Jump to content

Najlepsze dyski SSD SATA (2,5' mSATA, M.2) MLC dla Kowalskiego

Recommended Posts

Posted
50 minut temu, wiktorynek napisał:

Kto oferuje?

Sprawdziłem na morelach, i wychodzi na to, że to przedłużona gwarancja producenta. Może tutaj kryje się sekret tak niskiej ceny.

Posted

Witam,
Miałem ożywić mojego leciwego laptopa HP Compaq CQ58 na procesorze i3 prawie rok temu, ale się nie udało.
Po tym czasie zapewne pojawiły się nowe lepsze dyski SSD i w związku z tym poprosiłbym o poradę jaki tani i dobry (no i oczywiście gdzie) dysk SSD 240GB do ok 500 GB kupić?

No i na jakiej kości aby było w miarę bezpiecznie kupić, MLC czy TLC ?

Posted
38 minut temu, bodo2 napisał:

Po tym czasie zapewne pojawiły się nowe lepsze dyski SSD i w związku z tym poprosiłbym o poradę jaki tani i dobry (no i oczywiście gdzie) dysk SSD 240GB do ok 500 GB kupić?

No i na jakiej kości aby było w miarę bezpiecznie kupić, MLC czy TLC ?

Jaki budżet ?

Posted

GoodRam CL100 kosztuje 199pln za 480GB, GoodRam CX400 kosztuje 219pln za 512GB: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nic lepszego nie potrzeba do tego laptopa.

Posted
35 minut temu, wiktorynek napisał:

GoodRam CL100 kosztuje 199pln za 480GB, GoodRam CX400 kosztuje 219pln za 512GB: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nic lepszego nie potrzeba do tego laptopa.

goodram odpada najwiecej reklamacji popytaj jak masz kogos w jakims sklepie ja sam mialem kilka wadliwych dykow goodram cx300 

Z tanszych moge polecic Crucial samsung patriot kingston

Jak chodzi o cos z wyzszej pulki to dedykowane dyski do ciaglej pracy np do nasa ironwolf 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sam używam w pracy  w kompie który chodzi 24h

Dodam że jestem mega zadowolony szybkość bardzo zadowalajaca w RAzie awarii

Dodatkowo dyski SSD IronWolf 110 obejmują korzystny, 2-letni plan usług odzyskiwania danych Rescue.

Posted
12 minut temu, laryflinta napisał:

mialem kilka wadliwych dykow goodram cx300

CX300 a CX400 to zupełnie inna konstrukcja

W razie czego jest gwarancja 3 lata.

P.S. Nic lepszego do starego i słabego laptopa nie potrzeba.

Posted
2 minuty temu, wiktorynek napisał:

CX300 a CX400 to zupełnie inna konstrukcja

W razie czego jest gwarancja 3 lata.

ja mowie ogolnie o firmie ze bym nic ich nie kupowal 

jedyne co jak bym wybieral to o tym ukladzie gdzie uzywa go crucial adata lub bym bral samsunga

• Kości pamięci Micron 3D TLC NAND
Posted

GoodRam robi też topowe konstrukcje MLC - IRDM Pro. Wszystko kwestia ceny.

Crucial MX500 w kwestii budowy dysku niczym się nie różni od GoodRam CX400 czy wielu innych dysków TLC 3D NAND.

Samsung TLC 860 EVO różni się kontrolerem. Natomiast można się nadziać na QVO czyli QLC.

Co do ADATA, to wielu użytkowników forum podziela moje obawy. Jeśli traktować je jako tanie dyski, to OK, natomiast jakości w tych dyskach nie znajdziesz. ADATA niczego nie produkuje, tylko zamawia hurtowo u chińskich producentów OEM.

P.S. Aby uświadomić za jednym razem wielu użytkowników czytających ten temat, pragnę zauważyć, że na rynku obecnie mamy prawdziwy wysyp podobnych konstrukcji dysków SSD.

90% to dyski TLC 3D NAND na kontrolerze Phison. Prawdziwy zalew.

Jedyne różnice techniczne to:

- rozmiar bufora - im większy tym lepiej

- firmware producenta

To są tanie dyski i tak naprawdę wybieramy pomiędzy różnicami w obudowie. Nawet gwarancja z reguły jest na 3 lata. Realne osiągi też znane czyli ponad 500MB/s odczyt i ok. 250MB/s zapis - prawdziwy zapis a nie ten z benchmarków testujących zapis do bufora. :E

Posted
10 minut temu, wiktorynek napisał:

GoodRam robi też topowe konstrukcje MLC - IRDM Pro. Wszystko kwestia ceny.

Crucial MX500 w kwestii budowy dysku niczym się nie różni od GoodRam CX400 czy wielu innych dysków TLC 3D NAND.

