Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć z tej strony Jakub.

Witam Ciebie w moim poradniku, dotyczącym programu Acronis True Image

Postanowiłem, że napisze poradnik o tym programie. Ponieważ dużo osób może posiadać starszy sprzęt PC / laptopy, oraz bardzo powolny dostęp do internetu, postanowiłem, że zrobię poradnik w wersji tekstowej,  pdf i jako filmy multimedialne.

Poniżej zamieszczam wszystko co dotyczy mojej twórczości, oraz oczywiście tekstową wersję poradnika dla tego forum.

Przydatne linki

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Poradnik pdf Acronis

Poradnik word Acronis

Wszystko moje systemy w 1 miejscu

Opis programu:

Program acronis true image służy głównie do tworzenia , przywracania kopi zapasowej systemu,plików,  partycji bądź całego dysku, a nawet klonowania.

Najważniejsze funkcje

Zalety:

Szybkie tworzenie i przywracanie kopi zapasowej

Możliwość tworzenia nośnika ratunkowego standardowego

Możliwość tworzenia nośnika uniwersalnego, do którego można dodać sterowniki. Bardzo przydatna funkcja jeżeli przenosimy system z lokalizacji a do b, gdzie każdy sprzęt ma inne parametry, sterowniki itp.

Polski interfejs

Wady:

Cena - około 220 zł za oryginalną licencję.  

Wersja trial będzie nas informować podczas bootowania że mamy zakupić pełną wersję programu. Także lipa.

Rodzaj licencji:

Licencja płatna koszt +- 200zł brutto z VAT .

Można ją zakupić na portalu:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Program można pobrać z:

Najnowsza wersja 2018, kompilacja 11530 full do pobrania z tąd: 

Nieoficjalny dysk live który zawiera szereg narzędzi od Sergieja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], bezpośredni link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Zawiera najnowszą wersję aktywowaną :) 

Acronis wersja oficjalna:

Edited by Jakub
Ukończenie tematu.
Posted

Nie posiadam złącz ATA , Ja już bardziej w sata III działam , oczywiście starszą wersję wrzucę. Dodam tą informację do materiałów.

Posted

Witam.mam takie pytanko do znawców tematu:czy  backup systemu win7 (mój laptop) zrobiony programem Acronis Tru Image2017  można uruchomić na moim komputerze stacjonarnym w programie VMware Workstation.

jeżeli tak tak proszę o podpowiedz jak to zrobić

Posted

Nie zadziała. Backup jest specyficzny dla danej konfiguracji sprzętowej

szkoda :(  a może wiesz jak przenieść pojedynczy program z mojego laptopa(OpenVPN GUI) na mój stacjonarny? jestem laikiem w tym temacie i szukam fachowych,konkretnych wskazówek

Posted

Kolego m4s jesteś w błędzie,można zarobić to o co chce zrobić kolega zibi505. Wystarczy przekonwertowac

.tib czyli obraz Akronisa do obrazu VMDK programu Vmwre. Robi się to programem VMware vCenter Converter Standalone a tu masz link do videotutorialu jak to zrobić

Posted

Całe życie człowiek się uczy.

Zapewne chodzi o to że system który był na gościem na hoście będzie prze konwertowany do nowego hosta oczywiście jako gość ale z uwzględnieniem wersji sprzętowej starego hosta(konwersja sprzętowa stary na nowy)

Spróbować nic nie zaszkodzi

Posted

Można tak zrobić.VMware vCenter Converter ma wiele różnych możliwości konfiguracji

Poza tym jest możliwość przeniesienia vmware na inny komputer

P.S. Jeśli na maszynie wirtualnej Vmware możemy uruchomić obraz vmdk systemu macos pobrany z internetu to chyba da się zrobić i to.

Posted

Już widzę jak działa taki backup po przywróceniu na całkowicie innym komputerze. Tu Intel tam AMD tu NVIDIA tam AMD to samo z kartami LAN czy WLAN.

Kwestia dogrania sterowników i wywalenia starych.

Widać, mało w życiu widziałeś :E

Osobiście instalowałem system na Core2Duo E8400, by potem przełożyć dysk do kompa z AMD Duronem. Windows XP wstał, doinstalowałem brakujące drivery i komp działał jak najbardziej poprawnie.

Posted

Wolę czystą instalację niż eksperymenty, zresztą nie znoszę kombinatorstwa. Sam tez testowo przełożyłem dysk SSD z działającego lenovo t61 z Windows 7 na core 2 duo na Samsunga E355 z AMD i system bez problemu się uruchomił. Cel byl taki by pokazać koledze jak szybko działa laptop na dysku SSD. Choć ten Samsung działał tak sobie bo procesor miał słabiutki.

