Jump to content
WinClub

taba19

Użytkownik
  • Content Count

    17
  • Joined

  • Last visited

About taba19

  • Rank
    Użytkownik

Recent Profile Visitors

183 profile views
  1. kabel pierwsze co było wymieniane na ten https://allegro.pl/oferta/kabel-sieciowy-lan-ethernet-rj45-utp-cat6-10m-6855553650 pisałem zę u serwisanta jest identycznie on również zmieniał kable i cudował i tylko na linux osiaga dobre pretkosci reszta jest taka sama na systemie windows ja podejżewam ze DNS jest skopany przez operatora i dtatego tak to wyglada
  2. ostatecznie testuje podpiety bezposrednio pod modem od dostawcy internetu testy na 3 urzadzeniach najpierw windows potem linux 1 stacjonarny z systemem zawsze instalowanym na nowo : testy przeprowaadzane na sterownikach od MS potem od producenta na Windows max 269 na 32 ( powinno być 600 na 300) linux 580 na 162 2 laptop to samo 259 na 32 linux 568 na 150 3 Laptop serwisanta z multimediów 269 na 37 linux 578 na 157( tu systemu i sterowników nei ruszałem bo nie moje (pewnie by nie dał ) 4 mac 216 na 21 linux nie testowany tak łacze jest cały czas 600 na 300
  3. oczywiscie też tak zrobiłem i efekt popdobny na windows ta sam akcja a na linux idealnie już otym pisałem kilka postów wyżej ze testowałem na róznych urzadeniach i tylko na urzadzeniaach z linuxem działa prawidłowo a na windows czy os MAC ta samaa sraaczka z łaczem
  4. Reinstalacja systemu nie zmienia nic czy są to stery od windowsa czy od producenta wyniki są nie zmienne
  5. Panowie to tak komputer stacjonarny na pewno ma dobry procesor bo jest to ryzen 3900x płyta x570 dysk nvme 4 tera bitowe raczej transfer to nie stanowi problemu dodatkowo dyski magazyny też nvme 12 TB sterowniki oczywiście najnowsze od strony producenta więc raczej nie ma mowy o błędzie sterowników lub o badziewia z tym sprzęcie to raczej wykluczone bo dzieje się to na komputerach stacjonarnych wyrzekł opisanym jak i laptopach Asus róg 504 również z dyskiem mnve. dostawca internetu to multimedia Polska s.a. i tu raczej jest problem bo sprawdzam bezpośrednio po kablu bezpośrednio podłączonym tylko do jednego komputera i do modemu dostawcy internetu i tu prędkości raz są 330 raz 130 a raz 150 nigdy więcej niż 450 na Windows nie ma na Linux zawsze jest powyżej 490 więc to jest bardzo dziwne
  6. po zmianie sterownikó dobiłem do 400 i to chyba koniec ale i tak postemp z 220 jest tego programu nei polecam SG TCP Optimizer natomiast polecam i to przynosi wymierne efekty : 1 Wyłaczamy Window Auto-Tuning 1. Należy otworzyć okno wyszukiwania (skrót Windows+S), wpisać cmd.exe, a następnie trzymając klawisze Shift i Control nacisnąć Enter. Uruchomi to konsolę w trybie administratora (należy wydać zgodę w oknie dialogowym User Access Control). 2. Następnie wydajemy polecenie netsh interface tcp show global – wyświetli to listę ustawień TCP. Jeśli znajdziemy na liście ustawienie Receive Window Auto-Tuning Level z wartością normal lub restricted, wówczas należy to wyłączyć. Jeśli Receive Window Auto-Tuning Level już ma wartość disabled, to oznacza to, że co innego winne jest spowolnieniu dostępu do Internetu. 3. Aby wyłączyć Windows Auto-Tuning, należy wydać polecenie netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled, a następnie zrestartować system. Problem ograniczonego rozmiaru RWIN powinien zniknąć. zmiana w konfiguracji karty w własnościowych karty zaawansowane opcja "speed & duplex" ustawienie zmiana z auto na 1.0 Gbps Full duplex wyłaczenie w windows update "zezwolenie na pobieranie plików z innych kompóterów instalujemy jednak tak jak kolega adamkon pisał advanced-systemcare i to daje nam kolejny delikatny przyrost łacza ps wymiana sterowników na najnowsze też nie zawadzi ale jakis wymiernych zmian nei przyniosła
  7. no jakoś ten co poleciłeś nie poprawia sytuacji doszedłem teraz po delikatnych poprawkach jeszcze do tej prędkości ale dalej daleko do pełnego łącza 387.8
  8. A masz jakiś inny pomysł oprócz tego programu bo testowałem i on raczej nie pomógł to co jeszcze powonieniem skonfigurować nadmienię ze wyłączyłem jeszcze aktualizacje ( w sensie wysyłanie aktualizacji do innych kompów i to pomogło o jakieś 10 mb)
  9. Do chwili obecnej z wyjściowego 220 mb/s na Windows udało mi się zwiększyć przepustowość do 310 za pomocą zmian w systemie tych ustawień 1 wyłączyłem Windows Auto-Tuning przyrost przepustowości o jakieś 60 mb 2 zmiana w konfiguracji karty w własnościowych karty zaawansowane opcja "speed & duplex" ustawienie zmiana z auto na 1.0 Gbps Full duplex wzrost o kolejne 30 mb tylko gdzie te pozostałe 270 ??
  10. Witam jak w temacie mam łącze 600 mb/s na miernikach serwisantów( wzywałem ich chyba z 20 razy) jest 596-589 na komputerze wyposażonym w system Windows 10 max to 259 a na tym samym kompie wyposażonym w Linux jest 590 tak jak na mierniku i pytanie się nasuwa jak skonfigurować Windowsa by tak nie ograniczał przepustowości łączą spotkał się ktoś z takim problemem ?? oczywiście metoda podłączenia bezpośrednio po kablu do modemu
  11. taba19

    MSI Czy ASUS ???

    no to dzięki decyzja zapadła
  12. taba19

    MSI Czy ASUS ???

    TO JEST ODPOWIEDZ mogłeś mi na czacie napisać ale dziękuje
×
×
  • Create New...

Important Information