiście zainstalowałem system operacyjny Windows 8,1 bez tworzenia ukrytej partycji w trybie Legacy. W prawidłowy sposób instalator zainstalował system operacyjny do końca, bez wyświetlania żadnych komunikatów. Z informacji jakie posiadam na obecną chwilę prawdopodobnie pliki te i możliwe cała partycja która jest tworzona jako ukryta ,, przypominam że cały czas , mówimy o instalacji w trybie legacy Boot na tablicy partycji Master Boot Record''. Z Racji że posiadam dwa dyski Twarde SSD, jestem w stanie przeprowadzić test diagnostyczny, który nam powie o plikach które są instalowane ( wrzucane ) na partycje ukrytą, która jest tworzona, jeśli uprzednio sami sobie nie utworzymy, przez Gnome Partition Patrition, partycji. Z głębi pola mego serca zwracam się nie tylko do autora odpowiedzi na mój post, ale i do pozostałych Userów o napisanie listy programów diagnostycznych, które posiadają zaawansowany test diagnostyczny całej partycji dysku twardego. Głęboko wierzę że wspólnie razem dowiemy się w jakim celu instalator systemu operacyjnego Windows, proponuje Tworzyć, ukrytą partycję, której, nie widać nawet z uprawnieniami Admina, czyli na koncie Admina. Nie wiem jak w trybie diagnostycznym czyli tkz... w trybie uruchomienia ratunkowego ?, czyli w trybie awaryjnym. Wspólnie razem dojdziemy do uzyskania jednoznacznej odpowiedzi dlaczego instalator tworzy ukrytą partycję. Zamierzam zainstalować na drugim dysku całkowicie niezależnym system operacyjny już z proponowaną ukrytą partycją. Taki Jak posiadam obecnie czyli Windows 8,1 - private Mod, od Szanownego Admina Mr.T. W przypadku GPT jest to dwie partycje a nie jedna i musisz je utworzyć, albo przynajmniej musisz mieć partycje EFI nie wiem jak z Odzyskiwania A tutaj na screenie wyjaśnienie Zrobimy testy diagnostyczne jakie pliki są na tej partycji EFI. Wielu Userów chciało by wiedzieć do czego ta partycja jest potrzebna. Mam kolegę który ma kolegę gdzie miał bardzo duże kłopoty z uruchomieniem systemu Windowsa 7. Nawet tryb ratunkowy nie pomagał. Nie było partycji Rozruchowej w ogóle i cały czas kolega mojego kolegi uruchamiał system operacyjny Windows przez takie narzędzie, które prawdopodobnie posiada wbudowany bootlader. Takie testy też chcę zrobić i wrzucać info na forum. Czyli zainstalowanie Windowsa bez bootladera i opisanie konkretnie instrukcji do narzędzia jak uruchamiać system poprzez narzędzie. Sprawa jest prosta: 1. w przypadku tablic partycji MBR nie musi być tej jednej partycji systemowej na żadnym z systemów: Vista, 7, 8, 8.1, 10 - można ją pominąć na 2 sposoby: - podczas instalacji rozszerzając tą małą systemową i na niej instalując cały system - przed instalacją, partycjonując dysk, wtedy w ogóle nie ma komunikatu o partycję systemową 2. w przypadku tablic partycji GPT system tworzy dwie dodatkowe partycje systemowe i są one wymagane - dotyczy: Vista, 7, 8, 8.1, 10 Pierwszy sposób z MBR jest bardzo wygodny i nie ma żadnych negatywnych skutków - inaczej nie można by bezkarnie partycjonować wcześniej. Po prostu wtedy wszystkie pliki w tym sektor rozruchowy są na jednej partycji. Partycjonowanie można wykonać na wiele sposobów m.in: - podpinając dysk do PC lub laptopa i tworząc partycję/partycje zwykłym narzędziem windowsowym - za pomocą dowolnej aplikacji typu GParted - za pomocą Diskpart podczas instalacji systemu Jak ją pominąć instalatorem? W momencie gdy na dysku bez partycji tworzymy sobie dowolną partycję pod system, wybieramy ją i chcemy na niej zainstalować system, instalator wywala komunikat, że utworzy małą partycję systemową. Potwierdzamy to i za chwilę widzimy 2 partycje: - mała systemowa - Vista - 50MB, 7 - 100MB, 8 - 300MB, 8.1 - 350MB, 10 - 500MB - duża którą utworzyliśmy pod system - na cały obszar dysku lub wybrany - partycji możemy utworzyć oczywiście więcej(pamiętając o ograniczeniach MBR). Teraz dużą usuwamy, a małą rozszerzamy do żądanej wielkości lub na cały dysk i na niej już bez przeszkód instalujemy system. Instalator skopiuje wszystkie pliki na tą jedną partycję. