Nieobecny Posted August 9, 2017 Report Posted August 9, 2017 Chcę w tym teście przekonać do instalacji tego sterownika osoby, które zwyczajowo go nie instalują lub o nim nie wiedzą. Wiele razy przykładałem się do tego, aby Wam zaprezentować wyniki, ale nigdy nie było czasu i chęci. Tu znajdziecie dosyć szeroki artykuł na ten temat, aktualizowany co jakiś czas przez autora: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Osobiście też mogę zapewnić o zysku wydajności po instalacji IRST w stosunku do sterowników zintegrowanych w systemie. Systemy od Vista wzwyż posiadają takie sterowniki, ale służą one głównie do bezproblemowego zainstalowania systemu. Są bardzo mocno okrojone dla zapewnienia max kompatybilności z możliwie dużą ilością kontrolerów SATA/AHCI/RAID i przez to dysfunkcyjne i mało wydajne. Windows XP wymaga zintegrowania tych sterowników podczas instalacji na kontrolerach AHCI/RAID. Przejdźmy do krótkiego testu na innym benchmarku niż powyżej. Platforma testowa: - system Windows 8.1 Pro x64 - 4 gen Core - chipset HM87 - procesor Core i7 4910MQ - pamięć RAM 32 GB DDR3L 1600MHz CL9 - dysk SSD Crucial M550 1TB mocno zapełniony ponad 70% Wynik bez IRST: Wynik po instalacji IRST w najnowszej wersji dla 4 gen Core czyli 14.8.16.1063: Wyniki nie pozostawiają złudzeń, zarówno w odczycie jak i zapisie oraz w przypadku operacji na dużych i małych plikach. Zachęcam do instalacji i własnych testów przed i po. P.S. Podobny temat założyłem kiedyś na "starym" forum Mr.T czyli win7tools. Wtedy wszyscy używali powszechnie dysków HDD, a najnowszym systemem był Win 7. Pamiętam, że wiele osób pisało o wzroście wydajności rzędu 10-20%. Sterowniki IRST dla AHCI/RAID: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sterowniki AHCI/RAID i NVMe dla wszystkich producentów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uwaga: Aby test był jak najbardziej wiarygodny przeprowadzamy go minimum 7 minut po restarcie systemu w przypadku dysków HDD i minimum 4 minuty po restarcie w przypadku dysków SSD. Ta sama procedura przed i po instalacji sterowników mass storage. Po ponownym rozruchu nie odpalamy żadnych programów i wyłączamy antywirusa, aby przypadkiem w tym czasie nie aktualizował się lub czegoś nie skanował. Można odłączyć też sieć, żeby inne programy nie robiły czegoś w tle. Instalacja sterowników mass storage zwanych potocznie SATA nie dotyczy tylko firmy Intel. Również inne firmy oferują takie sterowniki. Konieczne jest uruchomienie w biosie funkcji AHCI lub RAID przed zainstalowaniem systemu. Dla starszych sprzętów odpowiednikiem Intel Rapid Storage Technology jest Intel Matrix Storage Manager. Jeszcze jedna uwaga - po pierwszym teście i instalacji/aktualizacji sterownika może wzrosnąć temp dysku co może obniżyć wydajność i zaniżyć wynik po instalacji. Zalecam na 15-20 minut wyłączyć komputer. Quote
Portalnet Posted August 9, 2017 Report Posted August 9, 2017 pod procek i5 6 generacji (laptop dell) to jaka wersja IRST ? Quote
Nieobecny Posted August 9, 2017 Author Report Posted August 9, 2017 @Portalnet - seria 15.x A tu pokazuję jak uzyskać max wydajność dysków - wyciągamy siódme poty: Quote
krzyhu392 Posted August 9, 2017 Report Posted August 9, 2017 pod procek i5 6 generacji (laptop dell) to jaka wersja IRST ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted August 9, 2017 Author Report Posted August 9, 2017 Nie zawsze najnowsze są najwydajniejsze, natomiast zawsze dedykowane od producenta kontrolera(Intel i inni) są wydajniejsze od tych zintegrowanych z systemem. Kto lubi się bawić i testować ma pole do popisu. Quote
krzyhu392 Posted August 9, 2017 Report Posted August 9, 2017 To prawda, z tego co pamiętam, na win-raid.com był test poszczególnych wersji. Quote
Portalnet Posted August 9, 2017 Report Posted August 9, 2017 @wiktorynek - niestety u mnie opcja "Zaawansowane zarządzenie energia " w CrystalDisk Info jest nieaktywna (szara), za to aktywna jest ta pierwsza opcja , ktora u Ciebie jest szara [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted August 9, 2017 Author Report Posted August 9, 2017 Spróbuj użyć najnowszej wersji Crystal Disk Info, a w dolnej linii z informacjami o dysku masz podane czy wspiera APM. Quote
h4r Posted August 9, 2017 Report Posted August 9, 2017 @wiktorynek próbowałem już instalować u siebie ale mi nie poszły czy mam coś źle ze sprzętem? Quote
Nieobecny Posted August 9, 2017 Author Report Posted August 9, 2017 Podaj jaki masz system i sprzęt - nazwa, model, typ - może być screen z CPU-z, zakładka Motherboard. Quote
