Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pewien problem z zainstalowanie systemu windows 8 na nettbooku sony vaio. Zastał uszkodzony hdd i p wymianie nie mogę zainstalować oryginalnej wersji. Ściągałem już kilka obrazów z tego forum i za każdym razem pada pytanie o klucz którego oczywiście nie posiadam gdyż z tego co wyczytałem jest zapisany w biosie. Instalowałem wersje 8.1 czy jest to możliwe że problem ustąpi gdy spróbuje zainstalować wersję 8? Nie wiem nawet na jaką licencje jest ten klucz domyślam się że to core. Aczkolwiek wersję pro też próbowałem i sytyuacja podobna, pyta o klucz. Proszę o wskazówki.

Posted

A nie dasz rady odzyskać paru plików z tego dysku a mianowicie z C:\Windows\System32\config i pliki to :

- SAM

- SECURITY

- SOFTWARE

- SYSTEM

Nie pamiętam w którym, ale jeden z nich odpowiedzialny jest za gałąź w rejestrze, w którym można znaleźć, przez program klucz produktu.

Posted

Dysk to trup. Nie ma możliwości cokolwiek z niego odzyskać. Czytałem gdzieś że wywalają zwykłe hdd i wkładają ssd i instalator nie pyta o klucz.. Coś mi się wydaje że chyba najpierw wyciągają klucz. Ja nie mam z czego wyciągnąć. Czyli nie ma możliwości ponownej instalacji os 8? bez wcześniejszej kopii. Boot ustawiam na uefi.

Posted

jak nie masz wyciagnietego klucza to nic nie zrobisz, ewentualnie na gware sprzet jak masz ;) SSD jest dobry, ale w połączeniu zamiast dvd HDD, lub kup najszybszy dysk 2,5" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i poczujesz róznice, a twój trup to SEAGATE?

Posted

jak nie masz wyciagnietego klucza to nic nie zrobisz, ewentualnie na gware sprzet jak masz ;) SSD jest dobry, ale w połączeniu zamiast dvd HDD, lub kup najszybszy dysk 2,5" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i poczujesz róznice, a twój trup to SEAGATE?

a to jest najszybszy dysk HDD ? szybszy niż modele WD Black ?

Posted

zrozum, gwara wiecej jak 2 lata na dyski (nie dotyczy SEAGATE) nie ma sensu

29837179891833465093.jpg

dawny WD... widzisz... 44mln godzin pracy a transfer spadł tylko o 10mb na maxymalnym... a dysk z 2006 roku.  a ten jest najszybszym dyskiem od WD i na rynku 2,5"...nie ma szybszego, ponadto cena jest rozsądna, a awaryjnosc MARGINALNA, a uszkodzenia fizyczne z winy używtkownika nie podlegają gwarancji wiec jak będziesz rzucal i tak nie przysługuje ci wymiana ;) Za to jak kupisz SEAGATE od razu wykup na 10 lat, i tu masz racje...

Posted

Klucz jest zaszyty w biosie. Jak zaczniesz instalować windows i nie będzie się pytał o klucz to śmiało możesz instalować.

tak działa tylko na fabrycznym z partycji lub recovery z tego dysku i przestańcie powtarzac mity zasłyszane...

Posted

Można odczytać klucz z biosu. ;)

Jak? Skoro ja już nie mam systemu na hdd. Też czytałem że można instalować i instalator nie zapyta o klucz. Ale testowałem na kilku kopiach i zawsze pyta o klucz. Którego ja nie posiadam. To może, czy jest możliwość odczytania klucza bezpośrednio z bios?

Posted

Myśle że na twoim laptopie był windows 8 Core. Musisz najpierw zainstalować win 8 nie powinien się pytać o klucz. (win 8 nie win 8.1) klucze z biosu nie pasują do instalki win 8.1.

Posted

Witam ponownie. Bardzo dziękuję za pomoc. Po ściągnięciu obrazu win 8 core/pro 64bit klucz został przyjęty. Później tylko sterowniki ze strony producenta i upgrade ze sklepu do wersji 8.1. Jeszcze raz dziękuję.