Jump to content

Najlepsze dyski SSD SATA (2,5' mSATA, M.2) MLC dla Kowalskiego

Recommended Posts

Posted
11 minut temu, wiktorynek napisał:

Wg tego źródła, nawet bez oznaczenia L1 też jest TLC (patrz naklejka): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To są ph6-ce120G które fakt są tlc

PH6-CE120 to dysk na MLC

Posted

OK, wejdźmy w takim razie na stronę producenta: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

niby podają MLC, ale kliknijmy datasheet: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i wpis o MLC znika. :E

Oby to nie było samsungowe 3 bit MLC. :D

Posted

Jak rozróżnić dyski LiteOn-a te na mlc i te na tlc.

Sposób jest prosty 

Seria MU3 PH6

CE120

CE240

CE480

CE960

Bez dodatkowych końcówek to wersje bezpośrednie od LiteOn-a oparte na MLC

Seria MU3 PH6

CE120G

CE120M06

CE240-L

CE240L1

CE480L

CE960L1

Są to dyski z dystrybucji Plextora i są oparte na kościach TLC

Posted

Podziwiam zawsze jedno od czasu rozpowszechnienia standardu TLC. Producenci skrupulatnie ukrywają wszystko co mają do ukrycia. Jakby mogli się chwalić, to by na pewno, to eksponowali wielkimi literami.

Można jak Samsung: 3 bit MLC i 4 bit MLC

Posted
24 minuty temu, wiktorynek napisał:

Podziwiam zawsze jedno od czasu rozpowszechnienia standardu TLC. Producenci skrupulatnie ukrywają wszystko co mają do ukrycia. Jakby mogli się chwalić, to by na pewno, to eksponowali wielkimi literami.

Można jak Samsung: 3 bit MLC i 4 bit MLC

A zaciekawiło mnie to bo natknąłem się na wersje ce960 i ce960l1 i pare filmów na yt , więc zacząłem drążyć :E

Posted

Tutaj jak by Ciebie jeszcze interesowało,to masz taką ciekawostkę po ich jemu o tym SU900

https://www.legitreviews.com/adata-su900-512gb-ultimate-sata-ssd-review_194527/3

Posted

No cóż ADATA SU900 przy pojemności 512GB nadal ma bufor co skutkuje możliwym spadkiem wydajności po zapełnieniu bufora:

Przechwytywanie.jpg

Spadek mocniejszy niż w przypadku dysków TLC. Czar ADATA SU900 prysł.

Posted

Wydaje mi się,że któryś z nich były wystarczająco dobrym wyborem.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Popieram przedmówcę, jak 1TB na twoje preferencje, to może być bez problemu TLC, i tu odrzucam ADATA, Patriot, GoodRAM. Zdecydowanie Cruciala MX500 bym brał. Samsung Evo pewnie trochę lepszy, ale drogi, nie opłaca się moim zdaniem.

Posted

Uchowaj Panie przed QLC: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

" Samsung SSD 860 QVO przy zapełnieniu w 80% dobrze wypada... w syntetycznych programach do testowania wydajności. Niestety, testy praktycznie pokazują coś zupełnie innego - nośnik bardzo szybko się "kończy" gdy bufor TurboWrite ulega zapełnieniu. Pozbawiony tego oręża, Samsung SSD 860 QVO notuje nawet trzykrotny spadek czasu wykonywania operacji."

Posted
W dniu 11.02.2019 o 19:55, wiktorynek napisał:

Test na czasie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Bezsprzecznie najlepszym tanim dyskiem TLC jest Crucial MX500.

Mam taki w dekoderze SAT , działa  bardzo dobrze.

Miałeś coś takiego w rekach ?  Silicon Power 1TB 2,5'' SATA SSD A55  - muszę kupić  do laptopa na dane.

Posted

Dlatego Samsung by ludzie nie sapali QLC nie zrobi mniejszych niż 1TB, co można przeczytać. A kiedy kowalski zapełni 1TB w swoim lapku za 1k? Ale będzie mówił, że ma 1TB SSD i się cieszył. Na razie cena nie jest powalająco lepsza od TLC, ot trzeba jeszcze bardziej uważać co się kupuje.

Posted

Witam

Co sądzicie o dyskach Intenso z tego co się zorientowałem to są dwa rodzaje na TLC o pojemnościach 120, 250, 500 i MLC 128, 256, 512 interesują mnie te na MLC. Czy miał ktoś z nimi do czynienia.  Cena jest dobra niby to niemiecka firma.

Posted
55 minut temu, brygada69 napisał:

Witam

Co sądzicie o dyskach Intenso z tego co się zorientowałem to są dwa rodzaje na TLC o pojemnościach 120, 250, 500 i MLC 128, 256, 512 interesują mnie te na MLC. Czy miał ktoś z nimi do czynienia.  Cena jest dobra niby to niemiecka firma.

Mam nadzieje że widziałeś ? 

brygada69 likes this
Posted

Z tego co wynalazłem w internetach Intenso Top (MLC) jest w trzech wersjach 128, 256 i 512gb

Wersja 128gb ma cache 256MB

Wersja 256-512gb ma cache 512MB

Niestety co do TBW nie mam info

Kontroler: Phison PS3108