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie do np przyszłego ewentualnego klonowania dysku. Nie będzie żadnego problemu, niespodzianki czy niemożności zbootowania tak sklonowanego systemu. W przypadku dysków SSD funkcja TRIM i Garbage Collection może swobodnie operować na wszystkich sektorach dysku(choć wyłączenie kilkuset MB z użytkowania nie wpłynie w sposób istotny na kondycję dysku SSD). Osobiście wszystkie systemy na MBR instaluję z pominięciem małej partycji systemowej bez względu na rodzaj dysku(SSD czy HDD) oraz bez względu na ilość partycji. Polecam. Dzięki za post testy diagnostyczne zrobię na drugim SSD wrzucę screeny. Jeśli na system poświęcasz cały dysk bez dzielenia go na partycje, to najlepiej z poziomu instalatora Windows usunąć z niego wszystko, zostawić całość jako nieprzydzielone i kliknąć "Dalej". Instalator sam utworzy wymagane/zalecane partycje (jakieś 100-600 MB - ukryte partycje systemowe), a do Twojej dyspozycji pozostawi resztę. Ja zawsze używam Gparted i polegam na nim, nigdy mnie nie zawiódł. Dzięki za post. Tak jak wspomniałem wcześniej mam drugi SSD i chcę zrobić testy Diagnostyczne czyli prześwietlenie całego dysku a konkretnie co znajduje się na ukrytej partycji w, przy Legacy Boot MBR - to jako pierwszy krok. Drugi krok do prześwietlenie dysku w trybie UEFI Boot GPT - też wrzucę screeny z testów diagnostycznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 po co tracić 100 MB z dysku skoro można mieć to samo na 1 partycji C i nic poważnego się z systemem nie dzieje Nic się nie dzieje, bo nie ma prawa się dziać. Wszystkie pliki znajdują się na jednej partycji systemowej. który nam powie o plikach które są instalowane ( wrzucane ) na partycje ukrytą, która jest tworzona [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zwracam uwagę na komentarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MARCIN_ZIOMEK Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 M4T kiedyś pisał o instalacji windy na jednej partycji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 "Ukryta" partycja zawiera narzędzie do odzyskiwania systemu na wypadek awarii i chyba punkty przywracania. Jeśli skaszani się nam system lub partycja systemowa, komputer uruchamia się z tej ukrytej i probuje naprawić systemową. Nie ma litery, żeby zwykłe użytkowanie komputera nie mogło ingerować w jej zawartość. Jeśli nie ma tej partycji (czyli pliki odzyskiwania znajdują się razem z systemem na dysku C) i dojdzie do uszkodzenia systemu (np. wirusy lub błędy w plikach), to odzyskiwanie również może nie zadziałać, bo pewnie też będzie uszkodzone. Dla fachurów to nie problem - instalacja + sterowniki + co komu pasuje. Problem mogą mieć wyłącznie zjadacze chleba, którzy poza przeglądarką nie rozumieją komputera. Dla nich lepszą opcją będzie to, że komputer po awarii uruchamia się w trybie odzyskiwania, po czym automatycznie naprawia problemy i uruchamia się normalnie. Nie zawsze to działa, ale dla tych 40% szans (moim zdaniem) warto poświęcić te 100-500 MB. Acha... jeśli ominiemy utworzenie tej partycji, to pliki zwykle tam będące znajdą się na partycji z systemem, zajmując cenne megabajty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted December 23, 2017 Author Report Share Posted December 23, 2017 "Ukryta" partycja zawiera narzędzie do odzyskiwania systemu na wypadek awarii i chyba punkty przywracania. Jeśli skaszani się nam system lub partycja systemowa, komputer uruchamia się z tej ukrytej i probuje naprawić systemową. Nie ma litery, żeby zwykłe użytkowanie komputera nie mogło ingerować w jej zawartość. Jeśli nie ma tej partycji (czyli pliki odzyskiwania znajdują się razem z systemem na dysku C) i dojdzie do uszkodzenia systemu (np. wirusy lub błędy w plikach), to odzyskiwanie również może nie zadziałać, bo pewnie też będzie uszkodzone. Dla fachurów to nie problem - instalacja + sterowniki + co komu pasuje. Problem mogą mieć wyłącznie zjadacze chleba, którzy poza przeglądarką nie rozumieją komputera. Dla nich lepszą opcją będzie to, że komputer po awarii uruchamia się w trybie odzyskiwania, po czym automatycznie naprawia problemy i uruchamia się normalnie. Nie zawsze to działa, ale dla tych 40% szans (moim zdaniem) warto