Dżimson Posted August 11, 2017 Report Posted August 11, 2017 Siema. Chciałem podzielić się z Wami Moimi wynikami z testu OC w/w. procesora. Ciekawią Mnie wasze wyniki. Mi trafiła się taka nawet spoko sztuka. Śledząc wyniki z ynternetuf mogło być o wiele gorzej. Wynik 5GHz dla Mojego cepa nieosiągalny przy napięciu 1.400V (Blue Screen na ekranie logowania). Większego napięcia się boję. Ale i tak myślę że 4,8GHz na napięciu 1.340V ( Na 1.330V przy dłuższym graniu zdarzył się Blue Screen.) jest całkiem wporządku a przy odpowiednich ustawieniach w BIOS-ie (Mam na myśli napięcia ofc.) temperatury są wporządku. W grach przy dłuższym posiedzeniu, temp.max. to ok 60 stopni. Przy okazji Zrobiłem też OC kości DDR4. Pracuje stabilnie na 3000 MHz. Co jest jak najbardziej ok. (2133 na serii.).Cep pracuje na takich ustawieniach już od paru tygodni. Mój Sprzęt to PSU SilentiumPC Vero M1 600W. I5 7600K, MSI Z270 Gaming M5, Silent Loop 280mm, Kingston HyperX fury 8GB. 2133MHz. Załączam kilka screenów i czekam na Wasze wyniki i służę pomocą jeśli będzie trzeba. Na początek ustwienia BIOS. . Temperatury, Benchmarki i reszta. To tyle. Pozdrawiam Quote
Nieobecny Posted August 11, 2017 Report Posted August 11, 2017 Hmmm... powiem wprost - słabo, bardzo słabo. Siódma generacja 4,8GHz + NV GTX1070, a wyniki procesora słabsze niż mojego laptopowego i7 czwartej generacji dużo niżej taktowanego, a wynik GTX1070 porównywalny z mobilnym GTX870M. Dodatkowo u mnie DDR3L 1600MHz vs DDR4 3000MHz. Quote
Dżimson Posted August 11, 2017 Author Report Posted August 11, 2017 3d Marka nawet nie pokazuję. Tam też jest kiszka. Niewiem dlaczemu tak jest. W grach jest OK, w codziennej pracy też. Quote
Nieobecny Posted August 11, 2017 Report Posted August 11, 2017 Windows 10? Tryb gry? Sterowniki? Zbyt mocne przetaktowanie? - czasem pogarsza wyniki. Jakieś polepszacze, które pogarszają? Quote
Dżimson Posted August 11, 2017 Author Report Posted August 11, 2017 "Polepszacze" omijam szerokim łukiem. Tylko Sterowniki, programy których używam i gry. Zbyt mocne przetaktowanie Powiadasz? Z ciekawości Porobię testy na Stockowych zegarach i podzielę się nimi tutaj. Oto wyniki testu, Stockowe zegary Quote
Nieobecny Posted August 12, 2017 Report Posted August 12, 2017 Dla porównania z procesorem i7 4810MQ: i z i7 4710MQ: To dobitnie pokazuje jak mały postęp zrobił Intel w kolejnych generacjach(odfiltrowane AMD i Xeony): Quote
Dżimson Posted August 12, 2017 Author Report Posted August 12, 2017 Witam Ponownie Na początku chcę podziękować Wiktorynkowi za to że uświadomił mi że coś jest nie halo. Ale od początku. Cep pracował od około 2 miesięcy na zegarze 4.8 GHz i napięciu 1.340V. Pamiętam że po OC Odpaliłem stres test w Aidzie. Wszystko było (tak mi się do wczoraj wydawało) wporządku. Gry tez chodziły bez freezów czy bluescreenów. Chciałem przyjrzeć się sprawie i czytając odpowiedź Wikrorynka "Windows 10? Tryb gry? Sterowniki? Zbyt mocne przetaktowanie? (...)" odpaliłem OCCT w celu przetestowania czy aby napewno wszystko jest ok. efekt ? Po paru minutach Program wyświetlil ERROR. Zabrałem się więc za BIOS i tak zmieniając ustawienia i robiąc testy, Mój procesor osiągnioł 4.6GHz. na napięciu 1.295V. Po godzinnej "katordze" programem OCCT nie wykazał żadnych błędów. Gdy będę miał czas odpalę na dłużej dla 100% pewności. Temperatury max. jakie osiągnołem to 59 stopni na najcieplejszym rdzeniu więc jest jak najbardziej ok. Benchmarki też wyglądają lepiej. Także podsumowując. Podszedłem do tematu jak Szczeniak. Zrobiłem OC a nie sprawdziłem stabilności. Dziękuję! Quote
Nieobecny Posted August 12, 2017 Report Posted August 12, 2017 @Dżimson - to natchnę cię bardziej. Widzisz kolegę powyżej Twojego postu? - GTX1060 ma 156FPS. Tu GTX1070 ma 161FPS: Ale są też wyniki w granicach 130FPS. Winsows 10 ma duży rozrzut wyników grafiki w tym benchmarku. Nie sugerowałbym się nim do końca. Natomiast 3DMark oddaje dosyć wierne i porównywalne wyniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Potestuj, przy okazji sprawdzisz stabilność sprzętu. Ewentualnie jeszcze możesz pobawić się z benchmarkiem Catzilla: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Dżimson Posted August 12, 2017 Author Report Posted August 12, 2017 @wiktorynek Dziękuję za to "natchnienie" później porobię testy w 3DMarku i podzielę się wynikami z Wami Wyniki z 3DMarka: FIRE STRIKE 1.1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FIRE STRIKE ULTRA 1.1: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] TIME SPY 1.0 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FIRE STRIKE PERFORMANCE STRESS TEST 1.1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Słabiutko Quote
Nieobecny Posted August 12, 2017 Report Posted August 12, 2017 Ooo... i to jest to - masz wynik zgodny z osiągami z testów GTX1070 na YT. Teraz wszystko w porządku. Możesz spokojnie używać do bólu. Quote
McHush Posted August 12, 2017 Report Posted August 12, 2017 Z ciekawości porobiłem jeszcze kilka testów w Cinebench i o ile w przypadku procesora były prawie takie same wyniki (882/884), to w przypadku karty graficznej nie udało mi się już powtórzyć tego, co na screenie (jedynie coś między 120-140 FPS). Dlatego ja bym się nim w ogóle nie sugerował, w internecie ludzie podobnie piszą. Poza tym nie ma on wsparcia na Windows 10. @Dżimson Jak ustawiłeś OCCT wtedy, co Ci wywaliło błąd? Z ciekawości bym sprawdził, czy u mnie wszytko OK Quote
Dżimson Posted August 13, 2017 Author Report Posted August 13, 2017 @McHush Nic nie Zmieniałem w ustawieniach OCCT. Apropo OCCT. 2 godzinny stres test zaliczony. Quote
Recommended Posts