Jump to content

Recommended Posts

Guest gpupdate
Posted

klucz masz w biosie ale by go odzyskac potrzebny jest FABRYCZNY SYSTEM, bo on ma "szyfr" tylko, jak nie masz dostepu do oryginalnej kopii na dysku to nie wyciagniesz go NIGDY... 

Nie jest potrzebny żaden fabryczny system. Wystarczy zainstalować dowolny system Windows aby z jego poziomu wyciągnąć klucz z firmware.

jak wrzuci to nic nie zmieni, bo key oryginalny jest nie do wyciagniecia,..

Owszem, w rejestrze odczyta wprowadzony przez siebie klucz. A on ma go odczytać z firmware a nie z rejestru!

a jak chcesz w rejestrze szukać? aida 32 i po kłopocie a jak nie odpala system czy po formacie dysk to co chcesz wyciagac z czego? nie maszans

Patrz wyżej.

tak działa tylko na fabrycznym z partycji lub recovery z tego dysku i przestańcie powtarzac mity zasłyszane...

To nie mit, bo sam to przechodziłem i zaraz wam pokażę jak to zrobić.

mówie, nie ma, bo fabryczny system ma klucz rejestru, w którym jest szyfr do biosu, OEM sklepowe nie mają tego "klucza" w rejestrze wiec nie wyciagniesz...

Rejestr nie jest nam do niczego potrzebny.

Myśle że na twoim laptopie był windows 8 Core. Musisz najpierw zainstalować win 8 nie powinien się pytać o klucz. (win 8 nie win 8.1) klucze z biosu nie pasują do instalki win 8.1.

O, w końcu ktoś podał pierwsze (jest jeszcze drugie, które rozprawi się z powyższymi mitami) prawidłowe rozwiązanie :) Zgadza się, na większości lapków w sklepach znajduje się preinstalowany Windows 8 core. I klucz zaszyty w bios dotyczy tylko i wyłącznie tej wersji. Dlatego też kolega miał takie problemy z instalacją Windowsa 8.1 na tym laptopie ponieważ nie przyjmuje on automatycznie klucza z biosa bo on nie jest od tej wersji! I dlatego instalator prosi o podanie prawidłowego klucza, którego oczywiście nie mamy bo mamy laptopa z kluczem do Win8. I co teraz? Instalujemy po prostu system ale korzystając z płyty Windows 8 (nie Win 8.1). Instalator zczyta klucz z biosu i się nawet nie zająknie podczas instalacji. A co zyskamy po instalacji takiego systemu? To, że teraz w rejestrze znalazł się automatycznie klucz, który został skopiowany z biosu. Tak, masz swój upragiony klucz, zanotuj go teraz na kartce i schowaj głęboko :)

I nie instalujesz żadnej aktualizacji do Win 8.1 ze sklepu bo to idiotyczne rozwiązanie. Teraz po prostu instalujesz na swoim laptopie system Windows 8.1 ściągnięty z tego forum, używasz do instalacji klucza generic, który też jest podany na forum. I jak już masz zainstalowany czysty system WIndows 8.1 to zmieniasz klucz w systemie na własny (masz go spisanego na kartce) i aktywujesz system (polecenie slmgr -ipk, a następnie slmgr - ato) :)

A teraz muszę się rozprawić z mitami dotyczącymi tego, że z biosu nie da się wyciągnać naszego oryginalnego klucza do Windowsa. A oczywiście że się da. Tylko Polacy nie wiedzą jak to zrobić, bo na anglojęzycznych stronach już od dawna jest rozwiązanie:) Miałem podobny problem jak kolega powyżej - oryginalny dysk w laptopie został wyczyszczony, no i oczywiście zapomniałem zanotować sobie mojego klucza do Win8 core. Jak rozwiązałem problem? Wystarczy zainstalować dowolny system WIndows jaki mamy pod ręką. Ja akurat miałem licencję na Vistę więc zainstalowałem sobie oryginalną Vistę na moim wyczyszczonym laptopie. A zrobiłem to po to, żeby z poziomu Windows odpalić program RWEverything, który potrafi dobrać się do kości firmware (bios) i zczytać nasz oryginalny klucz do Windowsa zainstalowanego przez producenta laptopa. I co, nie da się? Wszystko się da tylko trzeba wiedzieć jak :)

A tutaj pierwsza przykładowa instrukcja z google jak to wykonać:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W ten sposób "uratowałem" swoją licencję z Lenovo S210 touch.