poświęcić te 100-500 MB. Acha... jeśli ominiemy utworzenie tej partycji, to pliki zwykle tam będące znajdą się na partycji z systemem, zajmując cenne megabajty. Dzięki za post czyli nie ma możliwości uruchomienia prześwietlenia dysku, abyśmy mogli zobaczyć pliki które są zapisane na ukrytej partycji ? Tak jak pisałem wcześniej zrobię testy na drugim SSD pierwsze w MBR Legacy i wrzucę screeny z prześwietlenia dysku. Może jak nie ma aplikacji - narzędzia konkretnego, to może zostają nam polecenia z konsoli, jeśli Windows ma ograniczone komendy, to można posłużyć się Linuxem z USB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 Przy czystej instalacji na czystym dysku z jedną partycją, w10 zrobi 2 ukryte dodatkowe partycje: 1 - partycja odzyskiwania (450MB) 2 - partycja systemowa EFI (100MB) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 Przy czystej instalacji na czystym dysku z jedną partycją, w10 zrobi 2 ukryte dodatkowe partycje: 1 - partycja odzyskiwania (450MB) 2 - partycja systemowa EFI (100MB) w przypadku GPT na MBR z "pominięciem" systemowej 500MB(Win 10) lub po wcześniejszym partycjonowaniu dysku nie będzie żadnej dodatkowej jeśli ominiemy utworzenie tej partycji, to pliki zwykle tam będące znajdą się na partycji z systemem, zajmując cenne megabajty A to akurat nie do końca prawda, bo te pliki faktycznie znajdą się na tej z systemem ale w faktycznej objętości, a mała systemowa wyłączy nam z użytkowania więcej(stosownie do systemu). komputer po awarii uruchamia się w trybie odzyskiwania, po czym automatycznie naprawia problemy i uruchamia się normalnie Działa też w przypadku pominięcia małej partycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 na MBR z "pominięciem" systemowej 500MB(Win 10) lub po wcześniejszym partycjonowaniu dysku nie będzie żadnej dodatkowej Zgadza się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 Znalazłem analogię - można ją porównać do poduszki powietrznej w samochodzie. Jest potrzebna w zależności o tego, jak często z niej korzystamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 Hehehe aż tak źle nie jest. Można podsumować: - w przypadku GPT są 2 dodatkowe partycje, są konieczne i nie da się ich pominąć - w przypadku MBR jest 1 dodatkowa partycja i można ją pominąć podczas procesu instalacji lub nawet w ogóle system jej nie będzie nawet chciał utworzyć jeśli mamy już utworzoną partycję/partycje na dysku - z zastrzeżeniem że niczego nie tracimy w takim wypadku - wraz z systemem są wszystkie pliki z tej niedoszłej małej ukrytej partycji i wszystko działa amc46 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 Działa też w przypadku pominięcia małej partycji.Nie zadziała, jeśli dojdzie do infekcji i pliki odzyskiwania również będą uszkodzone przez to że znajdowały się na tej samej partycji. Gwoli informacji - nie upieram się przy tym, że ukryta partycja jest konieczna. Informuję tylko o plusach/minusach jej obecności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 jeśli dojdzie do infekcji i pliki odzyskiwania również będą uszkodzone przez to że znajdowały się na tej samej partycji. Jeśli dojdzie do poważnej infekcji, to uszkodzone zostaną wszystkie pliki wykonywalne na każdej partycji oraz każdym dysku podpiętym do danego komputera. Nie wspominając o sytuacji, że po sporej infekcji nie ma co naprawiać systemu tylko od razu reinstalować. Przypominam o jeszcze jednej sytuacji, czyli wielu partycjach(4 podstawowe w przypadku MBR) na dysku i instalacji kilku systemów jeden po drugim - nawet jak pozwolimy na utworzenie pierwszej podczas instalacji pierwszego systemu(trzeba też uwzględnić XP który tworzy partycję ukrytą 8MB), to kolejne systemy nie będą tworzyły już żadnej dodatkowej, analogicznie jak zaczniemy od dysku podzielonego wstępnie na partycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted December 23, 2017 Author Report Share Posted December 23, 2017 Jeśli dojdzie do poważnej infekcji, to uszkodzone zostaną wszystkie pliki wykonywalne na każdej partycji oraz każdym dysku podpiętym do danego komputera. Nie wspominając o sytuacji, że po sporej infekcji nie ma co naprawiać