Samsung TLC 860 EVO różni się kontrolerem. Natomiast można się nadziać na QVO czyli QLC.

Co do ADATA, to wielu użytkowników forum podziela moje obawy. Jeśli traktować je jako tanie dyski, to OK, natomiast jakości w tych dyskach nie znajdziesz. ADATA niczego nie produkuje, tylko zamawia hurtowo u chińskich producentów OEM.

ja kilka uszkodzonych dykow goodrama spotkalem co z kompami dzialy sie cuda nie myslalem ze uzywaja tych samych ukladow co crucial gdzie z tanszych dykow chyba moge go polecic bo tez uzywalem

Ja do ciaglej pracy jak mowilem uzywa ironwolfa

na zwykłych kompach czesto widuje samsungi adata gdzie użytkownicy nawet nie narzekają wiec z doswiadczenia moge doradzic spokojnie te oto dyski

warto tez zwrocic uwage na M2 

Nowoczesne dyski twarde mają być mniejsze, cieńsze, lżejsze, ale również coraz wydajniejsze. I w tym miejscu pojawia się interfejs M.2 

dodam że jeżeli na same dane wciąż jestem zwolennikiem hdd

a koledze do lapka doradzam cruciala lub samsunga to moje top 

Posted

Co do Samsungów zgoda - mało awaryjne dyski o dobrych lub bardzo dobrych osiągach w swojej kategorii. Co do ADATA to poczytaj o SU900, DP910, a to ich topowe konstrukcje. Oni nawet spieprzyli SP920 czyli klona Crucial/Micron M550. Nie wspomnę o starszych konstrukcjach opartych na kontrolerze SandForce albo na kościach asynchronicznych. Pomijam kwestię bardzo słabych dysków w kwestii osiągów SU650 i jeszcze gorszych.

Tak więc z ADATĄ ostrożnie.

Posted

Widzę nikt nadal nie ma żadnych informacji odnośnie dysków Intenso? Są wersje MLC i TLC, naprawdę tanio. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Dzięki Panowie za wypowiedzi, ale widzę że niechcący rozpętałem  burzę :)
Mój laptop jest cienki jak świst bata, ale prawie jak każdy z nas chciałbym  tani dysk, ale jednocześnie z minimalną szansą na awaryjność.

Posted
14 minut temu, wiktorynek napisał:

Co do Samsungów zgoda - mało awaryjne dyski o dobrych lub bardzo dobrych osiągach w swojej kategorii. Co do ADATA to poczytaj o SU900, DP910, a to ich topowe konstrukcje. Oni nawet spieprzyli SP920 czyli klona Crucial/Micron M550. Nie wspomnę o starszych konstrukcjach opartych na kontrolerze SandForce albo na kościach asynchronicznych. Pomijam kwestię bardzo słabych dysków w kwestii osiągów SU650 i jeszcze gorszych.

Tak więc z ADATĄ ostrożnie.

Dobrze wiedzieć myślałem ze jeden układ podobna niezawodność 

7 minut temu, bodo2 napisał:

Dzięki Panowie za wypowiedzi, ale widzę że niechcący rozpętałem  burzę :)
Mój laptop jest cienki jak świst bata, ale prawie jak każdy z nas chciałbym  tani dysk, ale jednocześnie z minimalną szansą na awaryjność.

zanim wybierzesz poczytaj sobie specyfikacje zywotnosc predkosc itd

Ja bym chyba z tanszych lykal to i nawet tu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

bo mam blisko sklep nie byloby problemow z oddaniem wymiana Lubie kupować w duzych sklepach

239,00 zł 3 lata gwarancja

Posted
36 minut temu, wiktorynek napisał:

Chyba każdy producent miał wpadki, w tym ci znamienici:

- Crucial BX200

- Samsung 840 EVO a szczególnie jego OEM-we odpowiedniki PM841

- Intel 320

- OCZ Agility 3

i wiele innych.

ja mega zadowlony jestem z tego ironwolfa kupilismy 8 do pracy kompy chodza 24h

po sklonowaniu dysku na ten wlasnie ssd mega za**biscie mi szybko chodzi winda:lUvxz:

dodam ze w razie awarii seagate w ciagu dwoch lat gwarnacji obiecuje odzyskac dane :D

wiec do firm bardzo polecam

Posted

Ja najgorzej wspominam OCZ Vector te pierwsze wersje, potem były poprawione które nadal były lipa podobno. 3 razy reklamowałem moją sztukę, wymienili mi na ADATA i mimo, że chińczyk to chodzi do dziś bez żadnego ale.