Nieobecny Posted August 9, 2017 Author Report Posted August 9, 2017 4 gen czyli sterownik z serii 13.x lub 14.x - najnowszy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Biosu Twojej płyty nie znam - musisz doczytać w instrukcji. Quote
Mr.T Posted August 9, 2017 Report Posted August 9, 2017 Windows 10 , Dysk NVMe, reszta w sygnaturze przed po po 20 minutach ===================================================================================================== Win 8.1 po Quote
Nieobecny Posted August 9, 2017 Author Report Posted August 9, 2017 Różnice w prawo i w lewo - jedyna mocno zauważalna, to znaczny wzrost wydajności zapisu sekwencyjnego. Przy okazji - najistotniejsze parametry to 3 i 4 linia pozioma - odczyt i zapis sekwencyjny oraz odczyt i zapis małych plików. Quote
h4r Posted August 9, 2017 Report Posted August 9, 2017 dobra mam a jak to ustawić włączone czy wyłączone? mam też coś takiego: Quote
Nieobecny Posted August 9, 2017 Author Report Posted August 9, 2017 Kliknij wyłącz w panelu IRST, a tą drugą opcję ustaw w Crystal Disk Info - Funkcje - Funkcje zaawansowane - Sterowanie funkcjami AAM/APM. Widzę że masz dysk na SATA II albo podłączyłeś do portu SATA II na płycie. Quote
h4r Posted August 9, 2017 Report Posted August 9, 2017 AAm i APM pod wydajność ustawić najlepiej? dysk sata 2 niestesty Quote
Nieobecny Posted August 9, 2017 Author Report Posted August 9, 2017 Masz na screenie w 3 poście. Quote
Tupak Amaru Posted August 10, 2017 Report Posted August 10, 2017 1.jaka wersja IRST ma być pod procesor Intel core i5 2520M [HP Elitebook 8460p z Win 7 x64] i core i3 4000M [HP Probook 450 z Win7 x64] 2.w jaki sposób "poznajesz" która wersja jest najnowsza pod dany chipset czy procesor bo nijak nie mogę sam do tego dojść. Quote
jiri1955 Posted August 10, 2017 Report Posted August 10, 2017 To są moje wyniki bez RST [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted August 10, 2017 Author Report Posted August 10, 2017 @jiri1955 - pseudo polepszacze typu Plex Turbo, Momentum Cache, Samsung Rapid, Primo Cache nie robią na nas wrażenia. core i3 4000M 4 gen czyli najnowszy 14.8.16.1063: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] core i5 2520M 2 gen czyli najnowszy 12.9.4.1000: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w jaki sposób "poznajesz" która wersja jest najnowsza pod dany chipset czy procesor W pliku inf są identyfikatory sprzętu. Procesor w pierwszej cyfrze ma wartość odpowiadającą generacji: 2xxx, 3xxx, 4xxx, 5xxx, 6xxx, 7xxx wkrótce 8xxx. Pierwszy gen nie miał pierwszej cyfry i był oznaczony liczbą trzycyfrową. Quote
Malpa73 Posted August 10, 2017 Report Posted August 10, 2017 Do Xeona E5450 jest coś takiego w ogóle? Quote
Nieobecny Posted August 11, 2017 Author Report Posted August 11, 2017 Nie procesor jest tu wyznacznikiem tylko kontroler płyty głównej - w tej generacji w mostku południowym. Daj screena z zakładki Motherboard w CPU-z. W ciemno na 90% prawdopodobnie będą odpowiadać te sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Konieczne jest uruchomienie w biosie funkcji AHCI lub RAID przed zainstalowaniem systemu. Quote
Dżimson Posted August 11, 2017 Report Posted August 11, 2017 Intel Rapid Storage Technology Driver_15.5.0.1051 ADATA SP920SS 256GB ---------------------- WD BLUE 1TB Quote
Nieobecny Posted August 11, 2017 Author Report Posted August 11, 2017 OK, tylko wypadało podać wynik przed instalacją i jaki system oraz podstawową konfigurację sprzętową. Quote
Mr.T Posted August 19, 2017 Report Posted August 19, 2017 zaktualizowałem swoj post [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
analyzer64 Posted September 4, 2017 Report Posted September 4, 2017 W pliku inf są identyfikatory sprzętu. Procesor w pierwszej cyfrze ma wartość odpowiadającą generacji: 2xxx, 3xxx, 4xxx, 5xxx, 6xxx, 7xxx wkrótce 8xxx. Pierwszy gen nie miał pierwszej cyfry i był oznaczony liczbą trzycyfrową. To z 3 generacją jest coś namieszane, bo z tego co kojarzę pod desktopowe chipsety można coś dobrać z serii 13.xxxx RST, to u mnie na laptopie z 3gen działa 12.9.4.1000 lub niższy. O ile dobrze pamiętam 13.1.0.1058 działał u mnie ale ze zmodyfikowanym certyfikatem. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie. Quote
Hells Angels Posted March 23, 2018 Report Posted March 23, 2018 Znalazłem taki artykulik z datą z 2014 roku. Ciekaw jestem jak to się ma do obecnych sterowników i ogólnie czy autor dobrze to przedstawił. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts