Jump to content

Recommended Posts

Posted

Skierowane do razor1995

Rozwinąłem swoją poprzednią wypowiedź że hej.

Na niektórych komputerach mam problem z instalacją poprawek do Net Frameworka 4, po prostu błąd ogólny instalacji i tyle i tak w kółko.

Najlepszą metodą na tę chwilę jest odinstalowanie pakiet Net 4 i tyle.

Przydałby się gotowiec Net 4 + PosReady 

Właśnie dlatego napisałem że nie instalują się wszystkie aktualizacje!

Posted

Do końca nie prawda , bo na niektórych komputerach poszło bez problemu

Ja używałem zawsze addona od @OnePiece i bez problemu się aktualizował: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W repozytorium np na Mega znajdziesz langpack.

Metoda na instalację ADDONA na działającym systemie ?

Posted

Mam to samo, po zainstalowaniu 107 poprawek i po restarcie nie może wyszukać aktualizacji i szuka podobnie jak niedawno na Windows 7

czyli w nieskończoność.

Dodanie wpisu do rejestru też jest niemożliwe,wywala jakiś komunikat.

System Xp to wersja Xp Mode jako system wirtualny na Virtual PC.

Posted

Co do tej blokady rejestru, to polega na tym, że nie da się wprowadzić tego klucza i aktualizacje się nie ściągają. Jest na to jakieś remedium?

Kiedy ta blokada powstaje?

Mam to samo, po zainstalowaniu 107 poprawek i po restarcie nie może wyszukać aktualizacji i szuka podobnie jak niedawno na Windows 7

czyli w nieskończoność.

Dodanie wpisu do rejestru też jest niemożliwe,wywala jakiś komunikat.

System Xp to wersja Xp Mode jako system wirtualny na Virtual PC.

..wywala jakiś komunikat...

i pisze to użytkownik co innych yebie za byle co...

Wklej zrzut ekranu

Posted

Zrobiłem mały test na XP POSReady 2009 mojego autorstwa - zaktualizowałem i wykonałem screeny. Wnioski:

1. Rejestr działa w pełnej rozciągłości.

2. Wszystkie aktualizacje do POSReady2009 się instalują bez problemu oraz do NET 2.0, 3.0, 4.0

3. Pomimo wyłączenia ochrony plików, po zaktualizowaniu NET 4.0 z WU wyskakują starsze poprawki - odznaczyć, nie instalować.

4. Działa WU i MU - muweb.dll może być w wersji 256 lub 257 - samo działanie jest dziwne - pierwsze poprawki wyskakują już po minucie od instalacji jeszcze przed pierwszym restartem, ale tylko niektóre nieco starsze, potem już tylko stare usunięte/odinstalowane i wspomniane starsze NET 4.0 oraz opcjonalne składniki.

Przechwytywanie1.jpg

Przechwytywanie2.jpg

Przechwytywanie3.jpg

Przechwytywanie4.jpg

Przechwytywanie5.jpg

Przechwytywanie6.jpg

Przechwytywanie7.jpg

Przechwytywanie8.jpg

P.S. Wszystko inne działa na POSReady2009 - nie zauważyłem żadnych problemów. Przy okazji na VB chyba każdy klucz na testowanym Pro OEM przechodzi aktywację. ;)

Posted

O co dokładnie chodzi z tą poprawką 'update' ?

A znasz metodę na instalację ADDONA Net 4 na działającym systemie ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Trick działa ! :E

Posted

Jaki trick ? bo w linku podanym przez Ciebie nie widzę tam opisanego jakiego kolwiek tricku. 

Trick PosReady działa - bo zwiększa się liczna użytkowników XP-ka :E

Posted
5. Działa poprawka "update": [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A za co odpowiada ta poprawka?

Wie ktoś tutaj jak odbudować ten rejestr, żaby móc ustawić instalacje poprawek PosReady?

Posted

Wie ktoś tutaj jak odbudować ten rejestr, żaby móc ustawić instalacje poprawek PosReady?

Odbudować ?

A jaki masz komunikat z błędem ?

Posted

Złe słowo użyłem, chodzi o to, że jak się modyfikacja klucza odpowiadającego za te aktualizacja zablokowała, to co zrobić żeby móc to jednak jeszcze raz zmienić?

Posted

Złe słowo użyłem, chodzi o to, że jak się modyfikacja klucza odpowiadającego za te aktualizacja zablokowała, to co zrobić żeby móc to jednak jeszcze raz zmienić?

Wklej Zrzut ekranu z komunikatem błędu 

Posted

..wywala jakiś komunikat...

i pisze to użytkownik co innych yebie za byle co...

Wklej zrzut ekranu

Zainstalowałem ten XP Mode ponownie i teraz dodało poprawnie do rejestru te wpisy.

Ale po tym nie pobiera aktualizacji tak jak na Windows 7 niedawno.

Oczywiście wcześniej przed dodaniem wpisu do rejestru zainstalowałem bez problemu wszystkie dostępne poprawki.

Posted

Daj trochę czasu na znalezienie poprawek.

Posted

Daj trochę czasu na znalezienie poprawek.

