Jump to content

Najlepsze dyski SSD SATA (2,5' mSATA, M.2) MLC dla Kowalskiego

Recommended Posts

Posted
17 minut temu, feniks1986 napisał:

A najbardziej denerwuje to że ani na stronie media expert ani x-kom nie piszą nic o TBW tylko samo 5 lat gwarancji.

Ja mam starą wersję Goodram Iridium pro z 5 letnią gwarancją okraszoną zapisem prawie 900TB

Posted
18 minut temu, feniks1986 napisał:

Niby tak ale zawsze można trafić na felerną sztukę i wtedy przydała by się prawdziwa 5 letnia gwarancja.

A najbardziej denerwuje to że ani na stronie media expert ani x-kom nie piszą nic o TBW tylko samo 5 lat gwarancji. 

" Taki mamy klimat  sorry "  - kiedyś lodówka  wytrzymywała  20 lat  a teraz 5 lat  i tak jest  ze sprzętem komputerowym  ( oszczędności , ekologia )  , kupujesz, instalujesz  i od razu do zwrotu to się nie  wraci panie Hawranek .

Posted

Dyski MLC umieście w gablotce i na ścianę. Kochajcie swoje dyski TLC. Traktujcie już jako powszechność dyski QLC. Albowiem nadchodzą dyski PLC: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To będą dyski na kwartał, albo tydzień jak ktoś będzie zapisywał 24h/7

3 godziny temu, P1O napisał:

skoro dyski TLC NVMe

TLC i QLC zamieściłem w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

Tak, tylko, to nie są realne prędkości zapisu, tylko prędkości do bufora. Po zapełnieniu bufora w każdej kategorii dyskowej prędkość spada o połowę.

nie trafił do moich rąk uszkodzony dysk na kościach TLC, w którym uszkodzenie dotyczyłoby zużytych komórek właśnie.

Zgadza się, ja też nie miałem takiego przypadku. Awarie tanich SSD są spowodowane awarią taniego kontrolera.

G77 likes this
Posted

Jeśli dysk ma służyć tylko dla systemu i przeglądania neta to jak najbardziej wystarczy dobry ssd oparty o tlc bo i tak większość operacji będzie się odbywać w buforze slc.

Jeśli zaś chcemy na dane lub magazyn no niestety trzeba zainwestować w co najmniej mlc lub slc.

Posted
17 minut temu, M4T  napisał:

większość operacji będzie się odbywać w buforze slc

Tu małe sprostowanie - bufor to wydzielona część pamięci TLC pracująca w trybie SLC. Jest to druga w kolejności po kontrolerze, najczęstsza przyczyna awarii SSD TLC. SMART nie obejmuje swoją diagnostyką bufora. Nikt nie wie jaki jest stan zapisów komórek bufora. Komputer domowy ma właśnie największe obciążenie w buforze.

Posted

@M4T  wyrażę swoje skromne zdanie, ale widzę to na odwrót. :E

Największe zużycie komórek pamięci ma miejsce na dysku systemowym. Tym bardziej z zainstalowanym Windows 10, który - nieokrzesany - żyje własnym życiem i mieli dysk, jak młynek kawę. Tutaj użyłbym trwalszego MLC. Natomiast magazyny danych nie są tak intensywnie eksploatowane (zwłaszcza jeśli chodzi o zapis) i nawet komórki TLC o niższej trwałości mogą przeżyć dłużej niż MLC z zainstalowanym systemem.

Powtórzę - są to tylko moje przemyślenia - jednak wierzę, że wielu dostrzeże w tym logikę. 

;)

Posted
1 minutę temu, P1O napisał:

Tym bardziej z zainstalowanym Windows 10, który - nieokrzesany - żyje własnym życiem i mieli dysk

Niejednokrotnie spotykałem się z sytuacją jak w10 zabijał dyski hdd, ja trzymam się od tego systemu z dala.

Posted

To już lepiej szukaj SM9x1 512GB na MLC.

22 godziny temu, P1O napisał:

i nawet komórki TLC o niższej trwałości mogą przeżyć dłużej niż MLC z zainstalowanym systemem.

Dobry MLC jest niemal nie do zajechania. W praktyce każdy dobry przekracza zapis 1PB, a żywotność komórek MLC jest 10x dłuższa niż TLC i 100x dłuższa niż QLC.

Powtórzę kolejny raz - pokażcie mi swój dysk SSD, gdzie żywotność spadła do 0% lub zbliżyła się do tej wartości.

Ja bym uważał na inny aspekt tanich TLC (przypomnę m.in. wtopę z Samsungiem 840 EVO):

- drastyczny spadek wydajności odczytu po ok. miesiącu od zapisania danych

- możliwa utrata danych po długim okresie pozostawania dysku bez napięcia

Posted
14 minut temu, wiktorynek napisał:

możliwa utrata danych po długim okresie pozostawania dysku bez napięcia

Wydaje mi się, że jest to powód do nie traktowania jakichkolwiek SSD jako materiał na archiwum niezależnie od kontrolera, czy użytego rodzaju kości (PLC, QLC, TLC, MLC, SLC...), bo dane na nich nie mają postaci fizycznej (jak np. stan magnetyczny sektora na HDD), a ich zawartość po długim czasie bez zasilania może być... nie do określenia. ;)

Posted

Generalnie nie ma tego problemu, wystarczy spojrzeć na wszelaką pamięć flash - dyski SSD, karty pamięci, pendrive - jednak trafiają się felerne modele.

Stan magnetyczny dysków HDD też nie jest wieczny. Analogicznie dyskietki, taśmy magnetofonowe czy video. Trwałość danych na płytach CD, DVD wypalonych w nagrywarce też nie jest wieczna.