systemu tylko od razu reinstalować. Przypominam o jeszcze jednej sytuacji, czyli wielu partycjach(4 podstawowe w przypadku MBR) na dysku i instalacji kilku systemów jeden po drugim - nawet jak pozwolimy na utworzenie pierwszej podczas instalacji pierwszego systemu(trzeba też uwzględnić XP który tworzy partycję ukrytą 8MB), to kolejne systemy nie będą tworzyły już żadnej dodatkowej, analogicznie jak zaczniemy od dysku podzielonego wstępnie na partycje. W dalszym ciągu nie dostałem informacji czym mam zrobić prześwietlenie dysku o którym wspominam w poprzednich postach. wiktorynek nie o to mi chodzi o czym piszesz. To też jest potrzebne ale najważniejszym jest zrobić prześwietlenie całej partycji. Zadeklarowałem się że chcę zrobić testy. Zwracam się z bardzo uprzejmą prośbą o podanie nazwy aplikacji która posiada narzędzie diagnostyczne które prześwietla dysk - czyli krótko ujmując pokazuje jakie dokładnie są pliki na ukrytej partycji. Przy czystej instalacji na czystym dysku z jedną partycją, w10 zrobi 2 ukryte dodatkowe partycje: 1 - partycja odzyskiwania (450MB) 2 - partycja systemowa EFI (100MB) Dzięki za post Laguna jaką aplikacją prześwietlić dysk czyli - sprawdzić jakie pliki są zapisane na tej partycji ? Nic się nie dzieje, bo nie ma prawa się dziać. Wszystkie pliki znajdują się na jednej partycji systemowej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zwracam uwagę na komentarz Wiktorynek czy można posłużyć się ta instrukcją w przypadku Windowsa 8,1 na Tablicy Partycji MBR Legacy ? > [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 Nie jest konieczne, ja miałem tę partycje 100Mb ale ją usunąłem przy instalacji systemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted December 23, 2017 Author Report Share Posted December 23, 2017 Nie jest konieczne, ja miałem tę partycje 100Mb ale ją usunąłem przy instalacji systemu. Również wychodzę z założenia że system po przywracaniu z tej partycji chodzi gorzej i lepiej postawić system od nowa Szanowni Userzy jeśli jest aplikacja do prześwietlania dysku która jest kompatybilna z Uefi Boot GPT to bardzo proszę o poradę. aktualnie to mam problem w menu boot widzi tylko jeden dysk SSD, a fizycznie są dwa. Warto spróbować przeformatować obydwa dyski na GPT Uefi Boot. Tylko tutaj pytanie, co zrobić aby Windows 8,1 nie sypnął Blue Screenem podczas instalowania ? Instalowałem Windowsa 8,1 od Szanownego Amina Mr.T na dysk z tablicą GPT i pojawił się kłopot. System instalowałem w trybie jednej partycji. Uprzednio przy użyciu narzędzia Gparted przygotowałem dysk w NTFS na tablicy partycji GPT. Może to właśnie MBR ogranicza się do tego że w menu Bios w zakładce Boot widzi tylko jeden dysk SSD, a fizycznie są dwa. Dlatego potrzebuje Windowsa 8,1 na tablicy partycji w GPT i tutaj pytanie jaki jest zalecany system plików i dedykowany dla tablicy partycji GPT ? Czy jest to w dalszym ciągu NTFS ? Jednak instalator pokazał focha i pokazał Blue Screen. Ja tylko mogę się domyślać że BlueScreen jest spowodowany nie do końca kompatybilnymi systemami plików. Może GPT nie współgra z NTFS tak jak MBR z NTFS ? Z informacji od Serwisanta wiem że na GPT chodzi stabilniej system operacyjny. Podczas ponad dwudziestoletniej praktyki serwisowej mój znajomy serwisant, stwierdził że Windows na GPT nie wysypuje tyle Blue Screenów ile wysypuje na MBR. Zwracam się z bardzo uprzejmą prośbą o wsparcie jak mam przygotować jedną partycję dysku w GPT, nie chce dodatkowych żadnych ukrytych partycji bo to nic nie daje. Po GParted instalator Windowsa 8,1 sypie Blue Screenem, miał Ktoś podobnie ? Może inaczej podziałać z tą partycją, z poziomu konsoli Windowsa da się przygotować drugi niezależny dysk komenda po komendzie, do tej pory robiłem tylko PenDrive. Tak aby dysk był w GPT i format pliku był zalecany dla Windowsa czyli NTFS ? Proszę o porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 W przypadku GPT jest to dwie partycje a nie jedna i musisz je utworzyć, albo przynajmniej musisz mieć partycje EFI nie wiem jak z Odzyskiwania A tutaj na screenie wyjaśnienie nie dwie a 3 partycje 499,100 i 16 MB tylko 16tki Windows