Nieobecny Posted March 14, 2017 Report Posted March 14, 2017 Jak w temacie przedstawię Wam mój test bootowania systemów na laptopie MSI GT70 - podstawowa konfiguracja: i7 4910MQ 2,9GHz turbo 3,9GHz + HD4600 32GB ram DDR3 1600MHz NV GTX870M SSD: - Win 7 - Crucial M550 1TB - Win 8.1 - Crucial M550 1TB - Win 10 - Crucial M550 512GB Dyski mają identyczną specyfikację, więc różnica pojemności zwłaszcza przy tak dużej nie ma znaczenia: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Test miał być jak najbardziej obiektywny i użytkowy dlatego: 1. Wszystkie systemy są w wersji Pro x64 - oryginalne, niemodyfikowane, niecięte. 2. Systemy zostały skonfigurowane identycznie w miarę możliwości czyli w ramach identycznych lub zbliżonych elementów: - wszystkie systemy zainstalowane na jednej partycji MBR - na tyle ile się dało identycznie ustawione zasady lokalne(gpedit.msc) - na tyle ile się dało identycznie ustawione usługi - na wszystkich wyłączone Prefetch/Superfetch - Win 8.1 i Win 10 wyłączone szybkie uruchamianie/hybrid boot(Win 7 nie ma tej funkcji) - wszędzie skasowany plik hibernacji - Win 8.1 i Win 10 usunięte wszystkie aplikacje kafelkowe - wszystkie systemy w pełni aktualne - wszystkie systemy użytkowane kilka tygodni dla lepszego oddania rzeczywistości użytkowej - wszędzie wyłączony Windows Defender 3. Wszystkie systemy mają zainstalowane wszystkie sterowniki w tych samych wersjach. 4. Wszystkie systemy mają zainstalowane ten sam zestaw programów i tego samego antywira: - Avira - Office 2007 - Firefox - GG - Mega Downloader - Crucial Storage Executive - PDF Creator - 7-zip - reszta programów widocznych to portable 5. Dyski zapełnione w ok. 70% Oceniamy czas: 1. Od menedżera rozruchu do pulpitu 2. Od menedżera rozruchu do pełnej używalności - czekamy na otwarcie parasolki Aviry w pasku zadań. Zapraszam do filmów i wyników: 1. Win 7: - start do pulpitu: 12 sekund - start do pełnej używalności: 23 sekundy 2. Win 8.1: - start do pulpitu: 9 sekund - start do pełnej używalności: 29 sekund 3. Win 10: - start do pulpitu: 10 sekund - start do pełnej używalności: 40 sekund Wszystkie bootowania wystartowałem od 5 sekundy na filmach. Możliwy błąd pomiarowy 1 sekunda. W tle celowo słychać telewizor, aby nikt nie zarzucił manipulowania z filmem. Zapraszam do oglądania i komentowania. Jak ktoś ma dodatkowe pytania co do procedury testowej chętnie odpowiem. Nie komentuję wyników, pozostawiam to Wam. Quote
VACek Posted March 14, 2017 Report Posted March 14, 2017 Tak też myślałem że w8.1 ma najszybszy boot P.S na ddr4 wyniki były by zapewne lepsze odrobinę Quote
Nieobecny Posted March 14, 2017 Author Report Posted March 14, 2017 Komputery stacjonarne będą miały krótszy boot do pełnej używalności z tytułu mniejszej ilości sterowników: - touchpad - wifi - bluetooth - card reader - podświetlana klawiatura - dwie grafiki - power manager P.S. Z moich doświadczeń wynika, że specyfikacja sprzętu nie ma decydującego znaczenia dla czasu bootowania. Często słabsze konstrukcje mają krótszy czas startu. Quote
zdzisiek24 Posted March 14, 2017 Report Posted March 14, 2017 To już jest coś konkretnego. Jeden sprzęt i "tester" bez uprzedzeń. Zdaję sobie sprawę, że bootowanie to tylko jeden (mało znaczący) element sprawności systemu ale już samo to pokazuje iż 10-ka to żadna rewolucja ..jak to dumnie głosił MS. Nic dziwnego, że wycieli aero i maksymalnie ograniczyli wszelkiego rodzaju 7-kowe "wodotryski" licząc na ogromny zysk wydajnościowy .. i kupa. Aplikacje i gry w szybkości porównywalne a szumnie zapowiadany DX12 okazał się najmniej znaczącym dodatkiem. Wiadomo iż w założeniu ma to być system wieloplatformowy (komputery, tablety, telefony, konsole) więc samo to narzuca wiele ograniczeń ale już wielu mądrych powiedziało - jeśli coś ma być do wszystkiego to zawsze wyjdzie do d..y. Mam nadzieję, że kiedyś się do tego przyznają i pokażą coś wydajnego i miłego dla oka ...bo jak przesiadam się z 7 na 10 to zbiera mi się na wymioty. PS. sorry, że trochę poza tematem Quote
Nieobecny Posted March 15, 2017 Author Report Posted March 15, 2017 Hahaha... Z tym testerem bez uprzedzeń to ci wyszło. Miałem dysk, miałem wolne miejsce na dysk, miałem licencję to wykorzystałem. Przydaje się, bo trafiają się laptopy z Win 10 albo ktoś chce jeszcze zaktualizować. Quote