Posted

Wolę czystą instalację niż eksperymenty, zresztą nie znoszę kombinatorstwa.

Jakie to kombinatorstwo :L Gdybyś nie wiedział, to Cię uświadomię :E - Windows jest przenośny między konfiguracjami. Już w XP były możliwe takie cuda, ale częściej kończyło się to BSODem, bo XP był wrażliwy na zmiany sprzętu, w dodatku nie miał tak dużej bazy sterowników, jaką ma Vista/7/8/itd. 

W sumie, XP po przeniesieniu dysku wywali najwyżej UNMOUNABLE_BOOT_VOLUME, jeśli odpalisz go na innym kontrolerze SATA/ATA. W Viście i wyższych (kernel 6.x) tego problemu nie ma - sterowniki kontrolerów SATA/ATA ładują się razem z kernelem. 

Posted

@razor1995 - ma rację - 90% działających, kompletnych systemów od Visty wzwyż(z XP trochę gorzej) można przenieść na inny komputer o innych podzespołach, wystarczy tylko odinstalować sterowniki.

99,9% systemów można przenieść na inny komputer o identycznej specyfikacji. Procesor może być inny, ale podobny. RAM może być innej firmy o innym taktowaniu i w innej ilości.

Nie piszę 100% bo ponoć w tej branży nie ma rzeczy niemożliwych. ;)

Najbardziej wrażliwe są: karty graficzne, karty sieciowe, touchpady, bluetoothy, audio, czytniki kart, dodatkowe porty USB, kontrolery itp - czyli dodatkowe urządzenia. Najmniej wrażliwe są magistrale systemowe w ramach jednej platformy np Intel lub AMD.

Posted

Panowie widzę, że w ferworze dyskusji zapomnieliśmy o tym o co chodziło koledze zibi505 czyli najbardziej zainteresowanej osobie.

Krótka piłka: Da się to zrobić o co on pyta czy nie?

Moim zdaniem- da się

Posted

Kolego m4s jesteś w błędzie,można zarobić to o co chce zrobić kolega zibi505. Wystarczy przekonwertowac

.tib czyli obraz Akronisa do obrazu VMDK programu Vmwre. Robi się to programem VMware vCenter Converter Standalone a tu masz link do videotutorialu jak to zrobić

Szanowny kolego, najnowsza wersja pozwala na montowanie obrazu. Wiec nie trzeba nic robić. 

Posted

Fakt. Zapomniałem o tym,ale to wcale nie jest nowa funkcja dostępna dopiero od najnowszej wersji programu. Można było to już robić z tego co pamiętam w Acronis True Image Home w wersji 2010 roku.

Ale tak,można zmontowac obraz Acronis w wirtualnym napędzie i skopiować z niego to co potrzeba

Posted

Wy tu gadu gadu o przełożeniu dysku na żywca jak mniemam, a kolega autor zapomniał o Uniwersal Restore które służy właśnie do przeniesienia systemu na nową maszynę (zmiana konfigu sprzętowego). Zostaje dorzucenie sterowników i można dalej śmigać. W robocie dla firm nieocenione.

Co do robienia systemu gościa to poco się męczyć dwa razy (backup i konwersja), w dism++ zrobić obraz i przegrać na drugiego kompa i odpalić w VM.

Na penie ze Strielcem jest paragon który też daje taką opcję.

Posted

Wy tu gadu gadu o przełożeniu dysku na żywca jak mniemam, a kolega autor zapomniał o Uniwersal Restore które służy właśnie do przeniesienia systemu na nową maszynę (zmiana konfigu sprzętowego). Zostaje dorzucenie sterowników i można dalej śmigać. W robocie dla firm nieocenione.

Hej.chciałbym przenieść system na inny komputer,a z tego co napisałeś domyślam się,z masz konkretną praktyczną wiedze o Uniwersal Restore.

Byłbym Ci wdzięczny gdybyś  opisał jak to się robi krok po kroku.Czytałem  angielskie tłumaczenie tego tematu jakimś translatorem

ale wyszła z tego jakaś masakra

Posted

Videotutorial z programem Acronis True Image

Videotutorial z programem Easus Todo Backup

Oba programy dostępne są w polskiej wersji językowej

Posted

Bacup systemu zrobiony :) 

Zakładowy informatyk zainstalował mi na laptopie program OpenVpn GUI ,który umożliwia mi kontakt

z firmą.Tak sam od siebie chciałem przenieść ten program na stacjonarny,kopiowałem pliki bin,config,log itd.Niby wszystko działa ale nie ma połączenia.

Backup systemu  z lapka na stacjonarny rozwiązał ten problem

Kto wie jak przenieść tylko sam  OpenVpn GUI z jednego komputera na drugi? Byłoby fajnie gdyby głos zabrali ludzie ,którzy to już robili,

a nie teoretycy

Posted

Chciałbym przenieść system na "nowy komputer" , piszę w cudzysłowie bo pentium G3258 i GA-B85M-D3H to już nie najnowsze.

Zrobiłem kopię Acronisem, mam płytę z Acronis Universal Restore i płytę instalacyjną gigabyte do płyty głównej.

Problem jest taki, że nie mogę dodać sterowników od płyty głównej bo są tylko w wersjach instalacyjnych, z Lan, Vga, USB pewnie jakoś się da po odpaleniu komputera ale najważniejszy jest sterownik

do chipsetu. Nowy dysk SSD Kingstona 120GB.

Da się to jakość wykonać? Nowa instalacja wszystkich programów mnie przeraża.

Zapomniałem dodać: system Win7 HP 64bit

Posted
59 minut temu, misiek444 napisał:

Chciałbym przenieść system na "nowy komputer" , piszę w cudzysłowie bo pentium G3258 i GA-B85M-D3H to już nie najnowsze.

Zrobiłem kopię Acronisem, mam płytę z Acronis Universal Restore i płytę instalacyjną gigabyte do płyty głównej.

Problem jest taki, że nie mogę dodać sterowników od płyty głównej bo są tylko w wersjach instalacyjnych, z Lan, Vga, USB pewnie jakoś się da po odpaleniu komputera ale najważniejszy jest sterownik

do chipsetu. Nowy dysk SSD Kingstona 120GB.

Da się to jakość wykonać? Nowa instalacja wszystkich programów mnie przeraża.

Zapomniałem dodać: system Win7 HP 64bit

Ja bym na starym komputerze odinstalował poprzednie sterowniki i zrobił kopie bez

Posted

A jeszcze dodam, że przesiadka z AMD na Intela ale system był instalowany w lutym tego roku więc syfu dużo nie ma , za to programów dużo.

A może Acronisem można zrobić kopię wszystkich programów i postawić od nowa system i przywrócić wszystkie programy?

Posted

Tak jak ci napisali poprzednicy - odinstalować wszystkie sterowniki i zrobić klon dysku, albo jak chcesz w oryginale zachować sterowniki, to zrób klon dysku, włóż go do obecnego sprzętu, odinstaluj sterowniki i włóż do nowego. Oczywiście przy takich przesiadkach nic nie zastąpi czystej instalacji.

Posted

jak chcesz mieć ładnie i porządnie to tak jak kolega ci napisał. Wywal na starym kompie sterowniki i wtedy przenieś obraz systemu na nowy dysk i kompa. Po uruchomieniu doinstalujesz sterowniki.

Ważne, sprawdź w BIOSie jaki masz ustawiony typ pracy kontrolera(IDE/AHCI) by cie po przekładce nie zaskoczył BlueScrean.

Jak ci nie zależy na czystości systemu to przenieś wszystko na SSD i wepnij w "nowego kompa".

Ja mam w pracy kilka dysków "serwisowych" z systemami i po prostu przepinam je między kompami i doinstalowuje stery wedle potrzeb. Bardzo rzadko zdarzają się zgrzyty ale zmiana w BIOSie/UEFI zwykle załatwia sprawę.

Nie zauważyłem drugiej strony i powtarzam po poprzednikach.

Posted
3 godziny temu, BartAcid napisał:

jak chcesz mieć ładnie i porządnie to tak jak kolega ci napisał. Wywal na starym kompie sterowniki i wtedy przenieś obraz systemu na nowy dysk i kompa. Po uruchomieniu doinstalujesz sterowniki.

Ważne, sprawdź w BIOSie jaki masz ustawiony typ pracy kontrolera(IDE/AHCI) by cie po przekładce nie zaskoczył BlueScrean.

Jak ci nie zależy na czystości systemu to przenieś wszystko na SSD i wepnij w "nowego kompa".

Ja mam w pracy kilka dysków "serwisowych" z systemami i po prostu przepinam je między kompami i doinstalowuje stery wedle potrzeb. Bardzo rzadko zdarzają się zgrzyty ale zmiana w BIOSie/UEFI zwykle załatwia sprawę.

Nie zauważyłem drugiej strony i powtarzam po poprzednikach.

Jeżeli zmienia z ide na ahci to może zrobić automatyczną naprawę jeżeli posiada instalkę windowsa. Wtedy Bluescreen zniknie i wszystko będzie śmigać. Kiedyś przenosiłem system ze starego peceta z ATA na nowego lapka z SATA i po tym wszystko śmigało.