Już około 2-3 godziny szuka i nie może znaleźć, ale poczekam nie ma problemu.

P.S.

Jaki klucz mam wpisać gdybym instalował czysty XP Pro na Virtual Box, czy może być ten odczytany programem z Windows xp Mode czy go nie przyjmie.

Mam oryginał Win 7 Pro czyli XP na virtualu mogę zainstalować bez łamania licencji a na Virtual Box działa to zdecydowanie lepiej jak XP Mode

na Virtual PC od Microsoftu.

Posted

Kto się kluczami będzie przejmował, najwyżej będziesz musiał aktywować telefonicznie licencje.

Stawiaj na Vboxie

Posted

Wklej Zrzut ekranu z komunikatem błędu 

Nie mam teraz dostępu do tego komputera, ale po prostu nie dało się zmienić tego klucza rejestru.

Zainstalowałem ten XP Mode ponownie i teraz dodało poprawnie do rejestru te wpisy.

Oczywiście wcześniej przed dodaniem wpisu do rejestru zainstalowałem bez problemu wszystkie dostępne poprawki.

o to właśnie chodzi z tego co wywnioskowałem czytając ten temat, że którejś tam poprawki nie można zainstalować (jednej z ostatniej) bo wtedy się zablokuje modyfikacja tego klucza w rejestrze od PosReady.

Posted

Najpierw w nLite wyłącz ochronę plików, potem zrób sobie z XP POSReady2009, następnie zaktualizuj system(do wyboru: integracja, aktualizacja przez WU, instalacja ręczna wszystkich poprawek). Wszystko działa.

Co do działania WU w XP lub POSReady2009 - są problemy, choć generalnie jakoś tam dziwnie działa. MU działa, WU działa, trochę dziwnie wyszukuje te aktualizacje. Tu moja wiedza się kończy - tylko MS wie o co chodzi.

@m4s - nie wiem jak zainstalować True Addona NET 4.0 na działającym systemie.

P.S. Jak zdążę, to przygotuję jeszcze dzisiaj poradnik w odpowiednim dziale jak sobie bezproblemowo zrobić instalkę aktualnego XP. Jeśli nie zdążę dzisiaj to spodziewajcie się w najbliższych dniach.

Posted

Tak, taki gotowiec z Net4 i może być też Net3.5 ale żeby był aktualny - czy ktoś w necie prowadzi taki projekt?

Posted

Co do działania WU w XP lub POSReady2009 - są problemy, choć generalnie jakoś tam dziwnie działa. MU działa, WU działa, trochę dziwnie wyszukuje te aktualizacje. Tu moja wiedza się kończy - tylko MS wie o co chodzi.

Na VirtualBoxie wyszukuje i instaluje bezproblemowo. Na dawno temu zainstalowanym XP OEM od Della z dodanym kluczem rejestru POSReady wyszukuje i instaluje szybko i bezproblemowo. 

Może ja mam fart? :L 

Posted

W firmie na 16 komputerach bez problemu wyszukało i poinstalowało.

Były cyrki z Net4 ale po prostu go usunąłem.

Posted

@m4s - Jeśli miałeś w momencie zakończenia oficjalnego wsparcia dla XP w pełni aktualny XP z aktualnymi NET 2.0, 3.0(były zawarte w NET 3.5 SP1) oraz NET 4.0, to poniższy screen przedstawia kompletny zestaw aktualnych poprawek do tych pakietów:

Przechwytywanie.jpg

Znam 2 strony gdzie prowadzą temat poprawek do pakietów NET dla XP:

Na VirtualBoxie wyszukuje i instaluje bezproblemowo. Na dawno temu zainstalowanym XP OEM od Della z dodanym kluczem rejestru POSReady wyszukuje i instaluje szybko i bezproblemowo. 

Może ja mam fart? :L

Tak, zgadzam się - jak robiłem test jakiś czas temu, to wszystko działało "na cacy" - teraz opierałem się na wczorajszym teście, gdzie niby działa(wyszukało pierwsze aktualizacje w mniej niż minutę), ale jakoś nie chciało wyszukać najnowszych. Dziwne - ewentualne pytania do MS.

Posted

Tu jest Dotnet 2-3-3,5-4  aktualny  na dzień  9 maj 2017:

@wiktorynek - dzięki!

Posted

A jeszcze co do tej opcji "update" - jest to nieoficjalny sposób na zaktualizowanie plików systemowych(podmienia pliki w System32 na nowsze wersje) z nowszych systemów, tak aby przedłużyć wsparcie dla nieobsługiwanych już programów. Zainstalowałem, nie powoduje żadnych problemów, natomiast nadal nie wszystkie programy chcą współpracować z XP. Dałem to dla ciekawskich, dociekliwych i do testów.

P.S. Będę teraz robił test z działaniem WU/MU na zwykłym XP pod kątem pobrania tych poprawek Custom co wyszły niedawno. Zamienię wuweb.dll i muweb.dll z wersji 257 na 256 - zobaczymy, dam znać. Na końcu zrobię z niego POSReady2009 za pomocą tricku rejestru, zobaczymy co po tym będzie.