Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, ciekawi mnie pewna kwestia, mianowicie czy jest jakaś różnica w prędkościach odczytu, głównie sekwencyjnych dysku w zależności od procentowego zapełnienia powierzchni dysku?

Przykładowo czy dysk zapełniony w 10% będzie szybszy od dysku zapełnionego w 90%?

I jeżeli tak, czy wszystkie dyski (MLC, TLC, róznice kontrolerów) zachowują się przy tym tak samo?

Zrobie sam taki test, ale muszę do końca ogarnąć komputer bo obecnie jestem na etapie modernizacji i co chwila coś się zmienia.

Piszę głównie w ciekawości, bo jeżeli tak jest to może warto korzystać z kastratów i odchudzać Windowsa? :)

Posted

Na dysku SSD chcesz instalować kastrata zamiast normalnego systemu, mocno poroniony pomysł.

Natomiast jest prawdą że dysk mocno zapełniony powiedzmy powyżej 80% ma mniejszą wydajność niż zapełniony w 20%.

Dyski MLC na dobrym kontrolerze marvella czy Toshiby są sporo lepsze od dysków na TLC czy nawet MLC na słabiutkim kontrolerze.

Jak juz kupisz dysk SSD to go po prostu używaj i nie zwracaj uwagi na wyniki w benchmarkach bo najsłabszy SSD jest o niebo lepszy

jako dysk systemowy niż najlepszy HDD bo SSD ma natychmiastowy czas dostępu do danych.

Posted

Mod czy oryginał czy to ssd czy hdd jest i wyłącznie kwestią gustu, fakt faktem większość usprawnień z moda da sie zastosować na zainstalowanym czyściochu :)

Jutro z ciekawości postawię gta v na ssd i przetestuje prędkości przed i po :)

Posted

No i jestem po testach :D

Win 7 i zajęte 19% dysku

c63a4949d367466b8c129673e911052b.png

Win 10 i zajęte 97% dysku

0972b11b8edd459a9850371abca6684f.png

Wiem wiem dwa różne systemy, dwie różne wersje programu. :P