Pozdrawiam użytkowników forum :)

Guest gpupdate
Posted

Ano tak, z tym że ja na gwałt potrzebowałem laptopa i kupiłem niestety tuż przed wprowadzeniem 8.1 na rynek ;)

A widzę, że na forum już jest Windows 8.1 update 1 w postaci ISO. I teraz ciekawy jestem czy mój klucz z Windows 8 core zadziała i się aktywuje...

Przyglądałem się wątkowi "Windows 8.1 RTM polish with update, jaki klucz?" i wychodzi na to, że teraz już nie ma klucza generic do core prawda? Czyli muszę zmodyfikować instalkę plikiem EI.CFG, po to żeby móc w ogóle wybrać podczas instalacji wersję Core oraz po to żeby nie musieć na tym etapie wprowadzać mojego klucza, który i tak nie przejdzie. Dobrze to rozumiem? :)

Posted

Czyli muszę zmodyfikować instalkę plikiem EI.CFG

Tak będzie praktyczniej. Pod koniec instalacji po restarcie pojawia się okienko gdzie wprowadzasz swój klucz.

Powinien się system aktywować automatycznie jeśli nie pozostaje aktywacja tel. która powinna przejść bez problemów. :)

Posted

Nie jest potrzebny żaden fabryczny system. Wystarczy zainstalować dowolny system Windows aby z jego poziomu wyciągnąć klucz z firmware.

Owszem, w rejestrze odczyta wprowadzony przez siebie klucz. A on ma go odczytać z firmware a nie z rejestru!

Patrz wyżej.

To nie mit, bo sam to przechodziłem i zaraz wam pokażę jak to zrobić.

Rejestr nie jest nam do niczego potrzebny.

O, w końcu ktoś podał pierwsze (jest jeszcze drugie, które rozprawi się z powyższymi mitami) prawidłowe rozwiązanie :) Zgadza się, na większości lapków w sklepach znajduje się preinstalowany Windows 8 core. I klucz zaszyty w bios dotyczy tylko i wyłącznie tej wersji. Dlatego też kolega miał takie problemy z instalacją Windowsa 8.1 na tym laptopie ponieważ nie przyjmuje on automatycznie klucza z biosa bo on nie jest od tej wersji! I dlatego instalator prosi o podanie prawidłowego klucza, którego oczywiście nie mamy bo mamy laptopa z kluczem do Win8. I co teraz? Instalujemy po prostu system ale korzystając z płyty Windows 8 (nie Win 8.1). Instalator zczyta klucz z biosu i się nawet nie zająknie podczas instalacji. A co zyskamy po instalacji takiego systemu? To, że teraz w rejestrze znalazł się automatycznie klucz, który został skopiowany z biosu. Tak, masz swój upragiony klucz, zanotuj go teraz na kartce i schowaj głęboko :)

I nie instalujesz żadnej aktualizacji do Win 8.1 ze sklepu bo to idiotyczne rozwiązanie. Teraz po prostu instalujesz na swoim laptopie system Windows 8.1 ściągnięty z tego forum, używasz do instalacji klucza generic, który też jest podany na forum. I jak już masz zainstalowany czysty system WIndows 8.1 to zmieniasz klucz w systemie na własny (masz go spisanego na kartce) i aktywujesz system (polecenie slmgr -ipk, a następnie slmgr - ato) :)

A teraz muszę się rozprawić z mitami dotyczącymi tego, że z biosu nie da się wyciągnać naszego oryginalnego klucza do Windowsa. A oczywiście że się da. Tylko Polacy nie wiedzą jak to zrobić, bo na anglojęzycznych stronach już od dawna jest rozwiązanie:) Miałem podobny problem jak kolega powyżej - oryginalny dysk w laptopie został wyczyszczony, no i oczywiście zapomniałem zanotować sobie mojego klucza do Win8 core. Jak rozwiązałem problem? Wystarczy zainstalować dowolny system WIndows jaki mamy pod ręką. Ja akurat miałem licencję na Vistę więc zainstalowałem sobie oryginalną Vistę na moim wyczyszczonym laptopie. A zrobiłem to po to, żeby z poziomu Windows odpalić program RWEverything, który potrafi dobrać się do kości firmware (bios) i zczytać nasz oryginalny klucz do Windowsa zainstalowanego przez producenta laptopa. I co, nie da się? Wszystko się da tylko trzeba wiedzieć jak :)

A tutaj pierwsza przykładowa instrukcja z google jak to wykonać:

W ten sposób "uratowałem" swoją licencję z Lenovo S210 touch.

