Jump to content

Intel Rapid Storage Technology - wzrost wydajności dysku po instalacji tego sterownika?

Recommended Posts

Posted

Tu autor aktualizuje na bieżąco: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W każdym razie każde są lepsze od wbudowanych w system.

na laptopie z 3gen działa 12.9.4.1000 lub niższy

Tak, to jest max w laptopach 3 gen.

13.1.0.1058 działał u mnie ale ze zmodyfikowanym certyfikatem

Ze zmodyfikowanym może działać w laptopach. Natomiast standardowy, to jest max w komputerach stacjonarnych 3 gen.

Posted

IRST polecam tylko w przypadku używania macierzy RAID, w każdym innym trzymam się z daleka od tego Intelowskiego wynalazku, szczególnie w komputerach klientów. Potem telefony, że coś puka, stuka głowicami, włącza się i wyłącza, wydaje dziwne dźwięki itd. Podobnie nie używam sterowników AMD AHCI na kompach AMD, tylko standardowe M$. Takie moje zdanie.

Posted

Mam te same spostrzeżenia tylko na odwrót - bez IRST dyski HDD mielą i pukają. Po to jest ten sterownik, aby nie parkowały głowicy. Czasem trzeba w zależności od modelu wyłączyć oszczędzanie energii i przesunąć APM FEh w prawo, ale 90% ma domyślnie prawidłowo. Dodatkowo w przypadku HDD zwiększają wydajność 10-20%.

Przechwytywanie0.jpg

Posted

Jako sterownik uważam za konieczny chociażby do pełnej obsługi AHCI ( np. NCQ, Hot-plug) . Dołączona aplikacja oprócz obsługi i zarządzania RAID pozwala na monitorowanie komunikacji z dyskiem i wyświetla powiadomienia, gdy wystąpi jakiś błąd podczas odczytu/zapisu. Osobiście używam do monitorowania dysku SSD SATA, który robi za magazyn. Myślę, że warto.

Posted

Przeczytałem wiele artykułów - mętlik w głowie straszny. Ostatecznie zainstalowałem, ale panel pokazuje tylko dysk HDD, dysk SSD jest niewidoczny. W fotkach z internetu widziałem, że pokazywane są dyski SSD.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

@wiktorynek  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

najnowszy jaki znalazłem to 12.8.10.1005  i był on od lenovo na win 10 x64.  Miałem na nim spadek wydajności na WRITE.  Cos lepszego jest dostepne? 

Używam dysku SSD i jest on ograniczony na SATA 2(zamiast 500 read mam 250)