Nieobecny Posted March 24, 2017 Report Posted March 24, 2017 Jak w temacie, pokażę jak systemy MS zajmują pamięć RAM oraz ile generują procesów. Test jest "życiowy" czyli z w pełni funkcjonalnymi systemami, zainstalowanymi sterownikami i programami. Następnie pokażę ile pamięci w każdym systemie zajmuje Firefox x64 51.0.1 - jedna karta Winclub. Systemy testowe: - Win 7 Pro x64 - Win 8.1 Pro x64 - Win 10 Pro x64 Podstawowa konfiguracja laptopa: - Core i7 4910MQ - 32GB RAM Systemy mają zainstalowane identyczne sterowniki, identyczne programy i co najważniejsze z punktu widzenia testu te same aplikacje/sterowniki w pasku zadań. Konfiguracja systemów w 90% jest identyczna. Z powodu różnic nie może być identyczna, ale dołożyłem wszelkich starań, aby jak najbardziej to zbliżyć. Jeszcze 2 uwagi formalne: - laptopy mają więcej procesów i więcej zajętej pamięci od PC z powodu większej ilości urządzeń, a co za tym idzie większej ilości sterowników - menedżer zadań zajmuje 1 proces w każdym systemie i kilka MB ramu, narzędzie Wycinanie do robienia zrzutów ekranu zajmuje 1 proces w Win 8.1 i Win 10, natomiast 2 procesy i nieco więcej ramu w Win 7 - należy te wartości odjąć od faktycznego zajęcia w "realu". Pomiary wykonywałem po 4 minutach od uruchomienia(wszystkie procesy już odpalone na SSD) i po 20 minutach w trybie bezczynności. Win 7: Win 8.1: Win 10: Zużycie zasobów w Firefox 51.0.1 x64(zainstalowane 6 tych samych rozszerzeń, 5 tych samych wtyczek) - jedna karta Winclub: Win 7: Win 8.1: Win 10: Skąd to użycie na Win 10??? - czy to kolejny przejaw nieczystych zagrywek MS z fałszowaniem wyników na Edge wobec Chrome i FF? P.S. Użytkownicy posiadający w komputerze minimum 8GB RAM nie powinni w ogóle zwracać uwagi na zajętość RAM. Pamięć RAM jest wielokrotnie szybsza od dysków SSD i im więcej systemu i programów w pamięci operacyjnej tym szybsza reakcja. Natomiast liczba procesów, to już jakaś tam eksploatacja zasobów systemowych w szczególności procesora. Moja osobista opinia jest taka, że ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy kolejnymi generacjami systemów Windows. Pokrywa się, to kolejny raz z moimi tezami, że systemy od XP do Win 10 są tak samo wydajne. Widoczny wzrost wydajności możemy uzyskać tylko zwiększając moc sprzętu. Miłego czytania. Quote
Recommended Posts