Pozdrawiam użytkowników forum :)

połowa to tak ehem... naciągana... do PL trafiaja "ODPADY produkcyjne" wiec nie zawsze to działa...ta metoda działa tylko na najnowszych modelach czyli w8.1 na w8 tylko ostatniej partii... wiec ty masz jakieś tam niedowiedze ^^ PS: nie wiesz widze do zego słuzy skoro twierdzisz  RWEverything to lek... ten program ma inne przeznaczenie i sie szybko przekonacie ^^

Posted

PS: nie wiesz widze do zego słuzy skoro twierdzisz RWEverything to lek... ten program ma inne przeznaczenie

To bądź tak łaskaw i nas oświeć jak masz taką wiedzę. ;)

Wyjaśnij do czego służy ten program. :)

Posted

This utility access almost all the computer hardware, including PCI (PCI Express), PCI Index/Data, Memory, Memory Index/Data, I/O Space, I/O Index/Data, Super I/O, Clock Generator, DIMM SPD, SMBus Device, CPU MSR Registers, ATA/ATAPI Identify Data, Disk Read Write, ACPI Tables Dump (include AML decode), Embedded Controller, USB Information, SMBIOS Structures, PCI Option ROMs, MP Configuration Table, E820, EDID and Remote Access. And also a Command Window is provided to access hardware manually.

Powerful utility for hardware engineers, firmware (BIOS) engineers, driver developers, QA engineers, performance test engineers, diagnostic engineers, etc.

This utility comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, it allows you to modify hardware settings, this may damage your system if something goes wrong. Author will not take any responsibility about that, you are on your own risk.

This utility should not be used in commercial products.

rozumiem że znasz EN, a jak nie to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to narzedzie serwisowo diagnostyczne nie umiejetne sie nim obsługiwanie moze uwalić sprzet, a ze laików jest sporo jak czytam niektóre posty, to radze uwarzać co klikacie...

Guest gpupdate
Posted

Nie trzeba umieć żadnego hex'a. Klucz w RWEverything jest podany w postaci xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx :)

Guest jmtzs
Posted

Witam. Mam pewien problem z zainstalowanie systemu windows 8 na nettbooku sony vaio. Zastał uszkodzony hdd i p wymianie nie mogę zainstalować oryginalnej wersji. Ściągałem już kilka obrazów z tego forum i za każdym razem pada pytanie o klucz którego oczywiście nie posiadam gdyż z tego co wyczytałem jest zapisany w biosie. Instalowałem wersje 8.1 czy jest to możliwe że problem ustąpi gdy spróbuje zainstalować wersję 8? Nie wiem nawet na jaką licencje jest ten klucz domyślam się że to core. Aczkolwiek wersję pro też próbowałem i sytyuacja podobna, pyta o klucz. Proszę o wskazówki.

Mój brat miał podobny problem rozwiazanie jest takie dysk uszkodzony a masz dane .  Albo serwis albo wymiana z tym że jak wazne dane to lipa bo jak głowice do od 10 do 2000 naprawa kosztuje. Co do systemu nie gadaj że nie działaja bo wersja od romualda  Mr.t  wesja AIO 16 w jednym ( wywalasz w tolkicie ei.cfg ) zapisujesz i wypalasz na usb za pomoca rufusa minimum 8 Gb flash usb . 

