Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od lutego tego roku mam w starym kompie AMD GA-MA770-DS3 dysk kingstona SSD 120Gb ale ta płyta ma tylko SATA -2 więc dysk uruchamia się wolniej, dlatego przesiadka na płytę GA-B85M i pamięci DDR3.

Na starym mam AHCI .

W dodaj/usuń programy odinstaluję Realteki Lan i Audio oraz kartę graficzną ale co z chipsetem?

Chodzi mi głównie o ten sterownik, bo chciałbym go podmienić na ten z nowej płyty głównej.

Posted
5 godzin temu, MARCIN_ZIOMEK napisał:

Kiedyś przenosiłem system ze starego peceta z ATA na nowego lapka z SATA i po tym wszystko śmigało.

W tym przypadku wystarczy uruchomić przeniesiony system ustawiając w biosie tryb emulacji IDE/ATA(Compatible), doinstalować sterowniki AHCI przez menedżer urządzeń z pliku inf, zrestarować komputer wchodząc od razu do biosu i przestawić na tryb AHCI - gotowe, będzie działać na 100%.

MARCIN_ZIOMEK likes this
Posted
42 minuty temu, wiktorynek napisał:

W tym przypadku wystarczy uruchomić przeniesiony system ustawiając w biosie tryb emulacji IDE/ATA(Compatible), doinstalować sterowniki AHCI przez menedżer urządzeń z pliku inf, zrestarować komputer wchodząc od razu do biosu i przestawić na tryb AHCI - gotowe, będzie działać na 100%.

Tak też można :) 

Zależy od tego czy producent udostępni sterowniki w inf (rzadko się zdarza by nie było) czy jakiś instalator tylko (ewentualnie można szukać po identyfikatorach jak nie ma)

Posted

Już dawno postawił bym nowy system, a tak męczę się i system nie uruchamia się. Nie mogę instalować systemu od nowa , bo to nie mój komputer a wszystkie programy , pliki i pulpit ma być tak jak na starym.

Jak mam doinstalować sterownik AHCI przez menedżera urządzeń? Przecież windows nie startuje?

Zaraz po starcie robi się kolorowa siatka i restart komputera. Może to sterownik ekranu. Kopię zapasową Acronisem zrobiłem ,tak jak napisaliście po odinstalowaniu sterowników. Grafika była ustawiona na

" standardowy sterownik ekranu". Co mogę jeszcze zrobić?