VACek Posted July 19, 2017 Report Posted July 19, 2017 WoeUSB / WinUSB to narzędzie służące do tworzenia bootowalnego instalatora USB z płyty ISO lub DVD. Aplikacja obsługuje Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10, a także wersje live i może być używany zarówno z GUI, jak i z poziomu wiersza polecenia. WoeUSB / WinUSB może utworzyć bootowalny USB systemu Windows w następujący sposób: - Legacy / MBR-style / kompatybilny z IBM PC bootmode; - Natywne uruchamianie systemu UEFI jest obsługiwane w systemach Windows 7 i późniejszych (z ograniczeniem: tylko system plików FAT może być używany jako docelowy system plików). Instalacja pakietu WoeUSB w Ubuntu lub Linux Mint za pośrednictwem PPA WoeUSB jest dostępny w głównym serwisie PPA dla sieci WebUpd8, w wersjach dla Ubuntu 17.04, 16.10, 16.04 lub 14.04 / Linux Mint 18.x lub 17.x. Aby dodać PPA i zainstalować pakiet WoeUSB, użyj następujących poleceń: sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8 sudo apt update sudo apt install woeusb Jeśli nie chcesz dodać PPA, możesz pobrać najnowszą wersję WoeUSB deb z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] WYPALANIE USB Z WINDOWSEM 1. Odpalamy WoeUSB jeśli oczywiście został poprawnie zainstalowany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. Wybieramy rodzaj obrazu ISO lub z płyty. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2a. W moim przypadku jest to obraz ISO wersja Live Win10. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3. Wybieramy naszego pendriva, klikamy odśwież a następnie wybieramy nasz USB i klikamy Install. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3a. Potwierdzamy wykonanie czynności hasłem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4. Naszym oczom ukazuję się komunikat, który oznacza że usb jest zamontowane w innym programie. (jeśli nie masz tego problemu przejdź do pkt 5.) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4a. Otwórz menu "start" i wpisz "Dyski" a następnie zatwierdź Enterem. (w zależności od distro nazwa może się różnić) Zaznacz swego pendriva i go odmontuj. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4b. Powtórz punkt 3. i 3a. 5. Gdy wszystko zrobiliśmy prawidłowo ukaże się nam okno (cierpliwości w zależności od prędkości pendriva program potrzebuje trochę czasu) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 5a. Po kilku minutach powinniśmy ujrzeć: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Co oznacza że wypalanie się powiodło. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
peerik Posted July 19, 2017 Report Posted July 19, 2017 Korzystałem zawsze z wybudowanych kreatorów z poziomu aplikacji Dyski na Linuxie i nie miałem problemów, test prędkości dysku również tam jest możliwy Quote
krzys27 Posted August 5, 2020 Report Posted August 5, 2020 robię wszystko jak jest napisane i lipa.!!!!! Quote
marcelgg Posted August 5, 2020 Report Posted August 5, 2020 1 godzinę temu, krzys27 napisał: robię wszystko jak jest napisane i lipa.!!!!! A w jaki sposób pendrive został przygotowany? Quote
jesa Posted October 7, 2020 Report Posted October 7, 2020 dla ciekawostki powiem ze istnieje w mx linux (debian) w repozytoriach mx test ale działa prawidłowo przechodze powoli na linuxa przynajmiej probuje bo windows to syf dzisiaj Quote
Gremek Posted October 24, 2020 Report Posted October 24, 2020 On 8/6/2020 at 11:55 AM, krzys27 said: pendrive sformatowany jak należy .! Żadnego komunikatu z błędem nie dostajesz? WoeUSB sam sformatuje pendrive na odpowiedni system plików. Jedyne czego musisz dopilnować to aby wszystkie partycje pendrive przed wypalaniem były odpięte (przykładowo "sudo umount /dev/sda*" - Oczywiście podmieniamy na własną ścieżkę). Quote
vegeta80 Posted June 4, 2021 Report Posted June 4, 2021 teraz zaprzestali rozwijać WoeUSB a rozwijają WoeUSB-ng Quote
marcelgg Posted June 4, 2021 Report Posted June 4, 2021 @Gremek @vegeta80 dd i po sprawie Gremek likes this Quote
Gremek Posted June 9, 2021 Report Posted June 9, 2021 W dniu 5.06.2021 o 01:57, marcelgg napisał: @Gremek @vegeta80 dd i po sprawie Teoretycznie tak, ale tylko z obrazami W10. W przypadku starszych OS jak W7 pod Legacy/Bios DD nie zbyt się zda. Quote
G77 Posted June 10, 2021 Report Posted June 10, 2021 najlepiej miec linux & win 7/8.1 , wchodzimy na win i rufus wypalamy sobie bez problemu kazdy windows xD Quote
marcelgg Posted June 11, 2021 Report Posted June 11, 2021 20 godzin temu, G77 napisał: najlepiej miec linux & win 7/8.1 , wchodzimy na win i rufus wypalamy sobie bez problemu kazdy windows xD Ciekawy ten rufus, na linuksie zawsze używałem dd i Ventoy. Teraz mam Ventoy więc nie muszę już za każdym razem od nowa formatować pendrive. Quote
G77 Posted June 11, 2021 Report Posted June 11, 2021 2 godziny temu, marcelgg napisał: Ciekawy ten rufus, na linuksie zawsze używałem dd i Ventoy. Teraz mam Ventoy więc nie muszę już za każdym razem od nowa formatować pendrive. ale ty tym ventoy wypalasz win z pod linux? Quote
marcelgg Posted June 11, 2021 Report Posted June 11, 2021 7 godzin temu, G77 napisał: ale ty tym ventoy wypalasz win z pod linux? Próbowałem kilka metod. Pod linux śmiga aż miło. Rufusem robisz jeden obraz iso. Musisz od razu zdecydowac czy w starym trybie CSM czy nowym UEFI. używam od dawna, polecam. Najlepszy multiboot. Na penie porządek wrzucasz i kasujesz pliki ISO, gdzie chcesz. Nie robi burdelu w folderach jak inne multibooty. Quote
Recommended Posts