Jump to content
WinClub

hejohejo

Nowicjusz
  • Content Count

    3
  • Posty z Chatbox

    0
  • Joined

  • Last visited

  1. Dzięki za wskazówki. Udało się postawić Win7 na tej konfiguracji, ale zrobiłem to nieco inaczej niż inni. 1. Nagrałem rufusem czystą instalkę z microsoft Win7x64, sp1 EN-U 2. Dodałem sterowniki + hotfix 3. Na tym etapie instalator dalej nie widział dysku m.2 4. W pierwszym poście pisałem o tym, że instalator widzi dysk gdy zrobimy instalkę przy pomocy "WindowsImageTool", ale sypie się po instalacji. Podmieniłem więc wszystkie pliki z katalogu "sources" oprócz boot.wim, install.wim i windows magicznie działa Co ciekawe, sprawdziłem ten myk jeszcze na instalce Jakuba "10.10.2019r. X64", ale na tym już nie ruszyło. Trochę czasu zajęło doprowadzenie tego czyściocha do porządku, testuję go od 2 dni i jak na razie wszystko działa poprawnie. Wstawiam instrukcję dla innych, aby nie męczyli się tyle dni co ja .. Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie programu RemoveSPY_AIOv23 - użyłem go w tryb "CORE" i wywaliło mi z około 190 aktualizacji windows do 65. Czysty windows aż tyle ma w sobie niepotrzebnych rzeczy, czy może pozbyłem się czegoś istotnego? Wprawdzie Windows Update po tym czyszczeniu nie krzyczy (oprócz kilku poprawek z telemetrii, które usunąłem ręcznie). Korzystając z okazji, życzę wszystkim użytkownikom Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku! Ps. screen jako dowód, że to moje dziwne "coś" faktycznie działa : )
  2. Witam, wiem że już takie tematy pojawiały się na forum, ale nie rozwiązało to moich problemów z instalacją .. są 2 problemy. W większości przypadków, gdy tworzę bootowalny pendrive instalator nie widzi dysku m.2, a gdy to się uda po pełnej instalacji windows nie wstaje (resetuje się podczas pierwszej animacji). Zestaw: - ryzen 7 x3700 - B450 Tomahawk Max - dysk m.2, Adata xpg sx8200 pro Instalka od Jakuba --> 10.10.2019r. X64 Sumy kontrolne sprawdzone 1. Wypalam Rufusem 3.8 2. MBR -> BIOS (LUB UEFI-CSM) -> NTFS 3. Kopiuję install.wim i boot.wim z pendriva do nowego folderu 4. Przy pomocy "DISM GUI" montuję boot.wim, index 1 i wrzucam do niego - hotfix (KB2990941 i KB3087873) oraz sterowniki USB AMD 3.0 i 3.1 z "WindowsImageTool" od Gigabyte 5. Zapisuję zmiany, i montuję jeszcze raz boot.wim index 2, dodaję fixa i stery jak wyżej. 6. Montuję install.wim, index 2 i dodaję to co wyżej (w index 2 jest wersja professional) 7. Zaktualizowane pliki wrzucam z powrotem do pendrive 8. W BIOS ustawione: - LEGACY + UEFI - CSM - AHCI - CSM support: Enabled (gdy przechodzę na UEFI to automatycznie się wyłącza. Nie mam tej opcji widocznej w zaawansowanych) 9. Boot priority CSM (jest do wyboru też UEFI) W takiej konfiguracji nie wykrywa dysku m.2 Próbowałem również przy użyciu "WindowsImageTool" z Gigabyte i tutaj po wrzuceniu z automatu sterowników + hotfix dysk jest wykrywalny, windows instaluje się, ale później już nie wstaje. W tym miejscu testowałem dlaczego dysk jest widoczny w instalatorze, a z rufusa nie. Doszedłem do tego, że sam plik boot.wim i install.wim nie wystarczy, pozostałe pliki instalacyjne również muszą ze sobą grać. Pytanie tylko co 'WindowsImageTool' zmienia w plikach że to startuje? Gdy do tej instalki wrzuciłem niemodyfikowany boot.wim oczywiście wtedy nie wykrywa dysku. Zmodyfikowałem go ręcznie dla sprawdzenia w DISM GUI i wtedy ruszył. Teraz gdy podmieniłem działające pliki (install.wim i boot.wim) do instalki z rufusa to już nie ruszyło. Musiałem dodać pozostałe pliki instalacyjne, nawet jeśli były na innym typie tzn. NTFS/FAT32, czy MBR/UEFI nie miało to znaczenia - działało dla wszystkich na tych plikach, a z rufusa nie .. Kombinacji tego typu zrobiłem mnóstwo, czuję że się zapętliłem. Sprawdziłem również win7 na instalatorze od win10 na instalkach z forum, oraz czystej z microsoft sp1. Wykrywa dysk, ale potem nie startuje. To samo w przypadku instalki AIO od NiKKA.Labs. Walczę z tym już wiele dni Pewnie odpuściłbym już dawno, ale w pierwszych dniach udało się postawić win7x64 na czystej instalace od microsoft więc wiem, że się da. Jak to zrobiłem? Tego nie pamiętam, bo niestety tyle kombinacji i programów używałem, że wszystko się przemieszało (sprawdzałem także różne instalki). Chciałem ją zmienić bo nie była to instalka "obrobiona". Oczywiście próbowałem wrócić do tej działającej, no ale niestety nie wykrywa dysku. Pomocy
×
×
  • Create New...

Important Information