Jump to content

OBD2 elm327 android pytanie o aplikacje scan my opel

Recommended Posts

Posted

Podobno Torque ma najwięcej możliwości. Nie wiem. Nadal szukam interfejsu z klonem elm327, który zacznie gadać z moją Omegą. Oryginalny elm jest drogi, ale raczej zawsze działa. Te dostępne na aukcjach w cenach kilkanaście - kilkadziesiąt zł to klony wykonane na innych chipach i nie zawsze realizują to samo w 100%. Istotna też jest obsługa konkretnych pinów i protokołów. Co do softu... w większości jest bezpłatny. Sprawdź sam.

Regularnie zamawiam i sprawdzam tanie ryżowe interfejsy na BT. Dam znać, gdy znajdę jakiś uniwersalny. Obecnie jedzie do mnie taki klon, który zgodnie z opisem obslużyć ma benzyny po 96, diesle po 2001 i niektóre ciężarówki.

Posted

poleci ktoś która apka nadaje się najlepiej ewentualnie?

Ja polecam apke Sdprog.

Ale to tylko doraźnie bo stacjonarnie to tylko opcom 1.64 na ebay 13Funt jeśli chodzi do opla a sdprog uniwersal.

Posted

Ja używam elm327 na bluetooth oczywiście z aukcji ;) Jeden za 15 zł a drugi troszke droższy bo chyba za 25 zł ( taki który po wyłączeniu silnika sam się wyłącza po kilku minutach zeby nie pobierać prądu ) Oczywiście wszystko chińszczyzna i nigdy nie miałem z nimi problemu. Używam TorquePro - bardzo popularny i dobry program, inny to eCarPro i tego polecam, kolejny to OBD Car Doctor, Caroo Pro ( świetny jako komputer pokładowy z mozliwościa rejestracji trasy ), OliviaDrive - świetny komputer pokładowy z mozliwościa kasowania błędów i odczyt podstawowych parametrów i Piston ( polski prog ) Testowane na MG ZS diesel z 2004 i Toyota Yaris 1.4 diesel z 2003......wszystkie programy + elm działaja b. dobrze, nie ma problemu najmniejszego z komunikacja tylko trzeba poprawnie skonfigurować bluetooth ;) Mechanikiem nie jestem ale troszke mechanika sie interesuję ( hobbistycznie ) a tą podstawową diagnostyka zainteresowałem się ponieważ nikt nie potrafił mi sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu w MG ZS, ktory ma ogromne znaczenie na odpalanie  diesla w zimie. Po zakupie elm okazało sie że Torque, eCarPro i Piston odczytuja ten parametr. ;)