Posted
3 minuty temu, RemixPL1994 napisał:

Ja najgorzej wspominam OCZ Vector te pierwsze wersje, potem były poprawione które nadal były lipa podobno. 3 razy reklamowałem moją sztukę, wymienili mi na ADATA i mimo, że chińczyk to chodzi do dziś bez żadnego ale.

mam kolege pracuje tez w branzy IT i bardzo chwali adate uzywa kilku tych dykow wiec tu zdania sa podzielone 

Ja na dzien dziejszy mega happy z ironwolfa

a jak moge cos zlego powiedziec o firmach dyskach ssd to leza mi 3 wuszkodzone 2x goodram i 1xpatriot ktory przylecial z angli 

Posted
47 minut temu, feniks1986 napisał:

Witam co myślicie o dysku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

czy lepiej dopłacić do wersji pro

Jeśli goodram to tylko wersja PRO

Posted

Kurcze czytam o tych dyskach goodram i połowa opinie jest taka ze padają po kilku miesiącach/tygodniach nawet wersje pro.

Jeśli nie goodram to jakiego producenta dysk wybrać żeby podziałał bezawaryjnie parę lat do około 300 zł

Posted
8 minut temu, feniks1986 napisał:

Kurcze czytam o tych dyskach goodram i połowa opinie jest taka ze padają po kilku miesiącach/tygodniach nawet wersje pro.

Ja mam starą wersje goodram iridium pro ( nie mylić z irdm pro) śmiga trzeci rok już bez zakłóceń i sobie chwalę :)

6 minut temu, gregor2302 napisał:

Czytam rózne informacje na temat ssd Crucial ,MX500 czy BX500 ?

A może coś innego w podobnej do ich ceny ?

Kwestia zastosowania dysku ?

Posted
Godzinę temu, feniks1986 napisał:

Witam co myślicie o dysku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kiepski dysk.

11 minut temu, feniks1986 napisał:

8 minut temu, gregor2302 napisał:

Czytam rózne informacje na temat ssd Crucial ,MX500 czy BX500 ?

Takie czasy - cena czyni cuda. To są tanie dyski TLC i jak ktoś przechowuje ważne pliki, to musi mieć kopię zapasową.

Chcecie bezawaryjny dysk SSD na długie lata? - tylko stara dobra konstrukcja MLC. Z nowych tylko i wyłącznie Samsung 860 Pro i można jeszcze kupić nowy 850 Pro.

Z używanych:

- Samsung 840 Pro

- Crucial/Micron M550

- Toshiba Q300 Pro, Q-Series Pro

- Plextor M6 Pro, M5 Pro

Na tym lista się kończy. Te dyski popracują do śmierci Waszych komputerów/laptopów i mają transfery zapisu nieosiągalne dla żadnego TLC.

gregor2302 likes this
Posted

Próbując przełamać trend nienawiści do TLC poszedłem trochę dalej i jako dysk na dane (magazyn, archiwum) kupiłem QLC. Postanowiłem tak dlatego, że w dalszym ciągu nie trafił do moich rąk uszkodzony dysk na kościach TLC, w którym uszkodzenie dotyczyłoby zużytych komórek właśnie. 

Co do prędkości... skoro dyski TLC NVMe osiągają transfery typowe dla magistrali PCIe, to w dyskach SATA raczej nie kości są ograniczeniem. Prędkości moich dysków  TLC i QLC zamieściłem w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. 

Godzinę temu, wiktorynek napisał:

To są tanie dyski TLC i jak ktoś przechowuje ważne pliki, to musi mieć kopię zapasową.

Nawet dysk ze złota na kościach SLC umieszczony w próżni nie zwalnia z obowiązku robienia kopii zapasowych. ;)

Posted

Co do samsunga odstrasza ich polityka gwarancji.

"Te 5 lat to zwykłe oszustwo bo jeśli powiedzmy w ciągu roku do pięciu lat przekroczycie zapis na dysku w przypadku dysków 256 GB 14 TB to traci się tą niby 5 lat gwarancję. Cała ta 5 letnia gwarancja to oszustwo bo dyski ssd przy współczesnych systemach operacyjnych bardzo szybko przekraczają gwarancyjny TBW"

Cytat jednego z komentarzy pod testem dysku Samsung SSD 860 Pro

Posted
2 minuty temu, feniks1986 napisał:

Co do samsunga odstrasza ich polityka gwarancji.

"Te 5 lat to zwykłe oszustwo bo jeśli powiedzmy w ciągu roku do pięciu lat przekroczycie zapis na dysku w przypadku dysków 256 GB 14 TB to traci się tą niby 5 lat gwarancję"

Dobry dysk nie ma prawa się zepsuć przy normalnym użytkowaniu przez te 5 lat 

Posted

Niby tak ale zawsze można trafić na felerną sztukę i wtedy przydała by się prawdziwa 5 letnia gwarancja.

A najbardziej denerwuje to że ani na stronie media expert ani x-kom nie piszą nic o TBW tylko samo 5 lat gwarancji.