prozak Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 Witam. Mam pewien problem z zainstalowanie systemu windows 8 na nettbooku sony vaio. Zastał uszkodzony hdd i p wymianie nie mogę zainstalować oryginalnej wersji. Ściągałem już kilka obrazów z tego forum i za każdym razem pada pytanie o klucz którego oczywiście nie posiadam gdyż z tego co wyczytałem jest zapisany w biosie. Instalowałem wersje 8.1 czy jest to możliwe że problem ustąpi gdy spróbuje zainstalować wersję 8? Nie wiem nawet na jaką licencje jest ten klucz domyślam się że to core. Aczkolwiek wersję pro też próbowałem i sytyuacja podobna, pyta o klucz. Proszę o wskazówki. Quote
maniek1310 Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 A nie dasz rady odzyskać paru plików z tego dysku a mianowicie z C:\Windows\System32\config i pliki to : - SAM - SECURITY - SOFTWARE - SYSTEM - DEFAULT Nie pamiętam w którym, ale jeden z nich odpowiedzialny jest za gałąź w rejestrze, w którym można znaleźć, przez program klucz produktu. Quote
provectus Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 klucz masz w biosie ale by go odzyskac potrzebny jest FABRYCZNY SYSTEM, bo on ma "szyfr" tylko, jak nie masz dostepu do oryginalnej kopii na dysku to nie wyciagniesz go NIGDY... Quote
cropel Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 zainstaluj na tym Windows 8.1 Pro klucz uniwersalny = XHQ8N-C3MCJ-RQXB6-WCHYG-C9WKB a potem zmienisz Quote
provectus Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 jak wrzuci to nic nie zmieni, bo key oryginalny jest nie do wyciagniecia,.. Quote
maniek1310 Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 No ale, w rejestrze też powinien być klucz, tak mi się wydaje. Rozchodzi mi się o ten ciąg zer i jedynek, dzięki któremu programy mogą odzyskać klucz produktu. Quote
provectus Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 a jak chcesz w rejestrze szukać? aida 32 i po kłopocie a jak nie odpala system czy po formacie dysk to co chcesz wyciagac z czego? nie maszans Quote
maniek1310 Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 Hiren`s boot + te pliki co podałem wyżej ale warunek jest taki, te pliki trzeba odzyskać Quote
prozak Posted February 24, 2014 Author Report Posted February 24, 2014 Dysk to trup. Nie ma możliwości cokolwiek z niego odzyskać. Czytałem gdzieś że wywalają zwykłe hdd i wkładają ssd i instalator nie pyta o klucz.. Coś mi się wydaje że chyba najpierw wyciągają klucz. Ja nie mam z czego wyciągnąć. Czyli nie ma możliwości ponownej instalacji os 8? bez wcześniejszej kopii. Boot ustawiam na uefi. Quote
provectus Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 jak nie masz wyciagnietego klucza to nic nie zrobisz, ewentualnie na gware sprzet jak masz SSD jest dobry, ale w połączeniu zamiast dvd HDD, lub kup najszybszy dysk 2,5" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i poczujesz róznice, a twój trup to SEAGATE? Quote
Portalnet Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 jak nie masz wyciagnietego klucza to nic nie zrobisz, ewentualnie na gware sprzet jak masz SSD jest dobry, ale w połączeniu zamiast dvd HDD, lub kup najszybszy dysk 2,5" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i poczujesz róznice, a twój trup to SEAGATE? a to jest najszybszy dysk HDD ? szybszy niż modele WD Black ? Quote
provectus Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 z modeli 2,5" (do laptopa) najszybszy na dzień dzisiejszy i to tez jest koncern WD Quote
campino Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 jest tylko 'mała' różnica ... WD na te z oznaczeniami WD daje dodatkową gwarancję jak zarejestrujesz dysk na ich stronie więc masz wtedy na serię Black 5 lat Quote
provectus Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 zrozum, gwara wiecej jak 2 lata na dyski (nie dotyczy SEAGATE) nie ma sensu dawny WD... widzisz... 44mln godzin pracy a transfer spadł tylko o 10mb na maxymalnym... a dysk z 2006 roku. a ten jest najszybszym dyskiem od WD i na rynku 2,5"...nie ma szybszego, ponadto cena jest rozsądna, a awaryjnosc MARGINALNA, a uszkodzenia fizyczne z winy używtkownika nie podlegają gwarancji wiec jak będziesz rzucal i tak nie przysługuje ci wymiana Za to jak kupisz SEAGATE od razu wykup na 10 lat, i tu masz racje... Quote
prozak Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 Czyli nic z tym nie zrobie jeśli nie mam gwarancji? Nie pamiętam jaki to był dysk. Został poddany recyklingowi. Quote
provectus Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 nie, albo kupienie nowej licencji, albo... "LEGALIZACJA" ale ciiiiisza Quote
nemo1960 Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Klucz jest zaszyty w biosie. Jak zaczniesz instalować windows i nie będzie się pytał o klucz to śmiało możesz instalować. Quote
provectus Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Klucz jest zaszyty w biosie. Jak zaczniesz instalować windows i nie będzie się pytał o klucz to śmiało możesz instalować. tak działa tylko na fabrycznym z partycji lub recovery z tego dysku i przestańcie powtarzac mity zasłyszane... Quote
provectus Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 tia... z googla... testowałem tak na 5 lapkach, g prawda... tylko pierwsze kompy z UEFI miały taka luke, nowe maja to naprawione... Quote
nemo1960 Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Można odczytać klucz z biosu. Quote
prozak Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 Można odczytać klucz z biosu. Jak? Skoro ja już nie mam systemu na hdd. Też czytałem że można instalować i instalator nie zapyta o klucz. Ale testowałem na kilku kopiach i zawsze pyta o klucz. Którego ja nie posiadam. To może, czy jest możliwość odczytania klucza bezpośrednio z bios? Quote
provectus Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 mówie, nie ma, bo fabryczny system ma klucz rejestru, w którym jest szyfr do biosu, OEM sklepowe nie mają tego "klucza" w rejestrze wiec nie wyciagniesz... Quote
nemo1960 Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Myśle że na twoim laptopie był windows 8 Core. Musisz najpierw zainstalować win 8 nie powinien się pytać o klucz. (win 8 nie win 8.1) klucze z biosu nie pasują do instalki win 8.1. Quote
provectus Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 w lapkach jest core zawsze to norma Quote
prozak Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 Ok, jeszcze nie próbowałem z wersją 8. Czy można prosić o namiar na iso win 8 core 64bit? Quote
nemo1960 Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Popieram. Może tu:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
prozak Posted February 26, 2014 Author Report Posted February 26, 2014 Witam ponownie. Bardzo dziękuję za pomoc. Po ściągnięciu obrazu win 8 core/pro 64bit klucz został przyjęty. Później tylko sterowniki ze strony producenta i upgrade ze sklepu do wersji 8.1. Jeszcze raz dziękuję. Quote
Recommended Posts