nie pokazuje, instalator tak Kolego, nie ma prawa ci widzieć 2go dysku jak jeden masz w GPT a drugi w MBR, NTFS niema nic wspólnego z niczym NTFS to format systemu plików a GPT i MBR to tablice alokacyjne partycji dysków Jak chcesz korzystać z GPT to musisz mieć płytę główną z UEFI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted December 23, 2017 Author Report Share Posted December 23, 2017 nie dwie a 3 partycje 499,100 i 16 MB tylko 16tki Windows nie pokazuje, instalator tak Kolego, nie ma prawa ci widzieć 2go dysku jak jeden masz w GPT a drugi w MBR, NTFS niema nic wspólnego z niczym NTFS to format systemu plików a GPT i MBR to tablice alokacyjne partycji dysków Jak chcesz korzystać z GPT to musisz mieć płytę główną z UEFI Mam Mod Bios który ma odblokowany tryb Uefi Boot. Mac OS bez problemu instaluje się w UEFi Boot na GPT, gorzej z Windowsem aby wsadzić na jedną partycję system, backup i recovery - czyli nie tworzyć 4 partycji, bo przy GPT instalator Windowsa tworzy 4 partycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 na GPT muszą być te dodatkowe, niema czegoś takiego jak UEFI Boot, UEFI to UEFI. Z tego wynika że ty go nie masz, a jedynie jakąś pseudo modyfikacje która umożliwia bootowanie z nośników robionych pod UEFI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted December 23, 2017 Author Report Share Posted December 23, 2017 na GPT muszą być te dodatkowe, niema czegoś takiego jak UEFI Boot, UEFI to UEFI. Z tego wynika że ty go nie masz, a jedynie jakąś pseudo modyfikacje która umożliwia bootowanie z nośników robionych pod UEFI Dzięki za odpowiedź Czy schemat partycji ma wpływ na to czy jest master Boot Record czy GUID Partition Table ? A co zrobić aby w menu Boot w zakładce Hard Drive pokazał dwa GoodRam a nie jeden ? Obydwa dyski o takiej samej pojemności 240 GB. Dla porównania mam PenDrive SanDisk 32 GB obydwa takie same i w zakładce menu Boot widzi obydwa, jeden jako opisany z cyferką ,,1'' Pracują w systemie plików Fat32 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 Schemat partycji to jest właśnie GPT i MBR i ma to znaczenie w jakim jest ustawiony dysk A i B, by były widoczne w systemie, muszą być identycznie oba albo MBR albo GPT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted December 23, 2017 Author Report Share Posted December 23, 2017 Schemat partycji to jest właśnie GPT i MBR i ma to znaczenie w jakim jest ustawiony dysk A i B, by były widoczne w systemie, muszą być identycznie oba albo MBR albo GPT Podaj instrukcje jak wejść w dziennik instalatora systemu Windows - instalator Windows 8,1 informuje mnie że tam są szczegóły - według komunikatu na pierwszym screenie o nazwie ,, 20171223_175111 '' Pomimo ustawienia dysku na Gparted na Master Boot Record w zakładce Hard Drive, w menu Boot konfiguration nadal jeden dysk Good Ram widziany, screen o nazwie 20171223_180743_HDR Windows widzi ten dysk normalnie screenshot_1 Na czas instalacji Windowsa 8,1 w Uefi GPT Boot wyłączyłem serial ATA 0. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 A kolega czytać potrafi? To przeczyta co napisałem w sygnaturce! Skasuj partycję i utwórz na nowo w instalatorze windows [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i powinno ci pokazać oba dyski już w GPT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf1608 Posted December 23, 2017 Author Report Share Posted December 23, 2017 A kolega czytać potrafi? To przeczyta co napisałem w sygnaturce! Skasuj partycję i utwórz na nowo w instalatorze windows [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i powinno ci pokazać oba dyski już w GPT Jest kolejny problem, przygotowałem w narzędziu Rufus według ustawień na Screenie ,,Screenshot_2'' bootowalny PenDrive z Windowsem 8,1 - ISO Priv Mod od Szanownego Admina Mr.T. Instalator Windowsa instaluje do 71 %, potem czarny ekran nawet nie Blue Screen i od nowa wczytuje się bootowanie z PenDrive. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 @whitewolf1608 a nie będzie to przypadkiem wina wersji Rufus-a? Sprawdź wersje 1.4.5 oraz 1.4.7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts