Jump to content

Intel Rapid Storage Technology - wzrost wydajności dysku po instalacji tego sterownika?

Recommended Posts

Posted

Chcę w tym teście przekonać do instalacji tego sterownika osoby, które zwyczajowo go nie instalują lub o nim nie wiedzą.

Wiele razy przykładałem się do tego, aby Wam zaprezentować wyniki, ale nigdy nie było czasu i chęci.

Tu znajdziecie dosyć szeroki artykuł na ten temat, aktualizowany co jakiś czas przez autora:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Osobiście też mogę zapewnić o zysku wydajności po instalacji IRST w stosunku do sterowników zintegrowanych w systemie.

Systemy od Vista wzwyż posiadają takie sterowniki, ale służą one głównie do bezproblemowego zainstalowania systemu. Są bardzo mocno okrojone dla zapewnienia max kompatybilności z możliwie dużą ilością kontrolerów SATA/AHCI/RAID i przez to dysfunkcyjne i mało wydajne. Windows XP wymaga zintegrowania tych sterowników podczas instalacji na kontrolerach AHCI/RAID.

Przejdźmy do krótkiego testu na innym benchmarku niż powyżej.

Platforma testowa:

- system Windows 8.1 Pro x64

- 4 gen Core

- chipset HM87

- procesor Core i7 4910MQ

- pamięć RAM 32 GB DDR3L 1600MHz CL9

- dysk SSD Crucial M550 1TB mocno zapełniony ponad 70%

Wynik bez IRST:

Przechwytywanie.jpg

Wynik po instalacji IRST w najnowszej wersji dla 4 gen Core czyli 14.8.16.1063:

Przechwytywanie2.jpg

Wyniki nie pozostawiają złudzeń, zarówno w odczycie jak i zapisie oraz w przypadku operacji na dużych i małych plikach. Zachęcam do instalacji i własnych testów przed i po.

P.S. Podobny temat założyłem kiedyś na "starym" forum Mr.T czyli win7tools. Wtedy wszyscy używali powszechnie dysków HDD, a najnowszym systemem był Win 7. Pamiętam, że wiele osób pisało o wzroście wydajności rzędu 10-20%.

Sterowniki IRST dla AHCI/RAID: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sterowniki AHCI/RAID i NVMe dla wszystkich producentów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Uwaga: Aby test był jak najbardziej wiarygodny przeprowadzamy go minimum 7 minut po restarcie systemu w przypadku dysków HDD i minimum 4 minuty po restarcie w przypadku dysków SSD.

Ta sama procedura przed i po instalacji sterowników mass storage. Po ponownym rozruchu nie odpalamy żadnych programów i wyłączamy antywirusa, aby przypadkiem w tym czasie nie aktualizował się lub czegoś nie skanował. Można odłączyć też sieć, żeby inne programy nie robiły czegoś w tle.

Instalacja sterowników mass storage zwanych potocznie SATA nie dotyczy tylko firmy Intel. Również inne firmy oferują takie sterowniki.

Konieczne jest uruchomienie w biosie funkcji AHCI lub RAID przed zainstalowaniem systemu.

Dla starszych sprzętów odpowiednikiem Intel Rapid Storage Technology jest Intel Matrix Storage Manager.

Jeszcze jedna uwaga - po pierwszym teście i instalacji/aktualizacji sterownika może wzrosnąć temp dysku co może obniżyć wydajność i zaniżyć wynik po instalacji. Zalecam na 15-20 minut wyłączyć komputer.

Posted

Nie zawsze najnowsze są najwydajniejsze, natomiast zawsze dedykowane od producenta kontrolera(Intel i inni) są wydajniejsze od tych zintegrowanych z systemem. Kto lubi się bawić i testować ma pole do popisu.

Posted

@wiktorynek - niestety u mnie opcja "Zaawansowane zarządzenie energia " w CrystalDisk Info jest nieaktywna (szara), za to aktywna jest ta pierwsza opcja :), ktora u Ciebie jest szara

Posted

Windows 10 , Dysk NVMe, reszta w sygnaturze

przed

przed_1.JPG

po

po_1.JPG

po 20 minutach

po20min_1.JPG

=====================================================================================================

Win 8.1

1.JPG

po

2.JPG

Posted

Różnice w prawo i w lewo - jedyna mocno zauważalna, to znaczny wzrost wydajności zapisu sekwencyjnego.

Przy okazji - najistotniejsze parametry to 3 i 4 linia pozioma - odczyt i zapis sekwencyjny oraz odczyt i zapis małych plików.

Posted

Kliknij wyłącz w panelu IRST, a tą drugą opcję ustaw w Crystal Disk Info - Funkcje - Funkcje zaawansowane - Sterowanie funkcjami AAM/APM.

Widzę że masz dysk na SATA II albo podłączyłeś do portu SATA II na płycie.

Posted

1.jaka wersja IRST ma być pod procesor Intel core i5 2520M [HP Elitebook 8460p z Win 7 x64] i core i3 4000M [HP Probook 450 z Win7 x64]

2.w jaki sposób "poznajesz" która wersja jest najnowsza pod dany chipset czy procesor bo nijak nie mogę sam do tego dojść.

Posted

@jiri1955 - pseudo polepszacze typu Plex Turbo, Momentum Cache, Samsung Rapid, Primo Cache nie robią na nas wrażenia.

core i3 4000M

4 gen czyli najnowszy 14.8.16.1063: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

core i5 2520M

2 gen czyli najnowszy 12.9.4.1000: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

w jaki sposób "poznajesz" która wersja jest najnowsza pod dany chipset czy procesor

W pliku inf są identyfikatory sprzętu. Procesor w pierwszej cyfrze ma wartość odpowiadającą generacji: 2xxx, 3xxx, 4xxx, 5xxx, 6xxx, 7xxx wkrótce 8xxx. Pierwszy gen nie miał pierwszej cyfry i był oznaczony liczbą trzycyfrową.

Posted

Nie procesor jest tu wyznacznikiem tylko kontroler płyty głównej - w tej generacji w mostku południowym. Daj screena z zakładki Motherboard w CPU-z. W ciemno na 90% prawdopodobnie będą odpowiadać te sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S. Konieczne jest uruchomienie w biosie funkcji AHCI lub RAID przed zainstalowaniem systemu.

Posted

W pliku inf są identyfikatory sprzętu. Procesor w pierwszej cyfrze ma wartość odpowiadającą generacji: 2xxx, 3xxx, 4xxx, 5xxx, 6xxx, 7xxx wkrótce 8xxx. Pierwszy gen nie miał pierwszej cyfry i był oznaczony liczbą trzycyfrową.

To z 3 generacją jest coś namieszane, bo z tego co kojarzę pod desktopowe chipsety można coś dobrać z serii 13.xxxx RST, to u mnie na laptopie z 3gen działa 12.9.4.1000 lub niższy. O ile dobrze pamiętam 13.1.0.1058 działał u mnie ale ze zmodyfikowanym certyfikatem. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie. :)

Posted

Znalazłem taki artykulik z datą z 2014 roku. Ciekaw jestem jak to się ma do obecnych sterowników i ogólnie czy autor dobrze to przedstawił.