Posted
13 minut temu, wiktorynek napisał:

Trwałość danych na płytach CD, DVD wypalonych w nagrywarce też nie jest wieczna.

Wszystkie moje płyty CD z muzyką wypalane 15-20 lat temu na tanich płytach typu Akoss/Vakoss/LG itp. są nie do odczytu. A wypalane były na wolnych obrotach, na ogół x4, max x8, co też ma znaczenie, a i tak wyłapały zgon. Za to wszystkie ruskie piraty (białe od spodu, pewnie walone matrycą) działają do dziś bez najmniejszego problemu :E

P.S. Ciągle czekam na jakieś sprawdzone info odnośnie dysków MLC firmy Intenso, które kosztują tyle, co tanie TLC.

Posted

Płyty tłoczone są wieczne.

20 minut temu, Widzior napisał:

Ciągle czekam na jakieś sprawdzone info odnośnie dysków MLC firmy Intenso, które kosztują tyle, co tanie TLC.

Raczej się nie doczekasz. Kompletna nisza, a nawet jak ktoś kupi, to jak ma to sprawdzić? - na 99,9% zblokowane odczyty z kontrolera i żaden program diagnostyczny nic nie ustali.

Poza tym masz na rynku jeden tani MLC - GoodRam IRDM (bez Pro) - kiepski dysk.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ten Intenso, to może być nawet ten sam dysk.

Posted
29 minut temu, wiktorynek napisał:

Ten Intenso, to może być nawet ten sam dysk.

No chyba nie, bo GoodRam ma syfiasty dwukanałowy kontroler Phison PS3111, a Intenso ma dużo lepszy ośmiokanałowy Phison PS3108. Poza tym dysk 512GB ma cache 512MB, więc na papierze wygląda obiecująco. Ciekawy jestem zastosowanych komórek....

Posted

Żeby być pewnym specyfikacji trzeba otworzyć dysk. Masz jakieś foto? Gdyby był Phison PS3108 i 512MB cache, to przy kościach MLC aspirowałby do średniej półki wśród MLC. Ciekawe jakie kości? - producent, proces technologiczny, ilu bitowe?

Posted

Kup ten, a nie będziesz żałował: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dla tego dysku zapis na poziomie 1PB to pryszcz. Do tego bezkompromisowo szybki i wzorowa budowa wszystkich elementów. Jedyna realna konkurencja dla Samsungów Pro.

Działa oprogramowanie fabryczne od Crucial. To jest to samo co Crucial M550 tylko w wydaniu OEM.

Posted
10 godzin temu, wiktorynek napisał:

Kup ten, a nie będziesz żałował: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dla tego dysku zapis na poziomie 1PB to pryszcz. Do tego bezkompromisowo szybki i wzorowa budowa wszystkich elementów. Jedyna realna konkurencja dla Samsungów Pro.

Działa oprogramowanie fabryczne od Crucial. To jest to samo co Crucial M550 tylko w wydaniu OEM.

O niebo wolałbym nowy taki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Gwarancja 60 miesięcy

Posted
1 godzinę temu, laryflinta napisał:

O niebo wolałbym nowy taki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Gwarancja 60 miesięcy

Ale co ty porównujesz TLC (MX500) do solidnego MLC

Posted
4 godziny temu, M4T  napisał:

Ale co ty porównujesz TLC (MX500) do solidnego MLC

JA iron wolfa używamdo ciągłej pracy tez tlc i tez bym wolal nowego 

Ja po prostu bym nie kupował używki dla zwykłego kowalskiego za takie ceny podałem swój wybór

Posted
27 minut temu, laryflinta napisał:

Ja po prostu bym nie kupował używki dla zwykłego kowalskiego za takie ceny podałem swój wybór

Ostatnio kupiłem używany ssd 1tb tylko że na tlc ze sprawdzonego źródła za 300zł :E 

m4s and piosylant like this
Posted
15 godzin temu, laryflinta napisał:

Gwarancja 60 miesięcy

Widzę, że ludzie przyzwyczaili się do tandety i mają ją za solidny sprzęt. Oświadczam więc, że Crucial MX500 to dobry dysk wśród tandetnych. Ma w sobie wszystkie wady TLC + budżetowe komponenty i wykonanie. Oczywiście są gorsze TLC i beznadziejne TLC.

Crucial/Micron M550 przeżyje wielokrotnie tego nowego cudaka i zje na śniadanie te jego 5 lat gwarancji. Do tego jest 2 x szybszy w zapisie danych.

Posted
Teraz, wiktorynek napisał:

Widzę, że ludzie przyzwyczaili się do tandety i mają ją za solidny sprzęt. Oświadczam więc, że Crucial MX500 to dobry dysk wśród tandetnych. Ma w sobie wszystkie wady TLC + budżetowe komponenty i wykonanie. Oczywiście są gorsze TLC i beznadziejne TLC.

Crucial/Micron M550 przeżyje wielokrotnie tego nowego cudaka i zje na śniadanie te jego 5 lat gwarancji. Do tego jest 2 x szybszy w zapisie danych.

w temacie jest dla przecietnego kowalskiego ??

Ja uzywam ironwolfa i uważam go za dobrego cena gwarnacja jakość mi odpowiada 5 lat w tym dwa lata na odzyskanie danych

Posted
1 minutę temu, wiktorynek napisał:

Czy uważasz, że dysk 512GB za 240pln nie jest w budżecie dla Kowalskiego?

o ktorym mowisz dysku tym uzywanym 

ja bym ssd uzywanego nie kupowal chyba ze za jakies smieszne pieniadze

porownalem tylko cenowo co ja bym wybral to moj wybor tylko i wylacznie

jak pisalem wczesniej ja uzywam dysku do ciągłej pracy seagate