Potem wypierdzielasz all partycje z dysku a sa miedzy innymi GPT , OEM , i jak nie wywalisz to nie wgrasz ani 7 , ani 8.  Próbowałem. Takie coś jest stosowane dla oszczedności czasu na dyski SSD. chodzi mi tu o instalacja 8. czy 8.1 . Po wywaleniu i postawieniu od zera partycji np po połowie jak masz 500 GB

czyli 250 tys i 250 tys. :)) plus minus 350 MB.  na rozruch. I pobierze ci klucz potem musisz aktywowac telefonicznie 8 64 bit. :)) możesz 8,1 wgrać  64 bit i tez musisz ja tym org kluczem co pobiera aktywowac.:) kopie klucza aktywacji robisz sobie Advanced tokens manager. Zapisujesz na pocztę i git majonez potem nie trzeba w cale dzonic do ms tylko klikasz restore activation.

Posted

@Tech.informatyk

Czytaj proszę z zrozumieniem, i nie pisz bzdetów.

Witam ponownie. Bardzo dziękuję za pomoc. Po ściągnięciu obrazu win 8 core/pro 64bit klucz został przyjęty. Później tylko sterowniki ze strony producenta i upgrade ze sklepu do wersji 8.1. Jeszcze raz dziękuję.

Guest aniolki87
Posted

Witam. Mam pewien problem z zainstalowanie systemu windows 8 na nettbooku sony vaio. Zastał uszkodzony hdd i p wymianie nie mogę zainstalować oryginalnej wersji. Ściągałem już kilka obrazów z tego forum i za każdym razem pada pytanie o klucz którego oczywiście nie posiadam gdyż z tego co wyczytałem jest zapisany w biosie. Instalowałem wersje 8.1 czy jest to możliwe że problem ustąpi gdy spróbuje zainstalować wersję 8? Nie wiem nawet na jaką licencje jest ten klucz domyślam się że to core. Aczkolwiek wersję pro też próbowałem i sytyuacja podobna, pyta o klucz. Proszę o wskazówki.

Klucz z Biosu jest bardzo łatwo wyciągnąć, wystarczy pobrać program win8key, z pobranych przenieść go na pulpit, uruchomić konsolę jako administrator i wpisać komendę Desktop\get_win8key   Program otworzy się w consoli i natychmiast zostanie wyświetlony oryginalny klucz win 8 przypisany naszemu biosowi.

Posted

Klucz da się bez problem sprawdzić jezeli takowy w biosie jest bez problemu :) poprzez aplikacje RW wchodzimy tam w zakładkę ACPI i w okienku które nam wyskoczy w MSDN :)

Posted

get_win8key jak RWeverything dzialaja tak samo. w windows 7 bylo tak ze  w recovery byl inny klucz a w systemie inny klucz. w Windows 8 ten co jest w biosie też jest w recovery bo z biosu jest pobierany.

Posted (edited)

z biosu jest w trybie HEXA, szyfrowanie, za to w systemie jest w trybie UTF-8, ww programy wybierają najbliższy... jeśli masz system fabryczny odczyta z systemu nie z biosu ;)

Jak zwykle wykazujesz się totalną ignorancją :D

Edit

RWeverything to program do oczytu i modyfikacji BIOSU a nie systemu!!!

Edited by nemo1960
Posted

Witam,

Mam podobny problem i chciałbym się podłączyć do tematu. W skrócie, nie mam recovery ani systemu i chciałby wyciągnąć klucz z bios'u. W programie RWeverything->ACPI Table nie mam zakładki MSDM. W bios'ie znalazłem informacje: "Windows license NULL"- czy to oznacza, że klucza tam nie ma? Obecnie laptop (lenovo z580) pracuje na Win 7.

Posted

Wyczyściłem cały dysk, zmieniłem tablice dysku na GPT i zainstalowałem system Windows 8.1 w trybie UEFI. Myślałem, że to pozwoli odczytać klucz ale niestety, program RW-Everything zawiesza system. Znalazłem inny sposób, w wierszu poleceń wpisałem komende: "(Get-WmiObject -query ‘select * from SoftwareLicensingService’).OA3xOriginalProductKey" niestety cmd zwrócił ".OA3xOriginalProductKey was unexpected at this time."

Czy mam jakąś szansę na odzyskanie klucza?

Posted

Zerknij w ten wątek: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jest tam link do Windows 8 Product Key Viewer.

Sprawdzałeś tym? Windows 8 Product Key Viewer: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (download w prawym górnym rogu)