m4s Posted March 15, 2017 Report Posted March 15, 2017 Według mnie przygotowania do testu ok natomiast sam pomiar nie do końca, są programy mierzące boot time i lepiej byłoby użyć takiego programu. Quote
Nieobecny Posted March 15, 2017 Author Report Posted March 15, 2017 No i tu jest problem, bo my już testowaliśmy programami i wyniki były dziwne choć akurat u mnie się pokrywały. Wielu miało zastrzeżenia do tych programów. Tu przynajmniej pomiar jest bezpośredni, a margines błędu minimalny. Quote
Tupak Amaru Posted March 15, 2017 Report Posted March 15, 2017 Laptop kolegi Dell inspiron z i3 4005u do tego 4GB RAM i grafika zintegrowana Intela czyli słabiutkie parametry. Ale na dysku SSD LiteOn 128GB czas bootowania od naciśnięcia klawisza power do pełnej używalności czyli załadowania wszystkich ikon obszaru powiadomień wynosił tylko 16 sekund i to na tak słabym laptopie. System to Windows 7 Home zainstalowany przez XKom a antywirusem jest Microsoft security essentials. Oczywiście wszystkie sterowniki ze strony Della a nie jakieś modowane czy z driver station. Moim zdaniem to jest doskonały czas. Na znacznie lepszym HP Elitebook 8460p z i5 2520M czas ten wynosi 20 sekund. Wszystko mierzone bardzo dokładnie albo stoperem albo drugi laptop i okno data i czas w panelu sterowania. Quote
Nieobecny Posted March 15, 2017 Author Report Posted March 15, 2017 Patrz kilka postów wyżej: P.S. Z moich doświadczeń wynika, że specyfikacja sprzętu nie ma decydującego znaczenia dla czasu bootowania. Często słabsze konstrukcje mają krótszy czas startu. Tak bywa i do końca nie wiadomo co jest istotne, a co nie. Quote
Piterosky Posted March 17, 2017 Report Posted March 17, 2017 Wszystko Laptop kolegi Dell inspiron z i3 4005u do tego 4GB RAM i grafika zintegrowana Intela czyli słabiutkie parametry. Ale na dysku SSD LiteOn 128GB czas bootowania od naciśnięcia klawisza power do pełnej używalności czyli załadowania wszystkich ikon obszaru powiadomień wynosił tylko 16 sekund i to na tak słabym laptopie. System to Windows 7 Home zainstalowany przez XKom a antywirusem jest Microsoft security essentials. Oczywiście wszystkie sterowniki ze strony Della a nie jakieś modowane czy z driver station. Patrz kilka postów wyżej: Tak bywa i do końca nie wiadomo co jest istotne, a co nie. Wszystko zależy od ilości programów w autostarcie, typu SSDka i wiele różnych czynników.Wydaje mi się,że pewnie przez GG i Avirę wydłużyło się bootowanie. Quote
Nieobecny Posted March 19, 2017 Author Report Posted March 19, 2017 OK, ale miałem nawet na myśli czyste systemy bez sterowników. Niektóre słabsze konfiguracje startują szybciej jak mocne. pewnie przez GG i Avirę wydłużyło się bootowanie Oczywiście, że tak choć GG nie startuje z systemem(u mnie). Każda aplikacja startująca z systemem wydłuża w jakiś tam sposób. Test z założenia miał być użytkowy. Quote
Tupak Amaru Posted March 19, 2017 Report Posted March 19, 2017 OK, ale miałem nawet na myśli czyste systemy bez sterowników. Niektóre słabsze konfiguracje startują szybciej jak mocne. Ale to nie ma żadnego sensu. Sam zawsze robię test na gotowym systemie z driverami i koniecznymi dodatkami jak java czy flash. Oczywiście w autostarcie wiele rzeczy jest wyłączonych zostaje tylko antywirus i jakis soft np. do klawiszy funkcyjnych jak Dell qiuck set na lapku marki Dell. Quote
Nieobecny Posted March 19, 2017 Author Report Posted March 19, 2017 Nawet należało tu rozumieć, że też, a nie tylko. Po prostu przy czystym systemie masz pewność, że nikt i nic nie zakłóciło startu systemu. Oczywiście gotowy użytkowy system jest życiowy i miarodajny. Ja tylko potwierdzałem wyjątki od reguły, które widziałem na własne oczy. Oczywiście SSD SATA III vs inny SSD SATA III i procesor słabszy z w miarę nowej generacji vs procesor mocniejszy nie robi szokującej różnicy - najwyżej kilka sekund(na palcach jednej ręki). Być może(przemyślenia własne) wpływ na, to ma uboższy sprzęt, mający mniej urządzeń, a co za tym idzie mniej sterowników z systemu się instaluje. W każdym razie nie ma potwierdzonej reguły. Quote
Recommended Posts