Nieobecny Posted March 23, 2018 Author Report Posted March 23, 2018 Tu autor aktualizuje na bieżąco: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W każdym razie każde są lepsze od wbudowanych w system. na laptopie z 3gen działa 12.9.4.1000 lub niższy Tak, to jest max w laptopach 3 gen. 13.1.0.1058 działał u mnie ale ze zmodyfikowanym certyfikatem Ze zmodyfikowanym może działać w laptopach. Natomiast standardowy, to jest max w komputerach stacjonarnych 3 gen. Quote
Widzior Posted March 23, 2018 Report Posted March 23, 2018 IRST polecam tylko w przypadku używania macierzy RAID, w każdym innym trzymam się z daleka od tego Intelowskiego wynalazku, szczególnie w komputerach klientów. Potem telefony, że coś puka, stuka głowicami, włącza się i wyłącza, wydaje dziwne dźwięki itd. Podobnie nie używam sterowników AMD AHCI na kompach AMD, tylko standardowe M$. Takie moje zdanie. Quote
Nieobecny Posted March 23, 2018 Author Report Posted March 23, 2018 Mam te same spostrzeżenia tylko na odwrót - bez IRST dyski HDD mielą i pukają. Po to jest ten sterownik, aby nie parkowały głowicy. Czasem trzeba w zależności od modelu wyłączyć oszczędzanie energii i przesunąć APM FEh w prawo, ale 90% ma domyślnie prawidłowo. Dodatkowo w przypadku HDD zwiększają wydajność 10-20%. Quote
P1O Posted March 24, 2018 Report Posted March 24, 2018 Jako sterownik uważam za konieczny chociażby do pełnej obsługi AHCI ( np. NCQ, Hot-plug) . Dołączona aplikacja oprócz obsługi i zarządzania RAID pozwala na monitorowanie komunikacji z dyskiem i wyświetla powiadomienia, gdy wystąpi jakiś błąd podczas odczytu/zapisu. Osobiście używam do monitorowania dysku SSD SATA, który robi za magazyn. Myślę, że warto. Quote
Hells Angels Posted March 24, 2018 Report Posted March 24, 2018 Przeczytałem wiele artykułów - mętlik w głowie straszny. Ostatecznie zainstalowałem, ale panel pokazuje tylko dysk HDD, dysk SSD jest niewidoczny. W fotkach z internetu widziałem, że pokazywane są dyski SSD.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted March 24, 2018 Author Report Posted March 24, 2018 Przecież dysk SSD masz NVMe, więc jak ma być widoczny w trybie AHCI? Do Samsunga masz kontroler i sterowniki NVMe. Quote
Hells Angels Posted March 24, 2018 Report Posted March 24, 2018 Ciemność nastała ciemność, w ogóle nie zwróciłem na to uwagi, jak koń z klapkami na oczach. Quote
Guest Posted May 4, 2018 Report Posted May 4, 2018 @wiktorynek [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] najnowszy jaki znalazłem to 12.8.10.1005 i był on od lenovo na win 10 x64. Miałem na nim spadek wydajności na WRITE. Cos lepszego jest dostepne? Używam dysku SSD i jest on ograniczony na SATA 2(zamiast 500 read mam 250) Quote
Nieobecny Posted May 4, 2018 Author Report Posted May 4, 2018 12.9.0.1001 bardzo dobry sterownik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] albo masz go na swoim screenie ze strony Intel Quote
tom-asz Posted May 19, 2018 Report Posted May 19, 2018 A u mnie jaki to będzie plik i jeżeli masz pod ręką pod w8.1 x64 to poproszę Quote
Recommended Posts