Jump to content

Test zajętości ram i zasobów komputera Win 7 vs Win 8.1 vs Win 10

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie, pokażę jak systemy MS zajmują pamięć RAM oraz ile generują procesów. Test jest "życiowy" czyli z w pełni funkcjonalnymi systemami, zainstalowanymi sterownikami i programami.

Następnie pokażę ile pamięci w każdym systemie zajmuje Firefox x64 51.0.1 - jedna karta Winclub.

Systemy testowe:

- Win 7 Pro x64

- Win 8.1 Pro x64

- Win 10 Pro x64

Podstawowa konfiguracja laptopa:

- Core i7 4910MQ

- 32GB RAM

Systemy mają zainstalowane identyczne sterowniki, identyczne programy i co najważniejsze z punktu widzenia testu te same aplikacje/sterowniki w pasku zadań.

Konfiguracja systemów w 90% jest identyczna. Z powodu różnic nie może być identyczna, ale dołożyłem wszelkich starań, aby jak najbardziej to zbliżyć.

Jeszcze 2 uwagi formalne:

- laptopy mają więcej procesów i więcej zajętej pamięci od PC z powodu większej ilości urządzeń, a co za tym idzie większej ilości sterowników

- menedżer zadań zajmuje 1 proces w każdym systemie i kilka MB ramu, narzędzie Wycinanie do robienia zrzutów ekranu zajmuje 1 proces w Win 8.1 i Win 10, natomiast 2 procesy i nieco więcej ramu w Win 7 - należy te wartości odjąć od faktycznego zajęcia w "realu".

Pomiary wykonywałem po 4 minutach od uruchomienia(wszystkie procesy już odpalone na SSD) i po 20 minutach w trybie bezczynności.

Win 7:

w7_4m.jpg

w7_20m.jpg

Win 8.1:

w8.1_4m.jpg

w8.1_20m.jpg

Win 10:

w10_4m.jpg

w10_20m.jpg

Zużycie zasobów w Firefox 51.0.1 x64(zainstalowane 6 tych samych rozszerzeń, 5 tych samych wtyczek) - jedna karta Winclub:

Win 7:

w7_ff.jpg

Win 8.1:

w8.1_ff.jpg

Win 10:

w10_ff.jpg

Skąd to użycie na Win 10??? - czy to kolejny przejaw nieczystych zagrywek MS z fałszowaniem wyników na Edge wobec Chrome i FF?

P.S. Użytkownicy posiadający w komputerze minimum 8GB RAM nie powinni w ogóle zwracać uwagi na zajętość RAM. Pamięć RAM jest wielokrotnie szybsza od dysków SSD i im więcej systemu i programów w pamięci operacyjnej tym szybsza reakcja. Natomiast liczba procesów, to już jakaś tam eksploatacja zasobów systemowych w szczególności procesora.

Moja osobista opinia jest taka, że ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy kolejnymi generacjami systemów Windows. Pokrywa się, to kolejny raz z moimi tezami, że systemy od XP do Win 10 są tak samo wydajne. Widoczny wzrost wydajności możemy uzyskać tylko zwiększając moc sprzętu.

Miłego czytania. :)