mmxx Posted April 4, 2017 Report Posted April 4, 2017 Witam wszystkich. Mam pewien problem, a mianowicie: posiadam laptopa który oryginalnie posiadał WIN 8.0. W późniejszym czasie system został zaktualizowany do WIN 10, jednak nie z klucza WIN 8.0 a z WIN 10 Insider Program. Próbowałem wrócić do 8.0, jednak jest problem - na stronie Microsoftu jest jedynie WIN 8.1. Przy instalacji WIN 8.1 koniecznie jest podanie klucza. Próbowałem go odzyskać programami Win Product Key Viewer oraz RW-Everything. Każdy z programów pokazuje mi inny klucz i żaden nie działa. Czy muszę znaleźć kopię WIN 8.0 ? Czy to bez różnicy czy WIN 8.0 czy WIN 8.1 a ja zwyczajnie używam złych programów i jest jakaś inna metoda na odzyskanie klucza? Quote
stens Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Musisz mieć 8-kę Pobierz odpowiednią wersję [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
VACek Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Musisz mieć 8.0, to tak samo jak byś chciał kluczem od visty aktywować 7 Dwa różne klucze bo jeden program pokazuje ci klucz z systemu a drugi z biosu. Tak jak kolega wyżej podał ściągasz odpowiedni system, podczas instalacji pomijasz podanie klucza, a po restarcie system powinien już być aktywowany Quote
Tupak Amaru Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Kilka razy instalowałem Windows 8.1 na laptopie z fabrycznym Windows 8 i nigdy dosłownie nigdy nie było żadnego problemu. Nawet nigdy nie wymagało klucza a aktywacja poszła bez kłopotu, co więcej instalowałem na licencji Windows 8 ale laptopy z Niemiec a ja od razu instalowałem polski Windows 10 tak samo zero problemów. Czyli problem jest gdzieś indziej niż w kluczu zaszytym w BIOS/UEFI. Moim zdaniem problem stanowi albo obraz Windowsa albo masz okrojoną licencję Bing a instalujesz Core. Bo to że instalujesz wersję pro na licencji Core to wykluczam, chociaż. Zrobiłbym tak; 1.pobrać czysty Windows 8.1 ze strony Microsoftu i próbować nim zainstalować system powinno pójśc 2.odczytać klucz programem rw ewery... on poda klucz zapisany w BIOS. Ale musisz zainstalowac system zgodny z licencją jaka jest licencja pisze chociażby na pudełku z laptopa można ją także odczytać z BIOS ale to tylko na niektórych laptopach HP, Samsung. Quote
Nieobecny Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Win 8 nie było jeszcze Bing. Można instalować od razu Win 8.1 na kluczu Win 8. Wersja systemu, to na 90% Core. Klucz trzeba wydobyć z biosu i tu pojawia się problem - ostatnio przerzuciłem z 10 takich programów i tylko jeden pokazał prawidłowy klucz z biosu. Reszta błędne klucze, albo klucze generyczne. Popołudniu jak będę w domu, to podam jaki to program. Po przyjęciu klucza prawdopodobnie będzie wymagana aktywacja telefoniczna. Tu nie ma reguły. Quote
VACek Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Polecam program WOLF jeszcze mnie nie zawiódł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Właśnie ten program również zawiódł i wszystkie Key Findery - to też może być uzależnione od producenta laptopa/płyty głównej. Quote
VACek Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Właśnie ten program również zawiódł i wszystkie Key Findery - to też może być uzależnione od producenta laptopa/płyty głównej. To jak coś później podrzuć swój program to i mi się przyda w razie co Quote
Tupak Amaru Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Właśnie ten program również zawiódł i wszystkie Key Findery - to też może być uzależnione od producenta laptopa/płyty głównej. Masz wyjątkowego pecha. System nie łyka Ci kluczy z BIOS, aktywacja na fabrycznym kluczu nie przechodzi z automatu tylko musisz dzwonić po Microsoftach. Nie możesz odczytać klucza dedykowanym softem typu RW Ewerything który do tego jest. Fakt może instalujesz naprawdę dużo tych systemów ale coś sporo tych problemów i to tam gdzie absolutnie nie powinno ich być. Zawsze instaluję system z obrazu pobranego ze strony MS żadnych modów czy AiO. Quote
Nieobecny Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Tak jak już kiedyś rozmawialiśmy - niemal każdy przypadek jest indywidualny, ale w ostatnim czasie zdecydowanie więcej wymaga aktywacji telefonicznej. Podaję program, który pomógł mi wydobyć klucz Win 8 z biosu po formacie czyli w sytuacji kiedy nie było już na dysku zainstalowanego i aktywowanego systemu - ProduKey 1.87 Zainstalowałem Win 8.1 bez podawania klucza podczas instalacji i wtedy próbowałem wydobyć klucz z biosu. Zawiodło 8-10 programów(dokładnie nie pamiętam wszystkich), w tym na pewno: AIDA64, WOLF, WinKey Finder, Windows 9 Product Key Viewer, RWEverything - te programy najczęściej podawały klucz generyczny, błędny klucz lub obydwa jednocześnie. Tylko ProduKey 1.87 podał prawidłowy klucz. Quote
berthold61 Posted December 6, 2017 Report Posted December 6, 2017 Musisz mieć 8-kę Pobierz odpowiednią wersję [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] kurcze ale to nie działa Quote
stens Posted December 6, 2017 Report Posted December 6, 2017 Pobierz stąd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts